Potvrdenie od lekára: Môže ho šéfka vyžadovať?
Ahojte potrebujem poradiť ohľadom jednej veci v rámci práce ..nastúpila som do novej práce kde mame ranné pooboedne nocne smeny..smeny máme dopredu rozrvrhnute ja som teraz cely víkend pracovala a mám mať od zajtra voľno až do piatku.( Podla môjho harmonogramu zmien).volala mi dnes šéfka že či môžem zajtra prísť za kolegyňu na smenu lebo ochorela..povedala že nemôžem lebo som objednaná k lekárovi..tak mi povedala že ok ale že si prosí poslať potvrdenie že som u lekára naozaj bola..to môže toto ?..
mozno oslovili a neda sa im? kto vie.. spytaj sa v praci.
spýtaj sa jej načo jej bude to potvrdenie /niekde sa za to tuším aj platí/
@simca06022011 pred pol hodinou som písala jednej tej kolegyňi povedala že nikto jej nevolal..že ona si takéto veci s vedúcou už vyjasnila raz v minulosti
@alenka58 pripustky sa nezvyknu platit...
Ak si v skúšobnej dobe a chces tam ostať tá ešte nevyskakuj a daj im ten papier. Áno nemajú právo ho teraz od teba pýtať, ale úprimne, ak si v skúšobnej dobe pôjdeš ako prvá bez udania dôvodu.
Nabudúce proste povedz že máš program ktorý nemôžeš zrušiť.
Prečo ty? Lebo si si ešte nestanovila hranice, takže skúša kam ju pustíš. Vidíš že kolegyňa ktorá si to s ňou vyjasnila, má pokoj. Môžeš byť na tom rovnako ako ona, len sa nedaj zastrašiť. Dá sa to pekne vykomunikovat, sama si ujasni koľko si ochotná brať naviac, daj to vedieť aj vedúcej a stoj si za tým.
Nooo v prvom rade uz to, ze ta tam zapisala “automaticky” je mimo… kord po tolkych nocnych. Ano v extremnych pripadoch ti to moze nariadit, ale priklanam sa skor k tomu ze skusa lebo si mlada. Ja za mlada som vzdy vsetko brala; ved co ked budem ja pozrebovat. Vies ako to dopadlo? Ze ked trebalo mna tam dopisali uz automaticky a ked som ja potrebovala ani mi neverili. Cize ja v praci ano obcas ked treba v ramci kolegiality vezmem ale “otal-potal” a urcite bych po tolkych nocnych nebrala este den navyse. A bez dokladu ktory po tebe NEMA pravo ziadat. Ty po pravde ani nie si povinna brat im vo svojom volne telefon.
@nelca84 už len to, že sa jej ani nepýtala a hneď ju tam napísala, o nej veľa vypovedá. Musí sa naučiť určovať hranice. Ak by prišla o prácu kvôli tomuto, tak lepšie pre ňu. Nájde ďalšiu.
@oranzovyvevericnik lebo vyuzila pravo nadcas nariadit. Ked vycerpa 150 hodin, ktore moze nariadit, uz sa bude moct iba dohodnut a vtedy sa bude zamestnanca pytat, ci s tym suhlasi alebo nie...
Tiež to na mňa raz skúsili, na starú korčulu. Že či môžem ostať nadčas, reku nemôžem, mám lekára , platený termín , na ktorý som dlho čakala. Že ona nevie čo teraz, že ani Katka nemôže, že ide kaderníčke, a že mám teda doniesť potvrdenie. Tak milá moja, žiadne potvrdenie ti neprinesiem, riešim si lekára v čase svojho voľna za peniaze, aby ste ešte aj mňa nemuseli zastupovať a teda, že aké potvrdenie bude pýtať od Katky.
Nabudúce radím nedvihat telefón. Vo svojom voľnom čase , na svoje súkromné číslo nie si povinná odpovedať.
@nelca84 počula, ale píšem jej ohľadne situácie ktorú popísala a nie ohľadne nejakej inej, teoreticky možnej. V tomto konkrétnom prípade na ktorý sa pýta, prácu nemala nariadenú takže práva zamestnávateľa o nariadení práce sú irelevantné. Ak príde o prácu kde ju zneužívajú tak je to pre ňu dobré, v aktuálnej situácii na trhu práce si ľahko nájde inú, a nebude si ničiť psychické ani fyzické zdravie kvôli niekomu kto za to vôbec nestojí.
@quaxi akej teoretickej? Odpovedam presne na jej situaciu. Ja mam za to, ze jej praca nadcas nariadena bola, kedze jej nadriadena volala, aby prisla do prace za kolegynu. Keby nebola nariadena, tak by neziadala potvrdenie o navsteve lekara... akokolvek sa ti to zda nespravodlive, alebo ti je autorky luto, v tomto pripade je jednoducho zamestnavatel v prave
no, na tvojom mieste jej to potvrdenie od lekára prinesiem, ale zároveň poviem že keďže mám potvrdenú priepustku, dúfam že ju dostanem aj preplatenú....ak mi ju nepreplatia, žiadam vysvetlenie prečo ju vyžadovala......a samozrejme ak nebude preplatená, nabudúce v takomto prípade žiadne potvrdenie nosiť nebudem....prípadne si sa jej rovno mala spýtať či ti ten deň aj preplatia ak prinesieš priepustku že si bola u lekára, v opačnom prípade ju nosiť nebudeš ......ale...ak chceš robiť túto prácu, počkala by som som do konca skúšobnej doby a dovtedy by som brala aj 2max.3služby naviac....zase ber to tak že budeš mať dobrú výplatu a robíš to predsa pre peniaze....ono potom ak vedúca uvidí že niečo máš aj v hlave tak nebude skúšať podobné blbosti ako že priniesť priepustku v čase keď máš mať ty volno......len sa musíš vedieť aj hneď obhájiť, ok potvrdená priepustka že si bola u lekára bude ale musí byť riadne preplatená, v opačnom prípade ju nemá dôvod žiadať a ty ju nemáš dôvod nosiť...ono ťa teraz jednoducho skúša
@simca06022011 priepustku máš ak máš byť v práci normálne zaplatenú...neuznáva sa len pri nočných službách, ale pri denných máš ten čas normálne zaplatený akoby si bola v práci...
@mogaa uved paragraf na zaklade ktoreho toto tvrdis. Zakonnik prace definuje pracu nadcas ako naliehavu zvysenu potrebu prace mimo ramca rozvrhnutych zmien. Nesmie byt planovana! Cize presny opak toho co tvrdis. Vzdy to zamestnavatelom davame ako nedostatok, ak sa v rozvrhu zmien vyskytne praca nadcas. Nadcas moze zamestnavatel nariadit aj sposobom, ze toto treba dokoncit, dnes ostanes o 2 hodiny dlhsie. A tak je to aj spravne. Ale tu je zbytocne nieco radit, lebo tu vitazia dojmy nad pojmami a kazdy pise to, co si mysli alebo aku ma skusenost....
@nelca84 žasnem nad touto diskusiou, presne ako píšeš, pocity víťazia nad zakonmi; akurát, že autorka sa pýtala na to, či ma na to šéfka právo a nie, čo si o tom myslíme.
No a v tomto prípade nadriadeného nadčasu, by jej tu ospravedlnenú nepritomnost mali i preplatit náhradou mzdy, či? Rovnako pokial by išlo i o nočnú a zároveň celodennú potrebu ošetrenia…? Ak by to nebola nepretržitá prevadzka by to neplatilo (ak by bol dodržaný minim.čas odpočinku medzi zmenami)? Veď kedy inokedy by mal zamestnávateľ nariadiť nadcas, ak nie na deň odpočinku zamestnanca v týždni?
@tiika ziaden paragraf neriesi ci ma zamestnavatel preplatit vysetrenie u lekara v takomto pripade, je to specificka situacia, ale priklonila by som sa k tomu, ze potvrdenie od lekara je len ospravedlnenim, preco nemoze zamestnanec vykonat pracu nadcas. Zaplatene dostane ten zamestnanec, ktory realne tu zmenu odpracuje... je to moj pravny nazor, vyklad zakonov vykonava Najvyssi sud...
Je rozdiel medzi nepretrzitym odpocinkom v tyzdni a odpocinkom medzi dvomi zmenami. Vyssie som uz pisala ake prace mozno nariadit na den nepretrziteho odpocinku, resp. den pracovneho pokoja (par. 94). Par. 97 ods. 5 hovori o praci nadcas medzi dvomi zmenami, za podmienok, ze nepretrzity odpocinok sa nesmie skratit na menej ako 8 hodin (to je pripad, ze je nadcas nariadeny sposobom, dnes treba potiahnut o hodinu-dve dlhsie...).
@nelca84 tak seriozny zamestnávateľ sa zamestnanca v prvom rade spýta, či ostať môže....lebo každý máme svoje plány a nie vždy je možné zobrať nadčas, hlavne ak ide o celý deň a je to oznámené deň vopred.....u nás sa teda hlavná sestra pýtala či je možné prísť a vziať službu naviac, lebo pri prístupe ktorý uvádzaš ty by tam polovica zamestnancov už nebola
@mogaa lenze ja nehovorim o tom ako je to v idealnom pripade, hovorim o pravach a povinnostiach v zmysle zakonnika prace. Jasne, ze zamestnavatelia su rozni. Ale zober si pripad, kedy na linke je napr. 10 zamestnancov, ktori tam musia byt aby linka bezala, jeden vypadne a zamestnavatelovi stoji cela linka. Nikto nie je ochotny prist do prace navyse dobrovolne. Tam nema zamestnavatel inu moznost ako to niekomu nariadit, ak nechce ist do vysokych strat... Nie vzdy je dohoda mozna.
@nelca84 chápem tvoj pohľad, ale ja sa na to pozerám z pohľadu zamestnanca....ešte aj v takom Amazone ked majú nariadený nadčas si zamestnanci môžu vybrať deň kedy prídu.....je to ponuka a dopyt a keďže zamestnávateľov je veľa, vždy si môže zamestnanec vybrať kde chce ostať pracovať
No keďže si v skúšobnej dobe nevyskakovala by som si a ten papier by som od dr priniesla. Avšak si uvedom že kolegyňa je chorá. Pre tento deň si sa vyhovorila ale tipujem že zástup sa bude riešiť na celý týždeň. Tak by som čakala ďalší telefonát

@simca06022011 len nerozumiem prečo ja..keďže ja tento mesiac budem mať odrobene 14 dní služieb z toho 7 nočných mám kolegyne ktoré pracujú tento mesiac len 10 dní..nechápem prečo neoslovi tie....