icon

Práca a psychika

30. mar 2023

Baby, taky menší pokec pre tie, ktoré majú chuť podeliť sa s názorom k téme. 🙏 Milujem svoju prácu, som dostatočne ohodnotena, mám dobrý kolektív, pracujem v podstate vo sfére, ktorú som aj študovala. Ale, mám problém zvyknúť si psychicky na šéfa. Nie je zlý, práve naopak, ako človek super, ohladuplny, nápomocný. No, ako šéf 🤦‍♀️ už som par - krát išla plačom domov. Psychicky je veľmi náročná táto práca. Ako sa cez to preniesť? Je mi jasne, ze takto ohodnotenu prach v tomto časovom rozpätí a navyše, za veľmi slušne peniaze u nás nezozeniem, ale, občas som zrelá na tabletky 🙈 a to som si myslela, že som silná osobnosť, no, šéf ma rýchlo vyviedol z omylu. Takto to vníma aj kolegyňa, s ktorom sa delín o kancel. Avšak, ta je tam roky, akosi si zvykla, no tiež ma také dní, kedy by najradšej odišla. Ako sa,, nastaviť,, tak, aby som sa čo najviac odosobnila? Sama neviem. 🙈 možno dúfam, že sa nájde niekto, kto prežíval podobne a našiel cestu ako to zvládnuť a predychat. 🙏

liv1
30. mar 2023

Zaklad je aby si si uvedomila, ze to vsetko je len o nom. O tom ako sa sprava co robi a nevztahuj si to na seba, aj ked tebe nadava, je to stale len o nom. Je jedna technika, ktorou dokazes odzbrojit takmer vsetkych ked utocia. Otazkou, “‘mas nejaky problem?” To ale neviem ako by na to zareagoval sef, to jenlepsie pouzit u cudzich, alebo doma, alebo mozno u seberovneho kolegu ked je drzy. Dobre na to ides, ze az ked ta zavola. Bud priama a povedz mu, ze ta to velmi mrzi, ale ak sa veci nezlepsia budes premyslat o zmene prace. Ze ta praca bavi, je to a to dobre bla bla bla, ale pokial mas podavat skvele vykony potrebujes na to adekvatne prostredie a jeho neprijemne spravanie sa ta dotyka. Ze si ho vazis atd atd.

autor
30. mar 2023

@liv1 aj vážim. Je neskutočne pracovitý, svedomity. Naozaj ku každému nápomocný a na rovinu, keď je kľud, mam pocit, že to je najlepší šéf na svete. Príde, porozpráva sa, minule mi priniesol len tak auto na diaľkové v krabici, že videl v Prahe, tak mam dat môjmu malému. No, potom je tu scenár, ktorý sama nechápem. Doslova sa ho bojím. Každý deň,že čo bude. Keď vola ku mne do kancu a vidím, že riaditeľ vola, uz mam kŕče v bruchu. Dakuhem za tvoje rady, čítala som to dva - krát a vyskúšam si v hlave nastaviť to, že on ma problém. Nie je. Už som mu povedala, že ak ja urobím niečo nesprávne, chápem, že ma upozorni, ale nie kričať pre nič. Lebo mu nevyjde kšeft. Napríklad. Čiže ďakujem 🙏

xnatalkax
30. mar 2023

@liv1 a ked ten moj sef len kritizuje a sam pritom by spravil tu istu chybu lebo si to aj priznal ze tiez nato zabudol ako ja. On si nikdy neprizna chybu, vzdy na druheho hadze zodpovednost.

xnatalkax
30. mar 2023

Moj bucha po stole, ukazuje prstom na nas, luska prstami ze hned.

autor
30. mar 2023

@xnatalkax Ježiš. Tak toto môj až nie. To by som asi ozaj nedala. Môj zhuci a ide hore. O chvíľu zavolá akoby nič. A takto sa vezie aj mesiac, dva a ptm je chvíľu kľud, vezie sa inde a zasa dokola.

madeline1
30. mar 2023

tak je ohladuplny, napomocny, super clovek, ale zaroven si z neho psychycky unavena, to nejde dokopy...ani kricat by po vas nemal, to je co za sef?! tak sa nema spravat...

ckocka
30. mar 2023

Tebe to nepripomína správanie násilníka v rodine, kedy žena hovorí ale moj muž je zlatý keď má dobrú náladu, zle je len keď ho niečo rozčúli. Ale potom príde s kyticou a ospravedlní sa, ja ho nechcem opustiť, ja ho mám rada, len keby nemal tie záchvaty zlosti.
To nie je zdravá osobnosť, nemá konzistentné správanie.

liv1
30. mar 2023

@xnatalkax s niektorymi velmi tazko, aki su doma, taki podobne v praci. Cize ak mas v praci nejakeho narcistu tak amen. Len raz by luskol OMG 🙈

eeffka
30. mar 2023

Mozes si ho ospravedlnovat kolko chces, ale toto ie je dobry ani slusny clovek, az by mne prisiel niekto gratulovat po tom ako na mna bezdovodne nahucal tak kyticu ani nevezmem a rovno mu poviem ze nie som splachovaci zachod.
Ak ti stahuje zaludok len ked vola, dobre to nie je.

autor
30. mar 2023

@ckocka nemá. My to vieme. Nie len ja. Každý na firme. S týmto sa strevam prvý krát, ale, uz keď som nastúpila, kolegovia mi hovorili, že buď si zvyknem a budem tam roky, alebo o mesiac odídem. Ze jednoducho, u neho nikdy nevieš. V pondelok vedúcemu skladu vynadal pred všetkými, že ho nemá zaťažovať ostatnými v sklade, že od toho je tam vedúci aby určil kto je kedy v práci a o dva dni, keď vedúci skladu rozdelil smeny ho pred nami zhucal, že ho má upovedomit, ci je to jeho firma. Vedúci skladu tam je cca 12 rokov a len pokrcil plecami, zapálil si, zanadaval a ide ďalej. Ja som zostala v šoku.

autor
30. mar 2023

@eeffka ja ho neospravedlňujem vôbec. Práve naopak, snažím sa napísať tak ako je. Aby mi možno niekto poradil. Takto to, bohužiaľ, u nás funguje.

xnatalkax
30. mar 2023

Presne aj toto nas robi. Ze on musi o vsetkom vediet, ze on je tam nejaky sef. A potom ked mu zacnem hovorit co sa deje tak ziva a pyta sa ci este nieco.

eeffka
30. mar 2023

Nemusi to tak byt, ja by som si nasla inu pracu. Aby som chodila do prace vytrasena ako ratlik, to kde sme? Pises ze si fakturantka, to je taka veget robota, ako co tam ma byt za stres? Ze si miesto 60fa vystavila 58? Neprijatelne.

autor
31. mar 2023

@eeffka však práve. Mylne som si myslela, že budem mať pokoj, kľud. Nestalo sa. Ako píšem. Sú dni, kedy je všetko v poriadku a ja sa do roboty teším, no to sú zväčša tie, ktoré tam nie je šéf. Keď je, stále v napätí čakám, čo bude. Rieši uppne nepodstatné hlúposti.

ttonicum
31. mar 2023

@lenusiatko Moja mama zazila toto, co opisujes. Najprv sef skusal nieco proti nej (jednoducho nevedel zniest, ze je skusenejsia, nekonfliktna). Zapojil do jej tyranizovania dalsich ludi z jej okolia, tym nasluboval povysenie a lepsie platy za ich "ochotu" na nu vymyslat hluposti, z ktorych ona mala pred vedenim problemy. Skratka zmanipuloval podriadenych a oni mu skocili na lep. Moju mamu to stalo najprv lieky na vysoky tlak a potom este aj infarkt.
Doteraz, ked vidim tych ludi, tak mam hrozne nervy.

ttonicum
31. mar 2023

Ziadna praca ti nestoji za stratu zdravia 😐.
Tvoj sef mi pride ako sisnuty labilny blb. A ver mi, ze on naozaj nema vycitky svedomia za to, co tebe svojim spravanim sposobuje. To su ludia typu teflon - po nich to len stecie.
Opustit pracu, ktora ta bavi je tazke, ale co ak ta caka nieco ovela lepsie a bez zaludocnych krcov?

barborachors
31. mar 2023

Nečítala som komentáre - ale s tymto prístupom jedine vykanie a home office. A veeelky odstup. Ziadne spoločne pasenie husí. A spoločne sa dohodnúť nech po vas nevrieska, co je on, gestapo? Ale to by ste sa museli všetci tak dohodnut, ze sa ohradite zakaždým, ked zvýši hlas. Nie ste skolaci alebo nejaki usmrkanci. Tak trochu rešpektu so treba vydobit a tichom mu to len tolerujete.

gabika0825
1. apr 2023

No bude to ťažké keď je on majiteľ, nikto nie je nad ním. Máš dve možnosti, dobre sa nad nimi rozhodni. Buď si na to zvyknes a budeš to brat s nadhľadom, že takto skratka reaguje, časom sa voči tomu nejak hlava obrani, ale aj ti to nebude prijemne, alebo skratka začneš si hľadať novú prácu a odídeš. Nápis si na papier + a - čoho budeš mat viac tak konaj podľa toho. Vždy je niekde nejaké ale. Tak funguje život

maria1989
5. apr 2023

Taky clovek sa nezmeni. Ked to nevies zniest, odid. Bude ti lepsie.

umpanka
5. apr 2023

Vieš si predstaviť, že toto budeš znášať ďaľší rok, dva, tri, desať..... Bojíš sa, že nenájdeš podobnú slušne platenú prácu? Čo to s Tebou spraví? A do dôchodku tak chceš žiť?

autor
6. apr 2023

@umpanka Baby, zo včera na dnes v noci mi malý ochorel. Nevedela som mu zraziť teploty, má 13 rokov, manžel v zahraničí. Ráno som mu volala, ze neprídem, že si vezmem deň dovolenku a v utorok prídem, ale, ze idem so synom k Dr, tie vysoké teploty sa mi nezdaju a doma ho samého nenechám. No zdrbal ma jak žito, taka sprcha, že musím dať vedieť v predstihu ( co som mu mala nad ránom volať?) a ze v utorok sa porozprávame, lebo sa mu to nepáči. Och, ja som.bola taka vyklepana 🤦‍♀️ toto nemá dlhého trvania.,, teším sa,, na utorok. 🤦‍♀️

lenka188
6. apr 2023

@ckocka uplne presne mi toto napadlo, ze ako nasilnik v rodine. Ma zlu naladu, vyvrsi sa na druhom, ten je z neho na prasky a potom ma honeymoon, tak prinesie darcek...
A autorka, utekaj prec. Ziadna praca na svete nestoji za to, aby si skoncila na liekoch. Praca bola a bude. Zacni si hladat nieco ine. Sef sa nezmeni a nevidim dovod preco by si sa mala menit ty do takej sfery, ze ti nebude vadit, ze po tebe niekto bezdovodne krici, uraza ta a sposobuje ti kazdodenny stres. Tieto veci sa naozaj vedia nepekne odrazit na zdravi, ci uz psychickom ale aj fyzickom. Ked ostanes kvoli dlhodobemu stresu chora, potom sa ti sef postara o rodinu? Asi tazko. Preto sa opakujem, hladaj si inu pracu, toto za to naozaj nestoji.

autor
21. apr 2023

Baby, staršia diskusia, ale, dnes idem dat výpoveď. Bože. Ja sa bojím jak školák, ale, musím. Inak to nejde. 🙏myslite na mňa. To bude deň.

xnatalkax
21. apr 2023

Vsetko bude dobre, nemas sa coho bat. Je to tvoj zivot, ty sa nedaj. Caka ta nieco lepsie. Je to velky krok.

autor
21. apr 2023

@xnatalkax ďakujem. Cítim sa ako pred popravou 🤦‍♀️ale dám to. Ako píšeš, je to moje rozhodnutie. Nejako cítim, že správne. Časom uvidím.

xnatalkax
21. apr 2023

Ja som tiez takemu sefovi dala vypoved, normalne onemel 😅 uz som vo vypovednej dobe. Lepsie som sa nikdy necitila. Keby som tu zostala tak si nevazim samu seba. Takto to ber. Drzim ti palce.❤️ Potom napis ako to dopadlo.

liv1
21. apr 2023

To das ✊✊ drzim palce. Nemas mat preco strach, racionalizuj si to. Zeby ta zdr.al s prepacenim? Otoc sa na pate a odid z miestnosti a kludne so slovami, ze psychicky ste ma tu uz dost tyral, uz stacilo. Teda len vo vyhrotenej situacii, inak nie, inak bud slusna a mila. Drzim palce, vsetko bude dobre. Urcite bude velmi prekvapeny.

hellenb
21. apr 2023

Ahoj, doporučila by som osloviť niaku terapeutku, začať pracovať na sebe, na sebarozvoji, nebrať si veci osobne, to správanie vypoveda o ňom, nie o tebe, lenže my druhých nezmeníme, musíme zmeniť my uhol pohľadu... Áno on pôsobí ako vystresovaný, nevyrovnany ktovie čo všetko... Lenže on môže byť aj energetický upír, kradne si energiu od obetí, ktoré to dovolia... Ozaj treba začať pracovať na sebe, ked toto pochopíš, nepoddas sa, on jednoducho prestane.... Sú rôzne STOP techniky, proste hneď ako to začne, dat riadnu stopku. To že je šéf, neznamená,že môže hucat a ponižovanat, lenže žiaľ, takýto to cítia, ju komu môže a komu nemôže. Vždy daj jasne najavo, ze sa ti to nepáči, ked začne kričať, zastav ho, stačí jednoduché STOP!, DOST!.... Bez vysvetľovania... Áno si žena, možno uz aj matka... Buduj ai svoju sebahodnotu... Ak odídeš, môže sa stať, ze si pritiahnes zas len to isté... Začni pátrať po príčine... Su rôzni terapeuti... Držím palce! Buď naďalej spokojná a šťastná a ver si! Helena

liv1
21. apr 2023

@hellenb uzasne napisane 👍 cela podstata. Snad si z toho autorka nieco vezme a v konecnom dosledku mozno aj komentujuce

autor
21. apr 2023

Baby, bojím sa to aj napísať, že to zakriknem. Ale, zachoval sa naozaj veľmi ľudsky. Veľmi. Absolútne som to nečakala. Môžem odísť už dnes,kolegyni odovzdám mu prácu. Mám aj zdravotné problémy, čiže, som milo prekvapená, ako pekne sa zachoval. Avšak, už som taká obozretna, že posledné slovo bude, až keď budem pýtať odporúčanie. No každopádne, zatiaľ to dopadlo nad očakávania. 🙏ďakujem za podporu.