Závidím aj chorobu - vyveďte ma z omylu

15. dec 2023

Hovori sa, ze niektori ludia druhym aj chorobu zavidia. Chcela by som, aby ste ma vyviedli z omylu, lebo si myslim, ze naozaj moze mat niekedy chory clovek lepsi zivot, ako ten zdravy. Upresnim. Vezmime si priklad, 2 zeny, jedna zdrava, druha chora.

1. Zdrava zena nie je zdrava na 100%, ma problem s migrenami atd., ale dokaze chodit do prace. Cas a mentalnu kapacitu ktoru ma, venuje len praci a povinnostiam. Nema cas a energiu zit, nema energiu na precitanie si knihy ci stretnutie s kamaratkou, vsetok cas kedy dokaze fungovat venuje praci, na viac nema energiu. Na zitie zivota, cas s kamaratkou na kavu atd si dokaze najst 4 hodiny mesacne, lebo aj ked je zdrava, nie je zdrava na 100% a je vkuse vycerpana.

2. Chora zena. Ma naozaj zdravotne problemy, uzkosti, depresie. Je chora, ale nie na 100%. Ma aj lepsie dni, na zitie zivota, knihu, konicky, stretnutie s kamaratkou, si najde aj 100-150 hodin mesacne. Zivot zije ovela plnohodnotnejsie ako "zdrava" zena, ktora len preziva a to malo energie co ma, stravi v praci.

Tym chcem povedat, ze nie je vsetko cierno-biele, a praceschopny clovek nie je vzdy zdravy na 100%, a praceneschopny clovek nie je vzdy chory na 100%.

Uvedomila som si to, ked som bola doma na PN a boli to moje najkrajsie dni roka 2023, mala som cas aj na knihu, aj na konicky, aj ked som bola malatna a slaba.

A tak mi napadlo, ze sa necudujem tomu, ked niekto zavidi druhym chorobu, Ti ludia podla mna skor zavidia, ze chory clovek si najde viac casu na zitie zivota, a nepreziva len zo dna na den a netravi vsetok cas v praci.

Samozrejme je to ine ked je clovek naozaj zdravy a vladze aj konicky aj pracu, je to 100x lepsie ako clovek, ktory je vazne chory a cele dni prelezi. To samozrejme nepopieram.

Co si o tom myslite?

anjelicek26
15. dec 2023

Citam to druhy krat a snazim sa pochopit, co riesis? Bola by si rada "dostatocne" chora na to, aby sa ti zdravi ludia skladali na PN-ku a uzila si si klud a pokoj doma, knizku, kamosky a volny den hej... Ja si fakt pripadam uz ako blba, ze sa tehotna s bolavymi krizami, unavou atp. trepem kazdy den na 8-10h do prace a potom su ludia, co zmyslaju takto 🙄

nin12345
15. dec 2023

Ked je clovek dlhodobo chory a je naozaj PRACENESCHOPNY (v plnom vyzname slova) ma to dopad na absolutne vsetky oblasti jeho zivota a urcite mu netreba zavidiet ze si najde cas na knihu a kamaratku lebo to je uplne to najmenej co clovek potrebuje... neviem tvoja teoria mi pride trochu zvlastna ako keby si sa nad tym nezamyslela ani do hlbky ze co clovek ktory je naozaj napriklad tazko chory musi kazdy den prezivat a co musi prezivat aj v hlave

ibatanecnica
15. dec 2023

to že zdravá žena nemá na nič čas je len a len jej problém. Čo jej bráni lepšie si zadeliť čas a ísť na tú kávu? Mať koníčky? Ja som zdravá a mám čas na všetko. Aj koníčky, rodinu, knihy, šport, kamarátky. A som rada že som zdravá, netúžim byť chorá a ani chorým nezávidím. Mám dcéru s celoživotnou diagnozou. Takže si vážim to, čo mám. Ty ani len netušíš čo znamená byť skutočne chorý a mať ozaj vážne zdr. problémy. A neviem, prečo by aj chorý človek nemohol mať dobré dni. Či platí choroba - tak sa iba tráp?
Zdravá žena sa sama môže rozhodnúť aký bude mať deň , je to na nej ale chorý svoju chorobu veľakrát neovplyvní ale choroba ovplyvní jeho dni.

janka54321
15. dec 2023

ja som momentalne od pondelka PN a teda nemam chut absolutne nic robit a len rozmyslam, co ma vsetko caka v praci, ked opat nastupim a take, ze doliecenie a podobne si veru dovolit nemozem...ale zato u nas v praci momentalne jedna osoba PN a pekne si robi vianocnu vyzdobu, pecie a podobne ,,,,tak asi ta PN az tak potrebna v jej pripade neni ...takze zamna chory clovek sa doma lieci a simulant sa pripravuje na vianoce

lenkakoc444
15. dec 2023

Tiez nechapem ako ta toto napadlo. Zavidiet ludom, kt. su vazne chori ze maju energiu ist na kavu🙈

januska12323
15. dec 2023

Rozumiem čo chceš povedať ale tie príklady sú úplne od veci.

lija22
15. dec 2023

tvoj pohlad je popleteny. Nie, ziadna choroba sa nezavidi. Ani mala, ani velka, nijaka. Spekulujes nad chujovinami, cize si zrovna na pn a mas cas hej 🙂

dadka1997
15. dec 2023

To ze zdrava žena si nevie usporiadať život, tak aby bola v ňom šťastná je jej chyba...
A čo sa týka chorej zeny? Je mi luto za každú jednu ktorej závidíš .. toto čo sa pýtaš alebo rsp čo si tu napísala, svedči o tom, že nie si vôbec dobrým človekom, si zavistlivá a nevďačná

Vôbec nevieš, čo je to byť chorý... chorý psychický, chorý fyzicky.. ver, že ani jedno by si byť nechcela.. viem čo je to choroba, viem čo je to vďačnosť za život...
Dám ti priklad.. moj otec, zistili mu rakovinu, už s ňou žije dlhé roky, som vďačná, že tu je, ešte k tomu keď som bola malá prišiel o nohu, čiže je invalidom, teraz má problémy aj s druhou nohou a vieš čo je to starať sa o neho, a ako sa kn ako chorý musi citiť, keď je nútený aby mu niekto podkladal misu?
Myslíš si, ze je mu čo závidieť? Ma cas na seba ? Zamysli sa..

..a hanbi za takéto slová!

autor
15. dec 2023

@ibatanecnica ved prave to riesim, ze to nie je cierno-biele a bud/alebo. Ze aj zdrava zena moze mat zdravotne problemy, psychicke problemy atd. ale nie dostatocne vazne na to, aby nedokazala pracovat, ale dostatocne vazne na to, ze uz okrem prace nezvlada nic ine, kvoli zdravotnym problemom, nie preto, ze si nevie zadelit cas, ale preto, ze ma psychicke problemy a doma v depresiach place na gauci

ninka297
15. dec 2023

Trochu mi to nesedi, ze druhym mame zavidiet chorobu..ty mu zavidis, ze ma cas na konicky a nie chorobu 😒 Cas na seba a na to, co chcem robit, si predsa najdem hlavne, ked som zdrava. Je to iba o nastaveni cloveka, nic viac.

autor
15. dec 2023

Neriesim zdravu fungujucu zenu, prvy priklad asi nebol uplne vhodny, riesim pracujucu zenu so zdravotnymi problemami

ibatanecnica
15. dec 2023

tak ak je chorá žena doma, tak asi je na tom horšie ako tá ,,zdravá,, ktorá môže pracovať. Asi si nikdy nezažila fakt vážnu chorobu alebo depresiu. Tak buď rada. Začni sa tešiť zo života, daj si do poriadku psychiku a budeš šťastná a zdravá aj ty.

danica2711
15. dec 2023

tipujem, že ty si tá migrenózna, depresívna a nevieš, čo so sebou... alebo tu chceš prezentovať kvázi hlbokomyseľné filozofické úvahy. Trošku ťa vyvediem z omylu. Migréna je síce nepríjemná, ale netrpíš ňou 24/365, dá sa s ňou žiť, aj sa tešiť zo života. A tvoje úvahy nie sú ani hlbokomyseľné, ani filozofické, ani nič na úžasnej úrovni, sú len zmätené a zbytočné

ninka297
15. dec 2023

Ja chapem, ale je to iba o vnutornom nastaveni cloveka. Niekto s uzkostami nezvlada ani zakladne veci a niekto ma taku silu v sebe, ze s uzkostou ide aj behat, napriek vsetkym zlym pocitom okolo toho. Hovorim z vlastneho prikladu.

iwesska
15. dec 2023

Zastavila som sa v bode,ze zena s uzkostami a depresiou zije ovela plnohodnotnejsie ako zena s migrenou. No ked si toto myslis a nikdy si skutocne uzkosti,depresiu a zufalstvo neprezila,tak zbytocne nieco vysvetlovat...
Ja len,ze som pracujuca s roznymi dg. a aj tymi "zavideniahodnymi" len psychickymi. Nemam cas okrem roboty, vecer varenia, nakupovania a domacnosti ani dychat. Tak a teraz mi mozete vsetci zavidiet😝😂

negymama
15. dec 2023

aha takze ty si si stvorila v hlave matematicku rovnicu, vlastne nerovnicu

zdrava zena s malymi zdr. problemami + praca je menej ci horsie ako ozaj chora zena + volny cas.
taketo "problemy" sa daju velmi lahko vyriesit - staci vazne ochoriet 😝

barbora0308
15. dec 2023

Davno som necitala takuto hlupost...

ibatanecnica
15. dec 2023

@iwesska ja ti veru nezávidím a v živote by mi niečo také ani nenapadlo.

minenkak
15. dec 2023

Teda môj muž bol teraz dva mesiace PN a každý deň nadával,že radšej robiť ako byť doma a nemocť aj tak nič.Bud rada ,že si zdravá aj keď unavená a v živote treba mať priority

lenkakoc444
15. dec 2023

Ako pracujuca Zena so zdravotnymi problemamy ti poviem, ze nezavidim viac chorym ze nemusia pracovat. A dufam, ze ja budem schopna pracovat v takom stave ako teraz este vela rokov. A cas na seba si urobim ak by som nevladala aj pracu aj svoje veci pojdem na polovicny uvazok. Tvoja uvaha je uplne odveci.

nelca0510
15. dec 2023

Prepáč,ale si divna. Daj výpoveď a venuj sa knizkam,kavickam a kamarátkam.

simsalabim
15. dec 2023

No este jednu vec by som vzala do uvahy a to je prijem tej na PN ci invalidite. Myslis, ze dokaze financovat dovolenku, vylety, sportove a kulturne aktivity…? Je naozaj rozdiel chvilu z prace vypadnut a zit zavreta domas nizkym prijmom. Pisla mba niet co zavidiet.

lindous
15. dec 2023

Keď som bola dlhšie PN, tak pár dní fajn, oddych a potom som sa nevedela dočkať kedy pôjdem do práce… ak by som bola doma ešte dlhodobejšie, neviem si predstaviť žiť plnohodnotne (tak ako som ja zvyknutá) z tých pár eur… a nie, poznám ľudí, ktorí trpia vážnou depresiou a aj keď majú lepšie dni, určite im ich nezávidím, lebo tie horšie sú naozaj zlé…

ibatanecnica
15. dec 2023

dúfam, že sme ťa autorka už vyviedli z omylu

dankabetka
15. dec 2023

ahoj, velmi zaujimave zamyslenie, nikdy som sa nad tym nepozastavila takto... az teraz ked to citam. Popravde radsej budem "ta nie na 100% zdrava zena" ako "ta s depresiami"( mala som poporodnu depku a nikdy viac to nepotrebujem zazit). Som mama 2 deti (4 a 7) a teda nemusim opisovat aky kolotoc zijeme cela rodina, ano , nemam cas alebo respektive nemam tolko casu na seba, svoje konicky, ale vlastne vecer idem do postele spokojna 😀 asi mi k stastiu teda vela netreba.
Mozno sa ti pacila tvoja PN doma, trosku si si oddychla od prace, kolegov a rutiny.. co je pochopitelne, ale dlhodobo byt doma a vediet, ze sa to nezmeni... tak to by bolo asi dost ine. Byt doma sama a vediet, ze stav sa moze zhorsovat - mne teda nepride ako zavideniahodna buducnost.
Dalsia vec, ktoru nespominas je prijem... kym tvoja PN ta az tak financne nezrujnuje, dlhodoba PN uz problemom urcite z hladiska financii je.
Radsej budem zdrava a budem chodit do prace aj v dochodku ( mam kolegov co takto pracuju- lebo sa im praca paci a su mojim vzorom), ako chora v 40.

anna777115
15. dec 2023

Tak, ale ani tá prvá zdanlivo zdravá žena, nie je zdravá, keďže má psychické problémy, ktoré sú omnoho horšie, pre normálne fungovanie, ako tie fyzické.

momoftwo
15. dec 2023

Ja niesom zavistlivy clovek, nastastie (aj pre mna ) som tuto otrasnu povahovu crtu nikdy v sebe nemala. Takze nezavidim chorym, zdravym, hentakym, tamtakym. A k tvojej teme sa dalej nevyjadrim lebo mi pride uplne mimo, totalny nezmysel.

autor
15. dec 2023

Uznavam, migreny su zly priklad, nemavam migreny, neviem ake to je. Trpim na depresie a uzkosti, do prace zvladam chodit, ale berie mi to vsetku zivotnu energiu a som vyhorena. Mam problemy s nespavostou a som uplne paralyzovana casto krat, so stresu mam dohryzenu celu sanku do krvi, ale nevidno to, navonok vyzeram ako zdrava. akukolvek zivotnu silu co mam davam praci aj ked mam psychicke problemy. Preto som mala pocit, ze mat zdravotne problemy ale nemat pracu, nie je ovela horsie ako moj stav

petronelag
15. dec 2023

Netreba sa s nikým porovnávať, každý má iné problémy, treba si dávať do poriadku svoje záležitosti, dať si predpísať nejaké lieky a vylepšovať si svoj zdrav.stav.

tehulka2011
15. dec 2023

Ahoj autorka, myslim, ze by si mala zmenit pracu ak je to mozne, oddychni si par mesiacov na podpore a potom si hladaj nieco nove.