icon

Tykanie verzus vykanie na pracovisku

Včera o 17:30

Ahojte. Pride vám normálne ze majstrom vo výrobe mame vykat a oni nám týkajú ako operátorom vyroby ?

minenkaa
Včera o 17:39

@anonym_autor nie ,týkaš mi budem ti aj ja

anonym_19169a
Včera o 17:40

Ak by mi tykal rovesnik, tykala by som aj ja. Ak by bol vyrazne starsi, vykala by som.

vroni
Včera o 17:45

Nie. Trvalá by som na tykanie alebo vykani ale reciprocnom. Ja tebe, ty mne.

aalt
Včera o 17:53

Nepises vek, ale v zivote som neriesil, ak mi niekto starsi tykal. Ja som im vykal ak vyslovene nechcel tykat.
Slusne sa da komunikovat aj tak, to nie je o tykani/vykani.

anonym_931a9a
Včera o 18:01

zalezi aky je tam vekovy rozdiel ... ak ste plus minus rovnako na tom -a naozaj ti to tykanie az tak vadi-upozorni ich ...

rozculena
Včera o 18:13

@anonym_autor koľko máš rokov?

autor
Včera o 18:30

@anonym_autor mam 28 a oni mali cez 30 az 45

muchotrafka298
Včera o 18:38

Podla bontonu sa bud tyka alebo vyka obojstranne. Jednostranne tykanie bolo pri nevolnikoch a sluhoch, co im panstvo tykalo a oni im vykali.Nie je to slusne.
Ine je to pri detoch, ze nebudes 10-rocnemu dietatu vykat.
Mne sa len raz stalo, ze som pri predstavovani automaticky tykala rovesnikovi, obidvaja sme boli mladi, a z jeho strany okamzite vyslo "My sme si nepotykali". Tak odvtedy ak sa z niekym kamaratsky zoznamujem, okamzite sa pytam, ci si mozeme tykat.
Mne osobne nevadi, ak mi niekto tyka, ale zaroven mu tykam aj ja. Lebo nie som decko, aby mi kazdy tykal.

anonym_b1b461
Včera o 18:47
@muchotrafka298

Podla bontonu sa bud tyka alebo vyka obojstranne. Jednostranne tykanie bolo pri nevolnikoch a sluhoch, co im panstvo tykalo a oni im vykali.Nie je to slusne.
Ine je to pri detoch, ze nebudes 10-rocnemu dietatu vykat.
Mne sa len raz stalo, ze som pri predstavovani automaticky tykala rovesnikovi, obidvaja sme boli mladi, a z jeho strany okamzite vyslo "My sme si nepotykali". Tak odvtedy ak sa z niekym kamaratsky zoznamujem, okamzite sa pytam, ci si mozeme tykat.
Mne osobne nevadi, ak mi niekto tyka, ale zaroven mu tykam aj ja. Lebo nie som decko, aby mi kazdy tykal.

@muchotrafka298 mne ked sa niekto predstavi krsnym menom, tak tykam, ak priezviskom, tak vykam...
Pruser by bol cesky prezident 🙂 🙂

krasneleto
Včera o 18:51

@anonym_autor tykanie a vykanie by malo byt v praci za mna obojstranne... ak ja ti vykam, ty mne budes takisto a naopak...

zuzanaete
Včera o 19:37
@anonym_autor

@anonym_autor Zjavne si niekto mysli, ze autorita sa buduje cez vykanie. Mne je blbo za nich, ze podriadenym tykaju a im musia vykat. Bud tak alebo tak, ale pre kazdu stranu rovnako.

anonym_f5bdd5
Včera o 19:39

Ak tyka on mne budem aj ja jemu.Mne v predchádzajucej robote majstri vykali aj keď som tam bola 18 ročná žaba

ivicatolic
Včera o 19:46

@anonym_autor nadriadeným sa vyká a nadriadený by nemal podriadenému tykať

rozculena
Včera o 19:48
@anonym_autor

@anonym_autor nemá ti čo tykať,a ako nadriadený už vôbec nie,to sú tam pekní sedláci

biba_18
Včera o 19:59

ja rozmýšľam ako by som to riešila - som v šoku že si niekto dovolí podriadenému len tak tykať!

biba_18
Včera o 20:01

asi by som sa úplne vážne s prekvapením spýtala že či teda budem tykať aj ja jemu… fakt neviem … zavaril sa mi mozog…

btus
Včera o 20:16
@anonym_autor

@anonym_autor tak v tomto príade by som začala tykať. Na drzovku. Nie si žiak a on majster na praxi.

purple_wolf
Včera o 20:16

Ja by som prešla automaticky na týkanie a ak s tým má problém tak mu normálne poviem ty si začal ... Buď to platí obojsmerne alebo je tam nejaká profesionalnost nič medzi

rachel36a
Včera o 20:17

@anonym_autor nie, nie je to normálne...a je jedno ci su lebo nie výrazne starsi...ked mi niekto tyka, tykam aj ja...

anonym_6847af
Včera o 20:45

@anonym_autor ja vykam každému s kým nie som v nejakom bližšom kontakte.

jamimo
Včera o 22:04
@btus

@anonym_autor tak v tomto príade by som začala tykať. Na drzovku. Nie si žiak a on majster na praxi.

@btus presne tak. Je to však nešťastne zaužívaný folklór, kedy starší harcovík automaticky tyká mladšiemu zamestnancovi a má ho za sopliaka 🤔

erika7102
Včera o 23:06

@anonym_autor Ak mas 18+, tak sa normalne ozvi, ak mas vykat ty, nech vykaju aj oni. Si taky isty dospely clovek ako aj oni. Hlavne ste spolu husi nepasli, nepotykali ste si navzajom, tak nemaju co tykat.

bg92
Dnes o 04:14

Je to neprijatelne

anonym_417667
Dnes o 08:18

Nie, nie je to v poriadku. Ale nerobila by som kvôli tomu dusno, slušne by som povedala, že buď si budeme navzájom tykať alebo navzájom vykať. Hotovo. Ja som si v každej práci so šéfmi tykala. Avšak len po vzájomnej dohode.