icon

Práca na dohodu a úrad práce

mika20
24. feb 2015

Ahojte moja kamoska pracovala sice len brigadne ale mala podpisanu dohodu o vykonani prace ale len na 3 dni a je evidovana na urade prace.Po skonceni brigady od nej urad prace pozaduje potvrdenie o prijme.Otazka je ci jej moze urad prace nieco z prijmu zobrat ak nepobera ziadne davky v hmotnej nudzi a ani neprekroci tych 148 eur?Neviete niekto ako to s tym vlastne je?Brigadoval tak uz niekto?diky za odpovede 🙂

seginiatko
5. jan 2016

@janjohnyhudec urcite platenie zdr.poistovne,co jecca 50€ mes. Skus si zistit ci mozes ist naPN . Odvody do soc.poist platit nemusis,avsak nezarata sa ti to do dochodku

duun
6. jan 2016

zdravotka tak "lacná" nie je:

Samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) - § 16 ods. 8 písm. b/, Samoplatiteľ (osoba, ktorá nie je zamestnancom, SZČO a neplatí za ňu poistné na verejné zdravotné poistenie štát) - § 16 ods. 8 písm. e/;
Bez ZP Najmenej 14 % z minimálneho základu 429,00€ = 60,06€
So ZP 7% = 30,03€

Sociálna. Ak neplatíš, nemáš maródku, nárok na niektoré dávky a podobne a neráta sa to do dôchodku. Ale na rovinu.. nik z tých, čo majú teraz cca 40 a menej dôchodok zo štátu mať nebude, alebo ak áno, tak možno nejakých 50-100€ mesačne, lebo viac peňazí proste v systéme nebude - už teraz na dôchodcov takmer nemá kto robiť, detí je minimum, kto by na nás potom robil?. Čiže ak riskneš, že nebudeš dostávať nejaké smiešne eurá (tipnem si 3-4?) na deň nemocenskej, tak sa na socku vykašli.

beautyco
Odpoveď bola odstránená
bykaterina
13. jan 2016

@beautyco toto tu nepatri stopnu to 😉 na to je skupina urcena na ponuku prace pozri si ju v zozname skupin

roberrt
23. mar 2016

poradte mi som na urade a pracujem na dohodu a teraz ma nutia robit verejnoprospesne prace v case ked robim na dohodu je to v sulade so zakonom poberam aj socialku vlastne teraz ked som na dohodu tak skoro nic dakujem

bykaterina
23. mar 2016

@roberrt verejnoprospesne robis iba vtedy ked odrabas davku nie ? aj to nic si musis odmakat , zober si ak mas 60 € tak odrobis 30 hodin, co urcite mas cas odmakat, Lebo na dohodu robis max 140 € co je 70 hodin mesacne

9lf9
23. mar 2016

@roberrt zalezi ako mas spisanu dohodu..ak tam mas uvedene ze odrobis max. 32 hod tak musis odrabat aktvacne ..ak mas v zneni ze odrobis 32hod tak nemusis. Takze asi je dohoda postavena tak ze odrabas musis lebo na davku v hmotnej nudzi musis odobit 32hod. aktivacnych aby si ju dostal takze je to v sulade so zakonom- lebo znenie max. 32hod znamena ze mozes odrobit aj 1hod mesacne alebo ani nic. Takze by som poprosila zamestnavatela o zmenu znenia dohody,kde je uvedeny mesacny cas.

roberrt
23. mar 2016

@9lf9 dakujem idem to overit u zamestnavatela

roberrt
23. mar 2016

@bykaterina to je OK ale chcu aby som vykonaval aktivacne prace prave vtedy ked mam pracu na dohodu a to je problem

bykaterina
23. mar 2016

@roberrt tak jednoznacne chod na urad ze to je problem ale viem ze sa da dohonut ktore dni a kedy by si to robila lebo predpokladam ze kazdy den nerobis , jedine ze by si robila na dohodu na cierno viac hodin

igorecko
30. mar 2016

Zdravim dneska som bol na urade poberam soc davku a robim na dohodu a pani mi povedala ze musim zrusit zmluvu a potom akoze doniest novu zmluvu lebo nemozem robit na dohodu viac ako rok v kuse ze to musim prerusit a potom zase novu zmluvu..co je na tom pravdy

zuzka1.
30. mar 2016

@igorecko ano k to bola dohoda o pracovnej cinnosti , urcite.

igorecko
30. mar 2016

@zuzka1. Ja mam dohodu o vykonani prace a stale tam robim to znam ze zmluva mi ide dalej preco ju musim prerusit a potom znova akoze zacinam tam robim ze vraj sa musi obnovit kazdy rok nechapem ved ked je zmluva p l atna tak mozem robit aj desat rokov

zuzka1.
30. mar 2016

tu mas rozdiely:
Dohoda o vykonaní práce
Dohodu o vykonaní práce uzatvára zamestnávateľ s fyzickou osobou ak predpokladaný rozsah práce nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Ak zamestnanec už predtým podpísal so zamestnávateľom inú dohodu , do rozsahu práce sa započítava aj táto práca. Dohoda sa uzatvára písomne najneskôr deň pred dňom začatia výkonu práce.

V dohode o vykonaní práce musí byť vymedzené:
• Pracovná úloha
• Dohodnutá odmena za vykonanú prácu
• Doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať
• Predpokladaný rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy
Pracovná úloha sa musí vykonať v dohodnutej dobe, inak môže zamestnávateľ od dohody odstúpiť. Zamestnanec môže od dohody odstúpiť, ak nemôže pracovnú úlohu vykonať preto, že mu zamestnávateľ neutvoril dohodnuté pracovné podmienky. Zamestnávateľ je povinný nahradiť škodu, ktorá mu tým vznikla.

Dohoda o pracovnej činnosti
Na základe dohody o pracovnej činnosti možno vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne.

V dohode o pracovnej činnosti musí byť uvedené:
• Dohodnutá práca
• Dohodnutý rozsah pracovného času
• Dohodnutá odmena za vykonávanú prácu
• Doba, na ktorú sa dohoda uzatvára
Okamžité zrušenie dohody možno dohodnúť len pre tie prípady, v ktorých možno okamžite zrušiť pracovný pomer. Jednostranne možno zrušiť dohodu len s 15 – dňovou výpovednou dobou, ktorá začína dňom doručenia písomnej výpovede.

9lf9
30. mar 2016

@igorecko dohoda moze trvat max 1rok..tj ak je napr. od 1.1.2016 konci 31.12.2016 a nova musi byt od 1.1.2017 do 31.12.2017 pekne to moze nadvazovat ale tvat moze len 1 rok.

igorecko
30. mar 2016

Takze mozem robit tam desat rokov ale kazdy rok akoze donesiem novu zmluvu na rok

9lf9
30. mar 2016
igorecko
30. mar 2016

Neviem aky to ma vyznam..ale dik za ochotu

9lf9
30. mar 2016

@igorecko je to dane zakonom ako dlho moze trvat dohoda

evita68
30. mar 2016

@igorecko Význam to má taký, že v dohode sa môžete dohodnúť, že mzda sa vyplatí po skončení práce.. a takto sa dohody mohli ťahať aj roky bez toho, aby bola oficiálne vyplatená mzda a odvody štát nikdy nevidel.. preto to takto sprísnili.. lebo pri skončení dohody sa mzda musí vyplatiť..

olafi
27. apr 2016

Zdravím.Od januára som zaevidovaná na UP,teraz pracujem na dohodu.Pracovníčka na UP mi povedala,že ak za mňa zamestnávateľ platí odvody(zdravotné,sociálne) tak ma vyradia z evidencie.Je to možné?

zab37
27. apr 2016

@olafi určite nie. popri evidencii na úp môžeš pracovať na dohodu. nesmie byť však prekročený príjem za mesiac a to 148,57€. so zdravotným poistením to nemá nič spoločné.

bykaterina
27. apr 2016

@olafi ano vyradia ak presiahnes tych 148 € prijem za mesiac

olafi
28. apr 2016

@zab37 veď ja som jej vravela,že to chodím tak na 2hodinky denne a ona si aj tak len to svoje...ale ďakujem za odpovede.

milan7266
30. máj 2016

Dobry den mam taky problem z up mi prišla ponuka na aktivačnu pracu a mam brigadu odmietol so aktivačne a teraz ma chcu viradit z evidencie ma na to up pravo.Dakujem za odpoved.

9lf9
30. máj 2016

@milan7266 aktivacne prace sa odrabaju na ucely davky v hmotnej nudzi v rozsahu 32hod. mesacne- s evidenciou nemaju nic spolocne. Ale pokial ti prisla ponuka vhodneho volneho miesta a ak si ju ty odmietla tak, budes vyradena z evidencie, dohoda nie je pracovny pomer na zaklade, ktoreho by si bola vyradena z evidencie, evidovana si tam preto ze chces najst pracu na TPP a tu ti ponukli.

jjanica
11. aug 2016

Dobrý den,

som evidovaná na ÚP, a zistila som, že ak si nájdem zamestnanie na dohodu aspon na 1hod denne, tak nemusím byť evidovaná na ÚP ani platiť zdravotné poistenie. Neviete o tom viac ? Kolko bude za mna odvádzať zamestnávatel odvody, keby to bol môj známy . . .
Proste som na úrade len kvôli zdravotnému poisteniu od štátu.
@duun

evita68
11. aug 2016

@jjanica príjem by si mala cca 50 € a odvody spolu by boli cca 22 €.. a áno, je to takto možné..

sandrasofia
11. aug 2016

@jjanica nie, nie je to mozne.Svokra robi na Úrade. Dohoda urad nezaujima, musi byt polovicny uvazok alebo pracovna zmluva. Ja sama pracujem na dohodu, musim sa chodit podpisovat a takisto mi posielaju oonuky do prace.

evita68
11. aug 2016

@sandrasofia ale veď sa dá vyradiť dobrovoľne..