icon

Rozmýšľam nad živnosťou a prácou z domu

17. sep 2025

Dala som výpoveď v práci kvôli dvom zákerným kolegyniam, ku ktorým sa pridal kolega a ďalšia kolegyňa.Ohovárali ma, podrypovali z výsmešnými poznámkami na moju prácu.Ohovárali aj vedenie aj nášho šefa, ohovárali aj kolegyňu, mňa a proste všetko.Mala som už toho dosť, bola to náročná manuálna práca a cítila som ako mi to ničí zdravie.Fyzické aj psychické.Musela som sa pred nimi pretvarovať, čo mi bralo energiu.Asi je to naivné ale rozmýšlam nad živnosťou a pracovať z domu.Vytvoriť si eshop, len neviem či sa týmto uživím.

autor
Autor odpoveď zmazal
petricienka
17. sep 2025

Ja si takisto nemyslím, že je to dobrý nápad. Pracovať na živnosť v dnešnej dobe pri dnešných podmienkach a tejto vláde?

autor
Autor odpoveď zmazal
deedol
17. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor ak prejdu zmeny, tak nebudes platit prvy rok len zdravotne poistenie, ale len pol roka. sledujes, co sa planuje, ked teda chces byt zivnostnicka?

denkabemommy
17. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor toto nie je žiadna urážka, proste potrebuješ eshop, ktorý bude vidno, ak chceš aby ťa uživil, čo znamená, že minieš na to dosť veľa peňazí - reklama neni zadarmo (hlavne ju nerob sama, vyjde to lacnejšie cez menšiu agentúru). Snažila som sa to napísať zrozumiteľne. 🙂 pracujem v marketingu, takže nepíšem ti tu blbosti do vetra.

anjelicek26
17. sep 2025

Toto su take az smiesne napady, z predaja navodov na hackovanie (ktorych su stovky volne pristupne alebo sa daju kupit za euro dve) sa fakt nenajete doma.... nechces pracovat? Tak ostan chvillu doma, otras si psychiku a najdi si nieco normalneho. chapem, ze si vycerpana a mas pocit, ze medzi takychto ludi uz ist nechces...ale zivnost je makacka, kopa stresu a tvoj "napad" nech je akykolvek, ta nemusi ani uzivit a treba casto pociatocne investicie..

sara07
17. sep 2025

konsolidačny baliček na svete , neskutočne dobre si prepočitat či do toho ide alebo nie, vela ludi ide popri zamestnani rušit, lebo sro nie je vždy žial cesta

sara07
17. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor tohto je už na nete dost
a odvody po novom neplatiš len pol roka, je tam zmena , žiadny rok ...

anonym_4f3dec
17. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor za eknihu ti dajú tak max 10€. Pochybujem že viac. A háčkované a šité veci by si musela dávať draho aby sa ti to oplatilo. Privýrobok fajn, práca pri všetkých výdavkov určite nie. Ľudia nemajú peniaze na 50€ svetrik, predas dva zamesiac a to ťa rozhodne neuživí.

autor
Autor odpoveď zmazal
petronelag
17. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Teraz nakúpia pekné veci a lacno z TEMU, neviem či to bude mať veľký odbyt.

autor
Autor odpoveď zmazal
anjelicek26
17. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Krsti sa dnes len polovica narodenych deti, trend ide stale nizsie a nizsie... pozriem si etsy a sashe a mam plnu naruc takychto veci, takze to nie je nic noveho...

anonym_0f43e6
17. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor prepáč, ale ak chceš robiť niečo z domu, tak toto určite nie, nemáš šancu v dnešnej dobe a pri konkurencii, ktorá na trhu je, sa týmto uzivit

13uzivatelka11
17. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor tak ty fakt o tom nič nevies, veď za to, že niekde uverejnis reklamu musíš platiť plus chces platiť človeka, ktorý ti ju bude spravovať? Budeš rada ak budeš mať na odvody, nie to ešte platiť marketera 😀 a to nie že ta tu chceme demotivovat nasilu, ale tymto tvojim nápadom sa fakt neuzivis.. môžeš to maximálne robiť ako hoby popri práci bez živnosti, niečo hackovat pre známych za pár eur do vrecka. A tým nechcem povedať že nie si šikovná, ale jednak je toho veľa a ľudia majú stále menej a menej peňazí..

anonym_4f3dec
17. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor u nás má problém sa uživiť veľká galantéria, shop s detskými vecami skrachoval. A to mali kvalitné veci ale hold boli drahý. Skús si zrátať náklady na jednu vec, materiál, nite, čas, koľko zarobiš z jednej veci?

draik
17. sep 2025

@magdalienka11
Vychádzajú o dosť nižšie.

anonym_3f0bba
17. sep 2025

Autorka, velmi by som ti drzala palce, ale pridavam sa k ostatnym. Aby si to pochopila, urobila som ti rosku taku financnu analyzu, odhady, co by si mala urobit ty sama, lez by si sa do niecoho takeho chcela pustit.

Spocitaj si, kolko by si musela mesacne tych navodov predat takto:
Pozri sa na Sashe aku mas konkurenciu - jeden navod predavaju za cca 3-5 eur.
Najdi si na Sashe niekoho, kto predava veci, co chces ty predavat - navody, hackovane veci - najdi si najlepsieho z kategorie aj priemerneho - a pozri sa, kolko maju predajov - je to pocet za cely cas, co su na Sashe.

Nie je to o tom, ci ty dokazes byt lepsia. Ide o to, ci je o tie navody a hackovane veci vobec zaujem. Nejaky je, ale je aj dost nasyteny uz.

Zrataj si, aky chces mat prijem, samozrejme ho navys o vsetky odvody a vyjde ti to.
1 navod cca 5 Eur - 300 navodov predat kazdy mesiac je dost? To je 10 navodov denne... aj v soboty a nedele.

Mam s eshopmi nejake skusenosti ako admin, nie ako majitel. Prezradim ti, ze ak ma mensi eshop napr 2-3% konverzny pomer, je to vcelku uspesny eshop. To znamena - ze iba 2-3 percenta navstevnikov, ktorych dovedies na eshop skutocne aj nakupia. To znamena, ak chces mat denne 10 predajov, denne musis na svoj eshop vediet priviest ca 350-500 ludi. Vzdy novych, lebo ti zo vcera uz nakukli a nekupili.

Ak nemas web umiestneny vysoko v Googli, nenajdu ta. Najdu tvoju konkurenciu, najdu kopec zadarmo navodov na youtube. Ak si chces platit reklamy, ak si to vies sama nastavit v Googli, cena za preklik je povedzme 0,4 Eur - moze byt aj viac, ak mas vela konkurencie. Cize len kredit Googlu za den za tych 350-500 ludi by bol nehorazny. Ked si to nevies nastavit sama, musis nejakemu cloveku zaplatit aj pracu na tom, nenastavi ti reklamy zadarmo...

Pridavam ti obrazok z Keyword Plannera - da sa tam pozriet - ako velmi sa vyhladava nejake klucove slovo, dala som "navody na hackovanie" a zobrazilo mi zoznam podobnych hladanych slov - vsimni si vysledky, to su pocty hladani za mesiac na SK. A ty potrebujes denne priviest 350-500 ludi!

Bohuzial: Tolko ludi tie navody ani za cely mesaiac nehlada.

Ak sa chces zivit podnikanim, nikdy nepredavaj veci, ktore ludia nehladaju. Utrapis sa.

Nie je to o tom, ze by si nevedela hackovat, alebo ze by si nehackovala krasne veci, alebo ze by tie navody neboli dobre. Je to len a len o dopyte. Jedine dopyt po veciach, co chces predavat ta ma zaujimat.

Predstav si seba, ked ides po jarmoku a vynukuju ti nieco, po co si tam neprisla a je to mimo tvojho zaujmu. Kupis? Oplieskas prachy? Vacsina ludi nie. A tolko krasych veci tam ti handmade ludia maju.

Strasne vela ludi, co sa chcu pustit do podnikania toto nechape. Ze nastaci mat krasne veci "vyrobene s laskou" alebo zo srca, ako nejedna sashenka pise. Ze najpodstatnejsi je ten DOPYT. Ak chces podnikat, cisla ta nepustia.

A toto je len malicka cast analyzy.

Ked by si to pochopila zosiroka, ako financne a casovo narocne je eshop postavit, predavat, propagovat - od dobrej produktovej foto, doobrych textov, optimalnych pre vyhladavace a dnes uz aj pre AI, po neustale prsispevky na socialne siete... to je na 2-3 roky ucenia sa marketingu vsetko.

anonym_2acfda
17. sep 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor toto môžeš robiť aj popri práci. Keď ti to dá viac než 1000€ so mesiaca, tak smelo do toho. Vyskúšaj a uvidíš.

anonym_f21e23
17. sep 2025
@13uzivatelka11

Nemyslím si že máš povahu na podnikanie, keď z ohovárania kolegýň nespíš a máš žalúdočné problémy.. ako budeš riešiť sťažnosti zákazníkov a k tomu rátať faktúry či vyjdes na konci mesiaca a budeš mať na účty? Akože nič v zlom, ale najprv sa daj dokopy 🤷‍♀️ a myslím si že kreatívnych sad je dosť v pepcu za pár eur.

@13uzivatelka11 co ma spolocne "povaha na podnikanie" a znasanie mobingu,bossingu ci staffingu??? Ked hovoris, ze znasat ohovaranie a teror na pracovisku je o sile povahy,tak dovidenia🤨

maranco
17. sep 2025

Pred časom bola štatistika eshopov za slovensko a vyše polovica eshopov nedosahovala ročne zisk ani do 10 000€ takže mohli fungovať jedine popri práci a nie ako hlavné zamestnanie.

Návody, Ebooky ti budú pirátiť, objavia sa voľne na stiahnutie a tvoje fotky vecí sa objavia na TEMU a budú na predaj ako ostatné lacné čínske napodobeniny.

13uzivatelka11
17. sep 2025
@anonym_f21e23

@13uzivatelka11 co ma spolocne "povaha na podnikanie" a znasanie mobingu,bossingu ci staffingu??? Ked hovoris, ze znasat ohovaranie a teror na pracovisku je o sile povahy,tak dovidenia🤨

@anonym_f21e23 aky teror zase.. veď ju "len" ohovárali dáke babizne, ktoré ohovárali každého kto prešiel okolo a ona z toho kolabovala.. nespomínala nič o terore alebo šikane. A ano, podľa mňa na úspešné podnikanie treba mať povahu a nejaké to odhodlanie. Autorka mi proste nepríde ako priebojna osoba. A to ju nechcem uraziť, ani ja osobne taká nie som a nemala by som na to, radšej si odrobim 8 hodín a mám doma pokoj, podnikaniu sa treba venovať oveľa viacej.

tim23
17. sep 2025

@anonym_autor no v dnešnej dobe je to dosť risk. A nevieme čo bude ďalej. Ja osobne by som do toho momentálne nešla.

simca06022011
17. sep 2025

mimo danovych a odvodovych veci.. to nie je len tak urobit si zivnost a otvorit si eshop. NIe je to urcite praca pre niekoho kto si mysli, ze bude mat doma klud... vsetky male eshopy su ledva prezivajuce, mame tu alzu, mame tu allegro, temu, ali.. neviem si predstavit co take bys i chcela predavat. A to pisem ako nietko kto realne "ma" velky eshop 20rokov a aj my mame teraz co robit, v podsate kopa z nas je na vyhorenie, niektori si aj dali mezdi tym pauzu a potom otvorili o par rokov :DDD. A taketo male zlaticka novootvarajuce nam kolkokrat v nasom obore len tlak dvihnu.. pridu, postrasia, cenu skusia znizovat, za rok dva zavru.. cize naozaj eshop = ak mas originalnu vec, co nik nema a vies aj velkoobchod a ine spoluprace riesit = ano. Ako zabavku na par faktur mesacne nie. Jedna kopa byrokracie, kopa papierovacie, naklady na eshop a vsetky vybavovacky a povolovacky tie nie su uplne nizke. Mozno nieco vyrabat a predavat, videla som na nete kopec videi.. napr. mna zaujali magnetky s fotografiami vlastnymi atd.. ok.. ale tovar.. ee

autor
17. sep 2025

Velmi pekne ďakujem za každý jeden názor.

wodanka
17. sep 2025

Ahoj, nenechaj sa úplne odradiť od svojho plánu. Tie návody v PDF formáte znejú fajn. Len rozmýšľaj aj nad iným trhom ako SK. Veľkým trh sú anglicky hovoriace krajiny. Tvoj biznis vidím na Amazone, kde vlastne Ty to propaguješ a pre koncového zákazníka to PDF s navodmi vytlačí Amazon a aj to posiela. Samozrejme si z toho stiahne províziu. Chce to odvahu, znalosť angličtiny a veľa štúdia okolo toho, ako takýto biznis funguje a ako ho správne naštartovať.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_3d6a3b
18. sep 2025
@anonym_autor

Velmi pekne ďakujem za každý jeden názor.

@anonym_autor mam znamu, ktora zatvorila v centre ba stanok minit, bola tam na zivnost, lebo uz sa to nedalo tahat, a teraz s najnovsimi opatreniami uz vobec.
do eshopu s navodmi by som na tvojom mieste nesla, hlavne s tym vsetkym, co sa teraz chysta na zivnostnikov.
nezarobis nic, statu odvedies mnohonasobne viac, nez zarobis a bohvie ake s*acky este lacko vymysli.
eshop fakt nie, tie veci sa daju kupit za par drobnych v pepcu, v actione,…

anonym_3d6a3b
18. sep 2025

A este doplnim - celkovo zivnost a pracovat z domu je ovela narocnejsie, nez praca niekde 8h a padla.
Ato teraz bez ohladu na tieto opatrenia. Ludia si myslia, ze praca z domu = rano netreba vstavat, ziadny hnusny kolektiv,.. ale to je zrnko piesku v mori. Jednak kym sa vobec vypracujes, trva nejaky cas, pociatocne investicie treba zapocitat a pri takejto praci vlastne vobec nemas pracovny cas - makas vlastne aj dlhsie nez tych 8h beznych. To su take naivne predstavy, ze netreba nikam chodit, skoro vstavat,… ale realita za tym je kruta.
Nasla by som si skor nenarocnu pracu z nejakej kancelarie, fixny plat a pracovny cas. Praca z domu, ako to ty myslis, nie.