icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
24. júl 2019

@helga9 aj tí si bývalá slabá po chemo

helga9
24. júl 2019

@hracka123 niekedy. Ale sa necuduj ze si slabá veď vracanie ta vyčerpalo

puf83
24. júl 2019

@hracka123 ahoj-te 😉, čítam a nestíham cmarat.... Skus len vývar silný bez ničoho mamine pomohol po lyzickach,
No a teraz sme prišli s vyšetrenia a som hotová lebo po opke mala mama len jednu uzlinu chytenu bola operovana v apríli a teraz jej našli dva nejaké nálezy na pečení 😥čiže nerozumiem tomu že by chemo nezabralo.... Myslím si že sú to meta lekár viac nepovedal až onkolog povie viac, ženy myslím na vás a verím že sa stoho všetky dostanete, prajem vám pekný dnik plný úsmevu na tvári

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
24. júl 2019

@puf83 ahoj ct pred liečbou nic neukázalo na pečeni? Bohužiaľ stav uzlín moze a nemusí nic znamenať niekto ma veľa poz uzlín a nemá mts a niekto 1-2 a ma mts. Závisí to od agresivity nádoru. Koľko mala mamka ki67 vieš?

puf83
24. júl 2019

@helga9 ahoj, nebola na CT bola len na sono a to ze mala v poriadku, ki67 ma 30-40%,joooj som v práci prepáč nestíham

helga9
24. júl 2019

@puf83 no nie som Dr ale ze nebola na ct Hmhmhm

ragulca
24. júl 2019

@helga9 normálne som sa donútila vytiahnuť papiere a kuknúť čo to vlastne mám: čiže pT2m, G2, pN3 - prítomná LI, perineuralne šírenie, ER pozit - 70%, PR len 1%, Ki67: 15- 20%, HER2 negat
Že mi to objasnis 😊😂
Dakujem 😊

ragulca
Autor odpoveď zmazal
ragulca
24. júl 2019

@helga9 zabudla som v predposlednom riadku otáznik 😱🙈

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
24. júl 2019

@ragulca no pokúsim sa pT2- to je veľkosť tumoru v tomto je to dane od 2-5 cm. G2 stupeň malignity. Pn3- pozit uzliny. No to perineuralne šírenie toto je bohužiaľ to prečo mas mts uz to nebolo len v uzlinach ale uz sa to rozšírilo do ciev. Ostatne asi vieš si horm pozitívna a her2 neg. Ki67 mas len mierne zvýšené. No je to kurva svinska s prepáčením keďže nebol nádor nejak veľký g2 je stred a ki67 tiež neni vysoké.

helga9
24. júl 2019

@hracka123 ki67 je agresia nádoru ľudovo povedané predpovedá o siritelnosti nádoru akú ma aktivitu mas mierne zvýšenú do 15 ze je nitks

helga9
24. júl 2019

@hracka123 to posledné slovo ma byt nízka

hracka123
24. júl 2019

@helga9 tak to mám zle či nie?

puf83
24. júl 2019

@helga9 nie nebola na CT neposlali ju

helga9
24. júl 2019

@hracka123 myslim ze to je dobre neni to vela

helga9
24. júl 2019

@puf83 neviem co k tomu povedať lebo aj sono by mts našlo a este je mozne ze to mts nebudú. Tažko povedať ci nezabrala chemo lebo tak krátko od liečby žeby sa niečo vyskytlo. Len počkať co to bude mts snáď nie to je podľa mna skoro iba ak by ich predtým prehliadli

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
24. júl 2019

@hracka123 no na toto som aj ja zvedava z biopsie som mala 10

puf83
24. júl 2019

@helga9 ďakujem.... Aj ja dúfam že je to niečo iné, lebo teraz mala len 4chemo, ešte dve podľa plánu, no uvidíme ale predsa sa nejdeme s touto mrchou zapodievat a nakopeme jej zadok 😁😁aj keď si mamina poplakala nesmieme sa vzdávať... Ak prehliadli no fasa hmmm BOJUJMEEEEÉÉÉ

helga9
24. júl 2019

@puf83 jednoznačne jej nakopeme zadok. Co ti píšem ber s rezervou to píšem ja ako nedoktor. Mne sa len nezdá žeby sa v liečbe urobili mts.

helga9
24. júl 2019

@ragulca mam take divne pocity akoby trhanie v rane. Sledujem jazvu vyzerá byt v poriadku dokonca uz opuch trochu ustúpil. Mávala si niečo take neviem ci je to normalne

ragulca
24. júl 2019

@helga9 mala som to tiež...všetko bolo ok, tak dúfam, že u teba to bude tak isto

ragulca
24. júl 2019

@helga9 dakujem ti veľmi pekne za vysvetlenie... neuveríš, ale ja som sa za tie 2 roky fakt nijako nezaoberala výsledkami...
Pre mna bolo dôležité a doteraz je, že mám rakovinu a mts...
Ostatne neriesim

puf83
24. júl 2019

@helga9 áno rozumiem ti nie som IA (somarik) 😁, no mne príde že máš väčší prehľad ako lekári poniektory aj tak ďakujem kúsok ma to nakoplo

helga9
24. júl 2019

@puf83 ja som sa obávala pri mojej chemo ze niečo nastane lebo brala som chemo pred opkou teda nádor bol vo mne a vtedy je väčšia pravdepodobnosť ze niečo nastane. No vyčítala som ze liečba je bezpečná. A tvoja mamka mala najprv opku a potom chemo teda nádor bol vonku a este je v liečbe .

jankastraza
24. júl 2019

@helga9 aj ja sa obavam,ze sa mi to rozmnozi pocas liecby ,bola som prekvapena,ked mi nasadili najprv liecbu a potom op,,ale dr ma uistila ze tato liecba je na pacientov s moj.diagnozou uspesna,tak som sa trochu ukludnila,ale aj tak stale mam ten neprijemny pocit,ze je to vo mne a este bude,kym mi 5mes liecba neskonci 😒

jankastraza
24. júl 2019

@puf83 drzim mamine a aj tebe a rodine palce, my sme si s tym prechadzali posledne 2roky a teraz ,ked mamina je ok konecne zatial.., mna diagnostikovali ,ked sa dari,tak sa dari

helga9
24. júl 2019

@jankastraza áno keď je to v tele je to zlý pocit