Skutočne máte opatrovateľky, ktoré vám strážia choré dieťa?
Často tu čítam ako radíte ženám, ktoré nemajú servis od rodiny, aby si zaplatili opatrovateľku.
Naozaj máte reálne ženu, ktorá vám stráži choré dieťa?
Aplikuje lieky, astmatické spreje, kvapky do nosa nechutné sirupy? Dieťa od nej zapije tabletku? Vypláchne mu nos konvičkou? Utiera sople, vykašľané hlieny vášmu dietaťu? Koľko jej platíte?
Zaujíma ma to, pretože som dostala svoju prvú výpoveď v živote zo strany zamestnávateľa.
Áno, presne pre OČR.
A nemám inú možnosť ako zostať doma a starať sa o svoje choré deti, pretože reálne NEMÁ KTO robiť túto prácu za mňa.
Aj keď na koni budem za tú, čo sa váľa doma a živí ju manžel 🤦
Mne strazili rodicia...ale teda az tak tragicky sme nebrali, ze im dali sirup, sprej do nosa alebo vyfukali im sopel
@dadis co je to tragicky? Ked sa dieta dusi kaslom a vracia, to je dost tragicke? Nie vsetci stari rodicia su natolko zdravi aby toto zvladli 9 hodin denne kym pride rodic z prace.
@loginexistuje skusim, aj ked vela nadeje tomu nedavam.
presne o tomto hovorim..
Môžem sa opýtať aký dôvod uviedol zamestnávateľ na ukončenie pracovného pomeru?
@dadis astmaticky sprej sa aplikuje cez chamber a treba to vediet postrazit u maleho dietata. To nie je streknut do nosa Nasivin.
ja viem, tiez sme mali, mne to vysvetlovat nemusis
@ceklis nadbytocnost a setrenie 😂 ale verbalne mi vytkol popri tom uplne vsetko co sa vo firme udialo za tie dva tyzdne. Urobil proste zo mna vinnika aj z toho ze cela jeho rodina je chora 🤦
@dadis ok tak nebudem.
To ma strasne mrzi :( napis mi prosim spravu ak chces.
Aké staré máš dieťa? My sme mali prvý rok v škôlke katastrofálny a teda som rada že som nebola v práci, lebo by som bola viac doma na očr ako v zamestnaní. Tento rok je to už super, maximálne trochu kašľa a trochu sopeľ, čo sa dá zvládnuť ľavou zadnou..
Nie, opatrovateľku nemáme. Ostávam s deťmi doma ja, ak sú choré. Občas je s nimi manžel. Doma si ustriehneme inhalovanie, pravidelné podávanie liekov aj kľudový režim bez "veď len trošku sa hrali na naháňačku". Zvyčajne sa im po niekoľkých dňoch polepší a môžu ísť aj k babke a dedkovi. Aj keď teraz skôr výnimočne, ale keď boli menší, pomáhali nám s pokrytím aspoň jedného-dvoch dní oni. Ale choré deti s kašľom, teplotou a sopľom po kolená sme nikdy nedávali ani k rodičom, ani k nikomu inému.
Našťastie, nebývali často a veľa chorí, ak by boli, asi by sme museli naozaj riešiť nejakú spoľahlivú výpomoc, ak by to zamestnávateľ netoleroval, resp. ak by toho bolo príliš veľa. Ale keď mali kiahne obaja po sebe, bola som s nimi mesiac a pol doma.
@loginexistuje moj mal alergicku astmu .. vyrastol z toho, rodicak mi predlzeny nebol . teda bol,ale ten bezplatny .
mam nizku kvalifikaciu ( maturita obchodna akademia ) chcela som sa dovzdelat, zmenit zameranie. . moj plat bol pred 4 rokmi povedzme 600 eur .. opatrovatelka vtedy pytala 4 eura na hodinu . to je 36 eur denne... viac, nez som ja zarobila za ten den .
tiez som bola casto atakovana, preco si nezavolam opatrovatelku . ale realne maloktora uz chcela mat zodpovednost za chore dieta .
teraz som chcela ist popri RD do skoly na 2 roky ( 2 dni v tyzdni na 8 hodin ) , opatrovatelka pyta mesacne cca 400 eur za 1 rocne dieta s tym, ze bude zdrave .
@dadis nie kazdy ma ochotnu rodinu . a ak aj ano, tak vacsina ludi tiez pracuje.
presne viem o com pises. ta bezmocnost, zachvaty kasla, strach, ze sa raz zadusi a to grcanie... uf, este teraz ma striesa. toto by ozaj nikto okrem mami nezvladol. kolko rocne dieta mas? ja som to vyriesila predlzenou materskou. ak ma spreje a speci starostlivost, tak sa to podari predlzit.
Akoze takto ti poviem. Zalezi v akom veku dieta je. Vyfukat sopel vysavacom nic moc pre cudzieho cloveka, ale skolkar sa vyfuka sam. Lieky mu dat.. no a co? A lieky na astmu das rano a vecer to mu nikto davat iny clovek nemusi. Nie si predsa prec 24 hodin . Dieta nevracia kazdy tyzden a tiez nema horucku vacsinou kazdu chorobu. Dieta si najradsej postrazim sama, nedavam ich chorych ani babkam, a nechcela by som aby bol pri nich cudzi clovek. A tiez si nemyslim, ze je v poriadku kazdu zenu co je doma s detmi ked su este male nazyvat, ze si ich muz vydrziava. Nehovoriac o cene opatrovatelky, kedy jej da clovek niekedy viac ako sam zarobi. Ale ty si to zas trocha prehnala. V zmysle tych liekov. Deti su casto doma s obyc nadchou ci kaslom. Neverim, ze akekolvek vracajuce dieta necha rodic s cudzim clovekom.
@janulka182 ani som netusila ze skrz astmu a alergiu o predlzenu mozem predlzit. Teda vtedx ma to ani nenapadlo to riesit.. teraz uz ma 8 a akurat mi doma zostal s takyyyym kaslom ze az 🙄. Prvx krat som mala pocit, ze ani ten ventolin nejak extra nezabral
@liv1 prehnala? Normalne sa pytam. Co chore dieta, tu sa radi opatrovatelka. A vidis, zatial ziadny prispevok o cudzej zene co opatruje chore deti.
Moje dieta si sopel vyfuka samo. Zhrnula som rozne veci do jedneho prispevku. To ze tvoje deti nevracaju z kasla je super.
Nechapes, nevadi, roluj dalej.
@liv1 tak to uz je vela 8 rokov. ja som predlzovala subezne po normalnej materskej. ale uplne ta chapem. kto nezazil v zivote nepochopi.
@zafir01 Ano, ved preto som pisala, ze ja s cudzou osobou skusenost nemam..ale, ze to nebolo take tragicke a to som mala na dceru predlzeny do 6 rokov. Isla do skolky hned ako 3 rocna a z opatrnosti som prvy rok v skolke robila len 2 dni v tyzdni, ale bolo to ok, tak som potom zacala chodit na full time. Ocr som pri detoch nemusela brat, prvy den, ked bolo zle, som zobrala lekara na cely den a potom uz sa starali nasi. A to dcera aj inhaluje, aj konvickuje, aj ventolin sme davali. Rano sme vybavili tieto komplikovane veci a potom uz len bezne. Myslim si, ze by to aj cudzia osoba zvladla. No dnesnej dibe by som to riesila homeofficom..treba hladat pracu, kde vyjdu v ustrety...ak niekto vyhodi zenu za ocr, tak to dobry zamestnavatel nie je..
Tak to je sila a fakt ma to mrzí. My sme sa s manželom striedali. Ja mám teda len maminku, tej chýba ešte pár rokov do dôchodku, takže pracuje a aj tak si to neviem reálne predstaviť, že by som zakaždým dávala choré dieťa, ktoré potrebuje mamu k babke. Svokrovcov máme 500 km ďaleko, takže to je pasé. A opatrovateľku, neviem teda, či by som zohnala takú. ktorá by chodila len k chorému dieťaťu a tým riskovala zakaždým, že aj ona ochorie. Ono tých múdrych rád ti tu každá napíše kvantum, len či to tak je aj v reále. U nás bol prvý ročník v MŠ celkom zlý, potom sa to už pomaly lepšilo, imunita sa super vybudovala a teraz je duháčka na ZŠ a má sopel max. 2x ročne. U lekárky sme neboli niekoľko rokov. Držím palce.
@liv1 ja som mala taku sefku, co sa chvalila ze patrocne dieta nechala same s termoskou caju lezat v teplotach, ved dvakrat sa na nan sla na bicykli pozriet ( firmu mali asi 3 km od domu).
Tazka pohoda...keby ju zrazilo auto a doma same male dieta, ani nekomentujem.
Nikdy v zivote by som nenechala svoje dieta chore s cudzim clovekom aby som isla pracovat pre takychto hajzlov pazravych, ze to tak musim povedat.
Len som zvedava ci teda tie opatrovatelky chorych deti naozaj niekto ma ked sa tu tak radia. Zatial vedu stari rodicia 💪
Prve dni, kedy tiekli sople potokom a bolo treba odsavat, ked bol dusivy kasel, to sme s nou zostali doma. Neskor, ked sa to uz trosku ukludnilo, sla k opatrovatelke. Utret nos a raz za cas dat kvapky nie je nic strasne, co by skusena opatrovatelka nezvladla. U nas nezoberu dieta s tecucim soplikom a to moze trvat aj dva tyzdne. A zase sediet dva tyzdne na ocr je pre mna (nie pre zamestnavatela) nepripustne.
@srdeenko19 dakujem
Ja som myslela ze ako to super davame, dieta sme vozili k babke s kaslom a soplom cele mesiace...OCR som mala kvoli tomu ze babka bola hospitalizovana. A uz som bez prace.
@laurar1 to je super ze si si na OČR sadla. My sme sa ani nevyspali.
My sme sa na OCR striedali s mužom. Babka strážila len ak bolo treba doliečiť.
Nechat 5 rocne dieta same?? Uff. A chore? 😳 tak to urobi len clovek co nie je normalny, alebo ten, co by inak tomu dietatu nemal co dat jest.
Silne pochybujem, ze si sa dva tyzdne nevyspala. Ak ti dva tyzdne dieta tak kaslalo, ze cele noci nespalo, tak zjavne nebola dobra liecba. Takze netreba zase prehanat, tie najhorsie dni choroby nie su cele tyzdne, pokial sa jedna o detske choroby. Tie prve zle dni sa treba postriedat s druhym rodicom a potom, ked je lepsie, poriesit to inak. My napriklad starych rodicov ani ziadnu rodinu nablizku nemame, zostala nam len ta opatrovatelka.
Pozri ale zas zober si to z inej strany. Ja uprimne poviem, kebyze mam zamestnanca a je to dolezity clanok, ja by som mamicku na materskej ci rodicovskej ci s malymi detmi proste nechcela. Ak maju vo firme niekoho, kto tu zenu zastupi, alebo ma ocr z casu na cas, ano. Je to diskriminacia ale ja tych niektorych zamestnavatelov chapem. Je to tvrde, je to smutne, a urcite su niektori aj hajzlici. Ale poznam aj sjvelych, ktori ocr toleruju, daju home office, alebo su velmi ustretovi, lebo si to mozu dovolit a nezavisi na nich firma. Neviem ako to je u teba a urcite ta to velmi mrzi, drzim palce nech su deti zdrave. Casom sa to polepsi, alebo ze si najdes pracu, kde bude ok byt casto na ocr.
@autorka ze tu riesis tie rady jedno matiek co odkladaju deti 4 starym rodicom, tetam + opatrovatelke (a kludne ma zhejtujte). Kamaratky maju dedovcov mega daleko. No a nastupili do prace pomaly 6r deti, pracuju vela z domu, alebo muz ponocnej nejak "strazi" deti. Jedno sa este da na jeden den posunut susedke. No opatrovatelku nema ziadna v okoli,lebo je to jednoducho skoro tak drahe jak ostat doma. Zvysok ma jednoducho velku rodinu a strazia fakt 4 stari rodicia, bezdetne sestry, tety a podobe.

ak mas skolkara s astmou neziadala si o predlzenie rp zo zdravotnych dovodov?