icon

Učiteľky, pracujete popri učení aj inde?

laila18
16. aug 2024

Ahojte žienky učiteľky. Často počúvam, že učitelia majú aj druhú prácu aby "vyžili". Je to tak? Máte aj niečo iné?
No ja učím zatiaľ krátko (materská medzitým), ale 7. trieda, + 7 rokov prax + osobný príplatok 30€ 😕 keby som nemala vo výplate daňový bonus na dve deti , tak som v čistom tesne nad 1000€. Žijeme v BA kraji, len moja výplata ide na všetky výdavky spojené s hypotékou + povinné platby.
Tak by ma zaujímalo, ako to máte vy 🫣

liligreg
16. aug 2024

Učím aj v jazykovke cudzincov a tiež doučujem. V jazykovke som učila počas vš aj RD, zostala som tam aj po nástupe do súčasnej prace. Učím na súkromnej škole, takže plat mám o niečo vyšší ako tabuľkový, ale nie sú to nejaké závratné sumy, z domu som preč od 6 do 17.00 (práca striktne 7.30 – 15.00), niekedy aj dlhšie. Mna doučovanie aj učenie cudzincov baví, venujem sa tomu najmä vtedy, ak je syn na tréningu/zapase, u kamoša, babky, aby sme boli spolu ja, on i manžel. Ale áno, niekedy je to na úkor spoločne stráveného času, snažím sa to nejako “zmanažovať”. Ak by som aj pracovala kratšie, isto by som zase viac doučovala, ale ako hovorím, u nás to nie je o nevyhnutnosti ďalšieho príjmu k rodinným financiám, ale o tom chcení. A ako niekto povedal vyššie, sú to fajn a pomerne rýchlo zarobené peniaze.

85miska
16. aug 2024

@stanulienkat a to pracujete v nemocnici alebo na nejakej ambulancii? Sestry už dávno nemajú 1000€ plat preto sa pýtam.

dancingqueen321
16. aug 2024

@laila18 manzel uci na univerzite, a ano, mava popri tom aj ine ksefty bocne, projekty na programovanie a rozne IT privyrobenia. Lebo by nezarobil ako zivitel rodiny ani na slanu vodu. V skole sa drzi len preto, ze stabilita… nie ako tie nestastne firmy, co furt redukuju…

stanulienkat
16. aug 2024

@85miska ambulancia. Bavime sa v cistom.

85miska
16. aug 2024

@stanulienkat rozumiem ze v čistom. Tak to asi preto lebo ambulancia. Je mi to ľúto ze lekári tak veľmi nechcú platiť.

zuzulkika
16. aug 2024

@zuzitko74 ako mam chápať že učíte a potom družina?

zuzitko74
16. aug 2024

@zuzulkika Áno, presne tak, ale nie celý vychovávateľský úväzok, len asi 10 hodín týždenne.

letfenixa
16. aug 2024

Nemám druhú prácu. Niekedy som doucovala, počas Covidu som prestala a odvtedy s tým nezačala. Syn a vážne chorí rodičia mi vyplnaju všetok čas.
Avšak mám 2 atestacie, najvyšší počet kreditov.

elia9
16. aug 2024

Nie, nemám nič navyše. Som rada, že je leto a aspoň trochu vynahradím svojim deťom ten zameškaný čas cez školský rok..

babulkomale
17. aug 2024

@laila18 a kde si myslis ze so svojou kvalifikaciou zarobis viac, ked pises ze zmenis pracu ked deti podrastu?

babulkomale
17. aug 2024

@laila18 nie som ucitelka, ale napíšem z okolia, poznam ich vela.
Co poznám tak učitelia ako dalsiu pracu doucuju, trenuju sporty, vedu kruzky, plavanie, jazda na koni, su nocni recepcni v hoteloch atd.
Podla ich vlastnych slov, bola by hanba, hlavne pre chlapa, aby o druhej prisiel domov a cital noviny.
Neutocte na mna prosim, pisem ICH slova. Pozname sa desatrocia.

zuzanockamt
17. aug 2024

@laila18 Máš vyštudovanú matiku? Tak to sa neboj o budúcnosť ani mimo školstva. Poznám učiteľov, ktorí krásne zarábajú v iných odvetviach.

alenka7777
17. aug 2024

@babulkomale učiteľ, ktorý by mal plný úväzok a čítal by o 14 doma noviny, nemôže byť dobrý učiteľ. To sa jednoducho nedá.

babulkomale
17. aug 2024

@alenka7777 odkážem im, že sú nahovno 😃

alenka7777
17. aug 2024

@babulkomale pokojne môžeš. Mám dlhoročnú prax na rôznych školách a naozaj neexistuje, aby o 14 ležal učiteľ doma s vyloženými nohami s kvalitne oducenymi hodinami. Možno tak ten, čo učí len telesnú.

zuzanockamt
17. aug 2024

@alenka7777 Presne tak, o 14-tej som ešte vždy v práci.

michaela329
17. aug 2024

@alenka7777 súhlasím, reálne to je doma ešte dve hodiny roboty súvisiacej so školou, tiež by ma zaujimalo, kde sa toto dá.

babulkomale
17. aug 2024

@alenka7777 hmmm, vidam viacerych chodit domov v tomto case. Uz som tu dostala zjeba, ze sledujem ludi 😂😂😂😂 lebo asi nesmiem ist vyniest smeti, pozriet z okna pri polievani kvetov ani vyjsť ku schranke vybrat postu vo vlastnom dome! 😃
Samozrejme ked su akcie, akademie, halloween, vtedy su tam ucitelia do vecera. Ale to hovorili ze su radi, pomahaju im tie hodiny na prazdniny, kedze maju malo dovolenky.

alenka7777
17. aug 2024

@babulkomale však ale chodiť domov môžu o takom čase, ale väčšina z nich ( ktorí učia kvalitne) doma ešte niekoľko hodín pracuje. Ja si domov prácu nenosím ( aj napriek tomu, že môžem odísť tiež už o 14), ale som v práci vždy do cca 15.30. A mnohokrát ani za 7,5 hod. nestihnem všetko, čo mi treba.

babulkomale
17. aug 2024

@alenka7777 tak asi mas zly manazment. Alebo si oni robia admin veci v tej praci ako nocny recepcny.
Nikde nepisem, ze nerobia doma. Len co povedali.
Vyrieste si to medzi sebou, ucitelia.
Mam pocit, ze len vy mate pocit, ze si pracu nosite domov. Som zvedava co by ste robili keby ste pracovali 8-18 ako niektori skutocni manazeri ( nie referenti co sa nazyvaju manazermi), este aj doma na PC a este by vam stale niekto volal aj na dovolenke.

petmery
17. aug 2024

Aj učiteľ môže časť svojej práce vykonávať doma. A môže to robiť aj vtedy, keď vy už spíte a nevidíte ho.
Alebo si myslite, že napríklad ľudia , ktorí majú celý deň home office vlastne tiež nič nerobia, lebo sú celý deň doma?

breeenda
17. aug 2024

Nie som síce učiteľka, ale pracujem v školstve ako účtovníčka... s VŠ vzdelaním, praxou 12 rokov a mám plat 800 € v čistom.... Poviem vám, keby manžel nezarobil fakt dobre, tak sa môžeme ísť tiež pásť... 🤷‍♀️ Zatiaľ teda nie som donútená k druhej práci, ale ak bude treba, budem musieť určite riešiť buď odchod zo školstva do súkromnej sféry, kde ako účtovníčka zarobím raz toľko, alebo druhú prácu... A je v dnešnej dobe veľmi ťažké nájsť do školstva už aj nepedagogických pracovníkov, za taký plat 🤷‍♀️

alenka7777
17. aug 2024

@babulkomale 😂 že zlý manažment, som sa pobavila. Áno, vidieť, že nepracujes ako učiteľ. Ale ja sa vôbec nikde nesťažujem, ani na plat, ani na pracu, ani na pracovný čas. Ja som len pomenovala skutočnú realitu - kto sedí doma o 14 s vyloženými nohami, nemôže byť kvalitný učiteľ.

alenka7777
17. aug 2024

@babulkomale ale skutočne dobrí, šikovní a kvalitní manažéri určite nezarábajú 1000 eur.

babulkomale
17. aug 2024

@alenka7777 samozrejme ze nie. Pisem snad, ze ano? Ved za to co robia si aj tie nasobky zasluzia.

babulkomale
17. aug 2024

@alenka7777 ok a?

zuzanockamt
17. aug 2024

Opäť sa to tu zvrhlo - ako vždy pri učiteľskej téme 🧐🤔 A mohla to byť fajn diskusia, inšpirujúca pre nás z "fachu".

espeo
17. aug 2024

@alenka7777 tak možno sú to kvalitní učitelia prvého stupňa. Alebo aj super telocvikari. Ved nikde nebolo uvedene, že ti, ktorí chodia domov o 14, ucia na univerzite jadrovú fyziku.

babulkomale
17. aug 2024

@zuzanockamt lebo sa citite neustale ublizeni a nedoceneni a tym padom zacnete protiutok dokonca proti napisanej skusenosti inych ucitelov. Tiez cumim.

michaela329
17. aug 2024

@zuzanockamt opäť kvalitka plná "zaručených" info o učiteľoch z niekoho okolia...