icon

Prečo firmy obmedzujú home office politiky?

5. feb 2025

Ahojte. Aj vy ste si všimli trend spoločností rušiť HO,buď čiastočne alebo úplne? Neviete čo za tým je?
Všetko fungovalo dobre a z ničoho nič ,z mesiaca na mesiac sa mení celá politika firmy. Značí to aj odliv zamestnancov. To im nevadí že prídu o kvalitných a zaskolenych ľudí ?
Prosím o názor ľudí ,čo možno pracujú v HR alebo na oddeleniach kde si vedia vydedukovať o čo ide.
Ďakujem

smiling89
6. feb 2025

Vsimam si tento trend na inzeratoch, kedze zvazujem zmenu prace. Zrovna toto ma zial odradza, neviem si predstavit zabit 4-5h tyzdenne cestovanim do prace. Uplne ideal pre mna by bol hybrid 2xoffice 3xHO. Aktualne mam 100% HO, sem tam pracovna cesta, mam skrateny uvazok a to mi vyhovuje, stiham deti, skolku..avsak velka nevyhoda je, ze praca velakrat nema konca a bezne robim nadcas. Neviem si predstavit HO zneuzit, nie vsade sa to da...

dooscoby
6. feb 2025

No napr ked len zoberiem cestu hodina do prace a z prace za ten cas si porobim veci doma alebo venujem viac hodin pracovnym veciam. Nemusim kukat na hodinky v praci, aby som stihala pre deti. Kolkokrat som doma dlhsie zapnuta nad ramec 8 hodin lebo sa nemusim nikam ponahlat. A v ramci obeda preco nezbehnut na nakup, mam narok na prestavku. Ale kolkokrat doma ani obed nemam a pracujem. Mame hybryd a mne tato flexibilita vyhovuje. Ked je robota spravena tak je jedno ci rano, v noci, ci z domu ci z kaviarne. Toto sa da vzdy pekne skontrolovat. A na druhu stranu je moja sikovnost, ze jeden den potiahnem viac a druhy si spravim volnejsi.

dooscoby
6. feb 2025

Len ti idovia ak im daju full time v praci budu mat velky problem, pretoze vela z nich nema na byvanie v meste a dochadzali by aj 2 hodiny rano a 2 hodiny vecer. Zaucala som 3 roky dozadu indov a robil niekde z vidieka lebo bolo pocut kravy a ruch z ulice.

dkethe
6. feb 2025

Na margo tych chorob - pre zamestnavatela je urcite lepsie podat 80% vykon na HO, nez 0% na pn/ocr. A to ver, ze na ocr by som dala 0% a message out of office v style 'strcte sa'.
Lyzovat na HO je za ciarou, a mozno prave dovod na tieto rusenia 😔 ja si tu moznost vazim a makam aj na HO

misanthropicdann
6. feb 2025

Lebo majú zmluvy na nájom priestorov na x rokov.
Nebudú platiť prázdne kancelárie tak radšej nazenu ľudí späť

dooscoby
6. feb 2025

@misanthropicdann praveze opacne nemaju priestor na navrat ludi lebo si prenajimaju menej priestoru. Aspon u nas sa striedame v ramci hybryd s inymi teamami.

slovakboy
6. feb 2025

Ja myslím, že toto je typická vec, ktorá by sa mala nechať na slobodné rozhodnutie zamestnávateľa a zamestnanca. Zamestnávateľ by nemal byť zamestnancami tlačený prideľovať HO a ani naopak. Mne sa napriklad lepšie robí v office ale keď mám nádchu ostanem robiť z domu. Mám kolegu, čo z HO podáva lepšie výkony ako v práci, ale ak by tam bol dva týždne v kuse už ten výkon zákonite začne klesať a vôbec nie jeho vinou. Vývojári softvérov to je typická práca z domu, ale musí byť overiteľná a zamestnávateľ ma právo požadovať od zamestnanca dokaz o jeho efektivite. HO by mala byť možnosť, nie zákon. Čím viac sa do toho bude srať niekto a určovať koľko percent kto a ako tak je to na škodu. HO je prirodzený dôsledok rozvoja spoločnosti a technológií. Nemám rád regulácie vo všeobecnosti. Chápem že niekde sú potrebné. Ale tu určite nie.

autor
6. feb 2025
paradajkova
6. feb 2025

U nas to tiez prislo, ze HO sa bude redukovat a prave pre pripady, kde to ludia extremne zneuzivali. Ze isli na dovolenku, ale boli iba na HO.

Cisla su pritom u nas vo firme jasne, ze na HO sa robi efektivnejsie, lebo v robote sme vela prekecali a zabili casu obedom, kalcetom atd. Ja robim vo firme, kde je velmi volny pristup, kludne ak niekto hra hodinu denne stolny futbal je to okej. Tiez ak ide na obed na hodinu a pol, je to okej. Aj ked ma pracovnu dobu 8hod, ale odide po 7hod a pod. Akoze nemal by to robit kazdy den, ale pracovne podmienky su pomerne volne. Preto sa na HO viac stihlo, aj ked si este vramci pracovneho casu vybavi zamestnanec kuriera, vylozi umyvacku, ci uvari obed.

Len su pripady, kedy to ludia uplne zneuzili, az sa menezment nastval a zacali menit pravidla. Mozno zachvilu dojdu na to, ze efektivita prace ide dole, ked sme v office a urobia prisnejsie pravidla aj vramci officu. Napr. ze sa zamestnanci budu zas “pipat” pri prichode/ odchode, aj pri odchode na obed, ci dlhsej kave. Ktovie co bude nasledovat.

dadulkaf
6. feb 2025

Veľký boom HO prišiel počas kovidu. Teraz sa už firmy dostávajú do normálu. U nás HO je len výnimočne.

simca06022011
6. feb 2025

Zalezi, ako strazia produktivitu prace "fyzicky v praci".. pretoze ludia sa vedia zasivat aj ked tam pridu, ja napr o mnoho viac urobim doma ako v kancelarii a casto to konci tak, ze musim riesit milion inych veci a svoju robotu riesim aj tak vecer doma.. Vsetko zalezi na pracovnej naplni. Proste ak mam sediet za pc a sustredit sa, tak ma rozptyluje kancelaria a doma si spravim veget a robim...
Detto niekto moze mat HO a lyzovat, ale akma pracu, kde proste si to spravi vecer/skoro rano, ziadny problem. NIe kazdy sedi na telefone, riesi meetingy.. problem su ludia, co neurobia v HO nic (mali sme to pre obchodakov tak, ze nemuseli chodit do officu vobec.. velmi zle to dopadlo, lebo jasneze nepracovali :DDD)
Viem si predstavit, ze takto chcu nejak zeefektvinit pracu = ak uvidia, ze sa ludia nudia, preriadia to. naklady idu hore, ludia su drahy, pritom biznis velakrat stagnuje (zalzei od segmentu) =budu sa robit skrty, alebo nejake zmeny.. mozno. Otazka je to ale na firmu, preco k tomuto dochadza.. hadam to tajne nie je

smilingwoman
6. feb 2025

@mamina7070 ver tomu ze je to výhoda aj nevýhoda. Keď mám choré dieťa a home office ,koľkokrát prácu dorabam po večeroch alebo vstávam skoro. Hovorí sa tomu flexibilný pracovný čas. Moje úlohy sa mňa nikto nedokončí.

gab1sol
6. feb 2025

U nás bolo viac dôvodov - ľudia v jednom tíme už pomaly ani nevedeli, ako ostatní kolegovia vyzerajú, každý išiel sám za seba, spolupráca sa vytrácala, čo malo negatívny dopad na prácu, aj keď si každý tú svoju plnil. Spolupráca medzi oddeleniami sa tiež výrazne zhoršila. Viac vecí a rýchlejšie sa vybavilo/vyriešilo, keď sa človek zodvihol od počítača a išiel za tým druhým, aby potrebnú vec prekonzultovali. Rýchlejšie sa tak vybavili veci. Áno, dá sa to aj cez teams, ale aj napriek nariadeniu, aby bola zapnutá kamera, mnohí to ignorovali a tak chýbala okamžitá interakcia (ťažšie sa reaguje na čiernu obrazovku, ako keď vidieť výraz tváre). Ďalším dôvodom bolo dlhšie zaúčanie nových ľudí/juniorov. Keď boli v office, vedeli sa so seniorom zrkadliť, okamžite si pomôcť, alebo požiadať o pomoc kohokoľvek iného. V prípade HO to bolo komplikovanejšie.
U nás sa napríklad sťažoval biznis - oni v office musia byť, naša práca sa dá 100% vykonávať doma, ale biznisu chýbalo, že nie sme v office - že nás nemôžu okamžite osloviť pre riešenie prípadu, lebo klient chce odpoveď, že aj keď si vieme robotu vykonať po večeroch, oni nás potrebujú zastihnúť cez deň. Na druhej strane, ak sme aj my pracovali večer, potrebovali sme zodpovedať nejaké nejasnosti k dealu, museli sme čakať do druhého dňa, aby sme sa ozvali biznisu, či priamo klientovi. Tým sa naša práca predlžovala. Tiež sa často stavalo, že HO pracovníci sa odmietali zúčastňovať stretnutí, pretože na ten deň mali naplánovaný HO a nebudú predsa chodiť kvôli tomu do officu.
Je to celé o ľuďoch. To, že niekto k HO pristupuje zodpovedne, alebo je efektívnejší, neznamená, že tak konajú všetci. A potom je na zamestnávateľovi, či nechá HO a s tým voľnosť zamestnancom, aj tým nezodpovedným, alebo pristúpi k zrušeniu, resp. čiastočnému zrušeniu HO pre všetkých. Nedá sa, že tebe ho nechám, inému zruším.

mamina7070
6. feb 2025

@smilingwoman a co tym chces povedat ? dnes sa vacsina prac realizuje v timoch (ja robim v IT) a proste ten clovek musi byt k dispo ( u nas 9-15) aj ked ma flexibilny pracovny cas
ja. everim ze niekto vie dlhodobo riesit dieta /domacnost a pracu parallene tak aby nic nebolo ukratene na HO to nie je v ludskych silach

dadulkaf
6. feb 2025

@7lenka11 no vidíš. A u nás sú škôlky otvorené do 16.30h a vieme fungovať aj bez HO a to ešte dochádzame.

lienka.7
6. feb 2025

@7lenka11 to s tebou nema význam sa hádať, lebo ty vidíš len to svoje... mimo toho, v BA sa robí aj skôr ako od 9.00, keby si náhodou nevedela. Napr.kamoska robí v SP, chodi na 6.00, o 14.00 odchádza z prace. Ziadne nadčasy. Cize v podstate takmer pol dna ma este na ten tvoj dookola omielany WLB. Ci nestačí? Ono skôr ide o to, akú prácu hľadáš, co? Jaj, len som zabudla, že ráno deti do skolky a školy nosí otec, a možno nie je taký super ako ten tvoj teda, ale aspoň sa o ne aj realne stara. Ona kým ide po ne o 16.doma stíha navariť a upratať. To je co? Ja sa len divím, ako to dokázali ti naši rodicia, či starí rodicia... ked neboli HO ako vlastne stíhali ten tvoj WLB, hm? 🤔

qwert87
6. feb 2025

@mamina7070 presne. Ja tiež musím byť k dispozícii akonáhle sa ráno zapnem až kým sa poobede nevpnem. Neexistuje nedvihnut telefón alebo neodpovedať na mail. Čo nestihnem urobiť cez deň, dorobím skoro ráno alebo neskoro večer aj keď nie som v systéme prihlásená. Myslím prípravu zmlúv, projektov.... dlhodobo udržateľné to nie je. Buď človeku z toho prepne a vyhorí, alebo bude prácu robiť polovičate a dostavia sa následky, s ktorými zamestnávateľ spokojný nebude.

stormie
6. feb 2025

Autorka podla tvojich komentarov mam pocit ze pracujeme v rovnakej firme 😂 ale k veci
Robila som v korporate kde este davno davno mali nakazane robit 3-2 a 2-3 (striedat HO a office), niekomu vyhovovalo a niekomu nie, dokonca ludia sa pytali viac do officu a mali to zakazane lebo nebolo miesto. Neskor to zmenili na benefit, ktory ale musel schvalit manager a aspon u nas v teame sme si to brali naozaj podla potreby. Niekto ostal na systeme 3-2 a 2-3, niekto chodil stale office … potom dosla zmena ze musime uviest dovod HO a to uz mali niektori problem, lebo 3x tyzdenne si asi nebudes vymyslat chorobu, kuriera, odpocet eleketriny a pod. A nakoniec dosla korona a zo dna na den vsetci doma. Ja tam uz nepracujem ale co viem tak teraz maju nakazene byt v office 2-3 dni tyzdenne.
Teraz som v inom korporate, mam kolegov co prisli tiez z inych a vsetci potvrdili ze sa menili podmienky HO (k horsiemu). Mame v zmluve 1 den office za mesiac ale s podmienkou po dohovore s teamom a managerom a prave na to teraz zacala firma tlacit. Ja som chodila 1x tyzdenne, teraz sme sa dohodli 2x na fixne dni takze ked v dane dni nemozem lebo choroba atd, tak nemusim prist v iny den lebo moj team tam aj tak nebude.
A co chcem povedat je ze na kazdy horeuvedeny model sa nasiel vzdy niekto co strasne frflal (aj pocas korony na 100% HO), ludia sa vyhrazali vypovedami a realne neviem o nikom, kto by koli zmene podmienok HO vypoved aj naozaj dal

aurora33
6. feb 2025

@lienka.7 ved toto. Podla mňa sa na ten svet odvolávajú najmä také, čo o tom vedia tak akurát veľké nič.

smilingwoman
6. feb 2025

@mamina7070 asi záleží veru od prace a deadlinov. S kým komunikujeme. Možno nie každá práca je flexibilná úplne. Ja nekomunikujem priamo so zákazníkmi takže preto to mam tak. A nevravím ze to robím dlhodobo takto. poste sa občas vyskytnú také dni. Véd ja som pri tom počítači ak by bolo niečo urgent. Ale v zásade nezáleží kedy si prácu urobím. Ci o 23 00 , 4 00 hlavne ze je hotová. Ale chápem ze nie každý to ma takto.

a_da99
6. feb 2025

Firmy čo rušia HO sú podla mna take ktoré nedosahujú dobre výsledky. Takým možno aj vyhovuje keď ľudia podávajú výpovede lebo možno odídu najmä taki čo to mali ako dni plateného volna. Alebo majú pocit že to neprospelo firemnej kultúre, ľudia sa navzájom už nepoznajú a nevedia spolu pracovat ako tím 🤷🏻‍♀️

lienka.7
6. feb 2025

@aurora33 za mna je tu topka názor za HO, že vsak v praci v office aj tak iba kecame a nerobíme, doma by sme naopak robili 🙈🤣🤣🤣 zajtra to navrhnem šéfovi ako dôvod 100% HO👌🤣 aj keď si myslím, že namiesto HO by skôr bol náchylný na UPP z dôvodu nadbytocnosti. 😁

7lenka11
6. feb 2025

@lienka.7 posledná vec, lebo je to s tebou stratené.. keby si čítala s porozumením, tak by si si všimla že som ešte na materskej.. a ze sa SP robí do 14tej? Ja nemám zameranie aby som tam mohla robiť. Všetky marketingové pozície v nadnárodných firmách a agentúrach majú začiatok o 8.30-9.00. Ale hovorím pre mňa nemá zmysel sa s tebou baviť. Tvoje zmýšľanie vôbec neodráža moderný svet. A btw kde som napísala že čakám 100% HO. Celý čas hovorím o čiastočnom s že áno ľudia dávajú výpovede lebo im práca čisto v office nevyhovuje.. nám tak odišli 4 mamičky za posledný rok s pol.. kamoska skončila v korporátne lebo sa musela odpípat.. za to že niekto ma pracovní dobu do 14.00 tak teraz všetci ostatní sme vadni. A už sa prestaň navazat do môjho manžela, ja tvojich rodinných príslušníkov ani raz nespomínam

jana35798
6. feb 2025

@oriesocek ved to. Tiez si myslim, ze poctivo brany HO nie je o nic jednoduchsi nez sediet v kancli. Odbehnutie pocas dna od roboty zavidis, ale dorabanie po veceroch/nociach nevidis 🙄

iwwetka
6. feb 2025

@lienka.7 ak budes mat vlastne deti pochopis preco chce HO, zjavne nemas paru o tom alebo deti mas uz dospele

fairyy
6. feb 2025

zeny ja som za 100% HO, ale argumentovat tym, ze dajte mi 100% HO lebo mam dieta/deti? really? to je no go aj u mna... ja neschvalujem zamestnancom HO, aby stihali deti doma... to by mal byt len vedlajsi benefit toho, ze som na HO, tak stihnem aj deti... argumentacia, ze potrebujem pracovat z domu pre zamestnavatela by sa mala urcite zakladat na tom, ze v open office nemam vytvorene pracovne podmienky tak, aby som vedela podat plnohodnotny pracovny vykon a kedze asi tazko vytvoria 100 malych kancelarii, tak nas radsej poslu domov ... a inak ja pracujem so zahranicim... vobec to nie je o krajinach je to cisto o firmach a ich rozhodnuti ponuknut benefit rodicom HO...vela takych firiem vsak nie je... jedine co ostava ludom co chcu pracovat z domu je zvysit svoju odbornost natolko aby zamestnavatel ani nepomyslel na to ich nutit vracat sa do office

lienka.7
6. feb 2025

@7lenka11 posledná vec k tebe, bud zlavis z tvojich nárokov, alebo si zaplatis opatrovateľku... alebo teda si ešte môžeš založiť vlastnú agentúru a "chodiť" do práce aj na 10.a končiť o 14., aby si mala pohodlný WLB👌😉🤣

lienka.7
6. feb 2025

@7lenka11 a ešte teda, keď máš začať až 8,30 - 9,00, tak to v pohode das ráno decko do skolky a môžeš cestovať a cestovať, kde mas vlastne problém? No a poobede ho vyzdvihne muz alebo niekto z rodiny alebo si niekoho zaplatis. Tak, ako to robí kopec iných ludi. Ja fakt nechápem, kde ty máš problém. Asi v pohodlnosti, ze? Chápem, že za 3 roky doma človek teda spohodlie... keby boli materske u nás pol roka, ako v tom tvojom milovaným "vyspelom" svete, palila by si do prace od 6 mesačného dietata a bola by si s tým ôk. Alebo by ta doma živil muz.

jana35798
6. feb 2025

@avicii18 jednoduche riesenie - prenajimat si mensie priestory

marca12
6. feb 2025

HO aj nici ludi. Socialne vazby su velmi dolezite. Ked sa clovek nekontaktuje,pribudaju dusevne poruchy a podobne. A hlavne HO sa zaviedol vo velkom az v case korony. Pred koronou nebolo tolko pozicii s HO. Mozno sa rozhodli vratit k staremu modelu.