icon

Prečo firmy obmedzujú home office politiky?

5. feb 2025

Ahojte. Aj vy ste si všimli trend spoločností rušiť HO,buď čiastočne alebo úplne? Neviete čo za tým je?
Všetko fungovalo dobre a z ničoho nič ,z mesiaca na mesiac sa mení celá politika firmy. Značí to aj odliv zamestnancov. To im nevadí že prídu o kvalitných a zaskolenych ľudí ?
Prosím o názor ľudí ,čo možno pracujú v HR alebo na oddeleniach kde si vedia vydedukovať o čo ide.
Ďakujem

mamamasama
5. feb 2025

Manžel má HO. V kancli urobí polovicu práce, doma 110%, kedže čas ušetrí na cestovaní a často potiahne nadčas, aby si dorobil, čo má. Doma ho nikto neruší, nemusí mať prestávky, obed zje pri počítači, neodchádza od práce len preto, že práve prišla donáška a je čas na obed.

shee11
5. feb 2025

Lebo Slovensko je zas 100 rokov za opicami. Ho je trend, dnes sa už pracuje inak, kladie sa dôraz na rovnováhu pracovného / rodinného/ voľného času. Ale na sk sme stále len čísla vyrábajúce peniaze.
Pri Tom dobre nastavený ho je výhodný pre obe strany.

avicii18
5. feb 2025

Možno firmám príde neekonomické financovať poloprázdne kancelárie. Kaď je v miestnosti viac ľudí nemusíte tak kúriť, napríklad 🙂

tiezjedna
5. feb 2025

@mamamasama takt to tiež nie je zrovna rozumný prístup. Pauza na obed má svoje opodstatnenie aj ako psychohygiena, a nie iba to, že človek hodí niečo do žalúdka...

liv1
5. feb 2025

@michaela789 kopec firiem aj porusilo kancle, alebo zmenilo na mensie priestory. Kto chce moze stale prist, co je dobre, ze si zamestnanci mozu vybrat. Su ludia co vyslovene potrebuju vypadnut z domu. Co je pochopitelne pri malych bytoch napr.

@fairyy presne, aj moj muz hovori, ze v robote stale niekto prisiel a vyrusil ho z prace, ze ta efektivita je milion a jedno

fairyy
5. feb 2025

@avicii18 tak nech ich zredukuju, ked o ne nema nikto zaujem 🙂

mamamasama
5. feb 2025

@tiezjedna Je to jeho rozhodnutie. Po práci ide do fitka, takže psychohygienu má.

90909
5. feb 2025

@shee11 ver mi, že to nie je len Slovenskom. Moj muž pracuje pre zahraničnú firmu a ten tlak ide práve od nich zo zahraničia. A týka sa to aj zamestnancov v domovskej krajine, nie len tých v zahraničí.

lusilla
5. feb 2025

@avicii18 a tak preco sa stavaju nove a nove administrativne budovy ked o to nie je zaujem, u nas offis rozdeleny na tri casti, v kazdej je bud len malo ludi alebo len narazovo viac inak menej, najprv nam povedali ze offis uplne zrusia a daju len maly priestor ked by niekto chcel moze prist ale primarne nech sme doma nikto ale zmluvu nezrusil. Potom zasa ze rusi sa plny HO ideme na 3+2 pricom dva dni doma, teraz do toho prisla parkovacia politika, firma nema miesta na statie tak chodim rano do prace, na obed sa zbalim idem domov pripnem sa doma na pol dna, toto cele tri krat a dva dni som doma. Naco je toto dobre nechapem, cely den rozbity, minam cas na cestu v strede pracovneho dna. A toto cele umocnene tym ze u nas prave HO zvysovalo produktivitu prace a robim doma viac ako v offise kde prestne milion podnetov. Nehovorim o tom ze ked si spustim neaky import a teraz to mam prerusit kvoli presunu domov. No cele zle. Ale aby sa nepovedalo ja by som nemala problem ist do offisu a aj som chodila lebo vozim rano do mesta deti a uz sa mi neoplatilo chodit naspat ostala som tam, len to bolo v case kedy ja som bola jedna z tych co tam chodili a ostatni boli doma cize v tom offise bol klud, za druhe nebolo nutne ist domov o dvanastej a pekne som po praci zobrala aj deti domov. Teraz ja odidem o dvanastej, jedno dieta konci o jednej druhe dve o druhej, pred tym prisli ku mne do prace a po skonceni pracovnej doby sme isli domov, pre mna bol toto vacsi benefit ako HO ale teraz je HO vacsi kedze bezny den bez HO je jedna katastrofa. Cize ano je to pre mna podnet na zmenu prace

bosorkabb
5. feb 2025

Tam kde pracuje muž väčšina ľudí má HO alebo hybrid.
A firme to vyhovuje. Všetci by už do office nevošli ale to je skôr oblasť IT. Porady sú medzinárodné čiže online. Aj team je zložený z ľudí ktorý sú každý v inej krajine. Šéf je tiež v inej krajine. Práca ktorá má byť hotová je hotová a je jedno kde ju človek urobí.

nevenka
5. feb 2025

Moj muz ma stale HO, ale naozaj realne odrobi 8-9 hodin. Ma meetingy a hovory a pomedzi to robi, co treba. Ani nahodou nestiha este riesit chore deti ani caj navarit. Viac spravi doma ako v kancelarii, kde je velky open space a navzajom sa s kolegami rusia. Ale teda je to zahranicna firma. On musi kazdy den naposat reporty a da sa tam.zistit, co a kolko realne spravil.

nevenka
5. feb 2025

@bosorkabb presne takto to ma muz...

carolynka
5. feb 2025

Rusia to asi kvoli tomu, ze platia vysoke najomne za poloprazdne budovy. A mozno niekde je zast a zavist, ze ved aj my sme 20rokov dochadzali, tak preco by ste Mali mat vy lahsi zivot...
My mame hybridny sposob prace a dufam, ze to tak aj zostane. Odkedy tak pracujem, nemusim 5x tyzdenne dochadzat 2 hodiny do a z prace. Nie kazdy si moze dovolit byvat blizko prace, nasa firma ma zakladnu v najdrahsej casti mesta kde dom/byt pol €1 milion velmi tazko najst
Cez obednu prestavku si pol hodinu pospim a som ovela produktivnejsia nez v praci. Mas sef hovori, ze je jedno odkial pracujes, ak je praca spravena. V office non stop niekto rozprava, je to rusive hlucne prostredie, mam kolegov ktori vedia rozpravat aj pol hodinu v kuse.o somarinach, klebetia o inych, potom kava, potom obed. Do officu chodim, ked viem ze tam Bude co najmenej ludi (napriklad. V pondelok) nech mam klud na pracu. Pracu z.domu proste netreba zneuzivat. My mame system, ze vidis, co ktory kolega cez den spravil.

brrunetkaa
5. feb 2025

Akonáhle by zrušili HO tam kde pracujem, tak by som dala výpoveď. Moja práca je na 100% možná z domu. V práci všetko stíham na čas a niekedy sa stane, že sedím v kancli len tak aby bolo a vykecávam sa lebo už nemám co robiť a čakám na iných. To môžem robiť aj doma. O ušetrenom čase a peniazoch ani nehovorim…Pokial je práca urobená nevidím problém. Keď to niekto zneužíva a neplní si pracovne povinnosti, tak by som zakročila u konkrétnych osôb.

grof_monte_christo
5. feb 2025

Tiež si už neviem predstaviť pracovat inak ako z domu. Starám sa zároveň o mamu, takže zabijem dve muchy jednou ranou. Neviem, ako by sme to inak zvládali. Nemám v práci pohotovost, takže si ju môžem spraviť aj večer alebo cez víkend. Vybavím cez týždeň lekárov sebe aj mame. Ala nikdy to nie je na úkor práce. Tu si musím spravit potom neskor. Ale je to fakt na nezaplatenie, keď človek nemá ten stres, aby sa musel ponáhľať do kanclu a mal splnený mesačný fond pracovnej doby. O kľude ani nehovorím. Robila som takmer 20 rokov v korporate a tie obrovské spojené kancelárie mi čím ďalej tým viac išli na nervy. Ľudia chodili chori do prace, nevetralo sa dostatočne. Ako som doma, ani neviem, kedy som bola naposledy chorá.

janagem
5. feb 2025

@hiro ja ti poviem takto. Moja firma mala všetkých na ho a boli tak aj prijímaný - firma v ba a z celého Slovenska ľudia. Takže áno, kopa ľudí dala/dá výpoveď ak im nebude možné pracovať na full HO lebo dochádzať Košice ba, je trošku blbé

Zároveň bol aj dôvod prečo si vybrali pár ľudí z Košíc a nie z Bratislavy - ľudia mali lepšie výsledky na testoch na pohovore.

fairyy
5. feb 2025

ja si myslim, ze ti zamestnavatelia, ktori nevedia zabezpecit aby zamestnanec robil na HO, a teda sa im flaka, tak ano zrusit HO, ked nevedia mat pravidla a zamestnanci ich nedodrziavaju (inak naco takych drzia? - basnicka otazka) ... ale na silu rusit HO lebo teraz sa vraciame do mody pred covidom a podme do office utuzovat kolektiv? to je nezmysel.... a to ze niekto vam povie co vsetko stihne na HO? ved aj mojim ludom vravim, ze ked maju hotovo nech robia hocico, mne to je jedno ja som produkt zakaznikovi odovzdala a casto skor ako bol termin, kedze neexistuju prestoje v praci a ked moji ludia v time robia, tak naozaj robia plus neskutocna ochota od nich adobrovolna, ze ked vidia, ze sa nieco pohnojilo sadnu za comp aj vecer ...a preco? pretoze ked o 12tej mali hotove veci a ja som ich poslala venovat sa rodine tak si kludne vecer na tri hodky sadnu za komp pofixovat veci...toto za office cias som mohla len snivat

tana85
5. feb 2025

urcite su povolania kde sa da cez HO zasivat a lyzovat. ale bolo by velmi nerozumne to aplikovat na vsetkych, co robia z domu. u nas v praci cisla nepustia - kto sa flaka, tak vidiet ihned na vysledkoch. deti som mala vela chore v minulosti, ak sa dalo, tak som OCR naozaj nebrala, ale robila z domu popri vsetkych tych veciach s detmi doma. vysledky? nadpriemerne. ked som v office tak kava sem, obedna pauza tam, kecaju ludia ostosest, takze keby som to zratala, tak co prekecam v kancli tak za ten cas doma poskladam susiak pradla. dolezity je vysledok - ci som konstatne produktivna alebo nie. ale za mna dovod - najom dohodnuty roky dopredu a potreba kontroly manazmentu pocas tvojej prac.doby. work-life balance odtial potial, ludia prilis zdielali info co vsetko postihaju ked robia z domu - teraz sa to vracia ako bumerang a na vsetkych. ja som poctivec, nehrozi aby som pocas HO nespravila co treba, viac ma zatazuje open office a vecne vytrkavanie ludi okolo mna, zle sa sustredim

tana85
5. feb 2025

@hiro skor opacne. obzeram sa po novych prac.ponukach, niekde napisu napr.1 den HO tyzdenne alebo uz som videla aj 1 den HO za mesiac. to je nieco, co ma uplne odradilo a CV som ani neposlala. nie je to len o prejazdenej nafte, ale aj komfort. mat moznost si to planovat ako potrebujem/vyhovuje mne.

druha vec, ze niekto vidi ludi vo fitku pocas HO. ale to ci potom dorabaju po veceroch/vikendoch uz nevidia. moj muz to obas tak robi ak ma nieco - auto do servisu samozrejme pocas pracovnej doby - tak potom robi aj d 22-23.00

andreafa
5. feb 2025

@nelka2121 ty múdra, ja napríklad nič z toho, čo uvádzaš nerobím. Som cez 9 hodín non stop v práci. Bez debilného benefitu ako je HO. A som tu.

andreafa
5. feb 2025

@janagem Blbosť. Ľudia mimo BA sú ochotní ísť robiť za minimálnu mzdu a nie, že sú múdrejší, ako ľudia z BA!!

xux
5. feb 2025

Ja napr uz roky rokuce pracujem z domu a keby mi to chceli zatrhnut, tak odchadzam 😅
1. robim v medzinarodnom teame
2. dnes je to vsade len openoffice a no skuste si tam v klude vybavit call, ked okolo vas dalsich 10 telefonuje
3. doma mam svoj pokoj, nikto ma nerusi a aj ked niekto otravuje, tak cez teams je to omnoho jednoduchsie “ignorovat” nez ked ti niekto pride k stolu
4. naco sa mam min hodinu denne terigat do officu ked doma viem spravit tu istu robotu efektivnejsie? Lebo slaboduchi manazeri nevedia schopne riadit ludi a potrebuju im stale dychat na krk?
5. ked som kedysi daavno robila z officu, tak som sa o 17 vypla a laptop zostal tam pekne do rana nedotknuty

radkaradix
5. feb 2025

podla mna su za zrusenie HO len ti, co nan nemaju narok.. a jednoducho zavidia, ze ludia stihnu aj odrobit aj si oddychnut/upratat/navarit.. robila som aj v office aj doma a doma som efektivnejsia, napriek tomu, ze popri tom stihnem milion inych veci.. ale jednoducho v kancli som si klikala po nete, kecala s kolegynami, kavicka, obedik, hodinku pred odchodom som uz nove veci nezacinala robit.. kdezto doma robim aj dlhsie, aj viac, aj efektivnejsie.. a necitim sa poobede vyflusnuta, usedena, unudena tak ako v kancli..

janagem
5. feb 2025

@andreafa nikto u nás za minimálnu nepracuje. A nehovorím že ľudia sú všeobecne múdrejší alebo nie, ale očividne má zamestnávateľ väčší výber a môže si vybrať toho jedneho dvoch troch, ktorí urobili tie testy lepšie. Aj z ba ich bolo pár prijatých , takže možno len nebud vztahovacna

janagem
5. feb 2025

@radkaradix presne toto. A ešte v korporátne tak sa každý pristaví pri tvojom tele a tým že, šak pod na prestávku, pod dole do bufetu, pod na čokoládu etc. A ja sa hlavne nemôžem sústrediť v open space, kde kazdy rozpráva a ja mám call s manažérom tej alebo tej krajiny, take doma mám oveľa lepšie výsledky

lienka.7
5. feb 2025

@autorka lebo Slovač si myslí, že HO je na to, ze si popri tom popracem, navarím a popíšem úlohy s deťmi.
A najmä, ľudia potom nevedia komunikovať medzi sebou, majú depky a pod. Samozrejme česť výnimkám.

senta_sofia
5. feb 2025

Potrebuju prepierat peniaze na najmy drahych kancelarskych priestorov. Ti, co nemaju co robit, sa zasivaju aj v praci. Ked ma clovek robotu, spravi ju kdekolvek.

grof_monte_christo
5. feb 2025

@lienka.7 Nemyslim si, ze je to o Slovaci. V bývalom projekte sme mali 3 Nemcov a ti boli najhorší. Neskoro v práci, dlho na prestávke. Na teamse mali skrytý status, ze si nevidela ci tam je alebo nie je. Naopak, my Slováci sme si túto prácu vážili a pristupovali zodpovedne.

lusilla
5. feb 2025

@lienka.7 tiez si nemyslim ze to je nas fenomen, u nas napriklad v praci zistovali kto ma zlu efiektivitu prace na HO a vysli z toho zle spanieli a portugalci, za svoju karieru som zazila len jednu osobu na slovensku ktora sa ha HO vyslovene flakala.

liv1
5. feb 2025

@senta_sofia definuj “potrebuju prepierat peniaze na najmy drahych kancelarskych priestorov” 🙈😂