Výpoveď po rodičovskej

coldplay2204
11. nov 2013

Ahojte,

o 2 dni sa mi konci rodicovska, na ktorej som 5 rokov (2 deti za sebou). Kedze som pred tehotenstvom pracovala v Bratislave a kvoli rodinke sme sa prestahovali na vychod, po skonceni rodicovskej (13.11.2013) dostavam v praci vypoved.

Uz mesiace sa snazim zistit kolko dni dovolenky si mam vybrat pre vypocet podpory v nezamestnanosti. Skusala som osobne zistit v Socialnej poistovni, volat do viacerych Socialnych poistovni, Urad prace - vsade vsak rovnaka odpoved - nikto nevie.

Z viacerych zdrojom som vsak pocula, rozne informacie ako postupovat:

1. niektori radia vybrat IBA 1 den dovolenky!

2. ini, vybrat si celu dovolenku

Vedeli by ste mi prosim urgentne poradit?

Dakujem

Ivana

zalka
11. nov 2013

@coldplay2204 vezmi si 1 den dovolenky, a zvyšok si nechaj preplatiť ... budeš mať max. podporu.
Ak vyčerpeš všetku dovolenku tak podpora bude rátaná len z platu a ak nemáš plat 1600 e mesačne tak podpora maximálna nebude.

coldplay2204
autor
11. nov 2013

Ahoj Zalka,
presne take nieco mi radila jedna znama.
Stale mi to vsak nejde akosi do hlavy ako sa to pocita (preco 1 den je v skutocnosti viac)?
Poznas nejaky vzorec, pomocou ktoreho sa to vypocita?
vdaka

zalka
11. nov 2013

@coldplay2204
pr. za 1 den dovolenky dostaneš 10e .. máš 15 dní dovolenky
1) vyčerpeš 1 den 14 preplatia spolu mzda 150 eur .. za 1 den ... = max. podpora
2) vyčerpeš 15 dní dovolenky spolu mzda 150 eur za 15 dní .. tj. za 1 den 10e tj. podpora 5 eur na den ...
už vidíš ten rozdiel?

coldplay2204
autor
11. nov 2013

dakujem krasne.
Ak tomu spravne rozumiem, v oboch pripadoch aj 1) aj 2) dostanem 150 EUR s tym rozdielom, ze v prvom pripade sa 150 EUR podeli iba 1 dnom na vypocet zakladu, cize zaklad ostane 150 EUR zatial co v druhom pripade sa 150 EUR podeli 15 dnami a tym padom je zaklad iba 10EUR, z ktoreho sa nasledne pocita podpora, tak?
Vdaka

zalka
11. nov 2013

@coldplay2204 áno presne tak ... si to pochopila správne

coldplay2204
autor
11. nov 2013

Fantasticke, dakujem velmi pekne za pomoc zalka!

Ked sme pracovne cinni, vsetci odvadzame povinne odvody do socialnej poistovne, ked ju vsak potrebujeme, nikto nevie alebo nechce poradit. Zit na Slovensku znamena iba tomuto statu platit a nic od neho nedostat.

zalka
11. nov 2013

@coldplay2204 no vieš občas treba aj kamarátkam a známym uveriť 😝

coldplay2204
autor
11. nov 2013

no bolo by to lahke, ak by vsetky povedali to iste. Zial jedna tvrdi bod 1 z mojej uvodnej otazky a ina bod 2.
Navyse dnes som dostala este aj tretiu moznost a to nevybrat si ani jeden den dovolenky s tym, ze sa mi vypocita zaklad z prijmu pred nastupom na matersku a rodicovsku cize spred 5-tich rokov. No je v tom velky chaos.
Ak sa Ta este mozem opytat, odkial mas info o 1 dni dovolenky? (kamaratky, Tvoja vlastna skusenost alebo pracujes v Socialnej poistovni)?

vdaka!

zalka
11. nov 2013

@coldplay2204 nepracujem na SP a ak si pozrieš na koníkovi moje rady holkám, tak sú vždy rovnaké ... 1-2 dni dovolenky ... a mnohé baby spätne napíšu že im dali max. podporu ...

coldplay2204
autor
11. nov 2013

@zalka
Tak velmi rada Ti napisem este 10x dakujem ked mi urady vyrataju slusnu podporu 🙂
Dakujem za pomoc

zalka
11. nov 2013

@coldplay2204 rado sa stalo ... 🙂

smejka330
1. feb 2014

zalka / gapa / olifček / evita68 / zara13 ..dievčence,prosím Vás poradíte aj mne?? (práve som sa zaregistrovala,preto Vás prosím o zhovievavosť so mnou,ak komunikujem zle 😖 najradšej by som Vám to poslala do správy..)
Rodičovská r.mi končí 7.2.2014 (dieťa má v ten deň 3r.),do práce som začiatkom decembra poslala list,že sa dňom 8.2. vraciam.Po novom roku som do firmy zašla osobne sa spýtať,čo a ako.Citujem odpoveď :"to,čo si robila predtým,takú robotu už pre teba nemám,ale je tu jedna robota,ktorú teraz robí dôchodkyňa-(brigádnička,alebo na dohodu??to som si nezapamätala) môžem Ti ponúknuť len to.Ber,alebo nechaj tak." Všetko teda prebehlo len v ústnej rovine.Nedostala som nijaký papier o tom,že moje miesto napr.neexistuje,alebo som nadbytočná.
Táto práca nie je podľa môjho prac.zaradenia,aj platovo je nižšia.Viem,že ju nemusím prijať. Háčik je "LEN" v tom,že šéf robí všetko pre to,aby nemusel dať odstupné.Používa na to všetky nátlakové prostriedky 😢
Náhodou som sa dostala aj na Modrého koníka,objavila som vzácne ženy,ochotné pomôcť 😉 všeličo som si tu naštudovala,čo mi mnohé veci ujasnilo,už by som to len potrebovala "voviesť do praxe" 😉

ČIŽE-v pond.10.2. prísť riadne na 6.-tu do práce a pýtať prácu podľa mojej prac.zmluvy.Ak takú prácu nemá,a ponúkne mi tú inú,a ja ju neprijmem,nabeton mi povie,že si mam dať vypoveď. Samozrejme,že nebudem súhlasiť,v takom prípade ale môžem urobiť ČO?- ak mi robotu nijakú nedá,a ja nepristúpim na jeho návrh??Ak ma bude tlačiť k podpisu okamžite??
(mám oprávnene takéto obavy,lebo presne toto som s ním riešila pred 3.r.po predch.rodičovskej! 😠 )
1./ Čo môžem urobiť??volať na Inšp.práce?,
chcela by som aj ja získať tú max.podporu,o ktorej som sa dozvedela až TU,ale neviem presne,aké dátumy by mali figurovať na papieroch,keďže RD končí v pia,poradíte mi s tým,prosím??
Robím tam od r.1999,medzi materskými som si riadnu dovolenku nečerpala,-a toto je 2.oblasť,kde by som tiež veľmi súrne potrebovala pomoc od niekoho,kto ovláda výpočty a krátenia dovolenky-Nájde sa niekto??

Dievčatá,ako mám teda postupovať?? (Viem,že výpoveď by mi mal dať ON podľa §63 ods.1b,alebo prideľovať prácu v zmysle PZ.ak takú prácu nemá,ide z jeho strany o "prekážky." Ako toto funguje,prosím Vás??nerozumiem tomu.Je to náhrada mzdy vo výške priemern.mzdy,ale nemôže sa stať,že ma v tom čase vyhodí pre napr.porušenie prac.disciplíny?)

2./ Ak nijako nebude ochotný mi dať výpoveď ON,ale bude trvať na dohode,aké by malo byť presné znenie?? napr.takto ?? "Rozviazanie TPP dohodou podľa § 60 ZP z dôvodov uvedených v § 63 ods,1b ," alebo ako????

Volala som na Inšpektorát práce,kde mi povedali,že mi patrí odstupné vo výške 3-nás.priemern.mes.mzdy podľa §76 ods.1c-ak plynie 3-mes.výp.lehota od 1.3.-31.5.,
a 4-nás.priem.mes.mzdy,ak v ten deň (t.j.10.2.) skončí Prac.Pomer=§76 ods.2.

3./ Čo by bolo podľa Vás -s ohľadom na to,že chcem získať max.podporu-rozumnejšie-štorcovať sa s ním o výpoveď (môže mi ešte počas výp.doby nejako ublížiť=siahnuť na nárok na odstupné?príp.mi neumožniť vyčerpať napr.1-2 dni RD,alebo odmietnuť preplatenie zvyšku RD??,,,,či nebodaj nariadiť jej povinné vyčerpanie ?a tak stratím=nesplním podm.získania max.PvNez.??? ☹

4./ Alebo pristúpiť na dohodu??(tu prosím uviesť znenie tej dohody,ako tam má byť spomenuté odstupné,k akému dátumu má byť vyplatené a pod..)
5./ Aké mám nároky žiadať odstupné pri dohode tak,aby to bol akýsi ekvivalent k výpovedi??

Zaujímajú ma najmä tie dátumy,prosím ,všetko píšte "polopatisticky,ako pre debila" 😀 ja si to aj 2x prečítam,len aby som sa uistila,že som všetko pochopila správne a "neofajám " samu seba neznalosťou 😒 🙂 radšej sa aj 2x spýtam..
Toto je môj 1.výstup z práce,mám z toho "bobky" a hlavne nemienim poškodiť neznalosťou sebe samej..
ĎAKUJEM vám všetkým za odpoveď a váš čas!!!!!!!

6./ Ak by mi niekto chcel pomôcť s tým výpočtom dovolenky,pošlem dátumy do správy. ĎAKUJEM Vám,žienky. <3

smejka330
1. feb 2014

@zalka / @gapa / @olifček / @evita68 / @zara13...prosím vás,viete mi niektorá poradiť-v príspevku vyššie ? ďakujem vám...

evita68
1. feb 2014

@smejka330 oznámila si listom mesiac dopredu, že nastupuješ do práce po RD?

1. prídi do práce ako máš, postav sa a čakaj na zadelenie práce, na ktorú máš zmluvu.. a čakaj.. aj dva dni aj tri, jeho to prejde.. sama si výpoved nedávaj, prišla by si o odstupné.. čo sa týka ukončenia, najlepšia by bola DOHODA o skončení prac. pomeru s uvedením par. 63 ods. 1, vtedy je nárok na odstupné aj pri dohode.. dohodnite sa na skončení v pondelok, budeš mať dostatočne vysokú mzdu na max. podporu - odstupné, prepl, dovolenku
môžeš aj tie dátumy poslať, mrknem ti na to

smejka330
1. feb 2014

@evita68 ,ďakujem za odpoveď,áno,posielala som 8.12.Tie dátumy môžem do súkr.pošty?

smejka330
1. feb 2014

@evita68 myslíš to tak,že nemusím čerpať ani 1 deň RD? Pôvodne som myslela,že sa skúsim dohodnúť na čerpaní RD v pond.10.2. a PP ukončiť ku dňu 11.2. Aký vymer.základ by tam vznikol? vyšla by tak tá podpora?

evita68
1. feb 2014

@smejka330 aký jeden deň RD ?? RD je rodičovská dovolenka, a tú maš do 7.2... keď ti končí 7.2. tak 10.2. nech je /ak môže/ koniec pracovného pomeru dohodou s uvedením toho par. 63 a tento deň aj ukončenie prac pomeru.. s tým, že ti preplatí aj dovolenku v tomto dni

smejka330
1. feb 2014

sorry, @evita,myslela som tým 1 deň Riadnej dovolenky 🙂mala som to tak napísať

smejka330
2. feb 2014

@olifcek a Ty by si mi nevedela poradiť?

zalka
2. feb 2014

@smejka330 pre max. podporu potrebuješ čerpať 2 dni dovolenky ... 10 a 11.2. s tým, že PP ti skončí 11.2. .. spolu s preplatenou dovolenkou a odstupným dosiahneš max. podporu ( aj bez odstupného ak máš dosť dovolenky ) ..

a čo sa týka nátlaku k podpisu, s kludným hlasom povedz, že chceš papiere domov na preštudovanie, že máš dohodnuté stretnutie s právnikom či je všetko v poriadku a ked ti to odobrí právnik, tak potom podpíšeš dané papiere. V žiadnom prípade nič nepodpisuj, hlavne nič také čomu nerozumieš a tiež žiadne prázdne papiere ...

2) ak ti nebude ochotný dať výpoved on, a dáš výpoved ty.. tak nemôžeš ju dať podla § 63 ... ak končíš ty PP tak nemáš nárok na odstupné , len on ti môže napísať dohodu alebo výpoved s výpovednou lehotou podla § 63

majusqa77
2. feb 2014

@smejka330 este k tvojmu prispevku - moze ti dat aj inu pracu, ale rovnako platovo ohodnotenu. ak je taky vychcany, je mozne, ze ti skusi dat podpisat preradenie na inu poziciu s nizsim platom...

smejka330
3. feb 2014

@majusqa77 ,na 100% by som podpisovala preradenie,to mi povedal ..tá práca je o 1 plat.triedu nižšia,ako moja pôvodná . Ak by bola na rovnakej úrovni,vzala by som to.A nehrozí na nej nijaké "povýšenie",či tzv."kariérny rast" 😀 😝

majusqa77
3. feb 2014

@smejka330 sak prave - ani to niesi povinna podpisat.. ..proste povies nie a hotovo 🙂

smejka330
3. feb 2014

@majusqa77 v tom prípade by mi mal dať výpoveď on,pretože moje miesto buď neexistuje,alebo som nadbytočná,že? vtedy to pokračuje ako? výpovedná doba by mala začať plynúť od 1.3.-31.5. (3 mes.=PP trvá 15.-ty rok),počas nej mi nemá prideľovať akú prácu,čiže sú to z jeho strany tzv.prekážky.Môže mi nariadiť vyčerpať dovolenku,že?

majusqa77
3. feb 2014

@smejka330 ano, v tom pripade by ti mal dat vypoved on. kolko je vypovedna podla zakonnika prace si nepamatam a na telefone sa mi to zle hlada :( , ale moze byt, ze 3 mesiace. urcite mas narok na vypovednu lehotu a odstupne, pripadne dohoda s odstupnym. a dovolenku - ano, moze chciet od teba cerpanie pocas vypovednej lehoty

smejka330
3. feb 2014

@majusqa77 ďakujem Ti zatiaľ 😉

smejka330
5. feb 2014

@majusqa77 porad este,ako to mam spravit.mam ist teraz v pia 7.2.v posl.den rodicaku do rob.a riesit tam sposob ukoncenia pp,(cez vikendy sa nerobi)alebo ist az v pond.-v 1.prac.den po vikende?? a ty si tiez myslis,ze staci cerpat 1 den dovolenky-kvoli max.podpore? Muz,byvaly kolega sa mi smeje,ze sa zbytocne""trasiem "" na odstupne-ze ho aj tak nedostanem☹ 🙂 a

I

zalka
6. feb 2014

@smejka330 ak ti RD končí v piatok 7.2. tak na max. podporu potrebuješ čerpať 2 dni dovolenky, a plat za tie dva dni by mal byť cca 220 eur ( dovolenka + prepplatená dovolenka ) len tak bude podpora maximálna.

smejka330
7. feb 2014

@zalka diky aj za tu sumu..vsstko mi to pomoze vediet taketo veci..este porad,ak vies,ake papiere musim dostat,resp.pytat..stale neviem,ci tam ist uz zajtra,ci az v pond. :-\