Prečo firmy obmedzujú home office politiky?
Ahojte. Aj vy ste si všimli trend spoločností rušiť HO,buď čiastočne alebo úplne? Neviete čo za tým je?
Všetko fungovalo dobre a z ničoho nič ,z mesiaca na mesiac sa mení celá politika firmy. Značí to aj odliv zamestnancov. To im nevadí že prídu o kvalitných a zaskolenych ľudí ?
Prosím o názor ľudí ,čo možno pracujú v HR alebo na oddeleniach kde si vedia vydedukovať o čo ide.
Ďakujem
Fenomén HO vznikol najmä kvôli tomu, aby počas korony sa mohlo normalne pracovať. A ludia si samozrejme na to rýchlo zvykli. Podobne ako aj online vyučovanie. Niektoré tu ponosy typu nebudem predsa zabíjať čas cestovaním, míňať peniaze na benzín, či dokonca na obedy sú priam smiešne 🤦♀️ to by teraz aj decka mohli začať protestovať, ze oni chcú online vyučovanie, vsak je pohodlnejšie vstať 7:55 ako o 6:00 a trepať sa hodinu do nejakej blbej skoly.
Ale potom sa tu samozrejme budeme oháňať rôznymi sociálnymi fobiami, depresiami a pod. Ale nejaká socializacia ani za nič na svete 🙈
@lienka.7 Možno pre mladých ľudí to nie je optimálna forma. Ale pre nás, co máme v korporatoch už svoje odskakane, je to doslova vykúpenie. Já by som dostala depku už len z ranného vstavania, dopravnej zápchy, hluku a bacilov v kancelárii, klebetnych kolegov a premarneneho času, ked zrovna nie je dosť práce.
@lienka.7 fenomen HO v odvetvi, v ktorom pracujem ja, bol uz odkedy vymysleli notebook ... takze teraz ak IT firma zahlasi, ze ide back to the roots je to smiesne, pretoze to tak mozno pred 15timi rokmi, ked sme mali len desktopy nemali vsetci benefit HO... a socializacia je pre introvertov nadavka a pre extrovertov ako ja, ktori v praci chcu podat 100% vykon je to popracovna zalezitost.... som na meetingoch 90% dna s celym svetom cize to, ze sedim so 150 ludmi v open office este neznamena, ze sa socializujem, ja tam iba vedla nich sedim a este si rozpravame nechtiac do callov....ten zvysok bohuzial socializaciu chape ako pojdeme na cigu 20x za den, dame 3x kavu v rest room - rano na obed po obede a na obede sa zdrzime hodinu az hodinu a pol - samozrejme obsluha bola pomala vela ludi a bla bla... taki ludia vsak nepracuju ani na HO - cize tak ako takychto nepotrebujem v office tak ani na HO...myslim si vsak, ze je neskutocne vela jobov, kde je viac nez ziaduce, aby ludia do office chodili... dokonca aj v IT, napr. zaskolujem len osobne a prvy polrok mojim ludom.v teame nedovolujem HO....preto by som k tejto teme HO skor povedala tolko ...mali by to firmy prestat pausalizovat, je to velmi individualne, ale ak je priestor v danej praci na HO a clovek je vykonnejsi doma maju mu umoznit pracovat doma
Dosť záleží od firmy a hlavne od zamestnancov.
Sú profesie kde práca z domu bude vždy možná. A sú zamestnanci o ktorých firma prísť nechce, nájsť určite profesie je pre firmu ťažké a vie že nový bude požadovať viac peňazí, viac benefitov a to ho ešte musí zaucit a ktovie či vôbec ostane. Tak je pre ňu jednoduchšie si nechať zabehnuteho zamestnanca teda ak svoju prácu vykonáva ako má. A je jedno kde sedí.
Všetko je o ponuke, dopyte a peniazoch.
Dobre,ze to rušia. Ved normalne treba do roboty chodit a nie v pyzamkach s kavickami obcas ťuknúť do počítača a popri tom stihnut domacnost,posilku a niektori aj dovolenku v Indonézii.
@fairyy súhlasím všetci vedľa seba každý svoj call a socializácia raňajky, obed, káva, pristaviť sa pri každom kolegovi mužova firma si prenajala iné priestory menšie, robia z domu 3 ku 2, ja 3 rok len doma a je to oveľa lepšie.Podla mňa kto si zvykol robiť z domu radšej sa výpoveď ako sa vrátiť späť.
@gagik a preco by niekto nemohol pracovat z Indonezie? Bol by hlupy, keby taku moznost nevyuzil ak ju ma.. nevidim na tom nic zle, dnes sa da pracovat od hocikial. My s muzom keby sme tu nemuseli byt kvoli detom, kvoli skole a rodicom, odtrepali by sme sa aj na pol roka niekde k moru, oceanu. Mozeme robit odhocikial, pokial mame internet. Mozeme ostat na dovolenke kolko chceme. Nie je nic lepsie, ako ked sa po praci okupes v teplom mori, zajdes na prechadzku, pozicias bicykel alebo lodku.. Odrobis si 8 hodin (ako kto) a dalsich 16 mas pre seba.
@gagik nezavid prosim ta. Su ludia ktori vedia efektivnejsie robit doma ako niekde medzi ludmi ako napr ja a bohuzial mi to firma neumoznila..ale umoznili to presne takym co to zneuzivali este brali popri tom matersku a neviem co ocrky cerpali. Vdaka takymto ludom rusia HO. Pritom je to uspora casu, niekto spravi za 4 hod doma viac nez tej co je v kancli 8 a viac hodin napr a polku casu nerobi co ma..navyse minas si svoju elektriku, casto ludia robi na svojich pc takze nechapem co na tom zameetnavatelom vadi. Asi ten zastaraly model prace sa tu tak skoro nezmeni. Lebo nadriadeni casto potrebuju mat ludi pod dohladom a buzerovat a spehovat co robia. Vlastna skusenost zial vo viacerych pracach. To je nasa mentalita 🙈
Podľa mňa veľmi záleží aj od charakteru práce. Napríklad môj muž v predchádzajúcej práci nemal možnosť HO a vyzeralo to tak, že keď nebol na zákazke, tak sedel v kancli s ďalšími 4 ľuďmi a vsetci telefonovali vkuse. Skoro ho tam drblo, vôbec sa nedokázal sústrediť na papierovačky, často si ich aj tak nosil domov a keď musel telefonovať, tak chodil von, pretože v kancli sa prekrikovali. Našťastie väčšinu času travil na zákazkách. Teraz robí pre inú firmu a keď nie je na zákazke, má vždy HO a je to super pre neho. Pekne v kľude, v tichu, vysoko efektívne. To, čo v kancli trvalo pol dňa, tak teraz má za dve hodiny hotové. Syn napríklad tiež sa rozčuľoval, že v práci zabíja čas, zrátal, že má niekedy aj dve hodiny prestoje kvôli rôznym okolnostiam. Radšej prešiel na živnosť a stíha pomaly 2x toľko spraviť. A vravel, že väčšine to v tej práci vyhovovalo, tie prestoje. 🙈 Ono pri niektorých prácach to neodrbeš a ten argument, že sa ľudia zadrbavaju na HO, je úplne nelogický.
@liv1 presne tak. A rozlozis si pracu ked si aktivnejsia. Cloveku nie je proste prirodzene byt niekde zavrety 5x do tyzdna 8 a viac hodin a na par prestavok stale nieco robit. Je to neefektivne. Aj ked sa najes a mas na to polhodinu..co je malo pretoze mozog spomali po jedle a sustredi sa na ine ako je praca. Napriklad. Len ludia to akosi stake nechapu. Ze sa ma pozerat na efektivitu prace a vysledky a nie na to kolko je clovek zavrety v praci
@beata_k vo vela pripadoch to neplati..tvaria sa ze robia naoko. Navyse ked niekto robi z domu musi vykazovat vysledky. Proste my sme zmyslanim za opicami. Tento pracovny system uz nefunguje. Ze prides na 8-10 hod do prace a makas. Preco inak chodi vacsina ludi do roboty s nechutou? Nie je to udrzatelne a nastastie uz aj mladi si to uvedomuju a snazia sa o zmenu. Samozrejme nie vsetkych profesii sa to tyka ale vsetko sa da zjednodusit len my ludia si radi komplikujeme zivot
@ibaja29 Dávám ti za pravdu. A čím dlhšie v tom človek žije, tým bližšie ma k vyhoreniu.
@grof_monte_christo samozrejme..navyse kopec ludi chodi do prace len aby platili ucty a ziju z vyplaty do vyplaty. Motivacia riadna naozaj 🙈
Tak napríklad prijali ľudí ktorí sú zďaleka alebo ľudí čo sú zďaleka a majú deti. Toto všetko pohovorujuci vedeli. Normálne istý čas pracovali len HO alebo občas Office. A teraz to zrušia. Ľudia čo bývajú napr 1-2-3 hodiny od Bratislavy majú robiť čo? Dať výpoveď? Predtým im to bolo umožnené..alebo ľudia čo majú deti a keď sú z domu stíhajú škôlku ráno aj poobede. Keď cestujú už to nestihnú. Tak majú dať výpoveď a hľadať prácu napr v malom meste kde dostanú polovičný plat alebo horšie príležitosti? Jasne že každý by rád pracoval pre firmu v Bratislave lebo lepšie platia ako malé firmy v malých mestách ale to máme všetci žiť v Bratislave či ako? Alebo cestovať a vytvárať nekonečné kolóny? A kto nám vyzdvihne deti? Naši starí rodičia pracujú. Ja neviem...tieto podmienky nám ako majú pomôcť. Keď sú aj iné možnosti.. alebo nemáme mať deti? Alebo ozaj má každý ostať v Tom svojom mestečku kde napr u nas davaju minimálne mzdy alebo veľmi nízke mzdy napriek tomu že ide napr o účtovníctvo ?
Nemyslím že to je o zlej prac.discipline - práce ktoré sa robia z domu majú predsa reálne výsledky ktoré je vidno v štatistickach . Ide o to, že proste platia veľké priestory kam chodí minimum ľudí a plus si tak zaručia že niektori odídu a nebudú musieť vyplácať odstupné.. každý znižuje stavy, pretoze sa snažia šetriť a kde sa najlepšie šetrí? Na zamestnancoch.. mnoho veci urýchlila AL.. taktiež z toho veľa ľudí vyhorelo, pretože nemali mieru a pracovali viac ako v kancelárii..
Pritom ešte pred pár rokmi to bola téma, že každý plánoval aby ľudia pracovali len z domu a korona to urýchlila.. môj muz nerád pracuje z Office, lebo každý sa chce rozprávať a vraví že keď ide do práce tak urobí reálne menej ako doma..
@gagik to mi znie ako keď niekto čo robí za pásom si myslí že tí čo robia doma sa flakaju.. 😏
A nie, ja HO nemám, pracujem fyzicky a celkom rada.. ale môj muž pracuje ho už niekoľko rokov a reálne vidím ako veľa pracuje.. lenže niektorí asi nemajú kapacity na to si predstaviť, že práca za PC má virtuálne výsledky ktoré sú veľmi ľahko dokazatelne..
Konečne
@radkaradix presne tak to vnímam aj ja. A ze ma niekto vidí v škôlke, škole a som na HO? Mam ju 5 minút od domu, to je skoro ako fajčiarske pauza. Cez prazdniny zasa závidia ako využívam HO. Ale to ze vstávam o 5 a robím kým deti vstanu, potom pomedzi starostlivosť o ne riešim urgentne maily, telefonáty a večer zasa keď zaspia, sadnem za počítač a riešim čo mohlo počkať, už nevidí nikto. Som doma a hotovo. Jednoducho termíny, úlohy nepustia. Podľa mňa je za zrušenie HO hlavne ten kto ho nemá umožnený. Ja v ňom vidím kopec výhod, naozaj som doma viac produktívna ako v práci. Už len to, že nezabijem čas cestovaním je pre mňa veľké plus keďže dochádzam vyše 20km. Ale 100% HO by som nedala, hybridný model je pre mňa naj.
@beata_k a máš na to nejake konkrétne podklady xD lebo jasné, že áno, my sme mali aj babu z bratislavy ktorá sa pihlasivala len v noci, naprik tomu že mame 6 hodín kedy musíme byť online xD ale zasa väčšina ľudí robilo viac doma ako v práci - práve preto, že boli radi že nemusia cestovať. Ale to hovorím o teame o cca 20 ľuďoch iba

@liv1 nastuduj si, kam patri z danoveho hladiska najomne, mozno osvieti