icon

Ako efektívne bojovať s tetániou?

modraorchidea
5. mar 2025

Ahojte. Tí ktorí máte tetaniu ako s tým bojujete? Ja už som unavená...tuhnutie svalstva, búšenie srdca, vynechavanie srdca (to ma desí najviac), mravcanie po hlave, okolo uší, v rukách, prstoch, napätie, chvenie, trhanie v svaloch, v oku a ďalších x fyzických prejavov. Od decembra sa to zhoršilo.( Zdravotné problémy člena rodiny)
Začala som sa viac hýbať, zmenila stravu, meditujem, každý deň si dávam dychové cvičenie 10 min. Proste neviem sa dať nejak dokopy. Snažím sa liekom vyhnúť a chcela by som všetko zvládnuť bez liekov. Neurologicka kázala brat len magnezko čo beriem dlhodobo. Dakedy mi stuhne tak krcna, že ma ide poraziť..Zo všetkého sa dokážem vystresovat. Hocijaký telesný prejav má zablokuje....ako napríklad to srdce...keď mi občas preskočí hneď impulz do mozgu a už to nedokážem pustiť z hlavy. Čím viac na to myslím tým sa mi to deje viac. Tep aj tlak mám ok. Chystám sa, že budem chodiť aj na prechádzky . Mám sedavé zamestnanie a tým pádom pohybu malo. Prídem vždy s práce unavená a občas sa donútim cvičiť. Prosím poraďte....nervový systém je na bode mrazu 😊🤦Stresuje ma neskutočne každá návšteva lekára. Je to moja nočná mora. Budem vďačná za každú Vašu rádu alebo skúsenosť.

Strana
z2
canany
7. mar 2025

@shee11 ahoj, len je problem najst dobreho psychologa, ja som mala skusebost s dvoma a ani jedna nepomohla, skor ma dostali do este vacsich ...
Dievcata, viete odporucit v Bratislave dobreho odskusaneho psychologa na tuto oblast?

sponka93
9. mar 2025

Ja by som si dala vysetrit tenke crevo ci nemas celiakiu. Nariadila by som to ako povinnne pre vsetkych s tetaniou.

vanilka83
9. mar 2025

@modraorchidea nemusíš sa báť liekov ...ja som ich brala asi len rok,teraz už vôbec, nie je to na vždy...mne osobne pomohla najviac viera v Boha a láska k nemu. Ale môže ti pomôcť pravidelne návštevy u psychológa aspoň raz týždenne, magnézium s vapnikom a B komplex kazdy deň,vyhýbať sa stresu a zlým náladam,teda nečítat nepozerat negatívne správy filmy,radšej si prečítať nejakú pozitívnu knihu,pravidelný a dostatočný spánok a každý deň prechádzka na vzduchu,pohyb...najlepšie s deťmi alebo so psom aby ta prinútili...je to cesta,musíš zistiť co ti robí zle a naopak co ti pomáha. Antidepresiva ta môžu túto cestu kým ju prejdes trochu podržať.

vanilka83
9. mar 2025

@modraorchidea a chcem ti odporučiť perfektnú knihu nie je len o úzkosti je aj o panickych atakoch,autorka si sama nimi prešla úzkosťou depresiou aj panikou píše tam ako sa s nimi dokázala vyrovnať a prekonať to. Nečakaj,ale ze je nájdeš zázračný recept ktorý ťa vylieči za týždeň najhoršie stavy môžeš prekonať po roku-dvoch podľa stavu. Ja som sledovaná akurát kvôli tlaku...lebo mne srdce furt šľape ako keby som bežala maratón pri najmenšej námahe ci strese. To robí ta tetania.

shee11
9. mar 2025

Neviem poradiť, ale možno by som skúsila hľadať cez komoru psychológov, klinického psychológa so zameraním na KBT.

iv1rozali
9. mar 2025

Daj si zmerať jód v tele ....pripomína mi to nedostatok a nastav sa pol roka na lipozomálny jód ktorý predávajú v oleji...potom uvidíš.

lenkakravcova
9. mar 2025

@modraorchidea musíš zmeniť celkovo životný štýl. A do toho je aj zmena práce.
Ak môžeš, choď na podporu v nezamestnanosti a daj si pár mesiacov sabatikal. Bez celkového vypnutia zo stresu z povinnosti sa ti to nezlepší.
Vyskúšaj toto a daj potom vedieť ako sa to zlepšilo.

vanilka83
9. mar 2025

@modraorchidea toto je ta kniha

vanilka83
9. mar 2025

@lenkakravcova ano aj ja som bola po prvom obrovskom záchvate normálne doma na pnke asi 3 mesiace potom som pomaličky na návrh psychiatricky prešla už do práce, aby som sa zabehla do normálu do roboty,ale dala som sa len na 6hod. Úväzok. Vyradila som zo života zbytočne prehnane upratovanie a varenie a krúžky pre deti scvrkla na úplne minimum.

svetliii
9. mar 2025

Mne pomáha aro aromaterapia...od októbra ako pravidelne používam som nemala záchvat....ja trpím aj panickymi atakmi okrem tetanie....

modraorchidea
autor
9. mar 2025

@vanilka83 tú knihu mám 😊

betulinka1
9. mar 2025

@modraorchidea no hlavne pri tetanii treba doplnit aj vapnik aj draslik. Zahranicne štúdie. Na draslik samozrejme pozor. Buchanie srdca ti kludne moze spúšťať aj chrbtica. Chod na masaze aspon 1x do tyzdna aspon 4x po sebe. Potom kazde dva tyzdne. Skus nejaku Dobru fyzio. Poznam ludi co zmenili komplet životný styl, prestali pit kavu, vylucili cukor, kardio športy a postavili sa tomu tak, bud zomriem alebo prežijem. Ale poznam aj takych co presli do panickej poruchy a skoncili na AD, pomohlo a dali sa do poriadku. Takze je to cisto na tebe. Skus si popočúvať Lajprika na YT. On ma kopec rad ako na stavy uzkosti, lebo ty ked uz sa zľakneš, tak je to uz uzkost z toho ti bucha srdce. Proste tvoj mozog dostal impulz, ze si v nejakom nebezpečenstve, zle pracuje serotonin a dopamin.

Strana
z2