Prečo firmy obmedzujú home office politiky?
Ahojte. Aj vy ste si všimli trend spoločností rušiť HO,buď čiastočne alebo úplne? Neviete čo za tým je?
Všetko fungovalo dobre a z ničoho nič ,z mesiaca na mesiac sa mení celá politika firmy. Značí to aj odliv zamestnancov. To im nevadí že prídu o kvalitných a zaskolenych ľudí ?
Prosím o názor ľudí ,čo možno pracujú v HR alebo na oddeleniach kde si vedia vydedukovať o čo ide.
Ďakujem
@autorka asi si podpísala nejakú pracovnú zmluvu, nie? Cize toho sa máš držať. Mas tam uvedený 100% HO? Musíš tam mat jasne uvedené miesto práce, inak je zmluva neplatná.
A presne ako ty, by mohol argumentovať aj ten student z Košíc. Ze vsak 2 roky mal online, prečo to nemôže byť aj naďalej a on si ma platit vlak, intrak a pod. Tak bude sa prispôsobí alebo nech prestupu ma inú školu vrámci KE. Presne tak ako ty. Fakt nechápem takéto ponosy. Alebo teda sa prestahuj do BA a mas po probléme. Zamestnavatel je ten, kto rozhoduje, keď sa ti nepáči, mas možnosť odísť a hľadať druhu prácu.
@sonula presne ako pises, naco platia priestory? Nie naco maju ludi na Ho? Ked vedia, ze su priestory nevyuzite, mohli ist cestou prenajmu priestorov s ponechanim HO zamestnancom, aby im vysli v ustrety a zaroven nemali costs. Ja robim uz 5 rokov len z domu, byvam v Kosiciach. Posledne roky mam prace iba v BA a urcite by som sa do Ba nestahovala len preto, ze niekto baziruje na tom, aby som sedela na bratislavskej stolicke pri tom istom notebooku, aky mam v kosiciach, ked tam nemam ani sefa, ani kolegov - vacsina z nich sedia v zahranici (vacsinou tiez na HO, nikto im tam nechcel do open officu chodit, kto by im v hluku pracoval ked tam nie su podmienky na sustredenie sa). Zaroven pri pohovoroch som vyslovene HO pozadovala a informovala o svojej situacii, vedeli, koho beru… mohli sa rozhodnut. V jednej praci som tiez mala ako jeden z dovodov na odchod to, ze spekulovali so zavedenim back to office… co pre mna tym padom stracalo pri vtedajsom plate vyznam. Ak sa mam z KE stahovat, tak sa mozem vykaslat na benefity bratislavy vo forme 2-4 stovky naviac v hrubom oproti vychodu… takze som hladala ine. Aj ked HO nebol uplne primarny dovod pre mna v tomto pripade.
My máme hybridný model a za mňa je to skvelé, ten jeden či dva dni v týždni v kancelárii sú pre mňa stratený čas, samé raňajky, káva, pokeci, a poďme tam a hentam, proste doma sa viem sústrediť, čítam zmluvy, náročné dokumenty, telefonujem v cudzom jazyku a keď ma pritom v práci niekto vyruší, mám nervy🙂a áno jasne, stihnem aj ráno odniesť deti do školy a školy, idem pre ne a co nestihnem cez deň, dorábam večer a v noci. Nevidím v tom žiaden problém, pokial sú výsledky, je to podľa mňa úplne jedno. Otázne je ale čo s výdavkami firiem na office a pod, na energie, zariadenie v nich a pod.
nemam rada HO - je pre mna tazke ukoncit pracovny den....
Podľa mňa nie je dobré ani full HO ani stale v praci, ideál 3 dní doma 2 dní v práci - mne chýba kontakt s ľuďmi, lepšie sa mi pracuje keď poznám svojich kolegov aj si viem priradiť tvár k menu na obrazovke 🤷♀️ ale zase byť v praci každý deň 8,5h plus cesta je strašné veľa a i tak človek celý čas nepracuje na 100 percent
@senta_sofia nenasla som o tom ziadne info, mozes ma prosim poucit? Ja poznam len firmy, ktorym na vyske najmu zalezi. Ale hlavne aby cena isla smerom nadol, nie opacne.
@liv1 skus lepsie hladat alebo sa nabuduce menej podjebavacne pytat, mozno sa dozvies viac
HO rozhodne nevznikol v Covid dobe. My sme dávno predtým mali nárok na HO a rovnako tak x ďalších firiem v BA. Problém je, že nie každá firma dokáže kontrolovať svojich ľudí. Mam kamosov, ktorým stačí kliknúť hocikam do PC a zamestnávateľovi sa zobrazí, že človek je aktívny. Navyše náklady firmám neustale stúpajú - prenájom priestorov, energie, vybavenie officov, v garáži stoja firemné auta ktoré treba pravidelne servisovat, neustale zlepšovať PC systémy, platiť dodávateľov. Mne hovorila kamoska, že za posledné dva roky sa jej prevádzkové náklady zvýšili o viac ako tretinu.
A je pravda, že mnohí ľudia dávajú výpoveď po zrušení HO. Nie preto že sa im páčilo zasivat, ale dnes kopec ľudí žije mimo mesta, kde pracujú. Polovica BA odchádza do okolitých satelitov, dochádzanie je zdĺhavé a do toho treb skĺbiť rodinný život. Som na materskej a po jej skončení by som brala všetkými desiatimi prácu na HO. Moja pôvodná pracovná doba bola do 17tej, žijem mimo BA a škôlky v nasej dedine sú max do 17.30. Veď to je dennodenné naháňanie a preto u mňa toez neprichádza do úvahy návrat do starej prace. Ak by mi umožnili HO, vrátila by som sa, inak nie.
Mne HO práveže strašne liezlo na nervy. Dala som výpoveď, lebo to nebolo udržateľné. Teraz nárok na HO mam a zatiaľ som to za rok a pol využila raz.
@senta_sofia pozri. Hras sa tu na mudru😁. Kazda normalna firma plati normalny najom, cim nizsi tym lepsi. Optimalizuje svoje naklady a v pripade nepotrebnosti velkych priestorov aj pocas covidu aj po covide, vela firiem priestory menilo. Evidentne svoje tvrdenie vysvetlit nevies. Nevadi. Nechaj si ho pre seba.
@7lenka11 keby mi niekto argumentoval tým, že HO chce kvôli tomu, že nestíha skolku alebo býva ďaleko a nebude dochadzat, prepáč, ale to je tvoj problém. Hľadaj potom pracu v mieste bydliska. Keby mi však argumentoval tým, že je spoľahlivý, zodpovedný atď., to uz je iná šálka kávy. Ono je to vždy na rozhodnutí zamestnávateľa, nie zamestnanca. Zamestnanec pokial nesúhlasí, ma možnosť zmeny, nie však zlostenia sa. Mimo to, potom už je pre zamestnávateľa výhodnejši outsourcing, ako si držať drahých zamestnancov.
@lienka.7 no a toto je presne slovenský prístup.. nestihas škôlku, nájdi si robotu vo svojej dedine.. jasne, tam je strasne veľa prilezotosti.. ty vies kde ti raz vezmú deti do školy? Ty vies v akej životnej situácii sa ocitnete? Keď som bola v zahraničí, zamestnávatelia tam pravidelne podporovali work-life balance. Aj s ohľadom na čas strávený s rodinou,, time management. Zamestnanci v niektorých firmách mohli robiť aj z pláže a nikto to tam tak hrozne neriešil ako tu ma SK..
a nikde som nenapisala, že HO chcem kvôli škôlkam, ale práve kvôli lepšiemu zvládaniu time managementu.. hovorím v zahraničí normálna vec, tu pohroma
@hiro mna ked nutia ist do office (odhliadnuc od dokopy 5h dochadzania), tak ani nevedia ze som tam - team mimo Europy, moj den komplet vyblokovany callmi - som v office, aby som tam sedela so sluchadlami na calloch. Aby som nerusila, este sa aj musim zavriet v zasadacke, cize aky prinos ma moja osobna pritomnost v kancelarii? Moj priemer denny je 6h na calloch, bud zaucam, prezentujem, testujem, eskalujem...
@7lenka11 nie, to tvoj prístup je presne slovenský. A kto ti kázal bývať niekde za kopcami na dedine? Vsak je logické, že potom mas oveľa dlhšie dochadzanie. A nielen do prace, ale aj lekári, skolka, škola, vozenie deti na krúžky a pod. S týmto mas automaticky počítať, kým ideš niekde bývať, ze co bude o 5-10-15 rokov. A nielen hr hr hr do domu do satelitu ci na dedinu. To je cele.
Sa mi tu páčia tie debaty presne od takých ako si ty. Chceš WLB? Tak si nájdi prácu na 4 hodiny mas to, či? Vieš, aj také sú, predstav si. Ale áno, zase nie u vás na dedine, chápem. Cize zase chceš len ten HO, aby si ani päty z domu nemusela vytiahnut. A neviem, mam niekoľko známych v AT, a všetkým postupne plny HO rušia. Dokonca jedna kamoška musela chodiť aj cez lockdowny a na vlastné náklady sa testovať. A tiež v pohode by všetko vybavila aj z domu. Keď sa ti nepáči, tak hľadaj zamestnávateľa, ktorý ti umožní to, čo chceš ty. Toto jej doslova povedali, to teraz nehovorím iba ja, aby bolo jasné.
Jednoducho, zamestnavatel rozhoduje, lebo on ta platí, a ked ti HO neumožní, tak na neho zbytocne nenadavaj, lebo naozaj nie je povinný "skákať, ako ty piskas". Ono vieš, netreba si zamieňať zase demokraciu s anarchiou. Lebo hranica medzi nimi je veľmi tenká.
A čo píšeš: nikde som nenapisala, že HO chcem kvôli škôlkam, ale práve kvôli lepšiemu zvládaniu time managementu.. si vlastne sama sebe odporujes. Lebo keby si nemala skolku, nemáš problém s tym time managementom. Ale ok 😉
@lienka.7 kriste pane a potom že prečo na SK majú ženy po materskej problém zamestnať sa.. presne kvolibtakymto názorom a ľudom ako si ty.. lebo radšej povieš zamestnancovi “na čo si si robil deti, keď musíš chodiť do prace”.. ja tu fakt žasnem nad niektorými komentármi
Žila si niekedy vo veľkej svetovej metropole? Vieš si predstaviť žiť vo Vancouveri s tromi deťmi a riešiť každý deň brutálnu logistiku okolo prace a rodiny? Čo si myslíš že všetci tam žijú priamo v centre pár metrov od prace? Bože veď sa trochu zamýšľam. Slovensko je malé, my sa sťažujeme že trávime 30 minút v aute cestou do prace.. v Kanade, USA ideš do prace aj tri hodiny.. vraciaš sa večer, musíš stíhať rodinu.. jasne, 50% rodín ma opatrovateľky ale nie každý si to môže dovoliť.. práve preto v mnohých firmách funguje hybridný systém, HO, rôzne druhý voľna, priamo vo firmách sú kútiky, škôlky, opatrovateľky aby ti dieťa neostalo stať samé dve hodiny pred škôlkou.. to iste aj v iných krajinách Európy, len treba občas vykročiť mimo SK a zaujímať sa ako to funguje vo svete.. ja som svojmu tímu dávala uplne v pohode HO, nekontrolovala som ich, prihliadala som na ich rodinnú situáciu.. vies aj to niečo hovorí o zamestnávateľovi..
@lienka.7 ja nemam pocit, ze tie ktore tu argumentuju time managementom si nehladaju zamestnavatela co 100% HO podporuje ...zatial si to vytiahla len ty alebo som zle citala mozno (nehadam sa naozaj moze byt, ze som prehliadla) ... ale podla mna nie je nic zle na tom ak clovek si odmaka tazke roky na urcity lvl odbornosti aby mohol byt doma a kludne pracovat aj z dzungle v Afrike pretoze tam chce zit a nechodit do office... ja som vedela, ze tak chcem zit a byt prevazne doma (ja robim hybridne) a robila som vsetko preto aby som to tak mala, to nie je, ze sa zamestnam vo fimre kde 100% HO nemaju a zacnem buchat do stola, ze by to mali okamzite zaviest.... mne to je v podstate jedno ja robim na poziciach, ktore rozhoduju o tom.kto bude na HO a este sa mi nestalo, ze by konatelia povedali nie ak som argumentovala k veci a mala realne cisla na papieri, ze moji ludia robia efektivne doma
@lienka.7 a ja nikoho nenútim do HO.. sama som napísala, že sa nemôžem vrátiť donpovodnej prace, lebo tam nie je HO.. nikdy som to nezneužívala, ale zase netvarme sa že práca je stred vesmíru a pár hodín HO niektorú firmu zruinuje.. ale to je presne čo som písala vyššie.. vo svete dokážu rodiny s deťmi fungovať bez problémov, zamestnávateľ im vychádza v ústrety, podporuje work life balance, nevyhodí mamičku len preto že potrebuje byt častejšie doma.. mimochodom moja kamoska pracuje v Prahe v nadnárodnej firme.. ma dve deti ktoré sú stále choré a nikto ju doposiaľ nevyhodil.. s vedením našla dohodu že v prípade chorôb si bude čerpať neplatené voľno a už je na nej kedy si svoju prácu dorobi.. kde je vôľa, tam je cesta..
@7lenka11 ja tiez byvam celkom daleko od prace, je to sice Len 20km ale v zapchach to trva hodinu(byvame v Dubline). Ak by som mala kazdy den pracovat z officu, musela by som odchadzat z domu o 7:45 a vracat sa o 18.00. skusila som to tak 2 roky a vyhorela som, proste to je strasne tazky zivot takto fungovat. Chudak moj muz ma teraz novu pracu a ma to tak, nemaju working from home a uz v stredu/stvrtok je vycerpany. Ak by sme chceli dieta, tak jedine vdaka tomu, ze ja mam moznost prace z domu, inak by sme nemali sancu dieta vyzdvihnut z jasli, sme tu uplne bez pomoci rodiny. Proste ta logistika, ked nepracuje aspon jeden partner z domu, by Bola extra narocna.
@aurora33 a kde som napísala, že vsetko je krasnučké a ružovučké? Píšem o tom, že vždy sa dá nájsť model fungovania aj s ohľadom na rodinný život. Treba čítať s porozumením. Lebo to čo tu vyššie bolo písané môže povedať len žena bez deti a rodinného života. A reči typu že načo sa človek odtrepe do satelitu. No tak asi preto že nie každý si môže dovoliť byt v Ba za 300tisic. Opakujem, vidím v tejto diskusii hrozne zadubený slovenský prístup..
@7lenka11 no práve. Kamoška hľadá teraz bývanie v Bratislave a všetko čo by im sedelo sa pohybuje okolo200-300 tisíc len za byt. A nie každý na to aj na, bohužiaľ.. nám by takú hypotéku ani neschválili.. a nechceme žiť v podnájme,takže áno , byt/ dom mimo Bratislavy bola cesta i keď je nutné cestovať.. a preto sa pýtam prečo nie je ľahšie znížiť zápchy na minimum a čas a energiu vložiť radšej do práce miesto cestovania. Ale trocha sa zvrhla diskusia,hlavne som chcela pochopiť z tých možno vyšších miest alebo ľudí čo vidia viac dovnútra,čo je za tým. Nechcela som rozpútať diskusiu prečo je alebo nie je HO dobrý. Samozrejme že každému vyhovuje niečo iné a ľudia čo HO nechcú ho čerpať samozrejme nemusia,nikoho nenutia.. u nás si jednoducho booknu stôl a robia keď chcú kedy chcú... Skôr ti čo HO preferujú ťahajú za kratší koniec.
Pretoze firmy maju pouzatvarane zmluvy na priestory na roky dopredu a ked tam ludia nechodia, centrala zacne zvazovat ci ma zmysel ostavat na Slovensku, ked to mozu presunut niekam do Indie kde budu robit za plat jedneho Slovaka traja Indovia ktori aj budu v office
@kirin95 mala som kolegov indov a platovo boli na Tom rovnako ako my.
@fairyy
@7lenka11 v tom prípade, ako som uz napisala, je pre firmu efektívnejšie si niekoho outsourcovat. A porovnávať SK s inými krajinami je uplne mimo, keďže je tam iný štýl života. A aj tam keby boli stále HO, tak asi by nepotrebovali dopravu ci metra, nie? Vsak kto by nimi aj chodil.
A možno by si nemala problem s WLB, keby si do starostlivosti o deti zapojila aj muža, hm? Ráno deti odnesie on, poobede vyzdvihnes ty, kde je problém? Jaj, klasika muz nemôže, tak sá musíš "obetovat" ty a preto ti ma dat zamestnavatel HO. Btw, aj u nás sú HO, ale využíva ich ako kto chce a potrebuje. A teda najmä pokiaľ sa necíti uplne fit, aby zbytocne neroznasal bacily. Ma mojom odd.s tým nie je žiadny problém, sme dobrý kolektív a pracu v kancelárii berieme ako súčasť "psychohygieny". Na jednej strane sa tu sťazujeme na depky a pod., na strane druhej ti vadi vystačiť nos z domu/bytu a ist medzi ludi... btw, sama mam 2 malé deti, o 16.sme vonku na ihrisku. Cize dá sa všetko skĺbiť, len treba chciet😉 na odd.je nás 14, z toho iba 2 sú bezdetne. A nemáme žiadny problém. V prípade potreby, či choroby uplne v pohode je schválený HO. Ale nie neobmedzený.
A presne ako pise
@kirin95 mnohé si neuvedomujete, ako ste vlastne takto ľahko nahraditelne, práve tou lacnou silou z Indie a pod. Kamoska presne takto dostala vypoved len preto, že jej pracu bude robiť nejaká baba z Brazílie ci odkiaľ, za polovičné náklady samozrejme. Detto rozmach AI do toho. A ti treba brať do úvahy. Mnoho ľudí takto príde o prácu, a takýto v prvom rade.
@autorka ono ked nemám na 300k byt, tak jednoducho zľavnim z nárokov a je to. Stále sú dostupné aj lacnejšie byty v rámci BA. A nie, nie sú iba v DNV ci pri Pentagone.
@aurora33 sa divím, ze v tom "super" svete neostanu, keď je podla nich tam tak fasa. Pripomína mi to tu tie nekonecne temy so sťahovaním sa preč z tejto "diery".
@lienka.7 preco outsource neuprednostnuju vsetky IT firmy neviem,mas pravdu , ale ich peniaze..outsourcing nielen na Slovensku robi vela firiem pre firmy po svete - mozno radsej uprednostnia tie ako freelancerov ... freelance nemam zaujem robit aj ked je to financne zaujimave dakujem nie.... moj muz je ako ja v IT a ma tiez moznost 100% HO... podiela sa na vychove rovnako ako ja ...deti nevozime nikam...jedno uz je v puberte chodi same do skoly a ta skola je 150m od domu.... druhe je malicke a o mesiac mi konci materska a vraciam sa do prace a moj muz ide na matersku a nasledne po jeho materskej nikto z nas na rodicovskej neostava, budeme mat opatrovatelku (ja viem skaredo na mna teraz pozrie pol kona lebo mozem byt doma 3 roky a nie som a som krkavcia mater atd 🤷) a obaja s muzom mame pozicie, ktore AI nahradit zatial nevie a ano obaja sa vzdelavame natolko aby sme v case kedy by nas nahradit vedela (este mame.par rokov ...pracujeme obaja s AI bodaj by uz tam bola zatial je to nic moc no) presli na ine pozicie a ak nie v nasich aktualnych firmach opat hladali zamestnavatelov, ktori ponukaju moznost 100% HO... a na ten byt v meste mame, ved aj zopar mame, problem bol velkost preto som mimo mesta... ale v praci viem.byt za 20min (predtym z bytu za 15min tych 5 min ma vobec neberie) ...ale ja sa nestazujem na dochadzanie mne vadi byt zavreta v meetingovke aby som pocula stakeholdrov to radsej budem v pohodlnom kresle doma sediet ...a inak nerobim 8 hodin ani moj manzel... este cca do troch rokov mensej dcery nebudeme, aby sme na tom ihrisku mohli byt spolu vsetci cim skor
a metra ci ina hromadna doprava musi byt urcite ...ja som nikdy nepovedala, ze maju ostat na HO vsetci, ale ti ktori su efektivnejsi doma, maju o to zaujem, su dostatocne seniorni a svoju pracu vedia vykonavat z pohodlia domova ? na to nie je validny argument a to, ze ta hneva skupina ludi co nepremysla a odstahuje sa niekam do satelitu a potom sa po case cuduju, ze to nie je ako v meste, aj ja na nich zvlastne pozeram, snad viem kam sa stahujem, aku mam pracu (ci umelo existujuci HO po covide alebo HO odjakziva a co urobim ak nebudem nahodou mat), kolko chcem/mam deti, co potrebujem mat okolo a co to bude stat penazi a casu dochadzat ci do prace abo skol skolok jasli...
@lienka.7 Nemá zmysel sa s tebou baviť. Čo tu spomínaš môjho muža? Môj muž je otec akého by si priala nejedna žena. Dokáže sa postarať aj o dve malé deti súčasne, pravidelne k ním vstava v noci. Tak buď taká láskavá a môjho muža sem nezaťahujte.
Aha super že ty si o 16tej na ihrisku. U nás v vBA sa robí od 9.00 do 17.00. A pravidelne aj o čosi dlhšie.. ale opakujem, nemá zmysel sa s tebou baviť.. pri takých ľuďoch ako si ty, sa nikdy nepohneme dopredu.. namiesto toho aby sme si brali príklad zo zahraničia, iných firiem, budeme ešte o 10 rokov sto krokov pozadu.. prečo by som nespomínala zahraničie? Mne sa podarilo v slovenskej firme kadečo implementovať, aj pravidelný HO pre matky či určite úľavy.. všetko bolo korektne odkomunikované a nikto s tým v predchádzajúcej firme nemal problém
A to že spomínam Vancouver. Predstáv si, dotyčná osoba tam stále pracuje. Už 20 rokov. Nemala potrebu zutekať..a žiadna India nikoho nevytlači pokial tu všetci nerobia v korporátoch 🙈 hlavne že ja nemám spomínať zahraničie.. toto je strašná diskusia
Záleží asi aj, o akú pozíciu ide. Môj manžel má v podstate 100% HO, počas dňa normálne pracuje, akurát narozdiel od kolegov vie veci urobiť rýchlejšie. Majú na konkrétne veci daný určitý počet hodín, kedy majú niečo stihnúť urobiť a ak má na niečo napr. 13 hodín a urobí to za 5, niekedy aj za menej, tak má voľno bez ohľadu na to, či chodí do kanclu alebo sedí doma. Do kanclu chodí iba keď potrebuje niečo vybaviť. Vtedy si odbehne na úrad, na obed s kolegami, kde sú aj dve hodinky a zvyšok buď pracuje alebo sa hrá, niečo pozerá...jeho produktivita doma či v práci je rovnaká. Vďaka tomu aj keď je doma, všeličo urobí, vybaví lebo to stíha v pohodičke, prípadne ide sa previezť na pol dňa, keď nemá čo robiť. V kancli by toho pol dňa čumel do blba...

a tak homeoffice vznikol kvoli korone a preto lebo sa muselo ale nie je to bezne pre slovakov a nasa natura je skor neveriaca takze zamestnavatelia neveria tomu ze ludia pracuju a prijali mozno extra ludi o ktorych si neboli isty ci ich vobec potrebuju ... ja osobne som si homeoffice uzivala tak tyzden a potom som mesiace trpela a pytala sa do kancelarie... mentalne som nezvladala v jednom dome pracovat aj zit ... ja osobne musim mat domov a pracu daleko od seba