Ako znížiť cholesterol bez liekov?
Ahojte idem si po radu, ak je tu niekto taký. Ako znížiť cholesterol alebo ako sa to niekomu podarilo bez liekov?
Ide o môjho muža, aktívny chlap bez nadváhy, jeme naozaj vyvážene, každý deň zelenina mäso hovadzina, kuracina, morčacina.
Niečo viem čo mu teda nedať a čo sme doposiaľ používali. Taktiež sladké vysadí, to je možno aj kameň úrazu ale cukor má vo fantastických hodnotách.
Vyššie hodnoty mal už ako 25 ročný, no poviem Vám zaskočila nás hodnota 8,2.
@anonym_a01233 Urcite bola radost obojstranna 😀
@janickadr Z lekárov sa stali úradni bez štipky empatie.
Ja som chuda, nejem nezdravo,nerobi mi to dobre a detto. Nasadila som omegu, d. Pomohlo,lepsie po pol roku. U mna asi stres zauradoval...
@janickadr Vieš čo ti urobia v tele statíny? Asi nie. Radsej dieta ako lieky ...teda skôr zmena životneho štylu to je to o čo tu ide. Ale ak chceš aby mali lekari na dovolenky tak treba žrať to svinstvo.
@anonym_a01233 praveze vie o com hovori
Ty vsak zjavne nie…
Fuuuuuu aki odbornici, po precitani komentarov potom nechapem tych obeznych chorych slovakov, ktori maju kazdy bozi den v kauflande nalozene kosiky totalnymi sprostostami od vymyslu sveta
Mudrovat ako anonym a doma v chladnicke odpad…
S takym cholesterolom by som sa bala kazdy den co bude..
Pribalovy letak od takeho ibalginu ci panadolu alebo flectoru si niekto cita? Nie..toto citat slovač nebude ale pchat do seba to bez problemov ale statin, pri takom cholesterole boooze chran, z jednej tabletky asi clovek umrie..
pani autorka tu vykreslila idealne stravovacie navyky, uz neviem co a ako chce zmenit , budete jest bio travu z poli a pit vodu z tatier?
Fuuuuuu aki odbornici, po precitani komentarov potom nechapem tych obeznych chorych slovakov, ktori maju kazdy bozi den v kauflande nalozene kosiky totalnymi sprostostami od vymyslu sveta
Mudrovat ako anonym a doma v chladnicke odpad…
S takym cholesterolom by som sa bala kazdy den co bude..
Pribalovy letak od takeho ibalginu ci panadolu alebo flectoru si niekto cita? Nie..toto citat slovač nebude ale pchat do seba to bez problemov ale statin, pri takom cholesterole boooze chran, z jednej tabletky asi clovek umrie..
pani autorka tu vykreslila idealne stravovacie navyky, uz neviem co a ako chce zmenit , budete jest bio travu z poli a pit vodu z tatier?
@taktotedanie Napríklad ja som nemudrovala, ale ako ako anonym sa pýtala na nejaké rady skúsenej lekárky, ktoré mala od sledované ako TOP na svojich pacientoch, ako dostať zvýšený cholesterol pod kontrolu.
Ibalginy, panadoly a flectory neužívam a doma v chladničke nemám odpad. Chovám vlastnú hydinu, mám 10 árovú záhradu a sad. A nie, nepijem pramenitú vodu z Tatier. Ale myslím si, že je na každého rozhodnutí, či sa na lieky dá, alebo nie. A som presvedčená, že zmena hornej hranice cholesterolu v tabuľkách nahráva farmabiznisu. A tiež, že aj stres dnešnej doby má na tom svoj podiel, že ľudia majú vysoký cholesterol.
@anonym_autor
Vysoký cholesterol je novodobá choroba, jeho výška sa neustále znižuje a tým stúpa potreba užívať lieky, ktoré sú pre organizmus zlé. Skúste si prečítať niečo o statínoch. Ja som ho mala tiež vysoký, či z
@veselo_neveselo no veď to teraz vidím. A pamätám si aj známeho čo sme stretli pred niekoľkými rokmi. Športovec, chudý a infarkt v mladom veku, našťastie sa zotavil, tiež nám niečo ohľadne cholesterolu rozprával.
Nuž naučím sa, popri tom ako mu zakážem cukor nejak prejdeme ešte na zdravšie veci.
@anonym_autor vidis mas skusenost.
Presne aj my v rodine, odmietanie liekov, lebo ved ja sa zdravo stravujem ja to mam zo stresu a bum tazka porazka, leziaci mlady clovek uz par rokov.
Prirodne statiny su rovnake ako tie umele.
@janickadr Vieš čo ti urobia v tele statíny? Asi nie. Radsej dieta ako lieky ...teda skôr zmena životneho štylu to je to o čo tu ide. Ale ak chceš aby mali lekari na dovolenky tak treba žrať to svinstvo.
@anonym_a01233 vysoka skola zivota??? Vsimla si si pri nicku tu skratku, ze DR.??? Vies co to znamena? Minimalne to, ze vie toho o statinoch viac ako ty. Uz len veta, ze doktori na tom zarabaju vela vypovie o tvojom IQ. Vies, co dokaze vysoky a neliwceny cholesterol v tvojom tele? Sposobuje mozgovu prihodu a IM. Takze asi tak. A potom, ked niekoho porazi, urcite budes prva, co povie, ze to bolo z ockovania. A viem ake moze (a nemusi) mat statin neziaduce ucinky.
Manžel mal tiež vyšší cholesterol, niečo okolo 6, doktorka mu dala poslednú šancu, mal 3 mesiace držať diétu a keď neklesne tak lieky. A viete čo sa stalo? Dostal cievnu mozgovú príhodu, v 43 rokoch, možno kebyže tie lieky začne užívať skôr, nemuselo sa to stať. Cholesterol s hodnotou 8 je naozaj strasne veľa, hlavne ak sa stravuje zdravo, tam už asi nič iné ako lieky nepomôže.
@taktotedanie Pani doktorka ruku na srdce prečo nehovorite ľuďom aký mä význam pôst, že ludske telo si vie poradiť s chorobami veď aka autofágia je zázrak, len treba vedieť ako reštartovať imunitu...že uživanie liekov škodí a radšej sa tomu vyhnut. Pred nedavnom som mala anemiu a obvodna mi povedala že nemam uživať železo lebo sa uklada v obličkach a srdci a všade že treba zmena životneho štylu a mala pravdu. Jem protizapalovu stravu vsetko sa mi upravilo...nie každy na to má ..zo dňa na deň bez muky, kavy cukru a spracovaných potravin a som iný človek .
@anonym_a01233
Vysoký cholesterol je novodobá choroba, jeho hladina sa neustále znižuje a tak stúpa spotreba liekov, tzv. statínov, ktoré sú pre organizmus nebezpečné, dá sa o tom veľa dočítať na internete. U mňa a môjho manžela sa zvýšil tiež, museli sme začať užívať lieky. Konkrétne ja som nikdy nebola obézna, váhu som mala vždy primeranú výške. Roky som si ju udržiavala jednak stravou, jednak pohybom. Či to bolo zdedené ochorenie, nevedno, našim rodičom sa nikdy nemeral. Keďže užívanie liekov mi spôsobovalo ďalšie zdravotné problémy, začala som hľadať riešenie na zníženie cholesterolu bez liekov a našla som ho. Začali sme si s manželom pridávať do stravy kurkumu. Užívame ju tak, že si do kávy každé ráno pridávame čajovú lyžičku a cholesterol sa znížil tak, že nám lieky boli vysadené. Keďže je to mastné korenie, je potrebné pridávať ho do teplého nápoja, nemusí to byť len káva, ale aj čaj, teplá voda a pod. Skúste a uvidíte, môžete kurkumu užívať súbežne aj s liekmi, no a manželom sme lieky úplne vysadili.
ArmoLipid je výživový doplnok, vie znížiť cholesterol asi o 20 percent. Pri hodnote 8 to asi nebude stačiť. Ak je to dedičné strava a pohyb to nevyriešia. Dobre nastavené statíny nie sú záťažou pre organizmus a majú ovela viac benefitov ako rizík. Koniec koncov ArmoLipid je tiež statín prírodný. Je fajn užívať k tomu koenzym q10.
Manžel mal tiež vyšší cholesterol, niečo okolo 6, doktorka mu dala poslednú šancu, mal 3 mesiace držať diétu a keď neklesne tak lieky. A viete čo sa stalo? Dostal cievnu mozgovú príhodu, v 43 rokoch, možno kebyže tie lieky začne užívať skôr, nemuselo sa to stať. Cholesterol s hodnotou 8 je naozaj strasne veľa, hlavne ak sa stravuje zdravo, tam už asi nič iné ako lieky nepomôže.
@anonym_0d6753 no moznoze keby zacal uzivat tie statiny skor, tak dostane tu prihodu este skor ako v 43. Skor by mali lekari kontrolovat stav ciev a statiny davat podla toho v akom stave su cievy.Tuna sa ordinuju statiny zdravym ludom, co maju vyssi cholesterol a sposobuje cukrovku a ine chronicke ochorenia
@anonym_0d6753 no moznoze keby zacal uzivat tie statiny skor, tak dostane tu prihodu este skor ako v 43. Skor by mali lekari kontrolovat stav ciev a statiny davat podla toho v akom stave su cievy.Tuna sa ordinuju statiny zdravym ludom, co maju vyssi cholesterol a sposobuje cukrovku a ine chronicke ochorenia
@katulienkax ale on tie lieky ešte neužíval, keď dostal príhodu, stalo sa to práve v čase, ked mal držať diétu a až potom ak by sa to neznížilo ich mal dostať.
@anonym_a01233 vysoka skola zivota??? Vsimla si si pri nicku tu skratku, ze DR.??? Vies co to znamena? Minimalne to, ze vie toho o statinoch viac ako ty. Uz len veta, ze doktori na tom zarabaju vela vypovie o tvojom IQ. Vies, co dokaze vysoky a neliwceny cholesterol v tvojom tele? Sposobuje mozgovu prihodu a IM. Takze asi tak. A potom, ked niekoho porazi, urcite budes prva, co povie, ze to bolo z ockovania. A viem ake moze (a nemusi) mat statin neziaduce ucinky.
@anonym_07aba6 No aj ja si môžem napísať dr😀...každopádne tu ide o životný štyl,ktorý by ste mali najprv skonzultovat s pacientami a nie hneď ,, tu máš statin 80 mg a dovi a dopo.. Vy si jedzte čo chcete vaše telo....ale tvrdit ze ten kto uživa statin nedostane poražku je trochu moc .....
@anonym_07aba6 No aj ja si môžem napísať dr😀...každopádne tu ide o životný štyl,ktorý by ste mali najprv skonzultovat s pacientami a nie hneď ,, tu máš statin 80 mg a dovi a dopo.. Vy si jedzte čo chcete vaše telo....ale tvrdit ze ten kto uživa statin nedostane poražku je trochu moc .....
@katulienkax tebe dobre trepe. Co tu rozsirujes hluposti?
@anonym_a01233 nikto ti neda 80 mg statinu. Tiez nettep.
@katulienkax tebe dobre trepe. Co tu rozsirujes hluposti?
@anonym_a01233 nikto ti neda 80 mg statinu. Tiez nettep.
@anonym_07aba6 Neviem kde žijete ale môjmu otcovi predpísali 80mg ako aj x ďalším..samozrejme že to neuživa ...dal sa na nazdravý životný štyl schudol 20 kg a doktorom sa to nepáči, prečo ma zdrazu výsledky v norme... Mne je jedno čo si myslite ale 80 mg ma väčšina dôchodcov...dávkujem im lieky 😀.
@anonym_07aba6 Pozri toto nie je skutočný svet nemusím všetkému veriť...a aj ked to je pravda tiež si sem si nepíšem titul veď to je take trápné.....vieš čo je zaujímavé že keď niekto dostane mozgovú príhodu neskočime na neho a nezačneme mu nadávať že to má z toho že neuživa statíny...hovorím o tom že ludia sú neskutočne leniví urobiť niečo pre seba veď vidím tie plne nákupne vozíky, obezitu.... radšej budu jesť lieky lebo to je pohodlnē aj pre lekarov, nemusia si hubu drať.
@anonym_autor pomohlo nieco muzovi? Moj ma tiez cholesterol. Skusal velmi prisne dietu,pohyb mal aj predtym. Bol stihly, ale pri diete uplne vychudol. A hoci sa cholesterol znizil, tak nie na pozadovanu uroven....doktorka vravela, ze to moze byt genetika a tam mu nic ine nepomoze,len lieky.
@anonym_07aba6 Pozri toto nie je skutočný svet nemusím všetkému veriť...a aj ked to je pravda tiež si sem si nepíšem titul veď to je take trápné.....vieš čo je zaujímavé že keď niekto dostane mozgovú príhodu neskočime na neho a nezačneme mu nadávať že to má z toho že neuživa statíny...hovorím o tom že ludia sú neskutočne leniví urobiť niečo pre seba veď vidím tie plne nákupne vozíky, obezitu.... radšej budu jesť lieky lebo to je pohodlnē aj pre lekarov, nemusia si hubu drať.
@anonym_a01233 s tým súhlasím. Ja čo mám skúsenosť, väčšinou každý normálny lekár najprv odporúča diétu a zmenu životosprávy. Statin 80 mg sa dáva naozaj obezným ľuďom. Statiny sa podávajú v dávke od 10 mg. Dávajú sa podľa hmotnosti a podľa hodnoty cholesterolu. Aj my dávame naozaj vtedy,keď nič iné nepomáha. Ale je pravda, že tým ľuďom sa nechce ani menej žrať, ani zdravšie žiť. Ale nechce sa im ani lieky užívať. Takže v 90% je to veľmi ťažké sa dohodnúť s ľuďmi. Vysoký cholesterol spolu s vysokým tlakom je zabijak. Lenže ľudia nič neriešia, lebo ich nič neboli. A potom keď ich porazí, tak vytiahnu do boja v antivaxerii a spoja si to s covidovou vakcínou. A najviac skody urobia babky,ktoré bojkotujú statiny a hovno o tom vedia. Sú to užitočné lieky a ano, môžu mať dosť nežiadúcich účinkov. Ale kym ich človek nemá, tak veľmi pomôžu. Lenže plno blbcov im robí zlé meno a to sa medzi ľuďmi rýchlo šíri.
@anonym_a01233 s tým súhlasím. Ja čo mám skúsenosť, väčšinou každý normálny lekár najprv odporúča diétu a zmenu životosprávy. Statin 80 mg sa dáva naozaj obezným ľuďom. Statiny sa podávajú v dávke od 10 mg. Dávajú sa podľa hmotnosti a podľa hodnoty cholesterolu. Aj my dávame naozaj vtedy,keď nič iné nepomáha. Ale je pravda, že tým ľuďom sa nechce ani menej žrať, ani zdravšie žiť. Ale nechce sa im ani lieky užívať. Takže v 90% je to veľmi ťažké sa dohodnúť s ľuďmi. Vysoký cholesterol spolu s vysokým tlakom je zabijak. Lenže ľudia nič neriešia, lebo ich nič neboli. A potom keď ich porazí, tak vytiahnu do boja v antivaxerii a spoja si to s covidovou vakcínou. A najviac skody urobia babky,ktoré bojkotujú statiny a hovno o tom vedia. Sú to užitočné lieky a ano, môžu mať dosť nežiadúcich účinkov. Ale kym ich človek nemá, tak veľmi pomôžu. Lenže plno blbcov im robí zlé meno a to sa medzi ľuďmi rýchlo šíri.
@anonym_07aba6 ja som stihla,snažím sa žiť zdravo,nepijem nefajčím ,tlak mám ukážkový a ldl vysoký..čím viac sa snažím dodržiavať zivotospravu ,tým horšie výsledky mám🙂 tak mi napíš,ako je to možné .🙂
@anonym_07aba6 ja som stihla,snažím sa žiť zdravo,nepijem nefajčím ,tlak mám ukážkový a ldl vysoký..čím viac sa snažím dodržiavať zivotospravu ,tým horšie výsledky mám🙂 tak mi napíš,ako je to možné .🙂
@astrobot ak nevyjedáš sladkosti a kekse, tak aj genetika urobí svoju úlohu. Alebo možno ješ veľa syrov, tie obsahujú veľmi veľa tukov, takisto smotana, dresinky, majonézy.
@astrobot ak nevyjedáš sladkosti a kekse, tak aj genetika urobí svoju úlohu. Alebo možno ješ veľa syrov, tie obsahujú veľmi veľa tukov, takisto smotana, dresinky, majonézy.
@anonym_07aba6 takéto sladké som úplne vysadila,dám si maximálne med.Jem Max mozzarellu,a úplne nízkotučné jogurty čo sa týka z mliečnych výrobkov.paradoz je,že keď som.jedla sladké,občas podľa alkohol,v podstate všetko a nedával si na nič pozor,vysledky som mala lepšie ako teraz.
No uvidíme ako dopadne v apríli muž. Kúpila som aj prístroj na meranie chol. Merali sme sa na začiatku. Výsledky sedeli podľa odberu z krvi. Teraz po mesiaci a pol iného stravovania a vysadenia cukru (nie sacharidov) máme omnoho lepšie výsledky ale budem si istá až keď pôjde na krv.

@anonym_f9249b Rad na znizenie cholesterolu je plny internet. Niekomu dietne a rezimove opatrenia pomozu, niekomu nie. Vela robi genetika. A ked je cholesterol vysoky, vezmu sa do uvahy vysledky, diagnozy, vek, rodinna anamneza a pod., urci sa. co by asi pre konkretneho cloveka bolo idealne a co nie. Niekedy to skonci liekmi, alebo by len malo, lebo ludia odmietnu... Ale aj o tom je slobodna volba. Nechce, nebude mat. No nasledky, ak budu, si potom ponesie sam... Kazdopadne, uz to tu nebudem zahlcovat, prajem vsetkym vela stastia pri spravnej volbe a pevne zdravie... 😀
@janickadr Ďakujeme za vyčerpavajúcu odpoveď, keď mne lekar povedal ze nema čas mi hovoriť o mojej chorobe a mám si to nqjsť na internete zobrala som si kartu....