icon

Beriete generikum alebo radšej originálny liek?

12. júl 2026

Stalo sa mi v lekárni, že môj liek nemali a ponúkli mi generikum. Lekárnička hovorila, že účinná látka je rovnaká, len názov a výrobca sú iní. Vyšlo by ma to aj lacnejšie, len som mala zvláštny pocit, či to bude naozaj pôsobiť rovnako. Beriete lacnejšiu náhradu lieku bez problémov, alebo radšej trváte na tom pôvodnom?

anonym_43f462
12. júl 2026

Bez problemov zoberiem generikum ak je ucinna latka a jej obsah rovnaky

mandzula
12. júl 2026

Generikum mi nevadi. Treba si vsak dat pozor na pomocne latky, tie sa mozu od originalu lisit (napr. laktoza).

anonym_cb16f6
12. júl 2026

@anonym_autor pri lieku mi to nevadí, musia byť testované a mať preukázateľný účinok. Avšak pri vitamínoch/doplnkoch vezmem len vybranú značku, iné nie.

minenkaa
12. júl 2026

Čo mi daju v lekárni

anonym_bcf64c
12. júl 2026

Pri niektorých takých bežných ako Panadol a Paralen, už ani neviem ktoré z nich je generikum 😅 takže nie, nemám s tým problém... pokiaľ je tam nejaká intolerancia, tak pozor na tie prídavné zložky ako je napísané vyššie

anonym_bdbc12
12. júl 2026

Áno, lebo poniektore originály sú u nás často nedostupné (cezera-alergimed, prenessa - a ani neviem čo mi dávajú pre muža ako náhradu ale prenessu som nekúpila možno aj viac ako rok)

bloger
12. júl 2026

@anonym_autor Nemusíš sa báť je to bezpečné. Obsahuje to tú istú látku. Niekedy zoberiem ak je výpadok a ten originálny liek chýba.

anonym_237bee
12. júl 2026

@anonym_autor pytam original ak mam moznost radsej pockam

anonym_500d89
12. júl 2026

Už pár rokov beriem Egilok, liek na srdce. A už viackrát nebol dostupný. Nevidím dôvod vymýšľať, beriem alternatívu.

anonym_223097
12. júl 2026

@anonym_autor Nemam s tym problem, len sa moze stat, ze niekomu iny liek nesadne. A je jedno, cinje to original alebo generikum. Treba vyskusat a podla toho sa zariadit.

zelenykvet
12. júl 2026

@anonym_autor nie je to to iste. To, ako vo finale ucinkuje de facto mozu rozhodnut pridavne latky. Nurofen vs. Ibuprofen. Raz som si kupila ekvivalent, Ibuprofen proti menstruacnym bolestiam a nikdy viac. Uplne neucinne. Vyse 30 rokov pouzivam Nurofen, stale zabera rovnako, nedam na neho dopustit. Minule som namiesto Cezery vybrala to ceske generikum, a po dvoch dnoch som si musela dat predpisat znova Cezeru. Aj ked cezera tusim je tiez generikum. Preto ja by som isla po originalnych liekoch a radsej si priplatila.

taktotedanie
14. júl 2026

Mne osobne genericum na migrenu nezabera len originalny liek 🤷🏻‍♀️ vysvetlit si to uprimne neviem

terezka2911
14. júl 2026

@anonym_autor najlepšie na tom je to, že polovica originálnych liekov už ani neexistuje 🙂 aj toľko ospevovaný Atoris či Prenessa sú len generiká…
V skutočnosti musia tie generiká spĺňať to, čo originály, lacnejšie sú len preto, lebo výrobca už nenesie náklady za výskum a vývoj… to, že vám nezaberú, je len o vašom vnútornom nastaveni…

anonym_500d89
15. júl 2026

A čo teda robíte, ak je originál nedostupný a liek potrebujete denne?

terezka2911
18. júl 2026
@anonym_500d89

A čo teda robíte, ak je originál nedostupný a liek potrebujete denne?

@anonym_500d89 to by som aj ja rada vedela…