icon

Čo môže spôsobovať moju nevysvetliteľnú únavu?

Dnes o 07:54

Ahojte, už tri týždne cítim zhoršenie zdravotného stavu. Permanentná únava, nie je mi dobre, fyzicky je mi mierne na odpadnutie, točí sa mi hlava, mám závraty a celkový pocit nevoľnosti. Bola som u svojej lekárky , urobila mi kompletné krvné odbery, zobrala mi moč, poslala ma na sono brucha, popočúvala ma, prešla mi brucho palpačne, mala som RTG. Všetko je v poriadku. Bola som u gynekológa, tiež je všetko v poriadku, robil mi sono a stery. Ale ja som neskutočne unavená, nemám žiadnu energiu. Nie som ani anemická, TSH a Ft3, Ft4 je v poriadku, prečeňovky a bilirubín v poriadku, aj krvý obraz, cukor apd. V noci mi nie je dobre, dnes ma neskutočne bolelo na hrudníku a vystreľovalo mi to do zadu medzi rebrá, keď som ale vstala a prešla som sa, bolo to ok. Zase som si ľahla, zase veľká bolesť.

Z ostatných vyšetrení - bola som min roku na kolono a pred pol rokom na gastroskopii a bolo to ok. Jem racionánu stravu, neprejedám sa, mám dostatok živín, neviem, kde je problém.

autor
Dnes o 09:15
@anonym_64c781

@anonym_autor chronický zápal??

@anonym_64c781 no neviem, CRP aj ASLO je v poriadku. Tak neviem, sedimku mi nerobili. Ale CRP mám okolo 1.

anonym_502ba7
Dnes o 09:15

Ak si chces byt ista, chod do inej nemocnice a iny lekar mozno uvidi to, co druhy prehliadol.
V 45 to moze byt menopauza. Staroba nie je pekna a s nou prichadza unava, strata energie, strata svalov, osteoporoza, priberanie, s priberanim vysoky tlak a cukrovka,...
Uz tu padlo, treba fyzicku zataz. To je najjednoduchsie, co mozes robit teraz a hned. Fyzicka praca, hocijaky sport, aby telo nedegradovalo necinnostou. Pohyb ta nadopuje, da energiu,...
Je to ako jarna unava po zime. Nedalo sa chodit von dlho v zime, behat vonku, rychlo tma a po zime sa kazdy tazko rozhybaval a bol bez energie...

anonym_96a471
Dnes o 09:21

@anonym_autor HIT? Nech ti vezmú krv na histamin. Pre neho je typická silná únava, vyčerpanie... ja som aj cez deň.bola schopná spat aj 2 hodiny a zobudila som sa unavená, vyčerpaná.

anonym_64c781
Dnes o 09:23
@anonym_autor

@anonym_64c781 no neviem, CRP aj ASLO je v poriadku. Tak neviem, sedimku mi nerobili. Ale CRP mám okolo 1.

@anonym_autor CRP nemusí ukázať chronický zápal, väčšinou ukazuje zvýšené hodnoty pri akútnom zápale, skús protizápalovú stravu, uvidíš či to pomôže.

autor
Dnes o 09:30

Dievčatá, ja som veľmi aktívny človek. Chodím, behám, cvičím, posilka, tenis, plávanie. Moja strava je - mäso, ryby, zelenina, strukoviny, zdravé tuky, vajíčka, určité ovocie iba - citrusové, pohánka, quinoa. Nejem sladkosti, nepijem alkohol, vyhýbam sa jednoduchým sacharidom a polotovarom. Toto prišlo z ničoho nič z večera do rána. Zrazu som sa zobudila a prišla obrovská únava a už neprešla.

simsalabim
Dnes o 09:34
@anonym_autor

Dievčatá, ja som veľmi aktívny človek. Chodím, behám, cvičím, posilka, tenis, plávanie. Moja strava je - mäso, ryby, zelenina, strukoviny, zdravé tuky, vajíčka, určité ovocie iba - citrusové, pohánka, quinoa. Nejem sladkosti, nepijem alkohol, vyhýbam sa jednoduchým sacharidom a polotovarom. Toto prišlo z ničoho nič z večera do rána. Zrazu som sa zobudila a prišla obrovská únava a už neprešla.

@anonym_autor skus sa poradit s AI, mozno ta niekam nasmeruje.

autor
Dnes o 09:36
@simsalabim

@anonym_autor skus sa poradit s AI, mozno ta niekam nasmeruje.

@simsalabim radila som sa od začiatku. A poradila mi presne tieto vyšetrenia, ktoré som mala.

mamatroch
Dnes o 09:41

@anonym_autor endokrinolog a neurolog Ta videli? ak nie, pytaj vymenny listok od vseobecnej, nech Ta posle k obom.
co doma - rodina? a v praci? pokojne za tym moze byt aj vyhorenie. to nie je o tom, ci "objektivne" mas toho vela, ci uz doma alebo v praci, ale tym, ze Tvoje telo to momentalne nezvlada. je blbost sa porovnavat s druhymi, ze ti toho vladzu viac... to nikam nevedie. urobila si dobre, ze si sla za vseobecnou a urobila zakladne vysetrenia, no isto by som trvala este na endokrinologovi a neurologovi.

anonym_64c781
Dnes o 09:44
@anonym_autor

@anonym_autor možno si len vyčerpaná máš preťažené svaly, oslabený organizmus z vyčerpania... skús si dopriať viac oddychu, relaxu, horúci kúpeľ s epsomskou soľou, dať telu viac času na regeneráciu v tomto veku to už nieje čo bývalo... dopĺňaš magnézium, kolagén?

autor
Dnes o 09:46
@anonym_64c781

@anonym_autor možno si len vyčerpaná máš preťažené svaly, oslabený organizmus z vyčerpania... skús si dopriať viac oddychu, relaxu, horúci kúpeľ s epsomskou soľou, dať telu viac času na regeneráciu v tomto veku to už nieje čo bývalo... dopĺňaš magnézium, kolagén?

@anonym_64c781 tak neviem, najprv tu radíte viac cvič, potrebuješ silový tréning, premôž sa, aj keď to nejde. Potom zase si unavená, odpočiň si, relaxuj. Ja mám aj relax, vaňu síce doma nemáme, čiže žiadny horúci kúpeľ nehrozí, ale relaxujem...

anonym_64c781
Dnes o 09:50
@anonym_autor

@anonym_64c781 tak neviem, najprv tu radíte viac cvič, potrebuješ silový tréning, premôž sa, aj keď to nejde. Potom zase si unavená, odpočiň si, relaxuj. Ja mám aj relax, vaňu síce doma nemáme, čiže žiadny horúci kúpeľ nehrozí, ale relaxujem...

@anonym_autor nič také som ti neradila a už vôbec nie, ak sa cítiš unavená, vyčerpaná a máš závrate.. vtedy by som poradila max prechádzky a ľahšiu turistiku kým sa dáš dokopy.

autor
Dnes o 09:54
@anonym_64c781

@anonym_autor nič také som ti neradila a už vôbec nie, ak sa cítiš unavená, vyčerpaná a máš závrate.. vtedy by som poradila max prechádzky a ľahšiu turistiku kým sa dáš dokopy.

@anonym_64c781 nie ty, ale ženy tu: pohyb, najmä teda silový tréning a dáš sa do mesiaca dokopy.

skús sa doma premôcť aspoň na nejaké základné cviky chrbta, prešla som si tým, teraz nevynechám ani jeden tréning, lebo zas takto dopadnem.

treba sa prekonat, pridat denne 5-10 minut, o tyzden znovu... skus aj lahky silovy trening doma, staci 5 minut na zaciatok, 3-5 cvikov a iba 10 opakovani, 2x tyzdenne. A postupne pridavat. Na nete je kopec videi. V tvojom veku sa naozaj odporuca nezanedbat pohyb.

simsalabim
Dnes o 09:57
@anonym_autor

@simsalabim radila som sa od začiatku. A poradila mi presne tieto vyšetrenia, ktoré som mala.

@anonym_autor a napisala si AI, ake si mala vysledky? Co radi dalej? No ak neporadi nic dalsie, a ani lekari ti nepomozu, tak mozes skusit ten urgent, ked ti bude na umretie, ako si pisala. No a mozno to naozaj moze byt vek a hormony. Zda sa mi, ze aj tu som citala, ako niekto pisal o brutal unave a bolesti svalov a klbov. A ano, pohyb som ti radila aj ja. Najhorsie, co clovek moze urobit, je prestat sa hybat a to v kazdom stave. Samozrejme, netreba ist hlavou proti muru.

anonym_64c781
Dnes o 09:57
@anonym_autor

@anonym_64c781 nie ty, ale ženy tu: pohyb, najmä teda silový tréning a dáš sa do mesiaca dokopy.

skús sa doma premôcť aspoň na nejaké základné cviky chrbta, prešla som si tým, teraz nevynechám ani jeden tréning, lebo zas takto dopadnem.

treba sa prekonat, pridat denne 5-10 minut, o tyzden znovu... skus aj lahky silovy trening doma, staci 5 minut na zaciatok, 3-5 cvikov a iba 10 opakovani, 2x tyzdenne. A postupne pridavat. Na nete je kopec videi. V tvojom veku sa naozaj odporuca nezanedbat pohyb.

@anonym_autor skús saunu, pomáha relaxovať a regenerovať svaly 🙂

anonym_e3721a
Dnes o 09:59

Psychika. Si povysetrovana od hora az dole, milion vysetreni, vsetko v norme a ty sa pozorujes o dušu. Priznaky hovoria o psychike.

anonym_efe27a
Dnes o 10:08

ja byt tebou tak si dam pohov s lekarmi aj sledovanim, vypusti vsetko co nemusis robit
ziadne silove cvicenie, ked mas problem zit a fungovat, to je blbost

daj si nejaku lehotu, nejak sa tomu extra nevenuj, skus normalne fungovat a uvidis

ja by som potom opat skontrolovala tie borelie - oni sa neukazu hned v krvi a este raz aj stitnu zlazu mozno

mne sa stitna zblaznila tak nahle, ze sa mi zrazu nakopili vsetky mozne aj nemozne priznaky a az po dvoch mesiacoch som zistila, ze toto je pricina - pritom som sledovana na stitnu desat rokov ako hranicna pacientka s rodinnou zatazou a zrazu bum taka šajba, že koniec, odvtedy som na liecbe

anonym_23384f
Dnes o 10:18

@anonym_autor tiež sa prikláňam k ťažkostiam spojeným s ubúdaním estrogénu v tomto veku. Som o rok staršia, zle spím, občas mi je na odpadnutie, cez deň únava neskutočná, občas nevysvetliteľné bolesti kĺbov. Tiež nemôžem hormóny, ale nasadila som si ženské vitamíny, magnézko, omega kyseliny, chodím na jógu, dlhé prechádzky so psom, začala som už aj do posilky. Nie vždy sa mi chce, lebo tá únava je príšerná a nič ma akoby nebaví, ale rozhodne sa nemienim tomu poddať. Cez víkend mi pomáha krátky šlofík poobede 🙂

autor
Dnes o 10:33
@anonym_e3721a

Psychika. Si povysetrovana od hora az dole, milion vysetreni, vsetko v norme a ty sa pozorujes o dušu. Priznaky hovoria o psychike.

@anonym_e3721a Mám aj častejšie zvýšené potenie, veľmi časté močenie – 2–3× do hodiny a nevysvetliteľnú bolesť chrbta.

simsalabim
Dnes o 10:42
@anonym_autor

@anonym_e3721a Mám aj častejšie zvýšené potenie, veľmi časté močenie – 2–3× do hodiny a nevysvetliteľnú bolesť chrbta.

@anonym_autor zvysene potenie - prejav perimenopauzy. Castejsie mocenie - prejav perimenopauzy... Bolesti svalstva atd. - prejav perimenopauzy... skus si to dat do googla. Mozno je to naozaj prejav klesajucich hormonov - vysetrenia tomu nasvedcuju. Chapem, ze si vycerpana a vela sa sledujes a to to cele este zhorsuje. Ono - vselico sa da hodit na perimenopauzu, to je pravda, a vobec netvrdim, ze to je sposobene nou, no kedze mas vysledky zatial negativne, je fakt mozne, ze to bude tymto. Vela kamaratiek toto v podobnom veku riesilo, proste vek a hormony neoklames. Pripadne sa skus poradit tu na fore: https://www.modrykonik.sk/group/6796/ Drzim palce, nech sa ti ulavi 🍀.

anonym_64c781
Dnes o 10:44
@anonym_autor

@anonym_autor obe môžu byť následok nedostatku elektrolytov pri takej fyzickej záťaži, hlavne na chrbticu, vtedy to môže spôsobiť bolestivé svalové spazmy. Ako som spomenula aj pani vyššie skús dopĺňať minerály, elektrolyty, kolagén...

anonym_99e54e
Dnes o 12:09
@anonym_autor

@kiliapia mňa v noci bolí ten chrbát, keď si ľahnem, tak mám bolesti v strede medzi lopatkami a vystreľuje to dopredu do hrudníka. Keby som to nemala, tak mi je dobre a spím v pohode.

@anonym_autor reflux

rozculena
Dnes o 12:27
@anonym_35a414

Ja som unavená skoro 4 roky, opakovane chodím po lekároch, všetko mám v poriadku, skúsila som už asi všetko, čaje, lieky, infúzie, všetky druhy magnézia, jedine kde som nebola a kam ma posielaju je, k psychiatrovi. Zvažujem , aj keď nemám vôbec žiadne problémy

@anonym_35a414 Ale máš jeden veľký problém.Únava je príznak depresie,nemusíš mať vôbec žiadne iné príznaky ani problémy.
Alebo vyhorenie.

autor
Dnes o 12:44
@rozculena

@anonym_35a414 Ale máš jeden veľký problém.Únava je príznak depresie,nemusíš mať vôbec žiadne iné príznaky ani problémy.
Alebo vyhorenie.

@rozculena s únavou viem žiť, čo je problém je časté močenie, bolesť v podbrušku, bolesť v chrbtici a na hrudníku a zvýšenie potenie.

rozculena
Dnes o 13:09
@anonym_autor

@rozculena s únavou viem žiť, čo je problém je časté močenie, bolesť v podbrušku, bolesť v chrbtici a na hrudníku a zvýšenie potenie.

@anonym_autor ja som to písala niekomu inému,tá žiadne iné problémy nemá,len únavu.

fannynka
Dnes o 14:10

perimenopauza

ivanaks
Dnes o 14:34
@anonym_autor

@simsalabim hormóny mám zakázané užívať celý život, prekonala som trombózu a mám vrodený trombofilný stav, žiadne hormóny mi neschvália ani hematológ, ani cievny, ani gynekológ. Ja si hlavne nemyslím, že je to hormonálna, myslím, že moje telo má nejaký problém.

@anonym_autor A nemôžeš to mať od chrbtice - točenie hlavy, závraty, bolesť v hrudnej oblasti?

ivanaks
Dnes o 14:35
@anonym_autor

@anonym_autor Aha, tak tieto príznaky viac odpovedajú perimenopauze...

anonym_83b094
Dnes o 15:21
@anonym_autor

@kiliapia mňa v noci bolí ten chrbát, keď si ľahnem, tak mám bolesti v strede medzi lopatkami a vystreľuje to dopredu do hrudníka. Keby som to nemala, tak mi je dobre a spím v pohode.

@anonym_autor toto som mala a zistili mi vysunutú platničku. pomohli rehabilitacie

anonym_27d720
Dnes o 16:26
@anonym_autor

@luccija doteraz som išla ako hodinky. Nie som ani unavená, ani nemám depresie, ani úzkosti. Všetko bolo super a jedného dňa prišla únava, a druhý deň bola ešte väčšia, aj ďalší deň. A posledné tri dni je mi na zomretie, túto noc som nevedela, či mám ísť na centrálny príjem, či volať sanitku, či len ležať a počkať kým ma klepne. Normálne som myslela, že konečná.

@anonym_autor popis ten stav, že si rozmýšľala ísť na urgent.Co si mala panicky atak, alebo ako ti bolo zle.Ked si mala už toľko vyšetrení prečo nechodíš na fyzio s tým chrbtom?Asi cvicis veľa a malo regenerujes nazbiera sa to a jedného dňa telo skolabuje.Ja si tiež myslím, že máš niečo ako psychické zrutenie.Skus ísť k obvodnej na magneziove injekcie.Dopln sacharidy a netlač na seba oddychuj.Pri depresii a úzkosti vôbec nemusíš mať zlé myšlienky, alebo úzkosť staci nevysvetliteľná únava, ktorá trvá viac ako 2-3t
nebola si niekde v zahraničí na dovolenke a nepriniesla si vírus, nepostipalo ťa niečo?

adriana633
Dnes o 17:57

@anonym_autor ahoj, mam rovnaky problem tiez beham po vysetreniach ale nic nevedia zistit, aky mas hemoglobin a zasoby zeleza?