Vyslanie z práce do zahraničia - skúsenosti
Chcem sa spýtať tých dievčat, ktoré toto reálne prežívajú na ich názory a skúsenosti, či sa to dá zvládnuť a takto žiť. Ide o to, že môjmu partnerovi s ktorým bývame v spoločnej domácnosti 1,5 roka, snažíme sa o miminko (máme za sebou prvé IVF, žiaľ neúspešné) a celkovo máme veľmi pekný a harmonický vzťah sa trošku komplikuje situácia s prácou. Ide o to, že pracuje pre spoločnosť ktorá je nadnárodná. Jeho "zázemie" je na SK, pracuje tam viac ako 2 roky a je veľmi spokojný, práca ho baví a aj peniaze celkom újdu. Začiatkom týždňa mu však vedenie spoločnosti povedalo, že sa spoločnosti na SK nejakú dobu moc nedarí a ak chce naďalej u nich pracovať musí rátať s tým, že viac času bude musieť byť mimo Slovenka. Nepôjde o takzvané služobné cesty, ale ich predstava/ponuka je, že ho niekam vyšlú na dlhšie obdobie 6, 15, 20.. týždňov v kuse, potom príde na SK na nejaký čas, ktorý ale nevedia nijak definovať, takže kľudne aj iba na pár dní, týždňov a potom zase niekam von s tým, že v podstate nebudeme vedieť ani na aký čas, len kam. Teraz práve sa má rozhodnúť nad Francúzskom, alebo nejakým ostrovom v Karibiku a netušíme na aký čas, len to, že minimálne na 6 týždňov a viac podľa potreby, čo ale nikto nevie predpovedať či to + 2 alebo + 10 týždňov. V podstate podstatne väčšiu časť roka bude tráviť boh vie kde v zahraničí. Je možné dlhodobo ustáť takýto typ vzťahu? Ide mi o to, že ja odluku nezvládam, nie som síce typ ženy čo drží muža na uzde, no ak niekoho milujem potrebujem jeho prítomnosť a neviem si predstaviť byť väčšiu časť roka bez neho. Povedala som mu, o tom ako to ja vnímam, cítim a aj moje obavy, no netlačím ho do žiadneho rozhodnutia. To by mal asi spraviť sám, ideálne spoločne. Keď som sa pýtala na jeho názor, tak povedal, že tiež nevie čo s tým, že si aj on potrebuje nechať to prejsť hlavou. Ja viem, že ma ľúbi a že chce byť s nami (s mojou dcérou, ktorá ma 10 rokov a jeho berie ako tatina), no tiež viem, že do tejto práce investoval veľmi veľa času, samorozvoja, vzdelávania (ide o projekčnú činnosť v rámci automatizácie a tu na SK nie je veľmi veľa možností sa v tomto smere uplatniť). Tým, že sa nejedná o dlhodobý pobyt v zahraničí (myslím na jednom mieste) nie je ani reálne zvažovať možnosť, že by sme tam s dcérkou odišli spolu s ním.
Neviem ja čo s tým, no viem, že ho nechcem stratiť a veľmi sa pre toto celé trápim :(
@karolinakr ono sa to ľahko povia presťahovať sa s ním, ja ani dcéra neovládame cudzí jazyk, dcéra je školou povinná, má tu otca s ktorým chcem aby bola naďalej v kontakte, mám tu chorých rodičov, ktorých tu nechcem nechať. Tiež staršia dcéra je tehotná, za mesiac a pol budem babina. Takže toto sú všetko veci, ktoré musím brať do úvahy. Nejedná sa o zmenu pozície, stále bude projektant, len ho dajú na projekt do tej krajiny, kde práve je. Na "budúcnosť" sa informoval, ale nikto mu samozrejme nevie povedať čo bude. Toto zrovna nesúvisí práve s COVID19, ale ide o to, že slovenský trh je dosť slabý, a jednoducho už tu spravili čo mali, alebo ako to povedať. Možno príde nový projekt na SK čo zastrešia, no to nikto nevie dopredu povedať.
Nemáte dosť informácií na to, aby ste na nich stavali zásadné rozhodnutie. Zatial by som čakala až budú, prípadne vyskúšala nový model a potom sa rozhodovala.
@ckocka prepáč, ale tvojmu komentáru moc nerozumiem? Toto nie je vôbec záležitosť financií, bývame vo veľkom rodinnom dome, máme všetko čo potrebujeme a o peniazu núdzu naozaj nemáme, ak sa na toto pýtaš. Vyšli by sme aj z menšieho príjmu môjho partnera.
Fúha, tak toto vyzerá zle.Ja som taký cestovateĺ, tak mne by to skór vyhovovalo odtiaĺtvo vypadnút, tak je to teda na ňom.Počkať ako sa to utrasie, ako dlho kedy kde bude.Možno to bude len prechodná doba no a potom rozhodnutie je na ňom.On bude musieť zvážiť či praca či vzťah.Ja viem je to ťažke..
Ja by som si vybrala prácu pred vzťahom, takže moje rozhodnutie by bolo asi radikálne ine🙄😼
@zuzkalujza Píšem informácií, nie financií.
@ckocka 😂🙈 prepáč
@ckocka informácie vraj budú dávať predbežne, no odcestovať by mal už v priebehu pár dní a netušíme na koľko. Ak to bude chcieť skúsiť určite ho podporím, aj keď pre mňa to bude extrémne ťažké a pre dcérku ani nehovorím :(
Skúsenosti a dobre referencie ma.nech si najde nieco nove ak nechce o vas prist a zas ocakavat od teba nemoze a a ni ty od neho ze si budete pol roka verny a cakat na seba
@lenuliatko84 veď toto. On by si rád našiel niečo nové, no ako som už písala, na SK trhu je toto veľmi "omedzená" profesia a tých možnosti je naozaj veľmi veľmi málo žiaľ.
A ako to ma uvedene v prac zmluve, ako to bude finančne ohodnotene ? Však ked mu nič podstatne nepovedia tažko niečo na to povedat.
@zuzkalujza tiež som bola na projekte v Mexiku. To je pre bezdetných ľudí takto pendlovať hore dole. Keď tuzi po dietati, tak určite nie. Rovnako podľa mna starsia dcéra očakáva, že jej budeš pomahat s vnucatom, mladsia by došla o kamarátov, keby sa mala stahovat, takze podľa mna ani nie je realne, aby si sla raz za ním, keď tu mate take zazemie. Otázka je, čo s tvojim partnerom, aby nebol nestastny, že prišiel o pracovnú prilezitost a pocit naplnenia z prace. 😏
@zuzkalujza Z tvojich riadkov citit, ze s tym nie si stotoznena a ani tebe sa velmi nechce stahovat, aj ked je to len na cas. Ked tvoj partner robi v takej spolocnosti, tak sa s tym ma ratat, ze taketo noeco poze ale ani nemusi prist. Moj muz tiez robi v takej spolocnosti a uz ho poslali vselikde. Akurat na kratku dobu, co ty pises, ze 6 tyzdnov, to bolo u nas milion krat ale staHOVAT Sa, az ked je zmluva na dlhsiu dobu. Moj muz bol vyslany do Saudskej Arabii najskor na 3 roky, z ktorych sa nakonies stalo 10 rokov a poslednych 5 rokov sme tam boli ako rodina. prakticky dve mladsie deti tam boli od narodenia. Ono len tak ho na rok dva nemozu vyslat, musi mat na to zmluvu s presnymi podmienkami. Vyslani maju domovsku pracovnu zmluvu, ktora im bezi stale, a extra zmluvu pre zahranicie. Ono toto si musite vyjasnit medzi sebou. Vy dvaja vlastne nemate nijake zaväzky. Nie ste manzelia, nemate spolocne deti, ty nechces koli dceram, tiez odist len tak s mladsou dcerou nemozes, musi dat na to suhlas aj otec dietata a taktiez, ked este nic nie je iste, nic by som zatial neriesila. A kedze ja uz mam skusenosti, poviem takto, pod jeden rok by som s detmi nesla. keby som nemala deti a dobru praco, enrozmyslala by som. Ale pri detoch musis vela organizovat. O kamaratov nejde, deti si najdu rychlo novych ale skolu, aku, kde atd. My sme mali ist napr. teraz v auguste rovno zo Saudi do Francuzska, tiez v ramci firmy. Uz bolo vsetko vybavene, corona prekazila plany. Cize zatial muz managuje projekt z nasej domovskej krajiny (DE), dcera normalne pokracuje v skole podla rocnika a ked sa vsetko ustali, tak pojdeme. Ono v dnesnej dobe pendlovanie po svete aj s rodinou vobec nie je problem. Jazyk tiez nie je problem. Vzdy sa nejak da dohovorit a deti s tym uz vobec nemaju problem. Len ja skor vidim problem u teba, ako enchces a hladas ako sa neda a neist. Ale ako vravim, pokym nebude mat muz vo vrecku nieco konkretne, konkretnu zmluvu aka krajina, ake mesto, aka roboty a hlavne na kolko, tak by som zatial nic neriesila.
@stefi_k v pracovnej zmluve má, že môže byť v prípade potreby vyslaní do zahraničia, ale žiadne konkrétne podmienky nie. Finančne to bude lepšie ako na SK, ale ako som hovorila, financie pre nás nehrajú rolu
@yanni nemám pocit, že sa vyhováram a hľadám zámienky pre to prečo sa nedá odsťahovať do zahraničia. Okrem toho, že ma bude potrebovať staršia dcéra ktorá za 1,5 mesiaca rodí, mám tu rodičov, ocino je onko pacient a kedykoľvek sa môže už stať čokoľvek, maminka je tiež na tom zdravotne nie moc dobre. Mladšia dcérka má pekný vzťah s ocinom a chce s ním prirodzene tráviť čas. Tiež je školou povinná a neviem si dobre predstaviť ako by navštevovala povinnú školskú dochádzku v krajine ktorej reč neovláda. Takže kvôli tomuto si to áno nedokážem predstaviť, ale netvrdím, že to nie je možné a už vôbec nehľadám výhovorky......
@zuzkalujza Neviem presne ako to ma v zmluve definovane ale napr.moj muz może aj odmietnut. My sme mali teraz na vyber Juzna Afrika, UK alebo Francuzsko. Keby tam nebolo to FR, tak odmietneme uplne. Co sa konkretnych podmienok tyka, musia mu povedat konkretnu krajinu a ked neodmietne, tak mu musia dat novu zmluvu na zahranicie a tam budu konkretne podmienky.
@yanni v zmluve má iba že ho môže zamestnávateľ poslať do zahraničia na nejaký projekt, ale nič viac k tomu. Čo by bolo ak by cestu odmietol neviem, už raz odmietol cestu do zahraničia, ale to bola iná situácia. Mal ísť na 2 týždne do FR, no ja som 2 dni pred jeho odchodom potratila. Vtedy sa dohodli, že teda nemusí ísť, ale musel si zobrať neplatené voľno.
@zuzkalujza Ale ano, hladas vyhovorky ako sa neda. Ved si po sebe precitaj. Vsetko sa da, ked sa chce. To ze tvoja DOSPELA dcera rodi, to predsa nie je tprobvlem. To je jej dieta, ona ho rodi. O deti sa maju postarat rodicia. POstarat sa o chorych rodicov, to je uz ine, ale aj to sa da zariadit, Neletis na Mesiac. Mladsia dcera moze mat pekny vztah s otcom aj nadalej a ako som spominala, ak on neda suhlas, len tak s nou do zahranicia byvat ist nemozes. To ze neovladate jazyk, to tiez nie je problem. Neboj, v zahraničí s tym maju skusenosti a nie je to nic neobvykle, ze sa v skole ocitne dieta, ktore nerozumie ani mäkké f. Do par mesiacov bude rozpravat ano vodopád. Deti s tym maju najmensi problem. To len dospeli robią z komara somara. Opytaj sa dcery na jej názor. 10 rocna je uz rozumna a ma svoju hlavu. V spoločnosti mojho muza napr. nemaju ludia, któri neovladaju minimalne 3-4 jazyky šancu sa zamestnat. Daj dcere tuto moznost, naucit sa v prirodzenom prostredi cudzi jazyk,.
@zuzkalujza v akej spolocnosti robi? Bez riadnej zmluvy ho nikam poslat nemozu. Vlastne mozu, ale je to pofiderne. Velke medzinarodne spolocnosti si toto nedovolia. Ked ma ist niekde dlhodobo (6 tyzzdnov nie je dlhodobo, to je skor ako dlhsia sluzobka), tak sa dava nova zmluva s presne definovanym statom a podmienkami. Väcsinou je to aj tak, ze rodina (manzelka a vlastne/adoptovane deti), co vy vlastne nie ste, moze ist s nim. Firma plati ubytovanie, zdravotne poistenie, skoly/skolky detom, su tam definovane aj ine benefity, presne je definovane ako sa bude zaobchadzat s danami z prijmu atd. To nie je len tak, niekto povie, zbal si veci, od zajtra si 2 roky v Hotentotsku.
@yanni áno moja dcéra je tehotná a samozrejme sa ona bude starať o svoje dieťa. Prepáč, ale v tomto sme mi prídeš strašne bezcitná. Ja sa na svojho vnúčika nesmierne teším a neviem a nechcem si predstaviť, že ho neuvidím a nepomojkám viac ako 2 x do roka. Mladšia dcérka má dosť problém z adaptáciou na nové prostredie a nových ľudí, veľmi ťažko si zvyká a na tatina je príliš naviazaná. Navštevovali sme s nou aj psychológa práve kvôli tomuto, takže pre ňu by bolo toto celé nesmierne ťažké. Naviac už si prešla rozchodmi svojich rodičov z ktorého sa ešte nespamätala, aj keď môjho partnera ma viac ako rada. Takže prepáč, ale nie nie je to o výhovorkách.......
@yanni oni s ním samozrejme toto všetko zmluvne doriešia, o tom vôbec nepochybujem je to veľká spoločnosť a viem, že po tejto stránke to doriešia. Pracovná zmluva nie je predmetom tejto diskusie, ale to či sa dá zvládnuť byť bez seba...
@yanni ale ty si to predstavuješ ako hurvinek valku. Veď ty chceš, aby uprednostnila frajera pred vlastnou dcerou a vnucatom. Aby jej mladsia dcéra uprednostnila možnosť naucit sa cudzi jazyk pred vlastným biologickým otcom, ktorý má s nou pekný vzťah. Pozeráš sa na to podľa mna bez kúsku empatie a nepozeras sa na ľudí, ktorých sa to najviac dotkne. Čo keď sa za rok rozídu? Tie vzťahy budú rozvratene. Dcéra si nemusi najst spat cestu k biologickemu otcovi, lebo tie vzťahy zatiaľ ochladnu. Starsia dcéra to bude brat tiež ako podraz, že ju mama v náročnom obdobi nechala samu. Tiež mám onkologicky chorého otca, pre ktoré je najviac vidiet vnucata.. Ano, tak ich odtrepem niekam prec, aby ich už nevidel🤦🏽♀️ My sme tiež v Zahranici, ale tak, aby sme boli rodine nablízku do 50km, keď nás budú potrebovat
@tramtada31 Ja som nikde nenapsala, aby nikoho upřednostnil. Uz hora vysil jedna kočka napisala, ze dala malo informacii. Z dalších komando vyplyva, ze ona vlastne necie nic. Tiez sa v tomto pripade jedna o "nerodinu", ide vlastne len i frajera a jeho karieru, tiez nevieme ako dlho su spolu, ako maju vlastne porieseny vztah, financie, majetok. Keby boli manzelia a mali spolocne deti, vobec by nad tym takto nepremyslala. Alebo aj len mali spolocne deti. Pise, ze s snazia. Ak by to spolocne dieta mali, aku radu by si jej dala? Aj to dieta potrebuje otca, rodinu.Musela by sa nejak rozhodnut. Starsiu dceru neberme do uvahy. Je dospela, ma vlastnu rodinu. V tom pripade by sa jednalo o mladsiu a dalsie dieta. Takze mladsia moze byt s otcpm, lebo pekny vztah a bla bla, otca dalsieho dietata by poslala do trantarie, lebo na SK ziadna robota a potom by to dieta malo aky vztah s otcom. Tu aj tak nie je o com diskutovat, kedze sama nevie kam, co a ako, tiez keby aj bolo, potrebuje suhlas od bio otca atd. Ona sa pyta na skusenosti ako uvydza v nadpise- vyslanie z prace do zahranicia. Tak jej pisem moju skusenost. Ano ale len ako rodina. A ako rodina LEN, ked je to na dlhsiu dobu, cize u nas minimalöne rok, kedze s detmi su ine vybavovacky. 6 tyzdnov nie je nejake dlhodobe vyslanie. Tiez musis pozerat aj na to, ake vyhody to ma mat pre nu. Ako nemanzelka, ktora tam pravdepodobne nebude robit, bude len zena v dopmacnosti, asi vela vyhod mat nebude. Ono je to komplikovane tym "len frajerom".
@zuzkalujza preço by sa dedalo zvladnut byt bez seba. Len ty a tvoj frajer viete, aky mate vztah. Takto ztroskotali uz aj manzelstva ale na druhej strane vztahy aj vydrzali. Ja som bola s detmi sama vyse roka, cele tehotenstvo s poslednou dcerou, plus nieco pred tehotenstvom a nieco este po porode. Deti chodili do skoly/skolky, ja do roboty, muz lietal domov ako kedy, raz za dva mesiace, popr. cez prazdniny, alebo ked mal nejaky business. Manzelstvo nam nestroskotalo, deti maju nadalej s nim pekny vztah. Za mna, ja by som s frajerom v mojej situacii nesla. isla len v tom pripade, ze by som tam aj ja mala job. A ked pises o francuzsku.- Za 2 hodiny si letecky vo Vo viedni. To mas rychlejsie ako KE-BA. Kolko je rodin, ktore byvaju par km od seba a vidia sa inimalne, lebo kazdy ma svoje "problemy".
@yanni starsiu dceru nebrat do uvahy!!!??!! Ako naozaj? Nechapem ako moze toto jedna mama vypustit z ust. Ako fakt mi je luto tvojich deti.
@zuzkalujza Nechapes, Ale ok. Bolo to myslene tak, ze Starsia je Dospela, zaopatrena, nepotrebuje tvoju opateru, Ma vlastny zivot. Riesig musis hlavne mladsiu, je neplnoleta a skolopovinna. Keby ste Mali spolu dieta, ako by si to vyriesila? Uprednostnila starsiu lebo pekne vztah s otcom a nesla s otcom Spolocneho dietata? To dalsie dieta Nema narok na vztah s otcom? Ako dlho ste spolu? Ty musis vediet ako vztah mate, ci by odlucenie niekolko tyzdnov ci mesiacov vztah nastrbilo. Asi si si nie vami Celkom ist’s, ked sa Toto pytas. Ja som Nikdy nemala pochybnosti. Tiez neviem co si si preisstabile. Ze Bude napr. Cely rok prec. Ma narok na dovolenku, tiez Vy Ho mozete navstivit, vyslani pracovnici Raz za cas chodia aj do „hlavneho Tabora“ atd. Ked tvoj chlap robi v takej spolocnosti, mal by vediet ako to chodi. Ty zjavne nemas Ani potuchy co a ako.
@zuzkalujza o moje deti strach mat nemusis. Tie su scestovane od narodenia, nemaju Problem s Novým prostredim, novymi ludmi, skolami, ovladaju niekolko jazykov, my sme Rodina a ked mame Niekde ist na dlhu Donau, ideme tam vsetci ako rodina.
A ešte s ním tretie dieťa a on kdesi v Karibiku.. .? Zjavne skôr či neskôr utečie do sveta, taký vzťah v žiadnom prípade a už vôbec nie plánovať ďalšie dieťa; ostaneš s ním sama.
@zuzkalujza Ja by som to skúsila, hlavne ak vie cudzie jazyky, na tú prvú niekoľkotýždňovú prácu by som išla a ak by to bolo dobré, pokračovala by som v tom, ak nevýhodné nie. Niekedy práca v zahraničí obohatí o skúsenosti a sú telefóny, skype a pod. dá sa spojiť s rodinou.

To je hluposť.Nie je predsa obchodny cestujúci.MOžno teraz je to bububu ako je korona; že raz bude tu, potom tam, ale myslim, že potom ho dajú na jedno miesto i keď trebars iba na rok a možte isť spolu všetci von byvať A ak ho chu dať všade len na 6 týždňov do hocijakého štatu, to sa mu zrejme zmení pozícia
Ale tiež znamy tak išiel, že v ramci záuky USA, Afrika, Praha, Singapur Dansko a potom dostal stalu pracu v Južnej Amerike s čim bol dopredu oboznameny, priateĺka prečkala a teraz spolu bývajú v tej Amerike
Tak vo vašej situacii prečkám začiatok a potom, keď mu daju stale miesto presťahujem sa za ním
Aspoň takto nech sa informuje, či to reálne v budúcnosti, či s tým móže počítať, lebo inak neviem