Učiteľky, pracujete popri učení aj inde?
Ahojte žienky učiteľky. Často počúvam, že učitelia majú aj druhú prácu aby "vyžili". Je to tak? Máte aj niečo iné?
No ja učím zatiaľ krátko (materská medzitým), ale 7. trieda, + 7 rokov prax + osobný príplatok 30€ 😕 keby som nemala vo výplate daňový bonus na dve deti , tak som v čistom tesne nad 1000€. Žijeme v BA kraji, len moja výplata ide na všetky výdavky spojené s hypotékou + povinné platby.
Tak by ma zaujímalo, ako to máte vy 🫣
@babulkomale ja sa vôbec necítim byť ublížena. Ani nesomrem na prácu, čas, peniaze. Ale vytáča ma ta dookola sa opakujúca mylná predstava ľudí mimo skolstva o tom, ako si učitelia žijú.
@espeo 😂 ty asi tiež nie si zo školstva, čo? Nikto o vysokoškolských učiteľoch nehovorí, bavíme sa o ZS a SS a aj o učiteľoch 1. stupňa. Ani tí, ak sú kvalitní, nekracaju dole briezkom o 14. hod.
@babulkomale kludne odkaz, je to tak.aj ked vyucko skonci povedzme 13.30 predsa sa musi pripravit na dalsi den. Neviem si predstavit ani jedneho z mojich kolegov, ze maju volne poobedia.niekedy mozno, ale obvykle sa pripravuju - testy, slohy, pisomky, prezentacie, administrativa spojena s triednictvom, dalsie aktivity ( erasmus, dofe, olympiady...) telocvikari jedine mozu vegetit
@babulkomale to ze sa im podari dostat domov o 14,00 je dost pozoruhodne.mne sa to nedari, kedze len koncim hodinu kazdy den 14.15. Ptm ak nemam dozor v jedalni mam nejake konzultacie so studentami, dopisujem hodiny, znamky do edupage...vlastne preco sa tu obhajujem? Nech sem napise hocijaky statny zamestnanec, alebo aj ludia co pracuju v korporatoch co robi denne 8 hodin.lebo vacsinou mi chodia od nich cez pracovnu dobu vtipy, videa atd. .ja si ich stiham pozriet max vecer alebo nikdy : )
@nenne27 tiez nerozumiem preco sa obhajujes.
Ani netvrdim, ze su doma DENNE o 14.00.
@laila18 ja učim v školstve uz 27 rokov. VS som si robila dialkovo,potom som si este rozsirovala odbor o spec.pedagogiku+ 1.atestacia. No, zalezi ako na tom si,ci mas nejake kredity, 1.atestacnu,pripadne aj 2.
Tam si mozes trocha prilepsit na vyplate. Samozrejme,ze to nejaky cas trva,no je to jeden zo sposobov ako sa posunut v platovke hore. Ja som jedno obdobie chodila este upratovat 1x tyzdenne jeden RD. Ale nakolko sa mi potom pritrafilo UC...kolitidka na cely zivot.....a dieta mam s NKS,tak sa venujem uz iba jemu. Po praci si nieco chystam do prace ako kazda ucitelka +ucim sa so synom,ktory to potrebuje a cas na dalsiu pracu mi uz neostava,nakolko dalsia praca je aj starostlivost o rodinu a domacnost. ☺️ Samozrejme ak si sama a nevychadzas s platenim na zivot,tak porozmyslaj,co by Ta bavilo,na co mas cas a este aj zarobis. Ja som rada,ze zarobi aj moj manzel,tak nemusim hladat inu pracu. Ak by som musela,tak by som si hladala.
@alenka7777 môže byt kvalitný….
@babulkomale tak porovnávať platovo učiteľa a manažéra nechceš, ale pýtaš sa, čo by sme robili, keby sme museli tak makať ako manažéri. No nič by som nerobila, mám prac. dobu do 15,30 , tak ma logicky nezaujíma, čo a koľko robí nejaký manažér.
@alenka7777 ja som len reagovala na to, ze kedze maloktory ucitel nerobil ine zamestnanie len ucil, tak nevie porovnat a mysli si, ze ako jediny na svete si nosi pracu aj domov.
@misana84 stojím si za tým, že nie. To jednoducho časovo nesedí.
@babulkomale nikto to tu nikde netvrdil, že sme jediní. Mnohí ľudia si nosia prácu domov a netvrdím o nich, že je hanba, že o 14 sedia na gauči a čítajú noviny.
@alenka7777 Ja si už x rokov hovorím, že si to budem zapisovať, koľko času reálne strávim pri práci. Čas v práci vidím v Edu, keďže máme čipy a poctivo klikáme, ale čas doma si neevidujem. Od septembra asi reálne začnem a budú to zaujímavé čísla.
@alenka7777 ani ja to netvrdim. Citaj pozornejsie.
@babulkomale moj muz je v top manazmente ale nikdy nikdy si pracu domov nenosi 🙂 nechapem ale preco ucitelom vsetci tak zavidia.ja zavidim tym co denne vysedavaju v kaviarni pred skolou.zaparkuju mercedes a trcia tam cely den.vidim ich z chodby ked mam dozor.im nikto nezavidi :D ale vyflusanym ucitelkam vsetci :D svet sa v r..t obracia :D
@nenne27 Tiež tomu nerozumiem, závidia, nech idú študovať a užívať si naše výhody 🙂. Dnes opäť inzerát - matika, fyzika, geografia. A to je takmer denne, nikdy som toľko inzerátov v lete nevidela ako teraz.
@alenka7777 myslite si čo chcete
Je celkom zabavne, ze mnohe matky nevedia so svojimi vlastnymi detmi vydrzat cez prazdniny, ale zavidia ucitelom aj nos medzi ocami.
@babulkomale čítam s porozumením. To bola citácia Tvojich známych - učiteľov, ktorú si tu Ty odprezentovala.
@misana84 ja si nemyslím, ja to VIEM.
@alenka7777 👍 stále mi rozum nebere ako dokáže niekto hodnotiť prácu kolegu…ďalšia premotivovana učiteľka 😀
Vidím, že sa to tu zas zvrtlo klasicky.🤣
Samozrejme na 1. atestáciu sa chystám, ale poviem pravdu, ako matikarka som minulý školský rok mala 28h úväzok, naozaj takto žalostne málo nás je a to nehovorím, keď nejaká Očr, PN a podobne 🙄 niektoré deti sa to nevedia samé naučiť a keď mi nemá kto odborne odsuplovať, tak ozaj neviem čo skorej. Kde je ešte administratíva , prípravy...tým že zo školy som šla vždy rovno pre 2r dieťa do jaslí, druhé do škôlky, celý zvyšok dňa s nimi a po večeroch tvoriť písomky, opravovať atď atď....a muža mám 😁 veď moja výplata ide na hypotéku , elektrika, plyn, životné poistky.. proste mesačné platby tak bez muža by sme veru nevyžili 🤣 kde je ešte strava, benzín a všetko okolo. 🫣 Len proste na dovolenku sa dostaneme fakt že raz do roka, človek šetrí kde môže aby si mohol aj užiť 🫣
A ano, inu prácu si viem nájsť veľmi ľahko, mám dve vysoké školy, jedna je technického smeru...zatiaľ na tú drží to, že ma to baví a to , že mám čas na moje ešte malé deti 😏
@babulkomale joooj, ale to, že ty vidíš niekoho ísť o 14tej domov neznamená, že potom doma s vyloženými nohami oddychuje. Toto môže napísať len človek mimo odvetvia. ja chodím domov 13.00 lebo máme malú zborovňu, ale pracujem potom často po večeroch, aby som urobila čo potrebujem.
@misana84 Si učiteľka?
@zuzitko74
@alenka7777 a osobne pre mna je ten kvalitný učiteľ, ktorý naučí tak, že deti to vedia aj reálne používať, prepájať súvislosti…keď som učila na gymku tak výsledok bol prijatie na medinu a verte tam sa výsledky dosahovali klasickými metódami ( tabuľa, krieda, vysvetľovanie) na ZŠ áno sa sa hrať a zabíjať čas akože inovatívnymi metódami( áno využívam ich a viem používať) ktoré si reforma vyžaduje.
@zuzanockamt áno som ale asi nie ako polka Slovenska 😀😀😀
@misana84 Ja si napríklad vyrábam dosť vlastných PL - čítanie s porozumením, čitateľská gramotnosť, tiež písomky. A na matiku tak isto, tam je dosť málo materiálov, ktoré sa mi hodia. Plus individuálne vždy pre deti so špeciálnymi potrebami, nemôžem jednu verziu použiť pre každého. Takže ozaj to stojí dosť času.

@espeo Učím na prvom stupni. Okrem pracovných listov z matematiky, slovenčiny, prírodovedy a vlastivedy, tvorím doma aj výzdobu do triedy a didaktické pomôcky. Učivo je síce menej náročné, ale čím mladšie detičky, tým viac názorných pomôcok potrebuješ a tým viac času tej príprave musíš venovať.