icon

Prvý rok učiteľka - ako sa naučiť učiť?

6. jan 2020

Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka? Pretože myslim že učiteľky neabsolvujú žiadne zaucanie ako v iných zamestnaniach .tak mám z toho stres že ako mám vedieť presne čo mám robiť. Ďakujem 🙂

ellaanna
6. jan 2020

Nemám slov! Asi takto by som začala. Každú jednu učiteľku, ktorá poctivo vyštudovala a je kvalifikovaná učiť, či už na primárnom, alebo sekundárnom stupni, na ktoré má adekvátne vzdelanie, je celá táto Vaša konverzácia, odpovede urážajúce. A úplne by ste to pochopili a urážalo alebo hnevalo by to aj vás, keby ste študovali 5 rokov, aby ste to mohli robiť a takto by sa vyjadrovala nejaká žena, čo o tom nemá ani páru. Lebo vy reálne nemáte ani tušenie nič o vzdelávaní detí na prvom stupni. A nielen na prvom, ale všeobecne na každom. A nie, nemôžete učiť na prvom stupni základnej školy, nemáte na to vôbec vzdelanie. Nikto by vás nezobral učiť, keďže na to nie ste kvalifikovaná. Ani len načierno, lebo pre školu by to bola taká pokuta,že až, keby sa na to prišlo. Keby to vaše ,,vzdelanie'' stačilo, to by potom mohol ísť učiť na prvý stupeň hocikto, a stačilo by mu na to len DPŠ, lebo sociálna práca je úplne niečo iné. Potom by aj tá naša nasledujúca generácia aj tak vyzerala. A odbor na VŠ učiteľstvo primárneho vzdelávania by ani neexistova, však načo. Proste nepochopím. Načo som ja 5 rokov študovala a trápila sa, praxovala, aby som mohla učiť na primárnom stupni? Nato, aby som čítala, že mi stačilo iba DPŠ? V živote by som nešla učiť, keby nemám na to vzdelanie, už len kvôli tým deťom, už len preto,že by som im nebola schopná dať to, čo mám!!!!!!!! Už len kvôli tým deťom robte to, načo ste kvalifikovaná, a to snáď viete. Ale učiteľstvo na žiadnom stupni, to, verte mi, nie je.

amaro
6. jan 2020

@ellaanna Joooj, ale ona vie predsa základy a to stačí. Doučí sa to do septembra z YouTube 😂

autor
6. jan 2020

Nechápem jedine to načo tu stále opakujete veci ktoré som čítala od prvej strany , a hlavne načo je dobré ma presviedčat keď aj tak je nepodstatné vaše alebo moje argumentovanie keď realita sa ukáže vtedy či má niekto zamestná alebo nezamestná .chcela som vedieť to čo som sa pýtala . Odpovedí k veci tu bolo veľmi málo

amaro
6. jan 2020

A už nám teda povieš, čo to učí tá tvoja kamarátka? A akú školu vyštudovala? Okrem DPŠ.

baumka
6. jan 2020

Ak si to chceš vyskúšať,tak ako píšeš,tak sa dohodni s nejakými známymi,že nech ti vodia aspoň mesiac poobede domov deti a že budeš si s nimi robiť úlohy a hlavne vysvetľovať im učivo,čo nepochopili. Ale aspoň 4 deti,aby si vedela,ako je to venovať sa viacerými naraz. Tam aj zistíš,či vieš vysvetliť učivo a či sa aj vysomáriš z tých kníh,lebo aj tie knihy sú dnes písané úplne inak a zapotí sa aj učiteľ,kým zistí,čo chcel autor danou úlohou povedať. Ver,že zistíš,že to vôbec nie je sranda, tak ako občas nie je sranda naučiť niečo len jedno vlastné dieťa. Neviem však,či by sa takí odvážni rodičia našli,ktorí by ti dali deti na experiment, keďže si "to chceš vyskúšať." Potom možno pochopíš, že to nie je také jednoduché.

nikaeli
6. jan 2020

mila autorka, ja som vystudovany VS pedagog.. mna nemusis poucovat o tom, co je to metodika.. predstav si, ze sme sa okrem ineho ucili aj to, ako naucit dieta kotul.. pisali sme si to do zositov krok za krokom a na konci semestra sme z toho mali skusku.. ak to podla teba nie je "odborna vec", skutocne nemas co robit medzi detmi.. aj taka "obycajna vec" ako DRZAT pisaci nastroj, byva predmetom vzdelavania buducich ucitelov, lebo to, ako dieta drzi ceruzku, ci pero, ako sedi v lavici a kde vobec je dost dolezite..

spociatku som mala snahu nejakym sposobom ta usmernit..
chvilami si myslim, ze tato tema je cisty vymysleny blud..
ak je to ale realne a ty chces naozaj ucit deti, bolo by asi lepsie, aby si sa ucitelkou 1.stupna ZS, ci MS radsej nestala.. prepac..

h_petra
6. jan 2020

"Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka?"

Toť tvoja otázka.

Odpoveď: Učiť, prednášať a začať byť učiteľkou môžeš jedine po absolvovaní plnohodnotného vysokoškolského štúdia, ktoré ťa bude oprávňovať k výkonu tohto povolania.

autor
6. jan 2020

@amaro jeden príklad bol učenie v škôlke alebo škole čo ponúkala kamarátkina kamarátka s nástupom ihneď . A druhý príklad nás profesor na VŠ ponúkal tej istej kamarátke miesto na základnej škole v inom meste . A tretí ďalšia kamarátka robí učiteľku v škôlke tiež v inom meste . Všetko školy ako ja

nikaeli
6. jan 2020

@h_petra 👍

autor
6. jan 2020

@h_petra blbosť .to není odpoveď na moju otázku . Ja sa nepýtam za akých podmienok môžem učiť .

ellaanna
6. jan 2020

Ale veď nikto ťa legálne nemôže zamestnať, ako kvalifikovanú učiteľku na primárnom stupni. Nelegálne sa dá všetko, to verím, ale taký problém, aký by si škola tvojím prijatím vyrobila, by nechcel nikto.
Ja mám vyštudovaný obor presne učiteľstvo pre primárne vzdelávanie a neviem, ako ti mám 5 rokov môjho štúdia a praxe zo školy dať do komentára na Modrom koníku tak, aby si vedela ,,učiť na hodine." Na to, aby si to vedela, musíš ísť jednoducho do školy a v tej škole ťa to za tých 5 rokov naučia teoreticky a na praxi prakticky a ver mi, keď skončíš tú školu, určite sa nebudeš pýtať na to, čo sa pýtaš teraz, pretože by si sa hanbila za svoje štúdium a nevedomosť.

h_petra
6. jan 2020

Ty sa pytas ako zacat byt ucitelkou. Ako sa naucit prednasat, ako ucit na hodine.
Jedine tak, ze sa to pojdes naucit na patricnu vysoku skolu.

amaro
6. jan 2020

A zobrali ich nastálo bez toho, aby si spravili dodatočné štúdium? Aký predmet konkrétne učí, resp.jej bolo ponúkané v škole?

autor
6. jan 2020

@nikaeli nemusíš sa ospravedlňovať lebo mňa sa to netýka ja som to pochopila že zo zákona nemôžem učiť už pred dvomi rokmi keď som išla na DPD. Bolo nám ale povedané že v praxi je to inak čo vysvetľujem celú diskusiu . Ale po reálnych odpovediach a problémoch ma už aj prešla chuť . A nikde som nikoho nepoucovala čo je metodika

abbey1
6. jan 2020

Uf, po pár hodinách som sem nakukla a čítam v údive. Ale nedivím sa veľmi už ničomu. Pred pár rokmi som učila učiteľky prvého stupňa, ktoré učili, či chceli učiť angličtinu na prvom stupni. Niekedy to bola katastrofa. Chápem, že školy majú problém zaplatiť napr kvalitných jazykárov, ale určité hranice by mali byť. Bohužiaľ, viem, že i v súčasnosti niekde učia nekvalifikovaní pedagógovia. Osobne som skôr za nepedagoga, aké odborníka v danom predmete, než pedagóg, ktorý učí predmet, v ktorom je i lekciu pred svojimi žiakmi. I také sa stáva, keď riaditeľ nemá na výber. Kamarátka nemčinárka tak musí učiť dejepis. Tie prvé roky boli pre ňu ťažké. Ona je úžasný človek, urobila maximum, aby učila čo najlepšie. Ale sranda to nebola.
Ja som zasa nastúpila v školstve v mladučkom veku s výbornou z znalosťou jazyka, ale bez pedagogického vzdelania. Po roku som mala zodpovednosť za praxujucich študentov pedagogiky. Jasné, že na papieri sa to upratalo inak.
Rada by som verila, že teraz to funguje inak. Ale keď mi niekedy bývalé kolegyne rozprávajú, akí študenti pedagogiky k nim chodia na prax, veľká optimistka nie som.

ellaanna
6. jan 2020

@amaro Ja tu normálne žasnem.

autor
6. jan 2020

@amaro aky predmet jej bol ponúknutý veru neviem to som sa nepýtala . Vtedy ma to moc nezaujímalo a keďže kamarátka bola vtedy na materskej ani si nedala žiadosť . Ponúkol jej to preto že zisťovala či sa oplatí robiť DPS . A na zmluvy a detaily práce v škôlke som sa tiež nepýtala pretože má ani nenapadlo žeby niekto niekoho prijal s tým že nemá potrebnú školu ale zrazu by si ju musel urobit

autor
6. jan 2020

@abbey1 čiže si jediný človek čo potvrdil že realita funguje inak ako sa tu snažím vysvetliť(netvrdím že je to spravne). Alebo som zase nepochopila?

abbey1
6. jan 2020

Tu nejde o to, ako realita funguje. Chceš byť toho súčasťou? Ľudia aj nelegálne kradnú, vraždia, vyrábajú drogy. Nie je to správne a nikdyto správne nebude.
U teba je pre mňa najväčší problém, že ty nie si odborník na žiadny predmet. Že by sme prehliadli tu pedagogiku.
To predsa nemôže fungovať tak, že si niekto zmyslí, že je Ded Vševed a teraz sa rozhodne, čo a koho bude učiť.

tncka
6. jan 2020

Kasli na ucenie. Ja nechcem aby to vyznelo nejak hlupo ,ale s touto skolou niekoho nieco ucit mi pride smiesne...vsetci vieme preco ma polovica naroda titul. Ja mam teda 2tituly,pisem si len jeden lebo ten druhy mi pride moc "nad",v realnom zivote je mi na prd a pripadam si s nim povysenecky 😀 Ked chces titul lahko a "bezbolestne",pod studovat soc.pracu. Skus radsej nejaku uradnicku robotu,statnu spravu alebo nieco podobne,tam sa to strati 🙂

autor
6. jan 2020

@abbey1 jasne že nejde o to len som vďačná že niekto potvrdil čo tu hovorím z praxe . Nechcem zas protirečiť ale stále si myslím že na prvom stupni netreba byť odborník na predmety . Akurát teda treba byť odborník na prístup k deťom čo ja nie som .

autor
6. jan 2020

@tncka aj ja si chcem robiť phdr ale ako vidím bude mi zbytočný a prešla ma aj chuť sa vzdelávať :D keďže to vyzerá byť zbytočne . A ešte som vlastne aj neinteligentna . Nevadí budem hľadať teda iné práce kde budem robiť Max do 16

tncka
6. jan 2020

No vidis,a nakoniec este s tym budes aj spokojna. Zavries dvere na kancli a mas veget. Ziadna priprava na vyucovanie a drze nevychovane decka nehrozia 🙂

sweetlife001
6. jan 2020

Kriste.. Garantujem ti, ze Ty v zivote ucitelkou nebudes. Od prvej strany som nevedela ci som zdesena, ci sa mam smiat, no ked som precitala ze tebe staci net na to aby si sa naucila alebo nieco v tom zmysle v tej chvili som poprosila manzela aby mi vypichol oci. Ved ty si uuuplne ale uplne vedla a mimo, co sa tyka ucenia, skolstva. Snad si z nas len robis srandu. 🙏

letfenixa
6. jan 2020

Som vyštudovaná učiteľka MAT (2. a 3.stupen) a netrufam si učiť na 1. stupni, lebo neovladam didaktiku.

autor
6. jan 2020

@sweetlife001 internet mal byť doplnok ale ďalšia čo nechápe čo píšem

heln
6. jan 2020

Ahoj, pises, ze si myslis, ze na prvom stupni netreba byt odbornik na prednety. Ucitel ako pedagogicky pracovnik je v prvom rade odborne vzdelany. Niekto Ti tu odporucil Didaktiku od Tureka. Chod do knihkupectva a pozri si tu knihu. Je to riadna, tucna 500 stranova bichla, kde su len uplne zaklady didaktiky, ktore potrebujes vediet na to aby ktokolvek mohol ucit. Kazdy predmet ma potom vlastnu didaktiky, slovensky jazyk vlastnu, matematika vlastnu a tak mozme vymenovat vsetky predmety na prvom stupni. A praca ucitela nieje naozaj o pracovnej dobe do stvrtej, na kazdu hodinu si treba spravit pripravy, co su dalsie hodiny prace doma. Nikto Ti tu nechce zle, kazdy sa len snazi vysvetlit, ze ucit sa nenaucis len tak z youtubu.

era777
6. jan 2020

Sorry baby, myslim ze autorka si uz robi srandu a hraje sa, ze je taka hlupa a ide si v kazdom komente svoje, vsetky ste tu nechapajuce len ona je lietadlo, neverim ze toto je naozaj ... Podla mna si robi z nas uz prču ....lebo ked nie tak musi mat iq hijo hijo ... Neexistuje, ze toto je naozaj 🙈 fakt tomu prestavam verit ... Ale na pobavenie dobre, ja som sa aj zasmiala 😊

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
katrin21
6. jan 2020

Baby,inak k tej metodike. Otazka co ma zaujima zo zvedavosti..ja som teda studovala 1.stupen davnejsie v Nitre, ale ako sa pamatam, nejako moc nas z metodiky konkretnych metod pre kazdy rocnik a ucivo neucili..este matika ako tak, ze ciselny rad hravou formou a take ako ucit ,to si pamatam,ze sme brali take veci.rozklady cisel pri prechode cez 10 atd.....ale napr.zo SJ...ja mam pocit,ze sme sa ucili samu teoriu, odbornu a gramatiku od morfologie,syntaxe az po detsku literaturu/ obsahy diel a autorov/ ,ale veru didaktiku SJL nie moc.. co si pamatam,akurat nam dali vypisat zosity prvacke😂. Ostatne teoria,vedomosti ... ale metody nie..hm.m
Prax bola ale taka,ze v skole bola ku kazdej ucebnici metidika a tam bol podrobny popis,ako tu ktoru cast uciva ucit. Cize ucitelka nemala problem.... Dnes tieto metodiky nie su, max.stare ucitelky maju...
Ja som promovala 1999.. teraz ,co ste koncili nedavno, uz sa uci viac metodika??
Js mam pocit,ze vsetko je yo aj tak na samostudiu a doplnkovom vzdelavani...hejneho metody a ine...ale to ,co bolo v skole nam dalo obsahovo,ze vieme co ideme ucit , ale formy a metody az praxou a dalsim vzdelavanim ziskame.