icon

Prečo po 40-ke nedokážem udržať prácu?

14. júl 2024

Ahojte, prosím o radu - čo robím zle. Mám po 40tke, dve deti. Vyštudovala dom dve vš (ekonomickú univerzitu a fakultu medzin. vzťahov), urobila postgraduál a štátnice z dvoch jazykov. Problémom však je, že si neviem udržať prácu. Mám špecifickú odbornosť, ktorú som získala samoštúdiom a praxou. Táto odbornosť je interdisciplinárna, nedá sa zatiaľ ako odbor študovať na univerzite. Je to kombinácia viacerých skills.
Za 17 rokov čo pracujem som mala 14 zamestnaní. Áno, viem, je to veľa. Ale uvádzam, že ani z jednej práce ma nevyhodili kvôli zlým pracovným výkonom. Túto moju odbornosť som robila na 5 pôsobiskách a zvyšok boli obchodnícke pozície, ktoré som zobrala kvôli tomu, že pracovať a zarábať treba.
Z troch prác ma vyhodili kvôli tehotenstvu - v jednej sa dozvedeli, že plánujem tehotenstvo a nepredĺžili mi zmluvu.. keď som bola s prvým dieťaťom tehotná tak mi bolo veľmi zle, vracala som v práci a musela som s pravdou von - nepredĺžili mi zmluvu na dobu neurčitú len tri týždne pred vypršaním kontraktu - vraj to nemám brať osobne. 😢 bola som na MD pol roka a našla som si novú prácu kde som odrobila dva roky. Chceli sme druhé dieťa, otehotnela som a zverila som sa kolegyni, ktorú som považovala aj za kamarátku. Ukázalo sa však, že chce moju pozíciu a natrela ma šéfovi. V stredu som mala ísť ku gynekologičke, ktorá mi mala dať tehotenskú knižku a chcela som tým pádom oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo. V utorok som dostala výpoveď - z organizačných dôvodov.. čiže som tehotná skončila na úrade práce, našťastie v ochrannej lehote. Po druhom pôrode nasledovala ďalšia krátka MD a ďalšie zamestnanie. Všetko super, mega, spokojnosť. Lenže sa zmenila vláda a na moje miesto čakal niekto s tou správnou politickou orientáciou ( ja som na to miesto bola prijatá na základe odbornosti, nie politickej príslušnosti). Ďalšie nepredĺženie zmluvy. Ďalšia práca - obchodnícka pozícia, celé dni na cestách. Mala som vážnu dopravnú nehodu, ktorú zavinil opitý šofér v protismere. Bola som 5 mesiacov PN a potom ma už nechceli. A takto to ide už dlho. Vždy nastúpim plná ideálov do novej práce, noví ľudia, procesy. Všetko sa naučím a skôr či neskôr sa niečo pokašle. Momentálne som mesiac na úrade práce. Z ostatného zamestnania ma po necelých troch mesiacoch prepustili v skúšobnej lehote lebo zistili, že na mňa nemajú budget. A zase tie isté kydy - “neberte to osobne, vo vás chyba nebola a dáme vám skvelé referencie”.. ja už som z toho ale unavená. Už by som konečne chcela nejaké stabilné pôsobisko. Ale už som v štádiu, že nikomu neverím. Budúci týždeň mám stretnutie ohľadom novej pracovnej ponuky. Ale som už strašne skeptická a ani neviem či sa mi tam vlastne chce ísť. Myslela som si, že v tomto veku už budem kariérne inde. 😢😢😢

melanta
17. júl 2024

@dadis povzbudiť v čom? V tom, ako narieka, že všetci sú zlí, že všetko je zlé, pričom ona je skvelá? Neviem, čo robíš, ale asi nemáš štipku skúsenosti s vysokým riadením ľudí (s vysokým, nie riadením 3-10 ľudí na výkonných pozíciách). Ak chceš takýmto ľuďom skutočne pomôcť, musíš im pomôcť, aby sa pozreli do zrkadla. Autorke nepomôže nikto, kto ju bude chlácholiť. Autorke pomôže pozrieť sa realite do očí. A tá je taká, že ak niekto odíde zo 14 zamestnaní, tak je chyba v dotyčnom človeku. A namiesto hľadania toho, čo všetko bolo kde zlé, jej pomôže pozrieť sa na to, prečo to bolo zlé naozaj a čo môže urobiť pre to, aby sa jej to prestalo diať. A to nastane vtedy, keď zmení postoj, keď prestane fňukať a obviňovať všetkých naokolo.

autor
17. júl 2024

@dorottka toto som ale nikde nenapísala. Faktom ale je, že v dnešnej dobe sa slušnosť považuje za slabosť.

zltalienka
17. júl 2024

@dadis mne osobne by "povzbudenie" nestačilo, ak by som NAOZAJ chcela vedieť, v čom robím chybu. Autorka si v úvodnom príspevku vyslovene pýtala radu.
Po tom, čo mi vytkla, že píšem nepravdivé informácie a ja som použila len to, čo ona sama napísala, tak nemám záujem jej viac ani radiť, ani pomôcť. S človekom čo si na druhý deň buď nepamätá alebo nechce pamätať, čo povedal alebo napísal (a existuje dôkaz) musí byť veľmi ťažká spolupráca.

dadis
17. júl 2024

@dorottka Ved to nie su 14x rovnake situacie..opisuje 2x tehotenstvo a zmluvy na dobu urcitu, 1x nehodu a PN, ukoncenie projektu a pod. Pisete, akoby ju z kazdej prace vyliali za rovnaky h okolnosti - rady typu smrdis, nie si do priatelska, namyslena...vazne?? ak by som si k svojim 9 zsmestnaniam priratala tieto jej 4 nestastne okolnosti, tak som skoro tam ako ona. Teraz pracujem vo firme so 600+ zamestancami a poznam minimalne 5 nefer odchodov dobrych ludi po pracovnej a osobnej stranke..za relativne kratky cas.

melanta
17. júl 2024

Autorka, mňa ubezpečovať netreba. A ja registrujem, že píšeš, že nie všade skončili s tebou. Ale ono je jedno, či skončili oni, alebo ty. Proste nikomu sa nestane, že 14 zamestnaní po sebe mu nevyjde. A nikomu so sebaraflexiou sa nestane, že na každý nechlácholiaci komentár reaguje vzťahovačne. Úprimne, mrzí ma to, nemáš ľahký život s takýmto nastavením. A ani nebudeš. A podnikanie nebudeš mať s takýmto nastavením úspešné už vôbec, K tomu totiž tú sebareflexiu aj pokoru potrebuješ. Ale je to tvoja voľba takto žiť a obviňovať radšej celý svet ako sa skutočne pozrieť do zrkadla. Všetko dobré.

autor
17. júl 2024

@melanta ešteže si taká vysoká manažérka - ale empatia nula bodov. V tom je rozdiel medzi skutočným leaderom a obyčajným manažérom, ktorý sa ide zo seba pokakať.

dadis
17. júl 2024

@melanta vysoke riadenie ludi 😄, popis mi to prosim 😁

melanta
17. júl 2024

Autorka, ľudia, ktorých som riadila, by ti povedali, že nikdy nemali manažéra s tak empatickým prístupom. Na druhej strane, ja som si vyberala kolegov, ktorí boli zrelé osobnosti. Nie zatrpknutých ľudí, ktorí vidia negatíva len na iných. Viac na teba nereagujem. Je mi ťa ľúto.

melanta
17. júl 2024

@dadis popísať? Ak si nerobila vrcholový manažment, kde si riadilia niekoľko stoviek či tisíc zamestnancov, tak zbytočne vysvetľovať. Pomohla som ku kariére nespočetnému množstvu ľudí. Ale to boli ľudia, ktorí chceli na sebe pracovať. Autorka tejto diskusie nechce. Ona má len kecy. A viac je to zbytočné pitvať, človek s otvorenou mysľou pochopil, ten druhý nie. Takže krásny deň.

autor
17. júl 2024

@melanta ty si úplne top psychológ a veštica k tomu!! To sa mi asi sníva! Moja podnikanie ešte len čaká na zápis v obchodnom registri a ty už vieš, že nebude úspešné? Už teraz mám objednávky na minimálne rok dopredu. Myslíš, že by ma klienti oslovovali keby s mojou prácou neboli spokojní?

autor
17. júl 2024

@melanta to, či niekto je alebo nie je zrelá osobnosť je otázka názoru, prístupu a očakávaní, ktoré od človeka mám. Ja tvoju ľútosť nepotrebujem. Pekný deň želám.

melanta
17. júl 2024

Napísala som, že nebudem reagovať viac. Ale teda budem ešte posledný krát. Píšeš, že zvažuješ podnikanie. A zrazu čakáš na zápis v OR a máš objednávky minimálne na rok dopredu. Tak o čom je celý tento príspevok potom? O čom je to, že si skeptická z budúcotýždňového pohovoru? Načo ten pohovor, ak čakáš na zápis do OR a máš objednávky minimálne na rok? Veľmi trápne tento posledný pokus. Držím ti palce. Howgh

amel
17. júl 2024

Ja jednému nerozumiem-mas úspešne podnikanie s prácou na rok dopredu už s cakajucim zápisom do obchodneho registra-prečo teda tento príspevok?
Ty práve žiješ sen mnohých podnikateľov.
Nevidím,že by Ti @melanta napísala čosi zle....len Tvoje reakcie sú veľmi divne.

autor
17. júl 2024

@melanta rozhodila som siete - čo je na tom zlé? A čo je zlé na tom tom mať plán B - po predchádzajúcich zlých skúsenostiach?

liv1
17. júl 2024

@melanta vela toho co si napisala je ok, ale zaklincovala si to tym, ze podnikanie by nebolo uspesne. Ked toto vyrieknes len tak z fleku, bez dostatocnych informacii, bez toho aby si autora poznala naozaj lepsie ako z par sprav, tak to mozes byt akykolvek manazer, degradovala si vsetko co si napisala k veci. Mnohe zeny na MK tu pisu bludy a konstruuju o autoroch kadeco, rozumiem ze nie kazdemu je to po chuti a je normalne, ze na to reaguje nie uplne pozitivne.

Autorka. Nestracaj nadej. Porozmyslaj, ci nerobit v oblasti, ktora je stabilnejsia. Nenapis si do CV vsade kde si robila, lebo to ich len odradi. A porozmyslaj, co by este mohlo byt inak. Co este zlepsit. V istych kolektivoch moze byt velky problem, ak prijmu niekoho prekvalifikovaneho a sikovneho, boja sa potom o vlastnu poziciu.
Ale nevesaj hlavu! Nemas 60, aby si si povedala, ze lepsie uz nebude. Mozno prave teraz alebo neskor najdes pracu, ktora bude stabilna a budes velmi spokojna. Nemam pocit z tvojich sprav ani ze si vztahovacna, ani arogantna, ani neprijemna.
Mozno je naozaj niekde problem aj v tebe, mozno si aj prilis ambiciozna, vytrcas tym z davu a to sa v SR nenosi 😁. Ale na zaklade tvojich sprav sa to neda nikde vycitat, nevidime ta, nerozpravame sa s tebou a nepracujeme s tebou. Zaklad mojho odkazu je, nenechaj sa odradit. Drzim palce ✊

liv1
17. júl 2024

A az teraz citam, ze mas klientov rok dopredu, tak kde je vlastne problem? Ci ty chces radsej pracovat pre niekoho? Alebo ti klienti nevykryju to co ocakavas od pracovneho pomeru? 🤷‍♀️

amel
17. júl 2024

@liv1 myslím,že ak človek číta medzi riadkami,presne vie,kde je problém.

dadis
17. júl 2024

@melanta Mam 43 rokov a ano, v top manazmente som nepracovala, ale poznam dost top manazerov na to, aby som s nimi menit nechcela 😃😃. Ako ludia su taki aj taki, ako vsade. Par z nich su moji dobri priatelia, ale to su aj asitentky ci chalani z HS. Nie, nie su to privilegovana skupina, a vela z nich je hlupych vychcanych karieristov, co sa dostali na svoje pozicie analnym horolezectvom. Uz len ta tvoja bohorovnost a povysenectvo 😀.

autor
17. júl 2024

@liv1 ďakujem za názor ❤️. Vidím, že ešte tu ostali aj normálni ľudia. Zakladám firmu, uvidím. Veď môžem aj pracovať a aj podnikať. Keď sa podnikanie naozaj rozbehne tak budem robiť len to. Všetko sa ukáže.

autor
17. júl 2024

@dadis nuž, je to tak.

liv1
17. júl 2024

@amel nemam prave problem citat medzi riadkami (myslim si), som na MK uz pomerne dlho, zazila som vselico. A co je pri takychto diskusiach priam pravidelne, ze zeny vykonstruuju take pribehy, ktore by ani sam Stephen King nevymyslel. A urobia z toho realitu…
Osobne sa cudujem, ze na tie reakcie autori vobec reaguju, lebo mnohokrat od konstruktivnej kritiky maju na mile

autor
17. júl 2024

@liv1 máš pravdu. A hneď je autor klamár, troll, zlý človek, psychiatrický pacient, resp. téma je vymyslená, atd. A tiež som si všimla, že väčšina žien je tu nastavená tým spôsobom, že čím horšie tým lepšie. Hlavne aby sa ostatní nemali lepšie ako ony. Nedoprajú, nepomôžu - len si liečia svoje komplexy. Bola to veľká chyba ísť si sem po radu. 😕

autor
17. júl 2024

@liv1 Inak, neviem či si tu niektoré ženy uvedomujú čo môžu tie ich hlúpe komentáre spôsobiť. Lebo neviem kto je na druhej strane. Čo ak je to človek labilný s psychickými problémami? A práve takáto reakcia ho úplne dorazí? Už raz sa to tu riešilo, že nejakú kočku tu totálne zdeptali a chcela spáchať samovraždu. Včera sa tu zase obúvali do silného dievčaťa, ktoré si dovolilo chcieť mať deti. Neskutočné koncentrované zlo. 😢

dadis
17. júl 2024

@autorka myslim si, ze sa ti dostalo 1/2 v pohode a 1/2 horsich komentarov. Nema zmysel sa v tom vrtat, vezmi si z diskusie to dobre a nebud zatrpknuta. Stane sa, ze clovek v anonymnej diskusii trochu prekroci hranicu, ktoru by v realnom svete neprekrocil, sle nemyslim si, ze zeny tu su vyslovene zle. Ja si napriklad @melanta vo vela nazoroch vazim (este aj pod starym nickom), dnes sa vsak, zda sa, nechala uniest. Zelam vela stastia v podnikani ❤️

amel
17. júl 2024

Neodsudzujem Ta,nepoznám Ta,ale niektoré Tvoje reakcie sú veľmi zaujímavé.
Tiež veľmi neverím,že sa za 17 rokov dá vystriedať 14 zamestnaní s tým,že vo všetkých boli zamestnávatelia zlí.
Keď niekoho "nevieme zaplatit",je to preto,že ho nechceme z rôznych dôvodov.Tu Ti nikto neporadí,lebo nevieme o co konkrétne išlo a aký si človek.
Si vzdelaná a rozumná žena (predpokladam),tak toto Ti muselo byt jasne hneď.
Ja vlastne ani neviem,akú radu hľadáš.Predpokladam,že Ty presne vieš,čo chceš od nás čítať.
Ako to tu už býva,nenaplnili sa predstavy,"tak sa to snažím celé otočiť a rozmýšľam pritom,ako sa dá zmazať príspevok"(neda).

autor
17. júl 2024

@dadis nie som zatrpknutá, práve naopak. Teraz mám veľa novej energie. A už si dám veru lepší pozor. A ďakujem veľmi pekne! 🫶

liv1
17. júl 2024

Pozri. Mozno predsa len ta diskusia na nieco bola, i ked ti to teraz tak nepride. Predpokladam, ze sa po tych “milych” spravach citis este horsie ako predtym, ale nezufaj. Nikdy nevies co ti zivot prinesie, niekedy sa na to potrebujes pozriet s dostatocnym nadhladom... Vies kolko superuspesnych ludi zazivalo roky sklamani a neuspechu? Clovek ak je cielavedomy, tak raz to proste vyjde ✊

Ano je tu vela zlych ludi. Velakrat ublizia znicenemu cloveku este viac, ako je mu “teraz”. Ak mam cas zasiahnem pre trocha podpory. Nie kazdy je tak silny, vycviceny, aby si tie komentare nebral. Ber to tak, ze tu nemas sancu vediet kto je na druhej strane. Aka frustrovana zavistliva hadava zena, ktorej/ktorym su taketo diskusie ako voda na mlyn.

Ale. Za seba musim povedat, ze ked boli dolezite veci a potrebovala som poradit ja, ci deti, choroby, nejake ine skusenosti, mne tu dievcata velmi velmi pomohli. Takze vsetko ma pre a proti 😉. Je tu aj mnoho uzasnych ludi.

autor
17. júl 2024

@liv1 áno, s väčšinou súhlasím. Kiežby tých úžasných ľudí bola väčšina.

lienka.7
17. júl 2024

@melanta a ja som si uz myslela, ze niekde na Seychelkach cuckas drink 🍹🏖🏝, preto nereagujes 😘😇
Ako tvrdít, ze v 14tich prácach mi blížili je jednoducho tak mimo, ze az 🤦‍♀️ neviem síce, aká inteligentná autorka je, ale aj ta upratovačka vie, že kým tehotenstvo neoznami oficiálne, je ticho ako voš pod chrastou. Autorka mala "potrebu sa pochváliť" hneď 3x. No co k tomu dodať. Údajne ju "zradila" kolegyňa, o ktorej si myslela, ze ju ma rada... no tak potom asi nema dobrý odhad na ludi. Vsetci chceli len jej miesto... to tie akoze tie dočasne, projektové miesta? A co sa tyka tých jej "vypovedi", no tak ju vyhodili skôr, ak mohli, to je jasne. Kto by s takouto osobou vydržal. Je ako decko, das mu čokoládu, je zle, lebo si ho kupuješ. Nedáš mu, je zle, lebo na neho nemyslis...🤦‍♀️ A to, ako zúfalo zdôrazňuje, ze ju vlastne nikto nikdy nevyhodil, jej len nepredlzili zmluvu je naozaj funny 🙈🤣
Inak mne staci len jej reakcia na ľudí, s ktorými teda spolupracovala, jej fakt nevyhovuje nikto... Ona je absolútne netimovy človek.

autor
17. júl 2024

@lienka.7 😂😂😂😂😂 horúco je, že?