icon

Počet pohovorov na získanie pracovného miesta

elementissa
27. máj 2021

Koľko pohovorov ste absolvovali, kým ste si našli pracovné miesto? Už dlho reagujem na ponuky, zatiaľ som reagovala asi na 90 pracovných miest, z čoho vyšlo 8 pohovorov, budúci týždeň ma ešte 2 čakajú, ale šiestimi som neprešla a už celkom strácam nádej. Ako ste sa pripravovali? Čím ste ohúrili zamestnávateľov? Mali ste pripravené nejaké top vychytávkové odpovede? Ja som sa pripravovala celé dni, mám napozerané obrovské množstvo videí na akú otázku čo a ako odpovedať, čomu sa vyhnúť, čo spomenúť, na čo sa zamerať, čo preskočiť, no napriek tomu vždy ten istý feedback. Iný uchádzač bol lepší fit na danú pozíciu.
Jasné, stane sa dva, tri krát.ale 6x za sebou??? to mi príde veľmi zvláštne. Niečo robím zle no neviem čo. Ak máte niekto podobnú skúsenosť, tak poraďte, ako ste to riešili, či ste boli niekde na preškolení, koučovaní, či ste si platili nejaké kurzy na hľadanie práce. Chcela by som prestať robiť tie chyby, ktoré očividne robím, mať možnosť sa zamestnať. Ďakujem

elementissa
autor
28. máj 2021

@len_nig nakydanim na mna, aka som zla. Diki, super pomoc 👌

elementissa
autor
28. máj 2021

@bluka2 ďakujem za tvoj pohľad. Vážim si, že si ma neodsudila, ale vecne popísala, v čom myslíš, že môže byť problém. Ďakujem veľmi pekne ešte raz

elementissa
autor
28. máj 2021

@terina25 ďakujem za názor, nájdem si kurzy správneho vyjadrovania sa

leskovael
28. máj 2021

@elementissa asi nikto kto s tebou pohovor nerobil, ti presne nepovie, čo si robila/robíš zle. No vyjadrovanie sa a konverzácia, veľa napovedá o tvojom sebavedomí (aj keď si už zufalá, lebo prácu hľadáš mesiace...) Neuraz sa, pôsobíš veľmi premúdrelo, sebavedomie máš prehnané, máš o sebe vysokú mienku a neprijímaš kritiku. Áno, určite je rozdiel, keď píšeš v diskusii na koňovi a keď ideš na pohovor a konverzuješ profesionálne, no podľa mňa aký - taký základ "tvojho ja" je citeľný aj takto virtuálne. U teba to nieje nič príjemné, aj keď môžeš mať skúsenosti a vedomosti. Ja by som takého človeka taktiež neprijala, radšej niekoho príjemnejšieho, kľudne s menšími skúsenosťami ale nižším sebavedomím, pri kom cítim, že nieje mudrlant, ale naopak si dá povedať a naučí sa. Ty píšeš, nech ti tu povie niekto, ako to máš urobiť a urobíš to. Ale naučiť sa od A po Z dokáže skutočne každý. Chýba ti skromnosť a áno na pohovore sa treba "predať", ale nie príliš sebavedome až arogantne...možno práve to je u teba problém.

makova333
28. máj 2021

@elementissa Tu su skopirovane vsetky moje prispevky. Kde som napisala "A dobre mienena rada z tvojej strany - zmeň svoju povahu. Veľmi profesionalne od psychológa."? Klamanie nie je velmi pekna vlastnost.

@elementissa moj nazor, prosim, neuraz sa - podla toho co som si precitala (aj starsie odpovede) nejde z teba sympatia a posobis nadradene. Potom mozes mat nasudovane vsetky videa sveta o pohovoroch a ovladat desat jazykov, budes mat problem najst pracu. Skus skor popracovat na osobnosti, posobeni na inych, vyzarovani.

@elementissa nemusis povadat nic a napriek tomu mozes posobit povysenecky. Hovori sa tomu neverbalna komunikacia. Ak mas naozaj vystudovanu psychologiu, toto ste urcite preberali.

@elementissa Moja reakcia bola k tomuto co si napisala: "A fakt si neviem predstaviť, ako sa dá byť na pohovore povysenecky. Postni mi video alebo niečo, lebo neviem ako taka komunikácia vyzerá.
Ja na pohovore pokojne sedím, usmievam sa na nich, prebehnem svoje pracovné skúsenosti, poviem im, čo ma zaujalo na firme a na danej pozícii, ako moje skúsenosti zapadajú do popisu ulohy a odpovedám na otázky. Keď sa ma spytaju, ake mam denne povinnosti, tak im poviem aké mam povinnosti."

@elementissa tak este raz odpoviem, to, ze tam sedis stastna ako blcha, vobec tak nemusi posobit na okolie, pokojne mozes posobit nesympaticky nemusi ist zrovna o povyseneckost. Mozno z teba citili krc, mozno to, ze na nich nieco hrajes (sama si napisala, ze nemozes byt sama sebou, lebo uz to par krat zle dopadlo) atd. Vobec to nie je o tom, ze sa nejako prejavis, je to o tom pocite z teba. Ak by im vadilo nieco na tvojom zivotopise, nepozvali by ta. Ak ta pozvu, rozhoduje to, aka emocia z teba vyzaruje. Preto som v provom prispevku napisala, zameraj sa na seba, popracuj na tej osobnosti, na vyzarovani.

@elementissa ziadane vyzarovanie? ziadana osobnost???? Tak nic snazila som sa
@marzuz89 presne tak a este dodam, chyba mi tam u nej taka flexibilita. Je to take rigidne spravanie a to personalista odhali.

@elementissa ad1 druha herecka je vystudovany psycholog, ktory okrem ineho isty cas vyberal ludi na pracovne pozicie. A ja nie som povinna ti robit online psychologicky rozbor tvojej osobnosti len preto, ze ty chces. Vyjadrim sa tolko, kolko chcem ja. Ak chces nieco si z toho zober, ak nie nechaj tak.

@elementissa Nikto podla mna na teba neutocil, ani nepisal, ze si zla osoba, baby sa ti tu snazili poradit, kde moze byt problem, ked neprejdes ziadnym pohovorom. Nerobili to preto, aby ta nastvali, väcsina naozaj davala konstruktivnu kritiku. Ale ty si to vyhodnotila ako utok a nutnost branit sa namiesto zamyslenia sa ci niektora z nich nemohla mat pravdu.

Odpovedat mi nemusis.

elementissa
autor
28. máj 2021

@makova333 takze popracovat na osobnosti je podla teba niečo iné? Oki, tak som ta asi len nepochopila. Ja som to pochopila tak, že ju mam zmeniť. A to znamená aj zmeniť moju povahu. A nezamienaj si prosím klamanie s vyjadrením pocitu. Lebo môj subjektívny pocit je, že mi hovoris toto. Ja to tak vnímam. Ako ty vnímaš, že ja klamem. Aj ked neklamem. Ďakujem za snahu každopádne. Poučila som sa a viem, že do budúcna už budem riešiť akýkoľvek problém iba a len s odborníkom v danej pozícii a nebudem sa pýtať na subjektívne skúsenosti ostatných. Vždy z toho vyplynie len to, že všetci sú super, iba ja som lietadlo. Mrzí ma, že som vás všetkých otravovala

metuzalem
28. máj 2021

@elementissa tak ozaj nevidim, v com moze byt problem, asi je to fakt len nahouby doba. Treba byt proste trpezlivy, znama mala este viac neuspesnych pohovorov, a to bolo pred koronou. Ked nieco najdes, na neuspesne pohovory si uz ani nespomenies.

katuska19
28. máj 2021

Ja som nestudovala ziadne videa, ani som sa nijak extra nepripravovala. Vzali ma stale na 1 krat do 3 zamestnani pred materskou a po materskej som bola na 2 pohovoroch, ale z toho som jedno miesto nevzala ja kvoli platu, to ma vybrali z 30tich kandidatov a boli 3 kola, /v 3 azpovedali narovinu plat/ a druhe si vybrali inu kandidatku. Na 3 krat mi sadli podmienky a asi aj ja im. Treba byt hlavne prirodzeny, vyzdvihnut v com si dobra a zdoraznit preco sa uchadzas na tu poziciu, nehovorit o zlych skusenostiach a nekritizovat inych sefov.

bluka2
28. máj 2021

@elementissa osobne si myslím, že tie cudzie slovíčka nie sú problém. Aspoň ja som mala posledný pohovor vo viac jazykoch a na jedno nemecké slovo som si akurát nemohla spomenúť a dala som anglické a mám ten job. V tom s ostatnými nesúhlasim.

bluka2
28. máj 2021

Baby, pochopte, že človek, ktorý je v zlej situácii už má pochopiteľne psychiku trochu na drotiku. Tiež som to tak mala.
Autorka, do zháňania práce musíš zakomponovať aj relax a hobby, ale viem, že je to ťažké, keď má človek finančný tlak.

leuchtturm
28. máj 2021

Desat pohovorov z asi 90 odoslanych ziadosti o pracu je velmi dobra bilancia. Nechce sa mi vsetko citat, ale kriticky na adresu byvalych zamestnavatelov by si sa vyjadrovat nemala. Niekedy treba krotit svoju uprimnost. Tie odmietnutia neber osobne, proste personalisti uprednostnia niekoho ineho. Treba skusat dalej, ak si nie si ista, existuju job coachovia, s tymi sa mozes poradit. Len tak pre zaujimavost, ja som poslala asi 40 ziadosti, z toho ma vsade odmietli az na jednu firmu, kde som nastupila a tam sa mi aj velmi paci.

beeerightback
28. máj 2021

Myslím že hlavná vec ktorá by v tejto diskusii pomohla je aby si dala autorka chvíľu pauzu, trochu zvoľniť, viem že to je ťažké keď človeka tlačí nedostatok peňazí na život, ale práve to mi vyplynulo z tejto celej debaty. Nie je problém ani tak v nedostatku skúseností, zlej úrovni cudz. jazyka, čo nesprávnej sfére v ktorej hľadá prácu a už vôbec nie v používaní anglických slovíčok v bežnej komunikácii. Problém je psychické nastavenie človeka. Môže byť akokoľvek kvalifikovaný, pripravený a všetko okolo toho ale keď má raz nervy v háji, psychiku na pokraji zrútenia a môžem rovno povedať že aj depresiu, tak to z neho cítiť akokoľvek sa môže snažiť to schovať za pekný úsmev či zdvorilé odpovede.
@elementissa Takže, aby som bola aj ja za tú čo sa chce iba naparovať aká je super, just take it easy. 😉 Choď na masáž, do fitka, napusti si vaňu alebo choď do dobrej reštiky (teraz sa už dá vo veľa okresoch), čokoľvek čo ti pomôže sa zrelaxovať a zresetovať si nastavenie mysle. 🙂

bluka2
28. máj 2021

@beeerightback skor nejake low alebo no cost aktivity ...inak úplný súhlas

viestta
Odpoveď bola odstránená
beeerightback
28. máj 2021

@bluka2 Hej pardon, to mi nenapadlo.. 😇 Však dá sa všeličo vymyslieť aj bez nejakého extra budgetu. 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
number19
28. máj 2021

@elementissa A este ma tak napadlo k tomu, ze sa snazis dostat do korporatu.
Vies korporat, to je taka specificka nadnarodna samostatna bunka fungujuca podla vlastnych pravidiel. Tam nikoho nezaujima tvoj charakter, tvoj povod (po vacsine), tvoja narodnost (po vacsine) a uz vobec nie tvoje nazory a zivotne postoje.
Korporat ma istu sablonu na ludi podla vlastnych predstav, potrieb a nepisanych pravidiel. A ty bud ju prijmes (po tom ako ta najprv oni musia prijat-pohovory) a akceptujes alebo nie. Vela ludi toto nepochopilo a korporat ich doslova vyplul. Vela ludi to pochopilo a tak si svoj charakter, nazory a postoje riesia v ramci privatneho zivota a korporat ich zaroven primerane plati.

Mozno by v tvojom pripade bolo lepsie sa poobzerat po domacich mensich firmickach, si dynamicka, mas silny nazor, to moze niektorym domacim manazerom imponovat...

luccija
28. máj 2021

@elementissa necitala som vsetko....tak ty mavas aj tu take dost priamociare prispevky🙂Nikdy nehovor na pohovore, ze si mala zlu sefku.Nikdy nepovedz, ze mas fobiu z telefonovania a neukazuj na svoje nedostatky.Vies 3 jazyky nemoze to byt zle.Nepisala si niekedy, ze si skolska psycologicka?tento tyzden som videla na profesii inzerat.do skolky nechces ist ucit?niekde hladaju aj bez pedagogiky videla som, ze staci vystudovana psycho...ja som bola vzdy na pohovore sama sebou ziadne naucene frazy z ktorych mi je na zvracanie.Uc docasne sukromne jazyky neda sa?nezufaj na duchu je to teraz tazsie nedaj sa odradit neuspechom ved si psycholog🙂

lula313
28. máj 2021

@elementissa pokusim sa poskytnut ti feedback.
Realokovat tá nikto nebude na juniorskú pozíciu, na ktorej budeš rok. Sú s tým spojené náklady a realokuju sa seniorské pozície, manažéri, pripadne pracovníci pri transition, keď sa stahuju procesy do zahranicia, vtedy má človek pre nich hodnotu, lebo je zabehnutý v procesoch, čiže na toto sa absolútne neviaz. Je to bez sance.
Veľké spoločnosti majú fakovu spoločenskú zodpovednost. Keď sa robili aj nejaké dobročinné akcie ako pečenie koláčov(výťažok z predaja mal poputovat na detskú chirurgiu), tak si to zamestnanci museli zorganizovať sami - za vlastne nakupit suroviny, upiect, vedenie nebolo ochotne preplatit ani servitky. Máš skreslene predstavy o tom, ako fungujú.
Baby majú pravdu, že aj to tvoje vystupovanie hovorí niečo o tvojej osobnosti. Prídeš mi konfliktna a už aj v niektorých témach som nad tvojimi príspevkami dvíhala obočie a preto si tvoj nick pamatam. Keďže si to vsimli viaceré, niečo na tom bude. Rozumiem, že to môže byt aj zo zúfalej finančnej situácie, nepríjemne pocity z odmietnutia, pocity zbytočnosti, ktoré si načrtla, ale tým pádom to vnútorne nastavenie aj vyzarujes, nedá sa zakamuflovat. Na fb máš kopec aj zadarmo webinarov, ako pracovať na sebe a osobnom rozvoji. Aj mne sa to potvrdilo v zivote, že keď sa pozitívne naladim, som vdacna, tak si do života priťahujem dobre veci. Mám aj jednu koucku Slovenku, ktorá robi transformačne cesty a prenastavenia mysle - už je aj na fb a pridáva tam motivačne rady(techniky) https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=117...
K pohovorom a životopisom pôsobí zase jedna pani, ktorá tá pripraví na pohovor a prekope ti zivotopis. Sledujem ju a má aj na YT krátke videa https://m.facebook.com/groups/365526317665028?g...
Profesia má tiež Podcasty a sú pomerne užitočné, rozšíria ti obzory.
Skusala si oslovit pracovne agentúry? Oni majú za dohodenie človeka veľké odmeny2-3tisic, pokúsia sa tá preto niekde dotlačit, napr Grafton.
Preco nepokracujes v tom, čo si vyštudovala? Viem, že CPPPaP hľadala psychologa a nástupný plat bolo 1300+ napr https://www.istp.sk/pracovna-ponuka/1846072/psy...
Podľa mna je super, že ovládaš cudzie jazyky. Furt je to sakramentska vyhoda. Keďže po tej profesnej stranke si skôr prekvalifikovaná a niekde by tá prijat určite prijali, zase má to vracia do toho, že tam bude osobnostný problem, niečo im na tebe nesedi, nehodis sa im do tímu. Naozaj si zaplat pohovor so skúseným hr-istom, nech ti pri fingovanom pohovore vytýči oblasti, ktoré sú u teba problematicke.
Ja ti uprimne držím palce, aby si nasla prácu, v ktorej budeš spokojna.

beeerightback
28. máj 2021

@number19 Presne niečo v tomto zmysle napadlo aj mne. Tiež mám niekoľko známych v korporátoch, a tieto nadnárodné firmy sa riadia vlastnými pravidlami a ten kto tam nepracuje tak do toho nevidí. Veľa vecí sa rieši po známosti či interne a ako tu už bolo niekde spomínané, musia urobiť oficiálne pohovory aj keď pozíciu majú už v podstate obsadenú, aby sa nedalo dokázať že k niečomu nepristupujú férovo. Odhliadnuc od toho, bolo teraz počas korony dosť veľké prepúšťanie v niektorých firmách (napr. Dell a pod.) , tak aj ten trh je teraz presýtený uchádzačmi o prac. miesto. ☹
@elementissa Takže si netreba odmietnutia brať veľmi osobne, je to žiaľ taká doba teraz. Pokiaľ nedostaneš konkrétnu spätnú väzbu (čo korporáty robia málokedy, zvyčajne odbijú všeobecnou formulkou) tak nevieš prečo si ťa nevybrali.
Ako tu už bolo spomenuté skús pohľadať miesto aj v nejakej menšej slovenskej firme, možno ti to bude nakoniec viac po chuti a budeš sa môcť viac angažovať a presadiť a využiť svoju energiu.
Ako prvé by som však spravila to, čo som písala v komentári vyššie. Ako sa spieva v jednej pesničke: "V piatok podvečer si zresetujem hlavu. Možno že tak nájdem aj myšlienku zdravú,.." 😉

beronsche
28. máj 2021

@elementissa kazdy normalny sef/ kolega chape, ze ked nastupis na nove miesto, potrebujes nejaky cas sa zorientovat. Preto je skusobna doba. Aby obe strany vedeli, ze ci to pre nich ma vyznam..
Pises, ze nemas dost sebavedomia pre iny typ prace. Myslim si, ze toto je hlavny problem.
Pre monkey job si prekvalifikovana, oni bud nevedia, ze sa necitis na kvalifikovanu pracu a boja sa, ze ich chces pouzit len ako docasnu stanicu, ci vstupenku do firmy.
Alebo to prave vedia, ale nechcu cloveka, co si neveri..
Tam nevyhras..

Cize popracovat na sebadovere. Hladat kvalifikovanejsie joby a neplakat dopredu, ako to nezvladnes (a nie, to nema ale vobec nic spolocne so zodpovednostou, to je strach zo zlyhania... Dobra sprava - da sa na tom pracovat 😉 )
Alebo prerobit cv , aj pripravu na pohovor a tvarit sa ako niekto kto nema vzdelanie, ani skusenosti..
Mam znameho, kt. po vyske odisiel do zahranicia. Sice si naozaj vysperkoval jazyk, avsak mal cele tie roky len nekvalifikovane prace. Po navrate bol nezamestnatelny - v jeho profesii nemal skusenosti, tak mu nedoverovali (povazovali ho za pristareho pre junior pozicie) a pri nekvalifikovanych pracach mu zase neverili, ze ma naozaj zaujem.
Tak vyhodil z CV vsetko okrem strednej skoly a az potom si pracu nasiel..

marca12
28. máj 2021

@elementissa na tieto pozicie je vela uchadzacov. To je o stasti,ci si sadnes s clovekom,ktory s tebou vedie pohovor. Ja by som ti odporucila byt sama sebou a neodpovedat strojene podla videi. Nevzdavaj sa,drzim palce

elementissa
autor
28. máj 2021

@bluka2 dakujem veeeeelmi pekne za pochopienie :*

elementissa
autor
28. máj 2021

@beronsche velmi pekne dakujem za podporu. Uz som sa tu dohodla aj s kariernou poradkynou, na ktoru som tu dostala referenciu a prave ona mi mozno pomoze zorientovat sa v tych pracovnych poziciach a poradi, o aky typ pozicii sa uchadzat

elementissa
autor
28. máj 2021

@beeerightback dakujem velmi pekne 🙂 ano, teraz asi tri korporaty prepustali a presuvali oddelenia do lacnejsich krajin, takze veeeelmi vela ludi sa teraz snazi napchat do.tych korporatov, ktore ostali a kde sa neprepustalo. Takze chapem, ze je pretlak na trhu a vzdy radsej zoberu kandidata, co uz ma korporatnu prax ako niekoho uplne noveho, ved to je pochopitelne a ja by som postupovala rovnako. V konecnom dosledku mi aj tak neostava nove, iba hladat dalej

beeerightback
28. máj 2021

@elementissa Za málo. Len nezabudni aj na zvyšok obsahu z mojich komentárov! 😉

elementissa
autor
28. máj 2021

@lula313 velmi pekne ti dakujem, za uzitocne typy, pomohla si mi, popozeram to, aj tu som sa uz spojila s kariernou poradkynou, ak bude treba, skusim aj priamo pohovor s tou pani, co si mi postla. Naozaj dakujem za tipy, vsetko ukladam a prestudujem. Psychologiu som sice studovala, ale je to komplikovane, to ca sa mi ponuka v nasich podmienkach, to robit nechcem, to na com som pocas skoly ficala, to sem este neprislo. Ano, mohla by som byt priekopnicka, ale sama na seba uz robit nechcem, lebo mi to nevyslo prave preto, ze nemam na to potrebne zrucnosti.

number19
28. máj 2021

@beeerightback Prepac, ale ty si moj prispevok nepochopila. Nemam v korporate skusenosti s protekciou. Mam skusenosti s tym, ze musis splnat jasne predpoklady na to, aby ta tam zobrali. Profesne a aj osobnostne. A musis tie predpoklady byt aj dlhodobo schopna splnat.
Protezovane vyberove konania som zazila na SK v statnej sfere.

elementissa
autor
28. máj 2021

@luccija ahoj, ano, uvedomujem si, ze som priamociara, vela krat mi to v zivote pomohlo, preto som tuto vlastnost nikdy nepotlacala. Jasne, chapem, ze pri urcitych veciach je potrebne obalit slova do cukru- napr. Na pohovoroch. To som sa po tych prvych dvoch poucila a na zvysku som uz nikdy nepovedala nic diskvalifikujuce ci nevhodne alebo priamociare. Dala som si zalezat, aby bola kazda odpoved dokonale "politicky" korektna, aby nahodou nevyplynula z mojej odpovede nejaka negativna emocia a praveze na ziadnom interview som nebola ako na vysluchu, vsade som sa citila velmi prijemne, zasmiali sme sa, presli sme pracovne veci, popytala som sa ich vselico, ukazala uprimny zaujem o poziciu. To ze tu som priamociara, tak to nic neznamena, v praci musim drzat klapacku a krok, kedze ucim, stretavam stovky ludi a moja profesna prezentacia je maximalne priatelska. Mnoho mojich studentov sa stalo mojimi dobrymi priatelmi, mame kopu spolocnych zaujmov, hodiny vediem vo velmi uvolnenej atmosfere. Proste ludia sa chcu naucit jazyk, ale mat aj prijemny pocit a za tri roky sa mi stalo iba 2x, ze som si so studentom nesadla a moj styl komunikacie a vyucby sa mu nepacil. Takze ano, tu na MK, pri svojej rodine a blizkych priateloch som velmi otvorena a malokedy sa kladiem servitku pred usta. Taki su aj moji priatelia a moj manzel a celkovo, takymi ludmi sa obklopujem. Ale v praci (akejkolvek) som profesionalka, co by si nikdy nikoho nedovolila urazit ci poburit. Osobne nepoznam cloveka, ktory by bol v sukromi rovnaky ako v praci.

Co sa tyka psychologie, ja som nemala zameranie na deti, tie sfery su rozne. Moje zameranie boli pary. Ale to som uz davno prestala chciet robit. Staci si pozriet, ako obrovska vzorka popupacie pristupuje k vztahom tu. Nevidim v tom pre mna potencial.n

elementissa
autor
28. máj 2021

@viestta neboj, na zakaznicku podporu sa nehlasim, mam rada tabulky a ked nikoho nevidim