Práca IT tester

26. feb 2024

Robím si kurz it tester. Keď pozerám aktuálne inzeráty na danú pozíciu, tak chcú min 2 roky prax. Ako a kde môžem získať požadovanú prax?

egonsk
26. feb 2024

co sa v tom kurze naucis? ja si pod tym nazvom dokazem predstavit vselico a to som v IT uz vyse 30 rokov 🙂

autor
26. feb 2024

@egonsk tiež si musel nejako začať.

egonsk
26. feb 2024

ved som pytal co sa tam ucis na tom kurze, aby som hodil radu... no ked rovnako chapes aj ine suvislosti ako moju otazku, tak to bude s tebou tazke...
IT tester moze testovat hardware, software, bezpecnostne diery, produktove chyby, stability systemov, atd... chapes?
Kazdopadne hladaj nejaku junior a nie moc dobre platenu poziciu, mozno aspon pribuznu, nez k tomu viac pricuchnes a ziskas prax i rozhlad, potom sa mozes posunut na to, po com tuzis.

sheila121
26. feb 2024

@egonsk ona sa ale pýta, kde môže získať prax a ty jej odpovedas na nieco iné.

autor
26. feb 2024

@egonsk prečitaj si svoju otázku,ktorú si položil. A prečítaj s porozumením moju. Nechcem sa s nikým tu hádať. Hľadám normálnu odpoveď. Ak máš potrebu niekoho zhadzovat,radsej neodpisuj,ok?

egonsk
26. feb 2024

@sheila121 to som mal odpovedat "v pracii"? ... snad nebudem presne servirovat zoznam zamestnavatelov, ale mohol som poradit. Ale ako vidim, neni jediny, ktory asi nechape jednoduchu otazku hned v prvej mojej vete.
Prepac, ale ak niekto chce robit testera a nevie si ani zanalyzovat trh a moznosti, asi by potom mal ist robit inu pracu. Sa nedivim, ze preco nam konkurzom presiel 50+ clovek na jednoducheho IT technika, ked 20+ nedokazali ani logicky uvazovat, ze samotny HR ich vyradoval uz pred dalsim kolom.

egonsk
26. feb 2024

ked pojdes kupovat maso na cordon bleu do mesiarstva a predavacka sa opyta, ze ake chces, ci kuracie, alebo bravcove, tiez ju sfuknes, ze ty si dosiel kupovat maso a nie aby ta predavacka zhadzovala? ... sa zamysli nad sebou. V prvej otazke a prvej vete som chcel vediet o com tenkurz je, t.j. aky typ it tester prace to je. V dalsom prispevku som ti objasnil, ze rovnake pomenovanie moze byt pre rozlicne pracovne pozicie - cize tu naozaj zalezi na tom, co v tom kurze sa teda ucis. nasledne som ti dal obecne odporucanie ako ziskat prax ... no ako vidim, si asi dalsi clovek, ktoreho budu HR posuvat do skartovaca, ked takto reagujes a chapes. Prepac, som len uprimny.

vanilkovazmrzka
26. feb 2024

Prax mozes ziskat jedine v praci 🙂 tak sa hlas na vsetky pozicie, ktore sa ti pacia, mozno motyka vystreli a zoberu ta aj bez praxe a zaucia ta.

autor
26. feb 2024

@egonsk vdaka za uprimnost

kavenkaa
26. feb 2024

Ahoj, a cez koho si robíš kurz? Neviem nakoľko je ten kurz “všeobecný”, alebo či je na niečo zameraný. Ale súčasťou takýchto kurzov zvykne byť aj networking, prípadne sa venujú aj tomu, ako sa následne odprezentovať a nájsť si prácu..
U nás v práci sme brali aj úplnych juniorov, aj keď boli v inzeráte požadované 3 roky skúseností, ak mali technické skills a vyzerali, že sú šikovní a zorientujú sa.
Ďalšia možnosť je hľadať testing pozíciu v oblasti, v ktorej sa vyznáš. Neviem, kde pracuješ teraz, ale napr. ak si doteraz pracovala v banke na pobočke, tak máš výhodu na bankových projektoch.

chodec15
27. feb 2024

Prax sa ziskava v praci. Kolko mas rokov, ake vzdelanie, co si robila predtym? IT tester testuje, ci vyvinute aplikacie funguju, ako maju, kym ich daju do prevadzky. Alebo testuje zafixovane chyby. Povedia ti, proces objednavky ma novu funkciu, treba otestovat. Tak podla presneho postupu (test cases) vytvaras v programe rozne objednavky, ci to zbehne v poriadku. Takze o chce mat vseobecny prehlad v pocitacoch, znalost windowsu, znalosti word, excel,.. vsetko ostatne ti ukazu priamo tam. Takze hladat pozicie Tester junior, junior konzultant. Ak si sikovna v pc, mozes si pomoct a povedat, ze uz v tom prax mas. Sikovny sa chyti a nikto si ani nevsimne, ze v tom zacina. Vacsinou mas mesiac na to vo firme, aby si sa zapracovala. Ale musis sa vediet rychlo chytit a netapat potom, ze neovladas ani poriadne excel, v ktorom asi budu test casy. Nie je nic svetoborne. Vsetko Ti ukazu, zapracuju.

autor
27. feb 2024

@kavenkaa Ahoj. Veľmi pekne Ti ďakujem za odpoveď. Aktuálne som na pomyselnej križovatke, ako ďalej, ktorým smerom sa vydať v profesionálnej oblasti. Roky som pracovala v oblasti, ktorá využívala prostriedky IKT pri svojej práci. Kurz, ktorý momentálne absolvujem, je zameraný softvérové testovanie aplikácií a súčasťou tohto kurzu je aj networking. V rámci kurzu absolvujeme rôzne workshopy, napr. kariérny w., technický pohovor atď.. Sú to pre mňa úplne nové pojmy, terminológia, ešte sa len zorientovávam v danej oblasti. Ráno vstávam cca o 5.00 a už sa vzdelávam po teoretickej stránke. Každý deň mi chodí na meil päť lekcií z oblasti testovania, kde je vysvetlená teória a sú tam aj praktické ukážky. Mojím cieľom je vnoriť sa do problematiky testovania nielen po teoretickej stránke, ale, samozrejme, aj po praktickej stránke. Súbežne s tým si pozerám pracovné ponuky na rôznych portáloch, kde sú uvedené, akými skilmi by mal tester na danej pozícii disponovať. V inzerátoch v drvivej väčšine uvádzajú prax na pozícii 2-3 roky. Preto moja otázka znela, kde získam takú prax?

autor
27. feb 2024

@egonsk Ahoj Egon. Dovoľ mi zareagovať na tvoje správy. Tvoje odpovede sa zdajú byť agresívne a nekonštruktívne. Čo ti chýba, je komunikácia s úctou a empatiou voči ostatným.. To, že si zamestnaný 30 rokov v it oblasti ti nebráni v tom, aby si sa choval kultúrne a profesionálne. Z tvojich správ som vyčítala, že ľudí delíš na neschopákov a schopákov. Tá tvoja položená otázka: Čo sa na tom kurze naučíš? vyjadruje pochybnosť o jeho hodnote alebo účinnosti. Podľa mňa, ak si chcel pomôcť, vhodnejšia by bola tvoja otázka: Ak chceš, aby som ti pomohol, napíš mi konkrétne, na čo sa ten kurz zameriava?

autor
27. feb 2024

@chodec15 ahoj. Veľmi pekne Ti ďakujem za Tvoju konštruktívnu odpoveď. V blízkej budúcnosti sa chcem zamerať na zdokonaľovanie sa vo Worde a Exceli. Dala som si to ako jeden z hlavných cieľov.

denkabemommy
27. feb 2024

Takéto pracovné pozície skús skôr hľadať na LinkedIn, než na slovenských portáloch s prácou. Je tam toho rozhodne viac v tomto smere aj na junior pozície.

autor
27. feb 2024

@denkabemommy Ďakujem za radu. 🙂

melanta
27. feb 2024

Ja málokedy súhlasím s názormi @egonsk ale teraz si rozhodne myslím, že jeho prvá reakcia bola absolútne v poriadku. Ja som headhunter, ak by si chcela, aby ti niekto pomohol nájsť job, položil by ti presne rovnakú otázku, ako ti položil egon - čo konkrétne sa v tom kurze naučíš a budeš vedieť? Veľmi jednoduchá otázka. Ťažko bez toho radiť. Informácia o absolvovaní nejakého kurzu je úplne irelevantná, ak nenapíšeš, aké zručnosti budeš po kurze ovládať. Takže moja hoci nevyžiadaná rada je, aby si nebola taká vzťahovačná a naučila sa v kľude odpovedať na jednoduché otázky, zvlášť ak chceš, aby ti niekto poradil.

autor
27. feb 2024

@melanta ďakujem za konštruktívnu spätnú väzbu. Chyba je v interpretácii otázky.

melanta
27. feb 2024

Sme na sociálnej sieti, na tejto dokonca úplne anonymní, čiže forma reakcie/otázky môže byť niekedy nie príjemná či ideálna. To je podstatné si uvedomiť a riešiť obsah, pointu. Držím palce, nech nájdeš čo hľadáš.

autor
27. feb 2024

@melanta si milá. A máš pravdu v tom, že podstatou je nedomienkovať si a nebrať všetko osobne. Záver je taký, že je potrebné neustále sa zlepšovať v komunikačných schopnostiach.

chodec15
27. feb 2024

@autorka Hore zaznela sprava, urob si zivotopis a daj si ho na Linkedin. Vsade chcu prax. Tak si ju trosku vymysli, s rozumom samozrejme. Na to je skusobna doba, ze zistia, ze s praxou si to prehnala, ale si sikovna a chytas sa ... Je to praca ako vsetko ine, ukazu, vysvetlia, vacsina ludi ju okamzite zvlada. Len treba mat aspon zakladne PC skills, to ta tam nikto pocas pracovnej doby ucit nebude, ako sa restartuje pc a ako sa preposielaju maily v exchange.

autor
27. feb 2024

@chodec15 neskutočne som vďačná za ľudí ako si Ty, ktorí pokojne, konštruktívne reagujú na dotazy. Poznám svoje slabé miesta,ktoré mi treba zdokonaliť.

chodec15
27. feb 2024

Kazdy si pred prvou pracou (celkom, ci v novom obore) trochu prifarbil CV. 🙂 A ked sa CV rozrastie, tak to odtial zase vyhodis.

autor
27. feb 2024

@chodec15 ja neviem konfabulovať. buď to viem, alebo to neviem. Som ľahko čitateľná. 😉

sunny3
28. feb 2024

.

viera27
10. mar 2024

Inak su IT kurzy,ktore ti aj pracu a teda prax zabezpecia.

liliana74
10. mar 2024

Ahoj, cez koho si robis ten kurz? Ak.mozes, do spravy
.dakujem

lianka123
10. mar 2024

Ahoj. My ponukame na projekty vzdy seniora a k tomu juniora, ktory sa nauci pri seniorovi. Junior je zadarmo. Samozrejme dostavas vyplatu, to je nasa investicia do teba. Odporucam sustredit sa nieen na manual testong ale aj automation. A super, drzim palce!!

3mama3
13. mar 2024

Ahojte. Ja som si pred polrokom urobila kurz automatizovaného testera - naučila som sa programovať v JAVA, pracovať s toolmi ako POSTMAN, Selenium, SQL, viem ako sa pracuje s GIT a Git hub, SOUP UI, Selenium Web driver...., učili sme sa písať testcasy. samozrejme ovládam EXCEL a ostatné, mám vyštudovaný manažment informačných systémov, ale momentálne pracujem ako manažérka obchodu. Ovládam účtovníctvo ekonomiku......... nemecký jazyk B1+B2. Samozrejme nemám ako získať prax, keďže momentálne všade chcú mediorov, seniorov. Som z Kysúc, do Bratislavy ísť nechcem a fakt sa mi ozvali na 50 ponúk z jednej firmy. Ak by ste niekto vedel o niečom, rada sa priučím, fakt sa rada vzdelávam .... Mne tiež na kurze sľubovali, že pomôžu s prácou, ale to sú fakt len reči. Samozrejme mám profil na LINKENDiN zapájam sa ale nič....
@viera27
@egonsk