Depresia, panická porucha a Covid-19
Ahojte,
Je tu niekto, kto má depresiu a silnu panicku poruchu a prekonala kovid?
Ja od pôrodu mám depresiu a par mesicov aj panicku poruchu. Je mi kazdy den zle. Ako ste prekonali kovid s depresiou alebo inou psichyckou chorobou?
Dakujem za odpovede
@euka210 xanax je na úzkosť ale nemá sa brať nato aby si mohla fungovať ale na zmiernenie úzkosti a máš po ňom spať. Lebo inak si naň navykneš. Ak ho berieš 6 rokov tak neviem to ti vlastne nepomohol. Treba ešte niečo robiť cvičiť trénovať dýchať chodiť na psychoterapie možno antidepresíva. Nie som lekár len viem že to nie je dobre riešiť to dlhodobo xanaxom. Prepáč.
@eniko1992 no vyriešila som to inak. Nešla som na PCR testy, cize doma všetci pozitívny a ja som okolo nich behala. Kazdi v inej izbe, mohli z nej ist na na WC. Nákup mi bud priniesol niekto známy alebo som proste išla zo zásob. Nejak som si povedala, že ak by som vedela, že mám covid asi by sa moja hlava bala a inak by reagovala, takže som to nechcela vedieť. Povedala som si, že je to viróza a viróza nič neni a mala som ju velakrat. Podľa mňa je to aj o tom, nějako sa nepozorovat. Jasne, že mi bolo zle a že som nemala dva dni chuť a problém s dochucovanim jedla ale tým, že som mala dve deti a dvoch dospelých o ktorých sa niekto musel starať, celý deň na nohách, v kuchyni alebo som dezinfikovala ako blázon každý deň, sa môj mozog nestíhal zaoberať strachom o seba. Ak by som si lahla aj ja alebo mala ťažký priebeh, asi by som si musela pomôcť liekmi ale takto som 10 dni v plnej poľnej zabavila môj mozog inými vecami. 🤣🤣
@betulinka1 áno ty si zabránila mysli veriť že si smrtelne chorá. Nevytvárala si si príbehy a neupadla si do úzkosti a paniky. Ale keď už by si v tom bola tak ti starostlivosť o rodinu a zamestnanie sa nepomôže naopak si môžeš uškodiť. Potlačia svoje pocity ony sa vrátia o deň o dva. Treba oddychovať ale nemusí to byt len pasívna nečinnosť. Podľa pocitov. Prechádzky prírodou a počúvanie relaxačného hudby proste robiť niečo je dobre ale to by mali byt jemne nenáročné činnosti. Pre mozog a psychiku tiež nenáročné. To znamená žiadne hranie počítačových hier alebo počúvanie Disco hudby.
@slovakboy to je jasné dlhodobo sa tak nedá fungovať ale potrebovala som fungovať kým ich nedám dokopy. A nemala som ani potom zhoršenie stavu. Takze môj mozog to prijal, že som covid nemala a nebál sa o život.
@betulinka1 takže ty si bez liekov bola úplne ja som bola dnes na v Kauflande, tescu u mamy a paráda som úplne v pohode ale ráno som brala ešte neurol uvidím ako budem na to zajtra nechcela by som fungovať na liekoch ale ku psychiatricke som sa už objednala...
@1stefi121 neurol neberiem vôbec a xanax len keď mi vybehne srdce nad 150 tepov a neviem ho ukľudniť dýchaním. To je asi 4x do roka. Začiatky boli ťažké, veľmi ťažké pomohol mi escitalopran 10 mq a dr. Lajprik (kuk youtube) hypnozy na zaspavanie ukludnit sa ale teraz po dvoch rokoch aj zmeny psychohygieny je to ovela ovela lepšie. Ale samozrejme moj mozog si aj tak zije svoj zivot a proste niekedy si ide svoje 😉😉😉. Len sa uz toho nezľaknem a neprepadnem panike.
@betulinka1 a nebola si na vyšetrenie či to nieje teyania...čítam že príznaky sú ako pri úzkosti ...
@1stefi121 áno na začiatku mi povedali, že hyperventilacna tetania. Lenže tie stavy sa zhoršovali , brala som vitamíny , minerály ale nič, len sa to zhoršovalo. Už som nevedela ísť ani do práce. Našťastie prišiel prvý lockdown, takze som mala priestor si všetko naštudovať. Pol roka som sa trápila, kým som prišla na to, že ano môže to byť úzkosť. Nakoniec som vyhladala psychológa a psychiatra, dr povedali, že je to z postrauma ( zachraňovala som život mame aj sestre) a z nej som išla do úzkosti, nakoľko môj mozog začal všetko vyhodnocovať ako životu nebezpecne. Ako to konečne dr pomenoval, tak som to prijala a všetko sa rapídne zlepšilo, samozrejme bez terapie by to nešlo.
@betulinka1 no ja mám to isté zajtra idem ku psychiatrovi
@1stefi121 keď ti je veľmi zle tak neurol pomôže len hneď po ňom oddychuj. A cvičíš nejaké dýchanie? Alebo nemyslenie? Alebo sa zaoberať niečim čo ťa baví? To bolenie hlavy môže byt z malo spánku ale aj z úzkosti. Keď budeš mat menej vnemov a pekné vnemy tak ti povolia aj bolesti hlavy. Ja som mával silne migrény pred tým a to už boli varovania že pretažujem hlavu. Od kedy som mal panicky záchvat migrénu som nemal. Nie preto že by má vyliečila úzkosť ale musel som vypnúť a potom zvolnit. A to pomohlo si myslím. No bolesť nemigrénová počas najväčších úzkostí bola.
@1stefi121 citalopram je asi antidepresívum. Nepísala si že máš samovražedné myšlienky hádam nie. Pozor nábeh antidepresív mierne zhorší úzkosti asi na dva týždne ale neboj sa. Bude sa ti lepšie spať. To nie sú lieky na spanie ale spánok upravia. Ďalej však cvič dýchanie a všetky tie veci ktoré sa majú robiť branci psychoterapie.
@slovakboy nie netrpim...takými sklonmi dokonca dnes som bola v obchode bez akej kolvek úzkosti , depresie ako keby sa nič nedialo včera som zaspala bez neurolu nemám také myšlienky tak neviem prečo dala také lieky vyslovene len na noc...tak dúfam že sa môj stav nezhorší...Jaj či ja som dobre urobila že som tam šla...
@1stefi121 neurol ak nemusis neber. Ten citalopram je Ok to ti len ukľudní nervový sústavu. Moze ti být pár dní horšie ale to prejde. Uvidíš.
@betulinka1 áno tak sme sa dohodli že neurol ak nemusím nevezmem ale bojím sa ja toho citalopramu...
@betulinka1 dal my síce ten najslabší ale ja tak aby som sa ukludnila...
@betulinka1 no ja sa bojím brať tie lieky dnes som aj bez neurolu zatiaľ fungujem normálne ..bez stresu a úzkosti ....povedala že.liwcba cca 3 mesiace potom budeme vysádzať ..aby som sa vrátila do normálu...tak dúfam o 10 dní kontrola a môžem do práce o 10 dní hurá...dúfam že budem ok...
@betulinka1 asi keby som si to všetko tak neprupustala nemusela by som byť na liekoch ...a zvládla by som to bez nich ...

@slovakboy Presne. Chápem ta. Ja už telku nepozerám vôbec. Ani do obchodu nechodím stresuju má Ruska. Chodí manžel. Pozerám s deťmi rozprávky, a aj tak musím ležať lebo mám rizikové tehu