icon

Zmena práce

rutyruth
25. jún 2021

Idem sa Vás ženy spýtať, možno tu zaznie niečo čo mi pomôže v rozhodovaní. Pred cca troma rokmi som nastúpila do práce po 6 rokoch na materskej. Predtým sme mali náročné obdobie ohľadom rodinného domu, bola som neskutočne vyčerpaná. S nastupom do práce sa na mňa zosypalo ďalších milión nových veci a mňa proste vyplo. Panické záchvaty, úzkosti, možno aj depresie. Bolo to peklo ale žiadny z lekárov mi nepredpisal ad...možno ma nepovažovali za taký beznádejný prípad no môj duševny stav nemohol byť horší ako vtedy. Popri práci ktorú som veľmi zle zvládala podľa mňa (lebo inak všetko bolo na termíny urobené, ale veľmi ťažko sa mi s takým stavom rozmýšľalo) som sa dávala dokopy. Stále som hľadala príčinu a kúsok po kúsku, po malinkých krocikoch sa z toho dostávala. No stále ma trápila práca, mala som nízky plat aj sebavedomie. Popri tom som uvažovala či nezmenit prácu a ísť učiť na strednú školu, no nebola možnosť. Pred pol rokom sa to nejak utriaslo. Postúpila som vyššie aj keď viac roboty, platovo som sa posunula ďalej. Mám 1300 e v hrubom. Jednoducho som si zvykla na systém, náplň práce. Pred týždňom sa mi ale naskytla možnosť ísť učiť. Obnasalo by to zas nové poznatky. Urobiť si DPS. Terajšia práca má výhody ze už som zabehnutá, nemám v podstate žiadnu kontrolu nad sebou, voľnu pracovnu dobu, fakt mi nikto nedýcha na krk. Nevýhoda že plat chodí niekedy aj o dva mesiace ale zatiaľ stále prišiel no firma na tom nie je bohvieako dobre a v podstate som tu na firme stále sama. Robím si však v kľude, často bez stresu a nemám konflikty, môžem s deťmi ostať doma keď je treba. Chodím na obedy mimo. Dá sa mi aj domov zájsť a oddýchnuť dve hodky ak mi je zle. V škole by bol plat cca to isté, možno občas príplatok čo teraz nehrozi, ale musela by som si urobiť štúdium a v podstate sa najskôr učiť to čo budem žiakov ucit. Bol by veľký kolektív. Čo teraz neviem či je dobré alebo nie, ostať doma s deťmi by bol väčší problém cez šk. rok, avšak cez leto prázdniny....prosím o nejaké postrehy ako sa vymotať. Situáciu som obšírne uviedla aby bol prehľad o tom, že tam kde som, som musela prejsť dlhú a trnistu cestu a ťažká je predstava vzdať sa toho. A takisto ma ťaží predstava zas na sebe makať a zlepšovať sa v novom obore. Neviem usúdiť či by to nebola zas priveľká záťaž a môj stav by sa asi zhoršil, keďže stresom sa tieto veci zhoršujú. Ďakujem. ❤️

Strana
z3
rutyruth
autor
25. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl tak si šťastný človek. Ja som nikdy nevedela čo chcem. Az počas materskej som zistila že ma baví nieco tvoriť. Byt kreatívna. Keďže v tom nemám ani vzdelanie ani prax tak teraz popri rodine a práci sa to z môjho pohľadu nedá dobehnúť. Ale dúfam že keď budem na dôchodku tak si pôjdem svoje 😁 ...ak by som sa aj hecla a začala čo ma bavi, tak jednak by som v tom nebola top, lebo to chce dlhšiu prax a bola by som dosť pod tlakom keďže by som musela zarobiť cca tych 1000e do rod. rozpočtu. Čo je na začiatku určite nereálne. Takže to čo má baví by mi určite už nerobilo takú radosť ako teraz.

rutyruth
autor
25. jún 2021

@jankaovecka áno bolo by to asi menej. Ale keďže je to priemyslovka tak sú tam osobné príplatky, suplovanie je preplácane, sú tam aj projekty cez eú, z ktorých sú prémie.

whatever1
25. jún 2021

@rutyruth Podľa mňa by bolo lepšie zatiaľ ostať, tam kde si. Trpis uzkostami, tie vyvoláva stres. Sama píšeš, že máš volnu pracovnu dobu, si zabehnúta, vobec nikto ti nedycha na krk, plat ok, môžeš byť s deťmi kedykoľvek treba. A ty sa chceš vrhnúť do neznámeho a ani nevieš čí ta to bude baviť. Nechcela by si zatiaľ doučovať a privyrabat si tak popri praci? Aspoň by si zistila či ta to baví.

dskjhfdlkdjhl
25. jún 2021

@rutyruth hmm, stastny clovek-toto nie je o stasti, to je o pristupe k zivotu. Ja sa nestazujem, ze nieco nejde, ja neplytvam energiu na lamentovanie, ale na riesenie problemov. To, ze som sa ako dieta dobre rozhodla, to je pravda, ale samotne rozhodnutie nestaci ani nahodou-aby som mohla robit to, co chcem, musela som makat.

saraxyz
25. jún 2021

@rutyruth u toho, čo ťa baví sa musíš aj nejak dovzdelavat? Lebo C je správne

susedka
25. jún 2021

@rutyruth ak ta to taha skus to ...len si este zvaz ze v skole nebudes mat taky pokoj , kľud ako teraz ... prestávky su hlučné, niekedy aj cez hodinu ti to nejaky expert riadne osladi :D a hlavne mas za tie deti zodpovednost .... ale ak neskúsiš nebudeš vedieť ;) zivot mame len jeden ;)

rutyruth
autor
25. jún 2021

@saraxyz no baví ma napríklad piecť. Takže ak tým smerom tak kurz, živnosť a hlavne prax lebo zatiaľ sú to pokusy 😁...alebo zariaďovat interiéry, čo je celkom blízke môjmu oboru ale reálne prakticky neviem či existuje nejake povolanie ktoré to rieši už vo fáze realizácie. Sú jediné dizajnéri no kresliť nechcem. Chcela už by som byť pri samotnej realizácii. Prip. renovovanie nábytku a kopec iných veci, ktoré sú vo finálnej verzii hmatateľné a estetické. Lenže táto moja špecifikácia žiaľ nestačí....

rutyruth
autor
25. jún 2021

@susedka no však toto...možno neskôr? 😁

saraxyz
25. jún 2021

@rutyruth veď v tam máš odpoveď 😉 mne sa napr.paci zariaďovanie interiérov. To by ti mohlo vyjsť 😉

rutyruth
autor
25. jún 2021

@saraxyz no to by bola možno moja práca snov. Ale fakt nepoznám nikoho kto to robí realne

nafka0483
25. jún 2021

Suplovanie - to je predsa na kazdej skole, nim len-len (ak vobec) doplnis pocet dni dovolenky aby si mala pokryte prazdniny, je velmi vynimocne preplacat suplovane hodiny
Priplatky - ok su, su aj za triednictvo, za PK, za kruzky a pod., ale to nie je ze mesacne 300 eur aby si sa dostala aspn zhruba na 1300
Projekty cez EU - ok, aj tie su, ale premia za projekt, ktory trva mozno 2 roky, mozno viac, to by neboli ziadne mesacne premie, ktore by robili citelny rozdiel v plate.

Nechcem do teba rypat, len asi nemas uplne realnu predstavu o skolstve a podmienkach.

saraxyz
25. jún 2021

@rutyruth veď môžeš byť prvá 😉

nafka0483
25. jún 2021

@rutyruth Poznam ludi co to robia. Ale ti robia komplet - najprv obhliadka, rozhovor s majitelom, potom samotny navrh - v roznych verziach. S tym, ze v ramci navrhov uz ukazuju konkretne vzorky tapier, farieb, textilu... a potom zariaduju, vsetko to nakupia zabezpecia vyrobu ak je nieco na mieru, nadekoruju a odovzdavaju krasne nastajlovany hotovy dom, byt, izbu, atelier... aj si za to nechaju patricne zaplatit ale zas vedia sa prisposobit vzdy majitelom, vystihnut ten ich vkus, co by sa im pacilo aj ked sa to napr. nepaci samotnym dizajnerom, ale vedia co potesi zakaznika.

saraxyz
25. jún 2021

@nafka0483 robia aj skrine, komody, sedačky atď? Komplet?

letfenixa
25. jún 2021

@rutyruth dizajn interiéru - pozri si blog malinovasona, je to Češka, ktorá to robí.

rutyruth
autor
25. jún 2021

@saraxyz 😁 super predstava

rutyruth
autor
25. jún 2021

@nafka0483 to musí byť paráda. To by som si vedela predstaviť 🙂

saraxyz
25. jún 2021

@rutyruth no ja si myslím, že by si sa uživila a veľké plus že by ťa to bavilo. Ja keď som.pretabala, najväčšie nervy som mala so zariaďovania. Vtedy veľa roboty a do toho ešte rozmýšľat čo kúpiť a ešte to ísť kúpiť, no pre mňa žiaden super zážitok.
Keby si mi ukázala návrh, urobila ponuku,kúpila (toto by som brala tiež ako súčasť tvojej práce) a prišla zariadiť, tak si ťa objednám. A myslím si, že ľudia za toto kľudne zaplatia

rutyruth
autor
25. jún 2021

@saraxyz áno je to samy stres. Ale to by veru bavilo. Ale chcelo by to prepracovaný podnikateľský plán.

saraxyz
25. jún 2021

@rutyruth to das😉 nemyslím si, že škola by bola pre teba vhodná. Toto je podľa mňa lepšie 😉

stevvvka
25. jún 2021

Odporúčam ostať, kde si.

Ako ste fungovali počas korony? Neviem, akú máš prácu, homeoffice, či ako? Ale zvážila by som zmenu aj z toho hľadiska, že ak sa zas všetko zatvorí...

rutyruth
autor
25. jún 2021

@stevvvka počas korony sme fungovali ako sme chceli v podstate. Mám kancelársku papierovú robotu, čiže v pohode sa dalo aj z domu.

stevvvka
25. jún 2021

@rutyruth no tak ďalší dôvod nemenít prácu. Ak by si bola v školstve, ideš okrem novej prace do pozície online vyučovania, takže v tomto nemáš prax vôbec.. Keď už si aj učila, tak aspoň máš tušenie, čo ako, ale online hodiny.. Bude to náročné na psychiku skratka. Teraz by som nemenila a uvidíš tak o pár mesiacov, či ťa to ťahá k školstvu.

nafka0483
26. jún 2021

@saraxyz Ano

zuzanockamt
26. jún 2021

@rutyruth ak si na tom psychicky nie dobre, tak školstvo nerieš...tam si stále jednou nohou v base, v behu celý deň, keď máš dozor plus v rozvrhu plný zásah, tak jedlo, pitie, WC moc nehrozí...a prázdniny nemáš, máš dovolenku, ktorá ti nepokryje všetky dni školských prázdnin

Strana
z3