icon

Silná úzkosť pri zaspávaní: Ako ju zvládnuť?

nataliia01
Dnes o 05:54

Ahojte, idem si k vám po radu ak niekto zažil niečo podobné. Nedeje sa to každú noc, no čím ďalej, tým častejšie. Hneď ako si ľahnem do postele sa spustí úzkosť, moje telo je akoby v pohotovostnom režime, cítim aké je moje telo napäté, tuhne mi (čo je možno svojim spôsobom normálne)- ale veľmi intenzívne to vnímam a toto moju úzkosť prehlbuje. Takto ležím v posteli aj 5 hodin a zaspim až nad ranom. Mávam občas aj slabé zášklby.
Pritom ráno s týmto vôbec problém nemám, zaspim napríklad v aute (ako spolujazdec samozrejme :D) bez toho, aby prišla nejaká úzkosť. Počas dna takisto žiadnu úzkosť necítim, ak áno, tak len minimálne.
Skúšala som si púšťať meditácie, svalovú relaxáciu, autogénny tréning, ukľudňujúcu hudbu, brown noise,denník písať alebo len tak ležať a pozerať do blba, no nič mi nepomohlo.
Tieto problémy prišli z ničoho nič. Ak to bude takto ďalej pokračovať, tak mi to bude asi veľmi zasahovať do života.
Pritom som bývala človek, ktorý so spánkom nikdy nemal problém, vždy som sa dokonca tešila ísť spať.
Máte niekto podobnú skúsenosť? Čo za tým bolo? Čo vám pomohlo? Alebo mam ísť rovno smer psychiater/psycholog? 😪

anonym_b9dda5
Dnes o 05:59

@nataliia01 mne keď začne úzkosť, tak sa postavím, začnem z hlboka dýchať idem sa napiť. Občas opakujem aj 2-3x kým ma úplne opustí, pripadne musím telo dostať do diskomfortu - ideálne docieliť, aby mi bola zima.

anonym_1c478e
Dnes o 06:04

podvedome ptavdepodobne ta nieco trapi. Mne od uzkosti pomaha si hovorit, zaco vsetko som v zivote vdacna, naco sa tesim dalsi den, co mi robi radost... jednoducho cokolvek pozitivne. Ale ja viem z coho mam uzkosti a riesim aj ten dovod. Ale asi kazdemu pomaha nieco ine, kebyze ja tak ako hore niekto pise dam telo este do vacsieho diskomfortu (samotna uzkost je diskomfort) tak este viac ju prehlbim.

ivicatolic
Dnes o 06:16

@nataliia01 trápi ťa niečo? myslíš neustále na nejaký problém, neriešenú situáciu?

anonym_6b8728
Dnes o 06:16

skús Neospan

nataliia01
autor
Dnes o 06:26

Tak trápia ma nejaké veci, ale nikdy to nezasahovalo do môjho spánku až takto. Fakt akoby sa to stalo z ničoho nič

anonym_9d9b4c
Dnes o 06:37

@nataliia01 skús zvýšené dávky magnézia, plus depress zatiaľ pred spánkom, plus melatonín.

anonym_ff7ba5
Dnes o 06:39

Odporúčam na večer Melatonín ZZZquil + magnosolv jedno vrecúčko. Aspoň dve hodiny pred spaním už nič nejedz, a pred spaním žiadny mobil, tablet apd. Skúšala si ASMR na zaspatie? Mne to vždy na 90% zaberie.

nataliia01
autor
Dnes o 06:50
@anonym_ff7ba5

Odporúčam na večer Melatonín ZZZquil + magnosolv jedno vrecúčko. Aspoň dve hodiny pred spaním už nič nejedz, a pred spaním žiadny mobil, tablet apd. Skúšala si ASMR na zaspatie? Mne to vždy na 90% zaberie.

@anonym_ff7ba5 ASMR milujem. Ale už aj to prestalo zaberať 😪

nataliia01
autor
Dnes o 06:52

Ešte som zabudla napísať, že akonáhle sa postavím alebo začnem niečo na mobile robiť tak úzkosť je hneď preč. Ale keď si ľahnem tak hneď je späť v tu chvíľu

anonym_9d9b4c
Dnes o 06:57
@nataliia01

Ešte som zabudla napísať, že akonáhle sa postavím alebo začnem niečo na mobile robiť tak úzkosť je hneď preč. Ale keď si ľahnem tak hneď je späť v tu chvíľu

@nataliia01 mne pomôže ísť spať dolu do obývačky na gauč, keď ma to chytí. Skús zmeniť priestor.

anonym_ff7ba5
Dnes o 07:38
@nataliia01

@nataliia01 bude to reflux, z toho môžeš mať pocitovo úzkosti. Ja to mám tiež. Skús gaviscon na cmúľanie pred spaním, alebo Essox sáčky.

anonym_966df8
Dnes o 07:47
@anonym_ff7ba5

@nataliia01 bude to reflux, z toho môžeš mať pocitovo úzkosti. Ja to mám tiež. Skús gaviscon na cmúľanie pred spaním, alebo Essox sáčky.

Nepomoze ti ani ZZquil, ani magnosolv, ani melatonin. Toto je minimalne na psychologa. Alebo psychiater a antidepresiva, lebo stav sa ti bude zhorsovat.

@anonym_ff7ba5 Nepis, ak nevies ako funguje telo a hlava. Je to presne naopak. Zo stresov a uzkosti mas reflux.

anonym_ff7ba5
Dnes o 07:49
@anonym_966df8

Nepomoze ti ani ZZquil, ani magnosolv, ani melatonin. Toto je minimalne na psychologa. Alebo psychiater a antidepresiva, lebo stav sa ti bude zhorsovat.

@anonym_ff7ba5 Nepis, ak nevies ako funguje telo a hlava. Je to presne naopak. Zo stresov a uzkosti mas reflux.

@anonym_966df8 ja beriem AD už 20r. Ako funguje psychika viem veľmi dobre. Rovnako mám veľmi zlé noci kvôli refluxu. Ale ten som mala diagnostikový skôr ako úzkosti. Ja viem o fungovaní psychiky a psychosomatiky napísať knihu. Prešla som si viac ako 500h psychoterapií, rôznych terapeutických prístupov. Beriem AD, vitamíny, anxiolytiká, antipsychotiká, blokátori H2, antacidá apd.

anonym_21bb16
Dnes o 08:00

@nataliia01 mne sa uzkosti viazu k alergii, odkedy ju liecim uzkosti su uplne mizive.

dankabg
Dnes o 08:06

Stávalo sa mi to často, keď som nastúpila do novej práce, keď som mala v robote pohotovosť a nikdy som nevedela, kedy má zavolaju z domu, teraz sa mi to deje, keď sa s partnerom vážnejšie povadime a opäť kvôli robote.
Brala som aj tritico, ale to mi nepomohlo vôbec, čo ale neznamená, že u teba by to bolo tiež bez efektu
Pokiaľ máš nevyriešené problémy tak telo môže reagovať práve takto.
Ako ti už pisala jedna baba vyššie, mala by si zväčšiť psychológa. Nie je to hanba. A predpokladám, že do roboty chodíš a musíš normálne behom dňa fungovať, čo sa pri dlhodobom deficite nedá.