icon

Prečo firmy obmedzujú home office politiky?

5. feb 2025

Ahojte. Aj vy ste si všimli trend spoločností rušiť HO,buď čiastočne alebo úplne? Neviete čo za tým je?
Všetko fungovalo dobre a z ničoho nič ,z mesiaca na mesiac sa mení celá politika firmy. Značí to aj odliv zamestnancov. To im nevadí že prídu o kvalitných a zaskolenych ľudí ?
Prosím o názor ľudí ,čo možno pracujú v HR alebo na oddeleniach kde si vedia vydedukovať o čo ide.
Ďakujem

Strana
beata_k
5. feb 2025

Ludia sa zasivali a nepodavali vykon ako v kancelarii. Nie kazdy ma dobru pracovnu disciplinu s je schopny pracovat samostatne.

mamina7070
5. feb 2025

lebo ludia zneuzivali HO ved aj tu to vidiet na fore
muz ma HO ale musi byt stale k dispo, zena zvladne cez HO sa starat aj o dieta (chore atd) alebo som chory horucky sup HO
ale to sa neda, nie je mozne aj odvadzat plnohodnotnu pracu aj riesit chorobu, deti domacnost paralelne

doriiis
5. feb 2025

Pretože počas corony to bol dobrý spôsob,ako udržať ľudí mimo firmy ale zároveň vedieť zabezpečiť odvedenú prácu.Lenze od tých čias sa to zopsulo natoľko,že dnes už žiada o HO každý druhý,čo je lenivý chodiť busom alebo má akože nejakú sociálnu fóbiu.Je to trvalo neudrzatelny sposob

janinah
5. feb 2025

Poznam manzelov obaja HO...co vsetko oni stihnu pocas prac.doby len ziram....

autor
5. feb 2025

@beata_k máme oddelenia kde je presne trekovatelne ako efektívne pracujeme a čísla sú dobré. Väčšina firiem presadzuje aj ekológiu a čo je ekologické na tom ľudí posadiť do áut a autobusov a prevážat ich hore dole, vytvárať zápchy a podobne. Ceny benzínu vzrástli,takisto jedlo v meste je drahé. Ale výplaty sa adekvátne k tomu nezvýšili. Takže ľudia si len znižujú svoj štandard,keďže platia zrazu navyše cestovné a za menu. Hovorím najmä o ľuďoch čo roky pracovali na systéme plný HO alebo ozaj minimálne Office. Pre nich je tam finančný mínusový skok veľký

autor
5. feb 2025

@janinah kým je práca načas a dobre odvedená ,nevidím problém v tom že si niekto niečo stihne počas pracovnej doby spraviť.. takisto v kancelárii keď sme nie sme non-stop 8 hodín pri pc . Ale ideme na kávu ,tieto veľké veľké firmy majú aj fitnes,game roomy a podobne
Majú tak nastavené fungovanie,že aj v rámci firmy si môžu odbehnúť zahrať biliard alebo na spoločnú kávu...

hiro
5. feb 2025

Neverim ze niekto da vypoved pre to ze je menu a benzin drahy lebo musi chodit do prace :D To asi nebude moc dobre platena praca...
A o tom kde sa kolko urobi no, to sa da dlhsie bavit ale kazdy to chape ako polovicnu dovolenku. Dovodov preco pracovat v kancelarii je ale viac - utuzovanie timu a vzdelavanie, odovzdavanie informacii - staci ze pocujes rozhovory o veciach co sa riesia okolo.

nelka2121
5. feb 2025

aj u nás tento mesiac zrušili HO. Nechápem tomu a obzerám sa po inej práci. HO som brala ako benefit pri nástupe na túto pozíciu. Máme prácu ktorá sa dá odsledovať, takže flákanie na HO nehrozilo. Ale tie, čo závidia, že na HO sa dalo vyprať/upratať a pod., skúste si zmerať čas, ktorý strávite klebetením s kolegami, kávami a pod. Možno by ste za ten čas stihli aj umyť okno...

sonula
5. feb 2025

Ked na to pozriem z pozicie zamestbavatela. Znizit HO na co najmensiu uroven. Na co platim najom za priestory ked nikto nechodi. Osobny kontakt nic nenhradi. Zaucanie Juniorov tiez nie je efektivne na teamse. A ako orve by som si nechala vytiahnut priemernu efektivitu oddeleni.

eeffka
5. feb 2025

Take firmy maju zrejme naprd manazment, ak mi odbehne denne 8 ludi na hodku pocas prace do posilky, mam o 1 nadstav.

ndrag
5. feb 2025

Vidim to v mojom okoli, home office = casto krat den volna. Necudujem sa tomu. Mne osobne vyhovuje hybrid model, ale aj ked sme to nemali, tak to bolo u nas s HO dost volne.

guudy
5. feb 2025

Suhlasim so @sonula , osobny kontakt nic nenahradi. Plus su firmy/oddelenia, kde je potrebna kreativita pri praci. Velakrat sa tie najlepsie napady vymyslia napr v kuchynke pri kave. O utuzovani kolektivu nehovoriac…

liv1
5. feb 2025

Mozno niektore firmy zistili, ze pozicie ktore obsadzuju sa ludia flakaju. Ale niektori sa neflakaju. HO mojho muza nam zmenilo zivot. Uplne inak fungujeme ako rodina. On sa praci i tak venuje viac nez dost, ale rano sa nepachti, z prace tiez, to je kazdy den usetrena hodina len cestovania.

To je 10 dni cisteho casu rocne, vdaka comu nemusi cestovat. A to je len cas, este ten benzin. Dalsi cas je usetreny ked sa naobeduje. Tu nemusi nikam chodit, nikde vystat radu, nikde cakat kolegov. Naje sa do 20 minut, aj kavu stihne vypit.
Stihne odbehnut pre syna do skoly ak treba, a ked nahodou ide nieco vybavit, dobehne to vecer. Je si sam sebe panom, cize keby sa flakal len sebe urobi zle.

Absolutne si neviem predstavit, ze by zacal chodit 5 dni v tyzdni do prace. Vsetko ma svoje vyhody nevyhody, tak aj HO, ale necudujem sa, ze ludia davaju vypovede. Ak si raz clovek na toto zvykne, pokial ma moznost si vybrat, urcite si radsej vyberie pracu s aspon ciastocnym HO.

lilianka28
5. feb 2025

@ndrag Presne tak HO=deň voľna. Mne minule na lyžovačke stačilo, ako som si vypočula rozhovor počas čakania na lanovku. Vraj ako super, mám HO, zalyžujem si celý deň, načo by som bral dovolenku, pohodička...

grof_monte_christo
5. feb 2025

Ja pracujem 100 % HO. Inak sa ani nedá, šéfa mam v zahraničí. Ale aj tam majú 100 % HO a vidíme sa všetci raz ročne. Okrem toho máme flexibilnú pracovnú dobu. Šéf ani nechce aby sme boli vyťažení stále na 100 % ako roboti, naopak chce, aby sme mali čas nad prácou uvazovat a prinášať zlepšenia.

liv1
5. feb 2025

@lilianka28 to musi byt velmi benevolentna firma. To mu cez den nikto nevola? Nema nijaky meeting? Nemusi odovzdat nejaku pracu? 😁 potom je to chyba nadriadenych ak si to nevedia ustrazit..

lilianka28
5. feb 2025

@liv1 No to ja neviem, ale tiež som si pomyslela svoje.

lenkakravcova
5. feb 2025

@hiro to dôvod asi nebude.
Ale keď tak robí dajme tomu dva roky, z dediny, a nechce sa mu tráviť dve hodiny dochádzkou tam a potom spať, tak to už dôvod na výpoveď je. 🙂

beata_k
5. feb 2025

Nariadenie prichadza plosne pre cele kontinenty, oddelenia su uplne nepodstatne.
Ekologia? Nezartuj. Firma to ma vies kde. Je len nutne sa tvarit eko bio raw lebo je to modny trend. Inak ide vzdy, vzdy o peniaze. Ale pre firmu, nie pre ludi. Nepaci sa ti plat, pride niekto iny. Zial, je to tak.

qwert87
5. feb 2025

Záleží ako to majú vo firmách nastavené. Niekde zamestnanca nekontrolujú, ten si môže chodiť kade tade. Niekde počítajú aj počet kliknutí myškou za hodinu. My mame hybridný model (teda určitý čas na pracovisku, určitý HO). Za seba môžem povedať ze na HO som viac dorobena ako doma. Musím podať výkon z prace, do toho mi neda nenavariť či naplniť pracku. Kdezto to v robote mam kľudnejšie, robím si svoju prácu, mam čas na kávičku s kolegyňami. Ja som puntičkar, takže aj HO beriem vážne. Pri 3 deťoch hovorím, že si do práce idem oddýchnuť a po víkende sa teším na pondelok.
Teraz mi mali 3 deti chrípku, látala som to HO, keď bol muž 2 dni doma, zasa som bežala do roboty. Po 2 týždňoch som KO. Ved nech si to niekto skúsi, podávať výkon v práci, popritom chodiť okolo detí s horuckou a mat všetko na svojej hlave, lebo termíny nepustia. Áno, HO je výhoda, ale potrebuješ pri tom riadny time manažment a sebadisciplinu

tetapetra
5. feb 2025

U nás vo firme sa HO zneužíva. Okamžite by som to zrusila. Keď som videla ako si počas sviatkov podavali,že HO, tak som sa zasmiala.

autor
5. feb 2025

@hiro netreba si robiť ilúzie o bežných platcoch v korporatoch. Keď príde plate cca1200-1300 v čistom zrazu dam100 eur na cestu a 100 eur na jedlo v menu ,dosť to naruší rozpočet

lucik194
5. feb 2025

my mame hybrid a je to najlepsie, 3:2 ale nie je narokovatelny, ked sa pohadas so sefom, tak pekne krasne sedis v praci 🙂
este sa to nikomu z nasho oddelenia nestalo, mame stale hybrid

ale su oddelenia, kde sefovia proste HO nepodpisu a ti ludia chodia do prace....

amelia89
5. feb 2025

U nas je stale hybrid (3 v praci a 2 doma) ale teda ja neviem ake maju ini ludia prace ale u nas sa zasivat neda - musis odovzdavat veci,neustale robim 1000 veci denne je uplne jedno ci mam HO keby som to neurobila tak dalsi den sa zblaznim+ klient ma neustale dotazy… takze ako kde. zase je lepsie pre zamestnavatela ked ma zena HO, dieta sice vela na telke ale zvladne to s nim doma ako ked je na očr nie ?

oriesocek
5. feb 2025

Ja som zase počas HO robila oveľa viac. V office som vždy riešila kolegov, ich dotazy, vysvetľovala, klientov keď prišli… doma som robila zaradom všetko, plno telekonferencii, vedela som sa sústrediť na cenové ponuky, zmluvy, zložitejšie veci… ale robila som stále. Cez deň som si síce odbehla, keď som potrebovala, ale robila som oveľa viac a dlhšie…

ndrag
5. feb 2025

@lilianka28 u nas podobne. Staci, ze obcas zapocujem, ze niekto sa napr lano pripoji, nech svieti na zeleno a ide si na hodinku zacvicit, iny ide este deti hodit do skoly, dalsia pozera pocas prace doma serialy. Ja sama mam problem tiez, lebo sa proste neviem doma na pracu tolko sustredit, ked mi napr obed treba doobeda navarit, alebo je doma neporiadok a kym to nespravim, tak tazko.. 🙈Ale moj muz je napr pravy opak a ten ked je doma, pracuje do bludu. Dost zavisi od manazmentu a naplne prace..

aurora33
5. feb 2025

Konečne

sashabb
5. feb 2025

Včera som akurát v rádiu počula reklamu na rušenie HO 🙈

michaela789
5. feb 2025

Mne HO maximálne vyhovoval. Aj tie nadčasy sa dali ľahšie zhryznúť, aj som robila rýchlejšie a viac... Je to dosť individuálne a závisí to od charakteru práce. Mne ako introvertovi kontakt s ľuďmi vôbec nechýbal, ba naopak, hovela som si vo svojom tichučku bez kancelárskeho debatneho krúžku rehotajuceho sa v kuchynke, bez trieskania dverami, prievanu,... Pokiaľ ide o zašívanie, v mojej firme sa zašívať nedá, tam sa proste makať musí aj keby nešla elektrina, máme na každý deň naplánovaných niekoľko odovzdávok, ktoré musia odísť aj keby padali traktory.
Tiež celkové čísla ukazovali na obrovský nárast produktivity zamestnancov v režime HO. A aj tak, aj u nás už sa prechádza zo 100% na hybrid (zatiaľ podľa vlastného uváženia, uvidíme či časom príde aj nejaké ofi nariadenie). Ako dôvod sa uvádza platenie nájmu kancelárií a socializácia. Nu, ale ako to plánujú spraviť bez toho aby im štvrť firmy dala zbohom, to veru neviem. V mojom tíme som z "domovského" mesta len ja, ostatní kolegovia bývajú doslova vo všetkých kútoch Slovenska od Košíc po Bratislavu...
Takže tiež len čakáme, ako mienia aj vlka zasýtiť aj ovcu ušetriť... 🤷🏻‍♀️

fairyy
5. feb 2025

u nas sa to nastastie nikto nechysta spravit a 100% HO ostava ... inak by som menila pracu... nas team.je zlozeny z ludi po celom svete aj keby sa chceli tvarit, ze ideme utuzovat tim 😂😂 tak im to neprejde ...a inak robila som aj z office ...mam vacsi vykon doma ako v office...office pre mna znamena, ze sa pri mne zastavi 50 ludi a kazdy chce nieco a potom sa musim odtrepat do.meetingovky aby som mala klud - mozem.aj doma.v kancli sediet snad a netravit hodinu cestovanim do prace.... v praci nemozem jest za compom lebo to ludom opravnene vadi...doma ma nikto nebuzeruje ani ked si otvorim rybaciu konzervu... a hej ja ked spocitam ludom kolko stravia na kavickach v office a na obedoch v meste tak ich s radostou posielam na HO lebo robia preukazatelne viac

Strana