Výpoveď dohodou počas rodičovskej dovolenky

talbotko
28. júl 2013

Ahojte, potrebovala by som poradit.... syn nastupuje do skolky od septembra 2013, ale RD mi trva az do februara 2014. Chcela by som vsak nastupit do prace... moja povodna pozicia stale existuje, ale situacia vo firme nie je moc dobra, takze predpokladam, ze to budu chciet uhrat na vypoved dohodou... Viete mi prosim poradit, ako postupovat, kym si nenajdem nove pracovne miesto? ci ist na dohodu az ked budem mat novu pracu, alebo si zobrat odstupne a ukoncit predcasne RD a nahlasit sa na urad prace a ziadat podporu? Vobec netusim, co je pre mna vyhodnejsie a ako z tejto situacie ziskat maximum... vopred dakujem za rady...

grejci1
28. júl 2013

@talbotko ahojky, jedna nemenovaná z mojej rodiny, len aby nebol problém 🙂 zobrala odstupné a nastúpila na PN 🙂 a vcelku pekne "zarábala" a bola doma s rodinou

liz_lemon
28. júl 2013

@talbotko vypoved dohodou ti urcite nikto neda, lebo take nieco neexistuje
bud ti daju vypoved, alebo budes suhlasis s ukoncenim PP dohodou
urcite by si mala ostat na RD, lebo jej predcasnym ukoncenim prides o RP
trvaj na tom, aby ti dali vypoved, lebo vtedy mas narok na odstupne + vypovednu dobu (vyska odstupneho a dlzka vypovednej doby je podla odpracovanych rokov) ak budu chciet dohodu, tak trvaj na tom, aby v nej bolo pisomne dohodnute odstupne, resp. nejaka odmena, ktora by vsak mala byt vyssia, ako to co ti prinalezi pri vypovedi (musi sa ti to viac oplatit)

sisaha
28. júl 2013

@talbotko neukoncovala by som prac. pomer. Syna daj do skolky a ty si pohladaj zatial inu pracu. mOzes mat aj viacerych zamestnavatelov. Potom ked ti skonci RD, tak si nechas dat vypoved z org. dovodov a vezmes odstupne plus vypovednu dobu. Keby si davala vypoved ty, tak nemusis dostat nic..
Radu ako nastupit na PN by som nebrala vazne. Po 1. musela by si mat taku lekarku ktora by ti dlhodobu PN napisala, po 2. von mozes chodit len v case vychadzok, 3. moze ti prist kontrola zo soc.poistovne.. Toto nepovazujem za zarobkovu cinnost a naramnu vyhodu.

talbotko
autor
28. júl 2013

dakujem vsetkym za prispevky... samozrejme, zle som sa vyjadrila... mala som na mysli ukoncenie pracovneho pomeru dohodou zo strany zamestnavatela.... pracovala som tam viac ako 5 rokov, takze mam narok min. na 3 mesacne odstupne... doma zostavat nechcem, takze PN nepripada do uvahy uz aj z dovodov, ktore zhrnula sisaha. Urcite si budem hladat nove zamestnanie.... Viem, ze mozem mat dve prace naraz, ale obavam sa, ze v case ukoncenia RD by mi mohli ponuknut pracu a tym padom by som prisla o odstupne (kedze by som musela dat vypoved ja)... Zaujimalo ma skor, ci po skonceni pracovneho pomeru dohodou mam narok na davky v nezamestnanosti a v akej vyske... je mi jasne, ze tym padom pridem o RP, ale predpokladam, ze davky by mohli byt vyssie....

pena33
28. júl 2013

Ako personalistka suhlasim s tym, co pise liz_lemon. Najlepsie je vycerpat si RD a potom ohlasit nastup do prace, zamestnavatel ti bud ponukne skoncenie PP dohodou alebo ti da vypoved. Ak budes suhlasit s dohodou, je potrebne narokovat si lepsie podmienky, inak nemas dovod zamestnavatelovi vychadzat v ustrety takymto suhlasom. Napr. ak mas pri vypovedi narok 3 platy (vypovedna doba) plus 3 platy odstupne, t.z. dokopy 6 platov, ziadat na dohodu kompenzaciu vo vyske minimalne siedmich priemernych platov. Na mzdovom sa opytaj, ako je to so zdravotnymi odvodmi, pretoze kedysi viem ze z odstupneho sa neplatili, ale ak ti bude na dohodu ponuknuta odmena (nie zakonom definovane odstupne), tak tak tam platis aj zdravotne odvody a teda dostanes pri rivnakej vyske kompenzacie menej. Ale ako hovorim, toto si este over na mzdovej uctarni, lebo sa mi nieco mari, ze uz aj na odstupne sa vztahuju odvody a teda je to jedno.
Na davky v nezamestnanosti mas narok vzdy, ak si za posledne styri roky aspon dva odpracovala, forma a dovod skoncenia PP sa neskuma. Ale tu (podporu) predsa mozes poberat aj po skonceni RD, ak si nenajdes pracu (zabezpecis si tym dlhsie "nejaky" prijem), ale ty musis vediet ci a aku sancu mas, najst si pracu a podla individualnych okolnosti zvazit, co je pre teba najvyhodnejsie.
A este chcem upozornit na jednu vec. Prever si, ci nemate Kolektivnu zmluvu, ktora moze upravovat podmienky pre skoncenie PP vyhodnejsie ako su definovane v Zakonniku prace a podla toho nastav svoje poziadavky na pripadnu ponuku dohody.

talbotko
autor
28. júl 2013

@pena33 ďakujem pekne za odpoveď... len pre úplnosť, ak by mi teraz ponúkli ukončenie PP dohodou mám nárok dokopy až na 6 platov? Neplatí bud 3-mesačná výpovedná lehota alebo 3 mesačné platy ako odstupné?

pena33
28. júl 2013

Nemas zaco. Pokial viem, od 1.1. 2013 bol subeh vypovednej doby a odstupneho opat obnoveny, takze mas narok na oboje.

talbotko
autor
28. júl 2013

@pena33 ano, uz som si to pozrela v novele zakona.... este raz dakujem ... myslim, ze v tomto pripade pre firmu nebude az take vyhodne ist na dohodu... tak uvidim, co mi povedia a podla toho sa zariadim 😉 pekny zvysok dna prajem