Zahraničný zamestnávateľ a PN

mariana143
27. sep 2023

Ahojte, prosím o radu hlavne kvôli môjmu synovi. Je zamestnaný u zahraničného zametnávateľa (Francúzsko). Mal u zamestnávateľa pracovný úraz (zlomenina ruky) , kde mu bola vystavená PN (vo Francúzsku). Následne prišiel domov na Slovensko. Ako máme prosím Vás riešiť prechodku k PN. Na kontrole bol už na Slovensku u špecialistu ortopéda, kde je potrebné dlhšie liečenie. Jeho obvodný lekár na Slovensku mu ju nechce vystaviť. Ako máme prosím Vás postupovať, ešte sme sa s takým problémom nestretli. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď nakoľko sa koniec mesiaca blíži a mi sme zúfalí, lebo nevieme ako postupovať.

simca06022011
27. sep 2023

Spýtať sa zamestnávateľa?

mariana143
autor
27. sep 2023

Zamestnávateľ tvrdí, že musí mu dať prechodku k PN jeho obvodný lekár, ale ten zase tvrdí, že on mu ju nevydá, nakoľko pracuje v zahraničí.

anjelicek26
27. sep 2023

Tak PN mal byt tam kde zije a nie obiehat slovenskych lekarov... to tak keby ma urgent zhorsenie stavu ale nie na predlzovanie PN-ka na tlacive, ktoremu zamestnavatel ani nerozumie... hlavne ak je to pracovny uraz, potrebuje dobru dokumentaciu od francuzkeho specialistu... nech ide pekne nazad do FR a doriesi si papierovacky... toto bude inak prilis komplikovane a len na zamestnavatelovi, ci to uzna... ked je PN, ze nemoze pracovat, moze soferovat vlastne taku dlhu trasu? To je otazka, ktoru si vela zamestnavatelov veru polozi v takejto situacii...

natalienka12
27. sep 2023

@mariana143 Kto mu vystavil PN?

eliska13
27. sep 2023

@mariana143 tam, kde začal PN slovenský doktor s tým nemá nic spolocne

amelie2017
27. sep 2023

Neviem, ako to funguje vo Francuzsku, ale ja zijem v Spanielsku a tu, ak mas pracovny uraz, chodis k lekarom, s ktorymi ma zmluvu poistovna zamestnavatela. Ak oni nie su schopni urobit potrebne vysetrenie, vystavia ti papier a ides do statnej, s tym, ze to plati dana poistovna. Nemozes ist len tak kam ta napadne, inak si to platis sam. Kedze v tom pripade vyplaca PN dana poistovna.
Nech si syn zisti, ako to funguje tam.
Inak ak pracuje pre Francuzov, jeho obvodny lekar uz nie je jeho obvodny lekar, lebo je odhlaseny zo slovenskeho poistenia.

stanulienkat
27. sep 2023

Alebo nech posle lekarovi, ktory mu vystavil vo Fr. Pn, nalez od Sk lekara s potvrdenym prekladom do francuzstiny. Tam bude v naleze pisane, ci treba v Pn pokracovar. Naco by im bola prechodka z Sk? Kam by ju oni poslali?🤔🙄 A syn je uz asi dost velky, aby si to vedel obvolat, ci??

simca06022011
27. sep 2023

Tak prechodu zvykne aj u nás vystaviť ten lekar co vystavil PN, čiže určite to vo fr nebude inak.

mogaa
27. sep 2023

@mariana143 prechodku logicky môže vystaviť len lekár ktorý vystavil PN, prípadne jeho všeobecný lekár ak bola pN vystavená v nemocnici, lebo iný lekár nemá ako vedieť či PN trvá alebo nie......ako môže lekár na Slovensku vedieť že PN nie je ukončená? Ono to funguje tak, že aj lekár môže omylom dať prechodku aj po ukončení PN, v tom prípade ale SP môže neprávo vyplatené peniaze žiadať späť nie od zamestnanca ale od lekára ktorý prechodku vystavil......tam ide o nemocenskú dávku ktorá môže byť neprávom pre zlý dátum na prechodke vyplatená....

minenkak
27. sep 2023

@mariana143 však nech mu dá ortopéd na Slovensku maródku