Začínajúca pani učiteľka na 2. stupni
Ahojte, učím nejeden rok v MŠ. Rozšírila som si štúdium na primárnu. Dostala som ponuku ísť učiť na ZŠ, ale... druhý stupeň, samozrejme iba výchovy - informatika a telesná. Bola by som teda ako nekvalifikovaná. Na začiatok, možno sa uvoľní pre mňa miesto na 1-4. Mám rada výzvy, a získala by som aspoň trochu praxe v ZŠ. Viete mi prosím poradiť, ako mám začať s deťmi? Keďže mám adaptačne už roky za sebou z MŠ, uvádzajúcu nedostanem. Som proste hodená do vody. Klasika pozrieť metodiky, plány atď.... ale ja by som sa chcela orientovať na žiaka: predstavím sa, poviem kto som, čo som, predstavia se deti a ideme na učivo? nejaké tipy, triky, neviem. Budem mať siedmakov :D . ja neviem, odhovárajú má, že zlatí špunti v MŠ, že telesnú a infošku nikto učiť nechce...och, ďakujem za povzbudenie a vlastne za prečítanie
Väčšina z prítomných tu autorku zvozila pod čiernu zem a urobila z nej totálnu nulu. Ja by som sa autorky predsa len trochu zastala. Autorka síce pracovala v škôlke, ale má doplnené vzdelanie pre primárne vzdelávanie. Čiže má kvalifikáciu pre predmety 1. stupňa, kde patrí pokiaľ viem aj telesná výchova. Minimálne tento predmet by nemal byť úplná neznáma. Čo sa týka informatiky, záleži dosť od toho, ako autorka sama túto problematiku zvláda, aký má prehľad v tejto oblasti, ako ovláda jednotlivé programy. Myslím, že na ZŠ je informatika skôr o tvorbe projektov na rôzne témy ako nejaký technický predmet.( Ale tu informatiku si naozaj treba overiť, čo konkrétne sa na danej škole preberá, akú má úroveň.)Na rozdiel od úplne nekvalifikovaného učiteľa má autorka vedomosti z pedagogiky a psychológie. Každý učiteľ musí nejak začať, v začiatkoch je všetko hlavne o prípravách. Dôležitá je hlavne chuť a motivácia pracovať s deťmi.
tiez nechapem tie reakcie ved ma vystudovane ucitelstvo na prvy stupen kde ma aj telesnu aj matematiku aj pedagogiku aj psychologiu a x rokov praxe v skolke
ale ja nechapem ze prave ucitelky na nu tak utocia a zosmiesnuju ju ako sa potom chovaju k detom ?
@maros313 bazalne veci? Vies ty vobec co uz vedia dnesni siedmaci? Word, excel, power point a ti, co mali stastie na kvalifikovane ucitelky uz pricuchli aj k programovaniu. To neovlada ani mnoho dospelych, ktori informatiku na zakladke ani nemali 🤷♀️ tak nech ucitelka zo skolky uci informatiku tvoje deti 🤦♀️
@letfenixa to, že bude mať siedmakov predpokladám znamená, že bude tým siedmakom triedna. Plus učiť telesné a informatiku všetky triedy (ak ide o menšiu školu) resp. viaceré ročníky v prípade väčšej školy.
@gabu_lienka prečo by im mala byť triedna?
@gabu_lienka veď to ma zaujíma. Lebo jej tu diskutujuce radia, ako pracovať so siedmakom, ale ak bude od 5. do 9., tak to je rozdiel.
@afronikaa nič si nerob z hejtov. Pancelka je výraz, ktorý sa v rámci srandy úplne bežné pouziva, rovnako ako kedysi učka. Koľko kriku pre nič.
Môj názor je takýto. Radšej nekvalifikovany nadšenec ako otrávená kvalifikovaná učiteľka. Vidím to aj u nás v škole, keď sa za bohyne považujú kvalifikované, bez ohľadu na to, že skončili kadejaké pofiderne VS, a to diaľkovo. Nehovoriac o takýchto kvalifikovaných najmä pre 1. stupen, ktoré sú schopné v správe pre rodičov napísať pravidelne nejakú hrúbku.
Siedmaci sú už ťažšie kafe, ale ôsmaci ešte horší. Čo sa informatiky týka, priprav sa, sú to decka, ktoré sa narodili obrazne povedané s mobilom v ruke, takže sa vyznajú vo veciach. Podľa tvojho štýlu vyjadrovania sa nebojím, že to nezvládnes..🙂 Urcite si nájdete k sebe cestu... A.kasli na tieto zakomplexovane.zenske.
@afronikaa na telesnú výchovu kvalifikáciu máš, aj na hudobnú a výtvarnú výchovu na druhom stupni. Bežne majú výchovy na druhom stupni v uväzku práve prvostupniari.
Dolezite je na co sa citis.. Mas rada vyzvy .. Zaklad proste mas.. a vacsina premudrelich zien ktore to tu komentovali by nezvladli ani tu MS .. Nikdy som neucila, takze iba z mojho pohladu by mi absolutne neprekazalo ze si nekvalifikovana.. Mam cest vidiet a stretavat sa s kvalifikovanimi ucitelkamj a take chyby ktore robia.. ( doma som pri prvacke plakala a musela som zastupit ucitelku pretoze by nemala avsolutne ziadng zaklad do dalsich rocnikov) takze aj nekvalifikovany ucitel vie dat viac ako ten co ma na to papier...
Urcite na zaciatok ako pises by som sa predstavila ... povedala kto som co som .. decka by som len poprosila nech sa predstavia a nasadila nejaky kamaratsko - prisny vztah.. proste pokial sa bude robit co ma tak ok kamaratka ale ked nie tak ukazat tu prisnost a disciplinu, pripravila by som si urcite vidinu do buducna co si predstavujem pocas roka- ake projekty , prace kam chcem az prist..
Na zaciatku to urcite bude tazke, nebudu mat respekt ako male deti ale podla mna to stoji za to skusit.. budes vediet ako ta to oslovi, zmena, vyzva..
Drzim ti velmi palce a dufam ze ta tieto namyslene, vecne nahnevane , urazajuce, nepodporujuce a este xy negativnym vlastnosti zeny neodradili.. !
Inak na mnohých školách, či už stredných alebo aj základných nie je zriedkavosťou, že sa predmety s malou týždennou dotáciou učia nekvalifikovane, záleží od štruktúry učiteľov, ale niekedy to proste inak nejde. A zo svojich skúseností môžem povedať, že nekvalifikovany učiteľ pre daný predmet nemusí znamenať nekvalitný.
@ibrunova asi nejde pracovať na tri hodiny týždenne, preto vo mne spojenie “budem mať siedmakov” evokuje, že práve siedmakom bude triedna. Bežne sme si to takto medzi uciteľmi hovorili. Možno nám to autorka ešte vysvetlí 😃
@afronikaa ahoj 🙂
Podla mna mas super vyber hodin. Pohyb a pocitace su topka 🙂 uz teraz ta budu mat ziaci radi. To boli hodiny, na ktore sa vzdy vsetci tesili a brali ich ako "oddychovku".
Mne sa pacilo, ked sa ucitelka predstavila, a nasledne polozila otazku na nas ziakov, ktori sme jeden za druhym rozpravali, co by sa nam na hodinach pacilo. Nasledne nam porozpravala, co budeme robit a s koho predstavami sa to najviac pretínalo.
Tiez bolo top, ked nam na prvej hodine vysvetlili, co nam da predmet do zivota.
V pripade telesnej je super porozpravat klasiku a pravdu, ze v zdravom tele zdravy duch 🙂 a popytat sa, co ich na sporte bavi najviac. A ked nebudu ziaci zrovna robit povinne testovania ako beh na cas, skoky do dialky, atd, tak si jednoducho podla ich odpovedi priaposobit hranie basletu, hranie volejbalu, skupinove cvicenia aerobicu (to ma bavilo uplne najviac, ked sme mali), hranie pingpongu (aj to som milovala), jednoducho im urobit z pohybu radost.
V pripade informatiky, to si pamatam, ze tam sme mali vela teorie ale mali sme fajn ucitela a po teorii sme sa rozoravali na zaujimave temy do konca hodiny. O bezpecnosti na inzernete, vkladanie informacii na net. Napadaju ma aktualne temy ako sikana na nete, atd. Myslim, ze sa v tom urcite da vyhrat a ak si ucila v MS, budes dobra a laskava aj pri starsich 🙂
@guudy a ty vieš, či tvoje dieťa učí kvalifikovaná učiteľka? Ja mám vyštudovanú vš pedagogiku, ucitelstvo predmetov a dorobila som si aj ucitelstvo v MŠ a ŠKD. A neviem si nájsť prácu, lebo napríklad etickú výchovu učí hocikto, aj keď to nemá vyštudované. V jednej ZŠ som sa uchádzala o pozíciu učiteľky biológie a cez známosti vybrali osobu, ktorá to vôbec nemá vyštudované. A vedela by som pokračovať ďalej a ďalej.
@zuzanockamt tak jej to oprav cervenou ...
@afronikaa ale ved tie komentare, ktore ti sem zeny vypisuju predsa nepisu ucitelky… ale skor zeny, matky…. aj ked asi nie su take, ako si ocakavala….. zial taky je uz svet, a ego socialnych sieti…. a teraz k tvojej otazke, ak sa nebojis vyzvy, kludne skus…. urcite odporucam na zaciatok skor prisnejsi “ton”, ziakom presne povedat co ocakavas na svojich predmetoch, urcite si dobre pozri plany (najma tu informu- dnes sa deti ucia aj programovanie, aby ta nic nezaskocilo), decka dnes nemaju problem opytat sa hocico, treba im jasne vysvetlit co a ako budes hodnotit, ak ziskas ich respekt, vies trosku “pololit”, ale urcite sa nespravaj ako kamoska od zaciatku… toto nefunguje, a este jedna vec, pises ze budes mat 7.r. tak to sa priprav na pravu pubertu - toto je totiz najturbulentnejsi rocnik na ZS, asi tolko co mi napadlo, prajem vela stastia 🙂
@mamina7070 sko vies, ktore z tych co osocuju su ucitelky?
@afronikaa Ahoj ja učím na 1.stupni, čo mám teda aj vyštudované. Telesnú učíme bežne, ale pred 4 rokmi sa mi presne takto nekvalifikovane dostala do rúk aj spomínaná informatika. My ju máme v škole už od 1.ročníka. A poviem ti teda, že od kedy ju učím (len na 1.stupni) tak sa na ňu musím intenzívne pripravovať. Všetky tie pre mňa neznáme programy som si musela naštudovať, napozerať videá na youtube ako v čom pracovať atď. Ak sa na to cítiš, určite do toho choď. Dá sa to zvládnuť, ale priprav sa na hodiny príprav doma. A možno si typ človeka, čo ho IT baví a pôjde ti to samo. A na telesnej hlavne pozor na zranenia. Urči si s deťmi hneď na začiatku roka pravidlá, aby bola disciplína aj na TSV. Dúfam, že nebudeš učiť štýlom - tu máte loptu, hrajte sa. Lebo som sa trošku zľakla toho, že je to "len" výchova. Ja telesnú milujem❤️