Práca a kolegyňa
Ahojte, chcela by som len vás názor. Po materskej som v júli nastúpila do novej prace. Šéf je manžel mojej dobrej kamarátky, ktorá má dosť nahovarala, aby som tam išla robiť. Na veľa som dala výpoveď v pôvodnej práci, kde mi držali miesto. Pracujem teda na polovičný úväzok s tým, že mi preplatí hodiny, ktoré odrobím. Ide o to, že tam pracuje jedna kolegyňa, ktorá má od začiatku veľmi nemusí. Celkovo je taky priamy človek, čo si vážim, vždy povie, že mi radšej povie do očí, ako má ohovárať. Lenže od začiatku si neodpustí na moju adresu všelijaké reči. Pracujeme pár metrov od seba a väčšinou je skoro milá. Ale vždy, keď je syn chorý, keďže nastúpil do škôlky a je chorý často, a ja nastúpim po pár dňoch do prace, počúvam reči typu "ja za teba robiť nebudem, odmietam byť do večera v práci". Ja to chápem, lenže šéf im dáva robiť veci aj za mňa. Mne to vadí, od júla som sa veľa toho nenaučil, keďže so synom musím občas byť. Rodičia sú 200 km a ešte pracujú. Snažíme sa to dat s mužom dáko, raz je doma on, no teraz mal v práci termíny, tak som musela ja. Dnes som sa tešila do prace a ona na mňa hneď vybehla. Snažím sa robiť čo sa dá, som už z toho na nervy. Tak som dala dnes výpoveď. Šéf ma nechce pustiť, ale pre mňa sú dobré vzťahy v práci dôležité. Nedá sa robiť pri niekom, kto má od začiatku niečo proti mne. Som teraz v strese. Povedala som, že zostanem, kým si niekoho nenájde, lebo je toho veľa. Ale pravý dôvod nie. Nechcem vždy, keď nastúpim počúvať tieto reči. Dnes dokonca prišla skôr, lebo vedela, že tam budem len ja, aby mi to vykricala. Neviem ci zostať na úrade, alebo sa doprosivat v bývalej práci.. Možno by ma zobrali, hoci šéf sa hneval, keď som dávala výpoveď... Neviem co robiť. Malý je týždeň v škôlke a 2 týždne doma.. Netuším co robiť 🤦♀️
@jaja23 a v com vnimas ty ze je problem ze nevies tie cinnosti robit samostatne ? ak si chybala tri dni tak v tom to nebude
@kaja01 no zobrali sme nový dom, ktorý mal mat urobene vyúčtovanie do mája 2021.Kedze tam bolo veľa problémov po prevzatí, dávali sme to s kolegyniam dlho dokopy. Ja až od júla samozrejme. Čiže na vyúčtovanie z 2020 ľudia čakali od mája. Už to finidovalo, keď som musela byt 2 dní doma. Od mája by ich určite tie 2 dní spasili, ked už tak dlho čakali.. To je fakt..
@jaja23 dievca zlate robula som ekonomku od dcerineho tyzdna. Vies kedy? Ked spala, napriklad medzi 4.30 a 7.30... a hned mas 3hod prace, z celeho tvojho fnukania a zdoraznovania ze mas dieta... popravde necudujem sa kolegyni. Kamoskin manzel ta tam drzi len kvoli zene, si tam 2mesiace, neschopna samostatnej prace... tvoje dieta bude chorlave este take 2r v lepsom pripade.
Same vyhovorky... muz ma HO tak koniec sveta, ked mas ty tak skaces kolo dietata. Ked odides myslim ze robota sa spravi aj tak a aj si usetria nervy
@eeffka Ja tiež robím ekonómku ako SZČO, v deň návratu z pôrodnice som večer sadla k počítaču a pracovala. To je tak, keď niekto chce pracovať, tak pracuje, keď niekto má choré dieťa, tak nepracuje a niekto iný má choré dieťa, tak si to zariadi tak aby mohol aj pracovať. Vždy je to o tom chcení.
@jaja23 jasne... mejly neexistuju, spolupracujem aj s bytovymi apolocenstvami a spravcovskymi spolocnostami, 95%vsetko pisomne mejlom, ale tak kazdy ako mu vyhovuje... mam kamosky co robili v spravcovskych spolocnostiach,odisli lebo ich ta praca nudila, tabulky,vypocty,prepocty ,kontakt so strankami minimalny... nerob zo seba call centrum 🤦♀️
@jaja23 keď si chýbala tri dni z mesiaca, to nie je vobec veľa. To sa môže stať hocikomu. Aj tým super nenahraditeľným ekonómkam, čo ti tu píšu ako sa kolegyni nečuduju, lebo nemáš co byť doma tri dni. Všetko sa dá povedať inak, normálne, a nie stekat, že ona nebude za teba robiť. Tak jej povedz, že tebe dieťa podrastie, budeš robiť bez absencii, aj za ňu, že možno potom ona bude mať dieťa, OCR a pod.. Nech je to ako chce, dobre sa zamysli, vidíš aká je doba, robotu si treba vážiť, nie hneď výpoveď.
Môže muž robiť od rána a ty chodiť do práce popoludní, nie? My sme to riešili tak, ja som robila od popoludnia do večera, on skoro ráno začínal.
Môj kolega mi robil zo života peklo. A to som bola s deťmi doma tak týždeň,raz za 3mesiace. Dokonca mi ako jedinej,čo má deti,robiť celé sviatky,aj medzi sviatkami.
Nakoniec čo sa stalo?kolega ostal rok doma marodovat.
Ľudia sú k sebe zlí.
Tí,čo už malé deti nemajú,zabudli na tie časy.
A tí,čo ešte deti nemajú,netušia o čom to niekedy je.
Kazdy sa cíti ako poloboh.
@oktoberka a to už ani nehovorím, že sú deti, čo prerevú akoby ich z kože drali 20h z 24. A mesiace. To by som chcela tu prácu vidieť. Som od únavy nevládala žiť. Večný rev. Garantujem, že pri takom dieťati by žiadna neurobila ani ťuk.
A život prinesie všeličo. Niekto má chorľavé deti, iný po rokoch zrazu vážne ochorie. Niektoré veci človek musí odžiť, aby pochopil.
@tykat
@jaja23 tak poved niekomu, kto tam robi x rokov, ze si ma hladat papiere a dat vypoved je teda riadna drzost… jasnu, ze ju sere, tam prijali niekoho tlacenku, ktora do roboty chodi viac chodi ako nechodi, a ostatni robia za nu… a este s tou pracou s domu, mozno ona vie, ze ten objem roboty by urobila za 2 hod a tebe za to zaplatia 8 hodin.
A s tym ohradzanim.,, ty mas so sefom iny vztah, kedze je to kamoskin manzel, ako ona, ktora je len podriadena.
Mame tiez vo firme, par protekcnych ludi, ktorych tam dotiahol sef, sice hovno robia, ake zase maju vyssi plat ako ostatni… takze viem, ako sa ta kolegyna citi. Miesto toho, sby zvysil plat, tym ktory tam makaju, zoberie cloveka, za ktoreho musia robit…
A ano, ked sa mi nepaci mozem dat vypoved, ale bohuzial ja nemam niekde znameho, ktory ma zamestna…
@u2jana pridávam sa k tebe. Máme v inom meste novú šéfku,kto.je priateľkou generálneho riaditeľa.
Nemá absolútne vzdelanie na túto pozíciu,no horšie je,že ona ani nechce nič o tejto profesii vedieť.
Ona to "riadi".
A štyria kolegovia makajú za ňu.
Je to veľmi nefér nie iba voči nim,no aj voči iným šéfom,lebo ostatní musia makať na to,čo ona má "len tak".
Čiže tam po cca roku chcú dať všetci jej podriadení výpoveď. Som celkom zvedavá,čo ich tam čaká.
@jaja23 ja uplne tu kolegynu chapem. Aj ked neschvalujem sposob akym ti to vycita... nemoze robit za dvoch lebo tvoje dieta je viac chore ako zdrave. Sefovi by som navrhla pracu z domu ak nesuhlasi hladala by som si nieco ine z domu.
Ked je syn 2tyzdne doma a 1tyzden v skolke tak ruku na srdce ty tam vazne moc nechodis...
chapem,ze nemas kde dat dieta ale aj to,ze je vela prace a kolegovia by uvitali niekoho kto tam skutocne bude. Zrejme to vadi vsetkym len ta jedna ti to povie do oci.
Ešte napíšem jeden pohľad. Pohľad mamy,kt.musela byt s deťmi na pandemickej. Musela kvôli mini deťom,no "musela"aj kvôli tomu,že nás tam všetky,čo máme deti vedenie doslova donútilo ísť.
Kolegyne sa búrili,že ťahajú za nás.
Áno,ťahali. Akurát,že ľudí chodilo v Tom čase minimum,lebo LD bol. Ďalšia vec,neťahali nadčasy,čiže urobili svoje osmičky a išli domov. A dostávali speci príspevok,na konci aj speci odmeny. Nezavidim. Bola som s deťmi doma.
No paradox je,že keď prišlo druhé obdobie rôznych zatvorení,tak všetci dostali možnosť "ostať" doma.
A paradoxne tie isté kolegyne nás,mamičky,vyháňali na pandemickej ocr,aby si zarobili. A keď sme sa bránili,že prečo,veď školy fungujú,tak bol oheň na streche.
Takže ono je to v tých kolektívoch niekedy veľmi diskutabilné.
Fuha, nakoniec sa tu človek do číta, že som tlačenka a protekcna, pritom som mesiac odolával a Vravela im, že tam robiť nepôjdem, že mám svoju prácu. Keďže ale súrne niekoho potreboval a na inzerát sa mu nikto nepáčil, nekoniec ma prehovorili, že budem mať variabilnu pracovnú dobu. Keďže som tušila, že chodiť ráno na pol osmu a prísť domov o piatej, keďže sú zápchy, mi v starej robote veľmi vyhovovať nebude (pretože malý nespi cez deň a večer sa ukladá už o šiestej) tak som sa nakoniec na to dala. Píšem, že som chýbala 3 dní v mesiaci, ostatne som aspoň na pol dna prišla. Keď som išla na tie dva dni domov, pretože mal malý zápal priedusiek, dohodli sme sa, že vyúčtovanie urobím ja, keď sa vrátim. Dal ho aj tak robiť kolegyni, ktorá bola ticho, akurát, že potom to vykričala mne.
Aši zbytočne vysvetľovať super ženám, ale vidím, že závisť vládne svetom. Minimálne sa takéto veci dajú kolégialne vybavit a nie napadnúť hneď vo dverách človeka. Tiež nie som rada za takúto situáciu, do práce som sa tešila z materskej. Radšej by som bola, keby bol syn zdravý, alebo keby som ho mohla aspoň niekomu dat. Ak si mam platiť opatrovateľku, tak to môžem rovno ostať doma na úrade, keďže výplata mi na to stačiť nebude. Ďakujem všetkým za názor a pekný deň.
Rozumiem o čom píšeš, o čo ti ide.
O kolegyňu ktorá sa vŕši na tebe, z nejasného dôvodu si svoju frustráciu z bohvie čoho vybíja na tebe.
Pochopila som správne ?
Z práce si chýbala iba pár dní v mesiaci, aj keď bol syn často chorý bol s ním muž. (Mierne nechápavé videli červené súkno iba v tom že si spomenula 1 t.v škôlke a 2 doma)
Prácu zvládaš a postupne sa učíš veci ako príde ich čas, kolobeh agendy,
Robíš polovičný úväzok, čo kole oči kolegyni že si lážo plážo odchádzaš.podla jej vnímania, bohužiaľ skresleneho, a k tomu červík že si protekč na
Minule som tu videla diskusiu,ako nejaka mamicka ostava s detmi dlhsie doma,lebo pri chorych detoch by ju nemal kto zastupit a vsetci na nu vybehli,ze kazda rodina si to vie nejako zariadit a zena ide pracovat.Teraz sa mamicka snazi pracovat aj popri malom a chorlavom dietati,tak pol osadenstva kritizuje,ze taku kolegynu by teda nechceli.Hmm,kiezby sa taka jedna matka mohla naklonovat,ze 🙂
Tak popravde.... Z tvojho úvodného príspevku vôbec nevyplýva, že chýbaš málo. A mať takú kolegyňu, za ktorú musím stále robiť je peklo. Ja ťa chápem, deti sú často choré, ale do práce sa chodí robiť a nie stále očr-kovať. Píšeš, že syn sa už okolo 6 ukladá a máš možnosť home officu, tak kde je problém? Popravde, ja by som takú dávno vyhodila (nepáči sa to, čo?) Ale aby mi niekto ešte v skúšobnej dobe chýbal... Tak to nie.
jej pravdepodobne vadí, že si šéfom protežovaná a preto si to vybíja tam, kde vie, že môže udrieť. Šéfovi nepovie nič, lebo keďže si tam protekčne, tak sa skôr zbaví jej ako teba. Tak radšej hustí do teba, aby si to vzdala a odišla.
@jaja23 ono vieš, jedna vec je to chápať a druhá vec potom robiť nadčasy a prácu za niekoho kto je stále na OČR....lebo ruku na srdce, komu by sa páčilo robiť 2 týždne v mesiaci okrem svojej práce aj prácu za kolegyňu?ok pár krát do roka sa to dá, ale nie dlhodobo....na tvojom mieste riešim primárny problém a to je čo s dieťaťom v čase OČR......veď sa dá prestriedať s manželom, či ostať s dieťaťom doma len 2-3dni a potom mu nájsť pani čo bude s čase keď si v práci s ním...lebo toto čo popisuješ môže trvať celý prvý rok v škôlke , u niektorých detí to trvá len prvé mesiace ale u iných celú škôlku...ja teraz píšem sama za seba, ľudsky to chápem že niekto pri chorom dieťati musí byť , ale reálne by som tiež nebola ochotná ťahať stále za kolegyňu čo je každé 2týždne v mesiaci na OČR:......
@jaja23 teda pardon nie je celé dni na OČR len 2-3dni a potom chodí do práce na pol dňa.....ale niekto toho druhého pol dňa za ňu tú prácu urobiť musí...ako hovorím, pár krát v roku je to ok a dá sa to ale nie že každé 2týždne robím aj prácu za kolegyňu(hoci len časť z jej práce)...ja teda predpokladám že kolegyňa má dosť svojej práce čo stíha počas celej pracovnej doby....iné je to ak kolegyňa má prácu lážo plážo a v pohode stihne aj tvoju prácu čo ale býva skôr v štátnej správe ako u súkromníka kde sa zadeľuje práca tak aby bol človek vyťažený počas celej pracovnej doby(svojou prácou)...
@jaja23 mam mensie dieta ako ty a tiez vacsinu casu robim z domu popri nej inak iba z domu. Viem ake to je, ked sa potrebujem sustredit a ked mam telefonaty… o nervy, teraz uz jeden cely tyzden je zdrava, inak to lepim ako viem aj po veceroch.
Sadni si so sefom a kolegynou a porozpravajte sa. Mas moznot prace z domu, ak sa to da tak skus iniciovat aj zaskolenie online. Pokial mate v spolocnosti rovnako nastaveny homeoffice a nie iba ty, tak je to kolegynina vec, ze ho nevyuziva. Naozaj by som si sadla s oboma predtym ako dam vypoved, lebo ak by si sla do inej prace moze sa situacia zopakovat. Ak sa kolegyni nepaci, tiez tommoze komunikovat so sefom, kde je aspon aka taka moznost, ze pride k uprave a nie vyvrsovat sa na tebe, co nic nezmenis.
Ak by si bola na homeoffice a maly chory, skuste najst niekoho, kto by mohol par hodin denne byt pri malom, ty mozes porobit veci urgentne, kde sa musis sustredit, ak dieta chodi do statnej skolky nemusela by byt ani opatrovatelka velka financna zataz. Pripadne muz moze byt s malym a porobit nejake veci ked vecer zaspi.
Tiez je moznost, ze mozes ist na urad prace, ako si pisala, ale poznam par rodin kde dieta bolo celu skolku aj prvy rocnik na zs pravidelne skoro kazdy druhy mesiac chore.
Ide o to najst dlhodobo udrzatelne riesenie.
@mogaa a co keď chodí na pol dna? Keď človek robí na polovičný úväzok, dostáva polovičny plat a polovične množstvo práce. Co je na tom nepochopiteľné, keď sú tu same účtovníčky co sa číslam rozumejú?
Tiez robím na čiastočný úväzok. Ze to niekomu kole oči, lebo som skor doma ma nezaujíma. Urobím si robotu, koľkokrát urobím viac ako niekto co je na 8 hodín ale hodi si x krát dlhú pauzu na pokec pri kávičke. Ešte písala, že keď robí, neostáva len tie 4 hodiny, ale dlhšie, takže suma sumarum, ona si celé svoje hodiny odkruti. Ale dokola sa jej tu píše, že sa robí za ňu. To je dost podivné od žien co sa buchaju do pŕs aké sú nepostradatelne účtovníčky, teda macherky na logiku a čísla. A áno, tiež mame vo firme ucto, a normálne žena ostane doma s deťmi keď treba. Normálni ľudia toto chápu, nie je to, že by bola polovicu mesiaca preč
@mamutka ja som robila 4,5h a kolegyniam vadilo,že mám nárok na dovolenku a stravné lístky,že ako mi je super,že môžem odísť skôr.
A keď som povedala,že veď nech vyskúšajú robiť ,4,5h aj oni,tak nie,že to by malo zarobili😁
Nevedeli pochopiť,že aj ja zarobím menej,aj že dovolenku mám platenú iba ako 4,5h.

@luccija ešte posledné napíšem. V bývalej práci som zastupovala ďalších 6 kolegov. To znamená, že som musela ovládať prácu každého z nich. A hocikedy niekto vypadol, alebo aj dvaja. Takže o zastupovani niečo viem. Lenže nikdy nebol nikto takýto nenávistny. Dá sa vyrovnať so všeličom, ale 8 hodín s niekym, kto čaká kým si do teba kopne, asi nezvládnem.Dakujem všetkým za názor.