icon

Ženy, ako ste si našli prácu?

5. okt 2023

Pekny deň, vychodila som strednu odbornú školu a hladam si pracu už dosť dlho, no keď prezerám portály ako Profesia, Kariera, tak tam žiadne poriadne ponuky niesu - buď su to práce pre iny odbor alebo špecializacie, alebo chcu prax niekolko rokov čo nemam samozrejme, alebo je to daleko a nechcem velmi cestovať kedže spoliehanie sa na vlaky a podobne je tu na slovensku biedne… vacsina prac.ponuk je pre mužov sko strojnik, mechanik, a podobne. Prace pre ženy moc nevidim a upratovacka alebo predavačka a podobne “podradne” prace velmi robiť nechcem no neviem kde hladat alebo čo robit. Vysoka škola si myslim ze nie je taka doležita lebo poznam x ludi čo maju taku školu a pracuju za pokladnou…. Chcela by som sa vas spytat ako ste si našli pracu a kde? Brali ste hocičo aj za zly plat alebo cestujete za lepšou pracou? ako si ma mlady clovek najst pracu? Naozaj v mojom okrese nie je skoro nič pre mňa, všetko mužske prace alebo prax alebo predavačky a podobne :/

michaela329
7. okt 2023

@anetka34 bol to butik, no autorku nikto neposiela do Lidla. Aj keď poznám chalana z Datartu, čo teraz robí eventy a prácu našiel tiež pri debate so zákazníkom. Jednoducho treba ísť robiť a stretávať ľudí, potom to pôjde.

sszuzu8
7. okt 2023

Mám gymnázium s maturitou a pár účtovníckych kurzov. Jako vzdelanie nič moc. Uznávam. Po maturite som ostala 🤰
Po roku som šla robiť do výroby. Plat mizerný. Nebola iná možnosť. Neskôr čašníčku. Plat oničom tiež. Neskôr aj tú "podradnú" predavačku s platom vyše tisícky. Sú roboty kde sa zarobí oveľa menej. Kto si neváži málo nezaslúži si viac. Nakoniec som sa našla aj bez školy v práci ktorú ma nikdy predtým ani len nenapadlo žeby som robiť chcela. Som revízorka v MHD 😁

anetka34
Autor odpoveď zmazal
misa349
7. okt 2023

Keď začneš ako predavačka, budeš mať príjem, z ktorého si budeš vedieť zaplatiť kurzy, ak by si sa zamestnala ako asistentka/ administratívna pracovníčka do väčšej firmy ( mimo svoje bydlisko), mohla by si sa postupne prepracovať na marketing ku grafikom, prípadne sa môžeš prihlásiť na VŠ napr. v Trnave na UCM sú odbory tebe blízke, zároveň popri škole brigádovať a šetrit na kurzy a nástroje.

alexandrahaspi
7. okt 2023

Ak ma niekto vysoku skolu a pracuje za pokladnou, tak je nieco velmi zle. Vysoka skola je predpoklad, ze nikdy tie “podradne” prace prave robit nebudes musiet. Ak mas dobry odbor, este sa o teba pobiju. ved pokracuj v tom svojom, ked ta to bavi. Neviem ake VS z toho sa sice daju-mozno architektura (aj keby len zahradna), interierovy dizajn… a druha vec, odid, nikdy by som neostala na mieste kde musim bud dlho cestovat za pracou, alebo s VS vzdelanim robit pracu, kde ziadne vzdelanie nie je potrebne, alebo bojovat kazdy mesiac o prezitie a zatinat zuby ako ti ti pisu, ze taky je zivot. Ja toto slovenske zmyslanie fakt nepochopim, zivot sa da zit aj inak a nie len pretrpiet.

valeva
7. okt 2023

Mám 20 ročnú dcéru. Tiež študovala dizajn, ale interierovy. Ešte cez školu brigadovala v jednom štúdiu. Bola tam ako handra, za almužnu. Nervy som mala, ked som to počúvala. Ale vydržala, postupne ukázala svoju kreativitu a dostala super referencie. Takže stálo to za to. Ja by som doma ale zadarmo dieťa netrpela. Takže chyba je aj v rodičoch. Držím palce. A ináč tiež je veľmi dôležité mať perfektný životopis. Skús si ho dať skontrolovať niekomu skúsenému. Ja robím pohovory a teda to je otras čo za životopisy ľudia dokážu poslať. To rovno mažem. Držím ti palce.

autor
7. okt 2023

nebudem odpovedat po jednom vsetkym tak to len zhrniem z vašich sprav, - samozrejme že niekde sa musi začať, že neviem byt hned manažerka mne je to jasne, len som chcela aspon najskor skusit ine prace a možnosti ako predavačka čašnička a podobne, ale kedže som nešla na vš a nič sa nenašlo posielam a hlasim sa kde sa dá. Postupom času sa človek vypracovat vie,jasne aj ked popri praci by musel robit kurzy školu a podobne. Nie som narocna, len chcem skusit rozne možnosti zatial a nie hneď skočiť do hocičoho, ale samozrejme nebudem doma dlho, čo vyjde pojdem ale ak nebudem spokojna budem hladat dalej a určite nebudem trpieť… myslim že každy mame svojim sposobom na vyber a jasne ze to trvá a chce to vela praxe a skusenosti a času a nervov ale každy si vieme snad vybrat čo chceme čo nechceme robit… A jasne niekedy predavačka alebo čašnička zarobi viac jak nejaky iny pracovnik, jak nejaka učtovnička a podobne, moze byť. Nepovazujem to za podradnu pracu(predavacka,upratovacka…) su dolezite a v niektorich pripadoch mozno aj dobre hodnotene, no ja viem tak od okolia že platy nič moc a praca celkovo zle hodnotena, cloveka by zodrať chceli len…

autor
7. okt 2023

@alexandrahaspi ved prave to je take zaujimave ze clovek aj s titulom uz aby siel za pokladnu a odtial sa dostal na ine pozicie, tak načo ma tu vš ked si hned po skole nebie najst pracu pre ktoru sa tolke roky učil? Aspon teda vacsina je tak ze aspon zacina na takychto miestach na ktorym je im VS na nič alebo tam rovno aj ostanu

autor
7. okt 2023

pod zmyslom “podradne” myslim prace ktoré niesu dobre hodnotene či už finančne alebo že si ludia ich moc nevažia a beru to ako pracu pre nevzdelanych ludi ( to vravi moje okolie a- “ predavacke, upratovacke staci aj zš” vraj) , proste prace kde sa človek nadre , tazke narocne a niekedy neprijemne prace za malo penazi, alebo take tie 12stky za pasom a podobne, proste neberte to slovo “podradne” že to zneuctujem, znevažujem, len neviem ako inak ich popisat

anetka34
7. okt 2023

@alexandrahaspi Ďakujem za Tvoj názor, niekedy človek aj povzbudiť, keď to už vyzerá beznádejne 😊

momkah
7. okt 2023

Ahoj.Ja mam VŠ, odbor biológia,ale nie učiteľstvo.Nenašla som si prácu v tom odbore,lebo ako si písala,všade majú plný stav,neberú ľudí,chcú prax (ktorú som nemala)...Tak som našla asi cez Profesiu inzerát na predavačku v elektropredajni.Nejako som začať musela a peniaze zarábať bolo treba.Vzali ma a bola som tam necelé tri roky.Kedze to šlo dolu vodou,začali sa mi nejaké veci nepáči,tak som popri tom hľadala inú prácu.Opäť cez Profesiu som našla ponuku na administratívu ako fakturant.Nevedela som čo to bude,ale človek sa naučí všeličo.Na pohovore som sa im páčila, cudzí jazyk našťastie nebolo treba (anglinu stále moc neviem).Tak som tam nastúpila a som tam doteraz,cca 6 rokov.Pavi sa mi tam.Teraz sa tam vraciam po rodičovskej.Chcú ma späť a ja chcem tiež.Pokiaľ sa niečo nepokazí,tak tam budem.Keď sa mi prestane páčiť, budem hľadať zase čosi iné.Takže vôbec nerobím to,čo mám vyštudované.Skús niekde začať,aj keď to nebude ktovie čo, ale získaš skúsenosti,vedomosti,kontakty,budeš mat nejaké peniažky a popri tom si môžeš spraviť nejaké kurzy,ktoré sa budú týkať grafiky,zlepšíš sa,obohatíš si životopis a budeš mať väčšiu šancu nájsť inú prácu,ktorá Ťa bude baviť.Len treba niekde začať.Zaciatky sú vždy ťažké,ale treba cez to prejsť.A neboj,všetko ťa nejakým spôsobom obohatí.Aj ten obchod.Ja som bola vcelku tichá,hanblivá osoba.Zlepšila som sa v komunikácii s ľuďmi, naučila som sa veľa vecí ohľadom elektroniky a s tým kopu iných veci spojených.To všetko má obohatilo a mnohé informácie,skúsenosti ci zručnosti som aj neskor využila v živote a som za to vďačná.Takze smelo do toho,prajem ti veľa úspechov,nech nájdeš tu správnu prácu,ktorá ťa bude baviť a napĺňať 😉👍

autor
7. okt 2023

@momkah dakujem velmi pekne, pravda… nemusim mat pracu v odbore, len chcem pracu čo sa mi bude aj pačiť 🙂

anetka34
Autor odpoveď zmazal
ikuska27
7. okt 2023

Ja som mala to šťastie, že po maturite som šla na pohovor...vzali ma a už som tam skoro 19 rokov...a zatiaľ ani len neplánujem to meniť 🥰

momkah
7. okt 2023

@anetka34 to ma mrzí. Život nám prináša naozaj všelijaké situácie. Aj u nás vo firme nastali väčšie zmeny pokiaľ som bola doma,tak tiež uvidím po návrate čo to tam vlastne bude...

anetka34
7. okt 2023

@momkah Ja si myslím, že u nás to bolo veľmi neseriózne, čo spravil po mojej materskej. Zobral dotáciu za novú absolventku, tak sa ma zbavil. Vraj som nadbytočná a jej vytvoril akože novú funkciu, ale reálne robila to isté čo ja.
Tebe držím palce nech je všetko super, ako bolo. Prajem Ti to 😊

elizita
7. okt 2023

@autorka máš grafický dizajn a nevieš sa uživiť? Prečo nenavrhuje s interiéry, exteriéry apod? Teraz je o to veľký záujem. Treba začať na vlastnú päsť,získaš skúseností, už len grafikov hľadajú kade tade.. z mojej skúsenosti, ja mám VS,rok som robila mimo odbor a po roku som začala v odbore a odvtedy som nevybocila... tak by som určite VS nezatracovala.. len ty máš problém,že absolútne netušís čo chces robiť a si bez ambícií .

lenkakravcova
7. okt 2023

Nerieš čo si kto mysli. Rob čo ťa baví. Aj keby to bola práca predavačky.

Si vezmi že na Slovensku mnohí považujú aj ženu v domácnosti za niečo podradné. Má ma to nejakým spôsobom znechucovať?
Skús sa zamyslieť nad tým čo by si chcela robiť a tým smerom chod pomaličky. 🙂

trogir
7. okt 2023

Bohužiaľ korupcia na Slovensku graduje v každej oblasti. Takže aj dobrá práca sa dohadzuje po známosti. Keď sa koná konkurz, tak víťaz je už vybratý vopred. Podľa politickej situácie a Ódorových plánovaných opatrení to bude s prácou čoraz horšie. Tak zoberte čo sa naskytne. Držím Vám palce.

lilitela
7. okt 2023

Tie komentare tu, to je katastrofa. Na jednej strane sa kritizuje autorka za jej postoj a vyjadrovanie, no napokon sa mnohe znizia vlastne k rovnakemu opovrhovaniu a jednaniu. K veci: ak si obmailovala reklamne agentury, mozes skusit vacsie firmy, mnohe maju vlastny dizajn, oddelenie marketingu, kde mozu potrebovat obsadit podobnu poziciu. Dalej, statne institucie mnohe zverejnuju ponuky (a aj niektore velke sukromne), na svojich weboch a facebook strankach. A dalsie portaly su pracuj.sk a tusim brigada.sk.

estellas
7. okt 2023

@elizita Neviem, či sa robili na škole interiérový dizajn. Ja som uvažovala nad odborom grafik a bola som sa na škole pýtať čo sa učia v tomto odbore a interiéry a exteriéry nerobili vôbec. Nakoniec som nešla na grafiku.
Robili internetové stránky, propagačné grafické návrhy pre firmy, učili sa fotografovať, robili palagáty na podujatia. Neviem či je to tak aj na iných školách.

cessy01
7. okt 2023

@trogir ja som každú dobrú prácu získala svojou hlavou.. po známosti mi bola ponúkaná len "podradná"... teraz som chodila intenzívne po pohovoroch a okrem jednej ponuky kde som bola suverénne najlepšia ma všade zobrali. Keď nemáš čo ponúknuť tak sa dá vyhovárať na korupciu.

monciika
7. okt 2023

Ahoj, ja som tiež vyštudovaná grafička. Bohužiaľ s našim odborom si musíš založiť nejaké stránky, portfólia aby si ťa ľudia všimli. Kúp si foťák a foť. Upravuj a pridávaj fotky na svoje stránky. Ja mám tak isto foťák, fotím. Chystám sa aj na VŠ s mojim odborom ale uvidíme ako sa vyvinie situácia. Choj pracovať zober hocijakú prácu, či už predavačku a po pritom sa zdokonaľuj a pôjde to.

autor
7. okt 2023

@estellas Abo toto je praca grafika v podstate, ale je tam toho aj viac

autor
7. okt 2023

@monciika Prajem veľa šťastia teda, a ďakujem

autor
7. okt 2023

@anetka34 to je mi luto, držim palce aby sa to vyriešilo

lunademonica
7. okt 2023

1. Urob si portfolio, napr. logá pre fiktívne firmy alebo aj konkretne, len urob svoje navrhy loga, pripadne portfolio kreslenych postaviciek alebo ine veci, co vies robit, ponuknut
2. Urob si webstranku, kam to portfolio zavesis
3. Urob si cennik vyrazne nizsii ako ma konkurencia, aby mal niekto vobec dovod dat si robit pracu k neznamej graficke, bez praxe a postupne casom budes moct svoju cenu zvysovat.
4. Chod robit staz (pracovat zadarmo docasne) do nejakej firmy v obore a ziskas tu spominanu prax, vela ta tam naucia...
5.kym neprerazis v obore, kludne aj predavacku, hocico, aspon budes mat prijem.
Drzim palce
Inak casom budem potrebovat nejake ilustracie na komixovy styl, tak mi pripadne do spravy posli nejake tvoje vytvory a kto vie, mozno budes mat prvy mini job ;)

megan777
8. okt 2023

Ja tiez momentálne hladam pracu,posielam vsade zivotopisy a mam tiež skolu s maturitou a bohuzial zobrala som docasne upratovacku,poviem ze chvalim kazdu jednu upratovacku, lebo maju toho dost chudiatka.

aliaray1
8. okt 2023

Len mozno pre inspiraciu...

Do 19r (stredna obchodna akademia) som brigadovala ako upratovacka a zbierala a umyvala spinavy riad v stanicnom bufete-super robota, super ludia, ucila som sa tam aj jazyk a zmaturovala.
Ako 20r som sa nadrela a prijali ma na pravo, pocas celeho studia som makala. Aj upratovanie, neskor IT firma administrativne prace, neskor advokatska kancelaria a v zavere studia banka - bezpecnost.
Po studiu som sa 2 mes.nevedela zamestnat, tak ma to nastvalo a sla som robit do kauflandu za kasu a nelutovala som. Hladala som si job v odbore a prijali ma v jednej z najvacsich SR bank priamo na audit. Odtial som sla robit pravnicku na informacnu a kyber bezpecnost.

Ziadna z prac pre mna nebola podradna. V kazdej som sa vela naucila a nikdy to nebudem lutovat. Nemam teda len teoreticke vzdelanie, ale som prakticky aj pragmaticky uvazujuca zena, v zamestnani uznavana aj ziadana, toho casu na RD.

A teda moj pribeh...z upratovacky a umyvacky riadov sa stala pravnicka informacnej a kyber bezpecnosti...cca 17 rokov. Nie som ani povrchna, ani panovacna, vazim si co som dosiahla a co ma este caka. Mam krasne manzelstvo, dceru, rodinu.

Toto je ale beh na dlhe trate, trpezlivost ruze prinasa 🙂

anetka34
Autor odpoveď zmazal