icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

mima595
22. máj 2012

@gretka2 - zle si to pochopila..ty musis byt SUCASTNE poistena pocas dna, kedy budes robit...vlasten si to pochopila dobre, len zle napisala...
29.5 konci rodicak, hned 29.5 pojdes do SP, prihlasis sa od 30.5 na balik, 30.5 si v praci, 31.5 možes bud dat vypoved, alebo odpracovat, alebo cerpat dovolenku a 1.6 už vypoved...pozor aby si tam nemala vikend...a hned sa odhlasit z DPvN

to s tym mesiacom je zbytocne vela...tam staci, ak odpracujes den...cely mesiac je zbytocne drahe, to by si musela na cely mesiac platit cca. 800E....
efekt bude rovnaky, ci budes mat odpracovany 1 den alebo 1 mesiac..ak to vyjde, tak staci 1 den, ak nie, tak ani cely mesiac ti nepomoze.....

ani3012
22. máj 2012

takže baby...mám tiež taký istý problém...prac. zmluvu mi ukončia z dôvodu,že nemajú pre mňa prácu...
28.5. končí RD a výpoveď som poprosila,keby že mi ju dajú,nech je k dátumu 1.6. 2012
tiež by som chcela ísť na SP a dať si doplnkové poistenie...... potom sa mi dávka v nezamestnanosti bude vyratávať z doplnkového poistenia ? je tak ?

už som sa dočítala,že ak aspoň 1 deň neodrobím,tak nemám nárok na vôbec žiadne dávky

ani3012
22. máj 2012

a ak by nesúhlasili,tak sa dám na PN 😀 to sa berie,ako keby som bola zamestnaná...

mima595
22. máj 2012

@ani3012 - nie PN sa nerata, akoby si bola zamestana...PN nic neriesi...ak pojdes po ukonceni RD na PN, tak sa podpora bude ratat z obdobia pred nastupom na rodicovsku dovolenku

gretka2
22. máj 2012

@mima595 Ak to vyjde, alebo nie 🙂)) ...som myslela, ze ked to tak urobim, tak to vyjde. Ci to zalezi od nejakej pani, ci mi to uzna, alebo nie? ...alebo ako to je. od coho to zalezi?

mima595
22. máj 2012

@gretka2 - malo by to vyjst...len clovek nikdy nevie, ci nieco neprehliadne, ci mu nieco neunikne, co v konecnom dosledku je velmi dolezite...
ja sa v tejto problematike vrtam už asi rok, ale tiež som bola ako na trni, kym mi neprislo rozhodnutie 😉

gretka2
22. máj 2012

A toho 1,5 dna dovolenky teda si mam dat preplatit, alebo si ich vybrat a vypoved dat k 31.5.? Lebo mi hovorili, ze je tam rozdiel v palteni odvodov, ci co.

rut
22. máj 2012

Ked mi dá zamestnávateľ výpoveď po skončení rodičovskej dovolenky (materska - rodičovská - materská - rodičovská), nečerpala som si medzitým dovolenku ani PN, tak mi môže dať výpoveď k poslednému dňu rodičovskej dovolenky alebo až k prvému dňu po ukončení rodičovskej? Mám nárok na rodičovský príspevok? Myslím, že je nejaká úprava, že nemôže byť iný príjem súčasne s rodičovskou.

liz_lemon
22. máj 2012

@rut ked ti da vypoved, tak ti musi zacat plynut vypovedna doba, to znamena, ze normalne by si nastupila a pracovala, a tym by si nedostala odstupne
napr. RD ti konci 22.05.2012, zamestnavatel ti da vypoved 23.05., ale vypovedna doba zacne plynut az od 01.06.2012
na rodicovsky prispevok narok nemas, ved RD ti skoncila
ale pocas RD mozes pracovat, teda mozes poberat rodicovsky prispevok aj mat prijem

rut
22. máj 2012

@liz_lemon A kedy mam narok na odstupne, ak dostanem vypoved?

liz_lemon
22. máj 2012

@rut ak sa nasledne so zamestnavatelom dohodnes na ukonceni PP s vyplatenim odstupneho, alebo aj pri vypovedi, ak by sa tvoje miesto zrusilo

rut
23. máj 2012

@liz_lemon Dakujem. Ale stale neviem, ci mi moze dat vypoved k poslednemu dnu rodicovskej dovolenky alebo az prvy den po jej ukonceni.

gapa
23. máj 2012

@rut
výpoved ti počas rd dať nemôže, až po ukončení Rd. Dohoda je možná kedykolvek.
Mať príjem môžeš aj počas poberania rodič.príspevku. Len poberať podporu + RP nie je možné.

rut
23. máj 2012

@gapa Dakujem.

gretka2
31. máj 2012

@mima595 tak uz to mam za sebou. 29.5.mi skoncila RD. 30.5. som bola na pol dna v praci 🙂 ,mala som 1,5dna dovolenky, tu som si vycerpala, a k 31.5. som dala vypoved. Zaroven som bola 29.5.v soc.poistovni, prihlasila som sa na dobrovolne pistenie, cely balik, na 2300 EUR. Dnes 31.5. som sa bola odhlasit. Poistenie trvalo 3 dni. (cca 73 eur 🙂. Dufam, ze to nebudu vyhodene peniaze, elbo mam z toho zvlastne pocity. Zajtra pojdem na Urad prace, ak mi dojdu vsetky podklady zo zamestnania, posielali to postou. Myslis, ze ta vyssia podpora by mala vyjst? Moc by mi to pomohlo. A na urade prace im ako potvrdim DPvN? Mam len kopie prihlasky a odhlasky zo soc.poistovne.

mima595
31. máj 2012

@gretka2 - na urade prace nijako...tam sa len zaevidujes..oni ti potom daju papier pre evidenciu na SP, kde poziadas o podporu...a tam budes vypisovat papiere, ake si mala VZ v akom obdobi a tam uvedies aj to dobr. poistenie...

dufam, že ti to vyjde.....daj potom vediet

zuzkaxx4
31. máj 2012

@mima595 mozem RD ukoncit aj o 2 dni skor a nasledne cerpat 2 dni dovolenku nechat sa DPvN z maxima na tie 2 dni potom vypoved s odstupnym a vyjde mi vyssia podpora? tych 1100e? mozem to urobit aj s 1 dnom,nebude to podozrive na SP to poistenie na 1 den? dakujem

mima595
31. máj 2012

@zuzkaxx4 - ci je to podozrive..myslim, že kazda pracovnicka vie, preco sa to robi...ale zase este som sa nestretla s pripadom, že by to skumali
podla mna je jedno, ci mas odpracovane 1 alebo 2 dni....
ale ked ti vyplatia odstupne, ani si nemusis davat dobrovolne....vyjde ti pravdepodobne maximum

sisaha
31. máj 2012

@ani3012 mne tiez povedali, ze pre mna pracu nemaju, ale pravda je taka, ze na mojom mieste je baba na zastupovanie. Ak sa nedohodneme, tak im pisomne oznamim, ze nastupujem do prace a pockam co sa bude diat. Nedam sa len tak vyhodit..

ani3012
4. jún 2012

@gretka2 som strašne zvedavá či ti to vyjde a mám aj ja zmiešané pocity...rada by som ti to dopriala ale na druhú stranu zas nie-lebo si budem nadávať,že prečo som to neurobila aj ja nechala sa oklamať od pracovníčky na SP 😀 😉
chápeš,že ? 😉

gapa
4. jún 2012

@ani3012
takže si kedy skončila prac.pomer? toho 28.5.?

majkaas
4. jún 2012

ahojte, nevedel by mi prosím niekto poradiť? Ak nastupujem do práce po RD, ale synček má ešte len 2 roky, pravdepodobne po týždni či dvoch dostanem výpoveď, z čoho sa mi bude vyrátavať podpora (tuším sa berú VZ z posledných 2 rokov), bude sa pre výpočet podpory zarátavať aj výška materskej, ktorú som poberala pred 1,5 rokom?
- v podstate mi ide o to,že by som chcela mať čo najvyššiu podporu, keďže odpracujem len pár dní a dostanem odstupné, tak ak by do toho zarátavali a rozpočítavali to aj na obdobie materskej tak by to už bolo pre mňa asi nevýhodné.
Vopred ďakujem za rady.

ani3012
4. jún 2012

@gapa 31.5. skončil prac. pomer
28.5. rodičák

sisaha
4. jún 2012

@ani3012 cize si 3 dni "odpracovala", alebo cerpala dovolenku? Tak by si mala dostat max. podporu..aspon myslim..

sisaha
4. jún 2012

@majkaas a preco chces ist do prace, ked ta maju vyhodit?? Bud na RD az do 3 veku dietata a potom nastup

ani3012
4. jún 2012

@sisaha no uvidím tu max. podporu...som pracovala na polovičný úväzok 😅
ešte mi preplatia dovolenku, 15 dní

sisaha
4. jún 2012

@ani3012 aha, tak hadam sa dopracujes k slusnemu cislu, ked sa zapocita aj odstupne a dovolenka

gapa
4. jún 2012

@ani3012
tak to máš dobré. Za tie 3dni síce máš polovičký úväzok, no tá preplatená dovolenka ti zvyši vym.základ, tj. bude vym.základ vysoký na 1kalendárny den a z toho sa ti aj vyráta podpora.

majkaas
4. jún 2012

@sisaha no vyhodiť ma vyhodia určite, lenže teraz je ešte maximálne podpora dosť vysoká, čo budúci rok už nemusí byť, takže som vypočítava mrcha a rada by som mala teraz tú maxipodporu a aspoň raz niečo využila z tohto štátu, keďže som mala vyšší príjem a naplatila som sa do systému viac než dosť. No a vlastne teraz by si vybavil rodičovskú manžel, ja zostanem musím aj tak zostať ešte do septembra 2013 doma, lebo malého mi nevzali do škôlky a je aj taký mamičkovský, takže asi bude lepšie, keď pôjde do škôlky ako 3,5 ročný, takže za normálnych okolností, keby som nešpekulovala, by som bola do apríla 2013 na RD, potom 6 mesiacov podpora - to by mi pokrylo čas do septembra, kedy by išiel synček do škôlky, a ja by som medzitým hľadala novú prácu, takto, len vyčerpám podporu teraz, rodičák bude poberať manžel, potom to zas prehlásime na mňa a potom budem 6 mesiacov bez príjmu a hľadať si prácu. Teda neviem či robím dobre, len dúfam, že hej.

majkaas
4. jún 2012

ozaj, aká je teraz výška max. podpory?