Poradíte ako postupovať v praci - som na PN a chcú nech dám výpoveď
Ahojte v skratke pracujem na zmluvu . Len som bola PN od júla . Problémy chrbtica a teraz ruka . Dnes som bola odniesť do práce o on že som ešte stále na PN ešte 7 dní viac už nechcem ani za svet. A šéf mi povedal že mám mu podpísať výpoveď dohodou že ju mám dať ja lebo on už na moje miesto prijal inú. A nech nečakám odstupné a mám byť ohľaduplna a datsama výpoveď lebo on už nemá pre mňa miesto. Lenže ako to je keď dám ja výpoveď asi ma nezoberú na úrad práce. Inú prácu zatiaľ nemam
@ikonica Ja neviem, podla mna napisala proste dost malo, aby sme mohli mat uceleny pohlad na situaciu. Tiez som uz unavena, ale mam na mysli, ci to bol inak zamestnavatel ferovy a ustretovy, ktovie, mozno jej ponukol predtym aj viac nez zakon pise. V tom pripade by sa dalo chapat, ze teraz chce on ohladuplnost. Ak je to zamestnavatel od zaciatku hajzlik, jasne, nie je o com.
Potom zo strany zamestnanca, niektori idu do prace aj chori, druhi su mesiace na PN lebo blbost raz taka a potom taka (zamestnavatel ani nemohol vediet, na aku dobu vypadne, mozno sa to stale nabalovalo)
@ikonica A ci to je az take neferove jednanie navrhnut jej, ze nech podpise dohodu...Vsak navrhol a dal argumenty z jeho strany. Ona teraz poanalyzuje svoje moznosti a uvidi sa. Rozhodne nie je v kategorii najvacsie spinavosti, co sa v pracovnom zivote deju, pokial jej teda nedrzal pistol pri hlave
@viktoria12 urcite nic dohodou nepodpisuj, nech ti da sam vypoved, zachoval sa dobre nefer
Ja chapem aj zamestnavatela. Nie je ziadne potesenie mat zamestnanca styri mesiace pn a cakat na neho ako kura na sopel. Na rozdiel od predstav zamestnancov, zamestnavatel obvykle nema doma oslika otras sa, co mu nasype penazi, kolko potrebuje a dlhodoba pn je nocna mora kazdeho zamestnavatela. Takze chapem, ze nema zaujem. Na druhej strane toho oslika doma nema ani zamestnanec a financne rezervy nizsie ako zamestnavatel. Ak by som chcela usetrit, skusila by som dohodu s odstupnym (zamestnavatel usetri naklady za vypovednu lehotu, zamestnanec ma volne ruky a moze hladat novu pracu) Toto je jeden z bodov, kde je zakon zbytocne velkorysy k zamestnancom (ze pn chrani pred vypovedou)
@vroni nechapem, preco by zamestnavatel potreboval "oslika", ked je zamestnanec PN. ved mu to predsa neplati on (len prvych par dni), takze nema nijake naklady navyse: ked niekoho prijme na uvolnene miesto, tak plati len to, co by platil aj bezne, alebo sa mylim?
pobavilo ma to s tou zbytocnou velkorysostou. to by tu teda vyzeralo, keby bola PN dovodom na vypoved. ludia v regionoch s vysokou nezamestnanostou by chodili do prace asi aj s rakovinou :(
Chapem obe strany. Na jednu stranu zamestnanec, ktory sa nema kam vratit na druhu zamestnavatel, ktoremu chyba clovek. Musel prijat niekoho dalsieho a kto pojde robit na zaskok pocss PN? Alebo mal tej novej klamat a potom ju vyrazit? Zas by bol zly... mala som kolegynu, ktora bola stale PN a dakujem pekne. Delili sme si jej robotu a ked aj na tyzden dosla, tak kym sa zorientovala bola zase PN. Veru tiez isla prec, neviem ako sa so sefom dohodli ale jednoducho nebolo mozne takto fungovat.
@deedol, mylis sa. Ale je bezny omyl, ze zamestnanec stoji zamestnavatela len vyplatu. Nehovorim, ze pn ma byt dovodom na vypoved, tvrdim, ze pn by pred vypovedou nemala chranit. V regionoch s vyskou nezamestnanostou ludia chodia do prace aj teraz za kazdych okolnosti, ale co mam robit s clovekom, ktory mi do prace nepride styri mesiace, lebo mu pn lekar zakazdym o dva tyzdne predlzil? Niekoho vziat na sva tyzdne? Trochu blbost.
@vroni ono je to uplne jedno, ja som nazoru, ze neni ani jedno med lizat. Ani byt zamestnancom, ani zamestnavatelom, vsetko ma svoje uskalia, len problem je ten, ze zamestnanec nevidi co vsetko musi zamestnavatel riesit a detto to plati opacne 😉
@deedol, ok, mne znela tvoja otazka znacne ironicky. Ale po poriadku: za zamestnanca na pn sa odvody neplatia, takze sa teoreticky nedeje nic. Prakticky to vyzera tak, ze prvych 10 dni platis, az potom nastupuje poistovna, takze obvyklu dvojtyzdnovu pn si coby zamestnavatel odnesies de facto v plnej vyske. V pripade, ze zamestnanec jasne vypadne dlhodobo (uraz, dlhodoba pn, liecenie) eventualne zozenies zastup. Aby ti niekto na par mesiacov zaskocil, musis mu to zaplatit (alebo ho oklamat, co sa iste zhodneme, ze nie je dobra cesta). Musis ho zaucit, zaskolit, stracas svoj cas (a tym peniaze), mas zvysene naklady a uplne si odpustime temu, ako dokladne bude pracovat niekto, kto vie, ze po par mesiacoch bude zase bez miesta. A to je stale ten lepsi pripad, ze vies, ze pojde o dlhodobu pn. Ked ti niekto kazde dva/tri/styri tyzdne oznamuje, ze este zostava pn, mozes sa zblaznit. A kolegovia takeho cloveka tiez. A zase cvakas alebo platis vlastnym casom. Beznu pn si do kalkulacie mzdy a rizika zratat dokazes, takyto vypadok bez povsimnutia znesie len velka firma, kde sa z jedneho cloveka “nestriela“. Ono ten clovek za to casto nemoze, proste sa v zivote pritrafi vselico, ale ked mas napriklad firmu o patnastich ludoch a medzi nimi dva take pripady, moze ta to priviest do krachu a pojdes sa past nie len ty a dvaja chori, ale aj ti zvysni 13 z firmy. A to je dovod, preco nazyvam tento bod v zakone zbytocne velkorysym.
@vroni tomuto vsetkemu rozumiem, ale stale tam nevidim naklady navyse (okrem tych prvych 10 dni PN, co je este "bezna" situacia a zamestnavatel s tym rata). skusim vysvetlit. ano, ak clovek vypadne na dlhsie, sef musi riesit vsetko to, co si opisala. ale to by musel, aj keby daneho cloveka prepustil. tiez by musel niekoho noveho prijat, zaskolit atd. a podla mna neobstoji ani argument, ze novy clovek bude pracovat horsie, lebo vie, ze je "docasny". zamestnavatel ho predsa pokojne moze zamestnat na TPP a DAT VYPOVED povodnemu zamestnancovi PO NAVRATE z PN. toto je podla mna uplne korektne riesenie a daneho zamestnavatela by som chapala. co vsak nechapem je snaha dotlacit povodnu zamestnankynu do toho, aby dala vypoved ona. preco, ked ma zamestnavatel moznost prepustit ju z nadbytocnosti v sulade so ZP? fakt nechapem preco. kvoli odstupnemu? no ak tam pracovala viac ako 2 roky a bola chora 4 mesiace (ak dobre ratam?), tak za ten predosly vykon jej to odstupne podla zakona patri.
@viktoria12 velmi by ma zaujimalo, ako to nakoniec poriesis... Napis potom ako to skoncilo...
@deedol, ver mi z praxe, ze to zvysene naklady su. Isteze je (v tomto konkretnom pripade) zamestnavatel sviniar a snazi sa ju obtiahnut o peniaze. Ale bolo by pre oboch jednoduchsie, keby zamestnavatel smel (to si teraz vymyslam, napriklad) po tretom predlzeni pn dat vypoved (korektnu, s odstupnym). Mohli by obaja riesit svoju situaciu skor a vedeli by, na com su.
Zatiaľ som PN a v práci sa na chcú zbaviť už má boli skontrolovať asi 4: krát či som doma. od stredy začínajú rehabilitácie. Neviem ako to bude keď budem na rehabilitácii a náhodou prídu. Už ma kontrolovali aj dvakrát za deň.
@viktoria12 ved si nechaj potvrdit ze si tam bola...
Inac toto mi pride uz ako stvanie zamestnannca....
@viktoria12, z prace ta kontrolovat nemozu, pn moze kontrolovat len socialka (myslim, proste nejaky urad, nie zamestnavatel)
@vroni no minimalne Ta moze prist skontrolovat pocas prvych 10 dni pn, kedy Ti to sam plati a teda u nas v robote to nie je nic nenormalne. Manzel chodi s personalistkou pravidelne (robime v jednom podniku).
@jankalukasova, to je ine, autorka je na pn uz par mesiacov.

@bluka2 vies ja som sa tu nechcela 'hadat' ale nepacil sa mi postoj ze... ani neviem ako to napisat, aby som zas nevirila prach... Proste nieco v zmysle 'nebranme sa neferovemu jednaniu zo strany zamestnavatela a nechajme po sebe slapat....' Snad rozumies, co tym chcem povedat.... Nic no pokrocila hodina... Pre mna je to ukoncena debata, autorka vie, ake ma moznosti, uz si len vybrat... Ono niekedy to ma aj taku blbu stranku, ze ked neurobis to, co po tebe zamestnavatel chce, tak ti vie narobit peklo aj u noveho zamestnavatela, ale to uz odbocujem riadne od temy....