Prečo je také ťažké nájsť po 50-ke prácu?

iveta1970
15. jan 2024

Bývam vo Zvolene. Mám veľa skúseností z rôznorodej práce. Od odevníctva cez bankovníctvo, barter a opatrovanie rodiča. Mám dve stredné školy ....viacero kurzov. Posledný je inštruktorka sociálnej rehabilitácie. Som veľmi kreatívna....píšem poviedky. Neviem čo robím zle, keď sa pri pohovore vždy dostanem do užšieho výberu a vždy vyberú mladšiu. Možno potrebujem len povzbudenie, alebo tip...

anjelicek26
15. jan 2024

Ked sa clovek este v 50ke nespecializoval a robi uplne dokola nieco ineho, meni uplne odvetvia a zamestnanie, tak by mi to ako personalistovi hodne vrtalo v hlave..nemyslim,ze je v tomto pripade problem prave vo veku..posledne Si opatrovala doma rodica a porobila si kurzy (k tomu).. Ake pohovory chodis momentalne?

joesvk
15. jan 2024

@iveta1970 Skúsila by som podotknúť na pohovore niečo v zmysle."Keďže mám po 50-tke ,môžete si na mňa uplatniť príspevok z úradu práce ".Aspoň tak sa mi zdá, že to funguje, že je to možné.
Určite niečo nájdeš. A možno tam budeš taká spokojná a aj rada,že tie pohovory nevyšli.Držím palce.

alazala
15. jan 2024

@iveta1970 verím ti, že je to ťažké , aj keď máš dobrú prax za sebou. Mne sa zdá, že je to tak ma Slovensku, že si zamestnávatelia nevážia skúsených ľudí . Chcú mladých , aby si ich mohli vychovať a predsa lem starší človek nenechá so sebou robiť hocičo. Proste sú predsudky voči starším … tak to je. Neviem ti pomôcť, myslím , že je to ctím že ženy to majú ešte tazsie .

chodec15
15. jan 2024

Lebo (cerstvy ci relativne nedavny) absolvent je mladsi, vykonnejsi a lacnejsi ako 50tnik, ak sa jedna o manualnu pracu. Ked sa jedna o pracu hlavou, tak tam zase xx-rocne skusenosti su naopak vyhladavane. Ale aj tam nie je 50tnik ako 50tnik. Jeden kolega dostal po 50tke pomaly sa zhorsujuceho sa parkinsona ...

iveta1970
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elis248
15. jan 2024

Ono je to všeobecne pre ženu ťažké nájsť si prácu. Mladá? Isto pôjde na materskú. Má deti? Budú choré a očr, vybavovanie voľna... Stará? Nebude stíhať, zhoršovanie zdravia, pn,.. No na všetko sa čosi nájde. Niekedy sa môžeš snažiť hľadať a nič. Inokedy stačí jedna náhoda a zrazu super práca. Asi som ti moc neporadila, ale držím ti palce.

chodec15
15. jan 2024

@iveta1970 ja som iba konstatoval, ako to funguje, ja neriadim vsetkych hr na sk. 🙂

nicicka
15. jan 2024

Možno len treba vydržať. Sú zamestnávatelia ktorí tento vek berú ako výhodu. Deti odrastene, cize nehrozia očr, skúsenosti sú väčšie ako u absolventov...

iveta1970
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iveta1970
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
madeincssr
15. jan 2024

@iveta1970 podla mna je len otazkou casu, kedy najdes pracu. Si ochotna pracovat, si flexibilna, nebudes vypadavat na MD, OCR, mas so vselicim skusenosti, si ochotna sa ucit, si optimisticky naladena a vyzeras dobre. Len vytvaj v hladani 🍀.

iveta1970
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zobaka
15. jan 2024

lebo tak to je, ja si pamatam inzerat, kde bolo uvedene do 29 rokov...smutne

iveta1970
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimirka32
15. jan 2024

@iveta1970 do 40ky sami odidu do lepsieho 🙂

anjelicek26
16. jan 2024

Takze si bola roky rokuce doma.. ano medzitym si si skolu,kurzy spravila, opatrovala.. napriek tomu ako pisem,toto pre zamestnavatela nie je atraktivny dynamicky zivotopis a nie je to o veku. Ze si *sirokospektralna* nie je vyhoda, v tom veku ocakavam specializaciu a vysoku kvalifikaciu. Pisem v dobrom, zamestnavam dost ludi, aj ked mi to HR pretriedi samozrejme...Budes musiet jednoducho mat viac trpezlivosti pri hladani,ale na vek to skutocne nehadz,su tam ine dovody...

cookie29
16. jan 2024

@anjelicek26 neviem ako u Vas v DE, ale napriklad u nas vo Fr je vela ludi, ktori si presli rekonverziou, proste po urcitom zase zmenili povolanie, lebo ich to povodne prestalo bavit. Mas white collar, ktori sa vrhli na manualne povolania. Je to nieco relativne bezne. Suhlasim s Tebou, ze ked vidim CV kde je vsetko mozne aj nemozne, cize "sirokospektralne" tak je to neangazujuce a maju tendenciu ist bokom...
@iveta1970 mozno prerobit CV? Respektive sa sustredit len na tie skusenosti ktore su priamo v suvislosti s hladanou poziciou? Skusit skor CV na zaklade kompetencii ako CV chronologicke? Podobne pripravovat pohovor.

melanta
16. jan 2024

Absolútne súhlasím s tým, čo v oboch reakciách píše @anjelicek26 širokospektrálnosť je skôr na škodu. Z každého rožka troška ako sa hovorí, to nie je zaujímavé pre mňa ako headhuntera bez ohľadu na to, či máš 35 alebo 55. Absolútne nemám problém s tým, ak mám kandidáta 50+, dokonca viem klientovi predať aj kandidáta 60+. Ale musí byť špecialista. Ty si robila dlhé roky manuálnu prácu, ak sa tou nechceš opätovne živiť, tak tú prax v podstate neberme do úvahy. Potom ako píšeš si si urobila veľa kurzov, opatrovala, ale v čom si špecialista? V čom vieš ponúknuť niečo viac ako iní kandidáti? Pretože širokospektrálnosť teda zaujímavá nie je ani náhodou. Takže prestaň sa týmto oháňať, škodí ti to. Zameraj sa na 2 max 3 silné stránky a tými sa snaž predať. Vek prestaň vnímať ako negatívum, urob z neho výhodu. Ešte nie si stará, takže vieš byť aktívna dlhé roky. Na druhej strane u teba už nehrozia OČR a starosti s deťmi. Máš čo to odžité, takže v kolektíve vieš uspieť, pretože neriešiš malichernosti. Máš čo to odpracované, čiže máš rada nové veci a nie si skostnatená ako niektorí aj mladší kandidáti ak robia 20 rokov jedno a nevedia byť flexibilní. A k tomu pridaj 2-3 silné stránky potrebné pre pozíciu, na ktorú sa budeš hlásiť. Uprav si CV tak, aby vyzdvihlo to, čo daný zamestnávateľ hľadá. Nie aby vyznel širokospektrálne. A určite nájdeš niekoho, komu budeš sedieť a prijme ťa. Ukáž svoju cenu cez to, o čom píšem. Nie cez to, že zoberieš hocijakú prácu a si širokospektrálna. Vyhoď toto slovo zo svojho slovníka.

iveta1970
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bluka2
16. jan 2024

Urcite najdes, niekedy to trva dlhsie aj 30 rocnym.... 😉

sinusoida
16. jan 2024

@iveta1970 zo skúsenosti, netreba hovoriť, že si robila tisíc vecí, drž sa max. dvoch, povedz, že v tom máš dlhodobé skúsenosti. Lebo, keď povieš, že si robila strašne veľa vecí na rôznych miestach, tak vyzeráš nestálo a nedôveryhodne.

nelka93
16. jan 2024

@elis248 našťastie nie všetci zamestnávatelia riešia otázku deti na pohovoroch a vôbec to neberú ako prekážku.

melanta
17. jan 2024

@iveta1970 vidím, že si vymazala všetky svoje reakcie. Dám ti radu - nerob takéto veci. Nepôsobí to dobre. Ak už si niečo povedala, napísala, stoj si za tým. Môžeš to zmeniť, ale to čo už si raz napísala, nechaj tak. Spolu s tým, ako chceš robiť čokoľvek a všetko, ako si robila milión vecí, k tomu vymažeš všetky svoje komentáre - to proste fakt nepôsobí dobre. Tu na tomto fóre ti to môže byť jedno, ale ak sa budeš prezentovať niekde, kde potrebuješ urobiť dojem, tak toto ti ho pokazí.

janulla81
18. jan 2024

@iveta1970 my hľadáme opatrovateľky do Nemecka na dlhšie turnusy a tam jednoznačne hľadáme staršie baby. Ak by ti takáto práca nevadila...