icon

Infúzia železa pri nízkych hodnotách: Skúsenosti a vedľajšie účinky

Včera o 13:45

Absolvovali ste tento zakrok v pripade kriticky nizkej hodnoty zeleza kvoli silnej menstruacii? Robi sa to len v nemocnici? Ako dlho to trva? Kedy ste citili zlepsenie unavy? Stacilo ist jeden krat, alebo bolo treba podanie opakovat? Mali ste nejake neziaduce ucinky? (bolest hlavy, malatnost….)

anonym_c1cb0d
Včera o 13:47

@anonym_autor myslíš podanie infúzií venoferu ?

stellarstar
Včera o 13:52

Moja mama dostala infúziu pred ca mesiacom. Viac x jej netrebalo, na ko ide v maji a nevravela že by niečo mala čiže tolerovala to ok

autor
Včera o 14:38
@anonym_c1cb0d

@anonym_autor myslíš podanie infúzií venoferu ?

@anonym_c1cb0d asi ano, netusim, ako sa to vola

autor
Včera o 14:41

A teda ake je kriterium, kedy doporucia zelezo, a kedy transfuziu krvi? Ja idem na krv zajtra, a vysledky budu do niekolkych dni, ale viem, ze budu zle a bude mi treba bud jedno, alebo druhe. Len transfuzia krvi mi pride ako extremne riesenie, nie som s tym velmi stotoznena

kiki68
Včera o 14:43

Kamoska na to chodi ked treba, ale vraj je to narocne pre telo a lepsie lezat este po infuzke, ona mala aj v tehu par transfuzii, telo na toto nereagovalo, berie to skrz crohn, ma aj operovane crevo.

stellarstar
Včera o 14:45
@anonym_autor

A teda ake je kriterium, kedy doporucia zelezo, a kedy transfuziu krvi? Ja idem na krv zajtra, a vysledky budu do niekolkych dni, ale viem, ze budu zle a bude mi treba bud jedno, alebo druhe. Len transfuzia krvi mi pride ako extremne riesenie, nie som s tym velmi stotoznena

@anonym_autor do niekoľkých dni? Mojej mame rano medzi 9-9:30 brali krv a na obed volali ze ma prísť na transfuziu

stellarstar
Včera o 14:47
@anonym_autor

@anonym_autor ale transfuzie sa nemusíš báť, ja som mame vravela ze teraz je upírka 😂

anonym_7f605a
Včera o 14:49

@anonym_autor áno, maltofer injekcie priamo do žily. No nič moc. Raz mi to lekár vstrekol omylom mimo žily.

anonym_c1cb0d
Včera o 14:56
@anonym_autor

@anonym_autor venofer mi púšťajú pravidelne každý rok aj aktuálne beriem, sedem dní chodím do zdravotného strediska ambulatne, púšťajú obdeň .Keď som ležala v tehotenstve v nemocnici vtedy mi púšťali 10 dní každý deň, vtedy som mala extrémne zlé hodnoty. Vedľajšie účinky som nepociťovala žiadne až na ukrutnu bolesť ruky, neskutočne to zaťažuje žilu. Pri každej infúzií mi prepichuju kanylku nanovo. Transfúziu mi dávali len po pôrodoch a tiež v pohode.

wodanka
Včera o 15:21

Ja chodím na venofer už asi 10 rokov raz za 6 týždňov, injekčne do žily. Je to úplne v pohode, netreba sa báť.

autor
Včera o 15:59
@stellarstar

@anonym_autor do niekoľkých dni? Mojej mame rano medzi 9-9:30 brali krv a na obed volali ze ma prísť na transfuziu

@stellarstar mohla by som ist na pohotovost, a tam by to islo rychlo, ale bolo by to cakanie na niekolko hodin, a nechcem blokovat pomoc niekomu, komu ide mozno o zivot. Zomlelo sa to teraz behom par dni a narychlo si pojdem dat urobit rozbor do sukromneho strediska (samozrejme si to zaplatim z vlastneho), a podla vysledku sa rozhodnem, ako dalej. Ak to nebude az tak kriticke, mozno mi priamo tam daju len tu infuzku zeleza, ale ak ano, budem musiet ist na pohotovost, ale aspoñ budem mat relevantny motiv a vysledok rozboru v ruke

stellarstar
Včera o 16:01
@anonym_autor

@stellarstar mohla by som ist na pohotovost, a tam by to islo rychlo, ale bolo by to cakanie na niekolko hodin, a nechcem blokovat pomoc niekomu, komu ide mozno o zivot. Zomlelo sa to teraz behom par dni a narychlo si pojdem dat urobit rozbor do sukromneho strediska (samozrejme si to zaplatim z vlastneho), a podla vysledku sa rozhodnem, ako dalej. Ak to nebude az tak kriticke, mozno mi priamo tam daju len tu infuzku zeleza, ale ak ano, budem musiet ist na pohotovost, ale aspoñ budem mat relevantny motiv a vysledok rozboru v ruke

@anonym_autor nie, toto nie je naozaj na pohotovosť ak v pracovné dni mozes ist ku dr

mogaa
Včera o 17:34
@anonym_autor

@anonym_autor transfúzia sa nepodáva na pohotovosti🙂normálne ťa najskôr pošlú na hematológiu zistiť dôvod prečo je nízky hemoglobín....železo sa najskôr užíva tabletkami až pri extrémnej anémii sa siaha po injekciách ,prípadne transfúziách.....ale určite ti to nebudú podávať na pohotovosti....

majamat
Včera o 19:04

transfuzka je ovela castejsie riesenie,a ko pod. zeleza.
neviem rpesne ako sa rozhodnu, ci podat jedno, alebo druhe, ale teda ak je vlemi nizky hemoglobin a cervene krvinky, tka podaju skor transfuzku. doplnenie krvieniek totiz chvilu trva, cize sa tym predlzuje cas, kedy bude krviniek dost.
ak hemohlobin este nie je vlemi nizky, ale naopak je nizke zlezo, velmi nizke, tak v takom priapde sa urcite skor rozhodnu pre podanie zeleza.
no so zelezom je to tazsie. treba podrobnejsie vysetrenie, lebo kalsicke zelezo v krvi nie je celkom relevantny udaj. su dlasie hodnoty, ktore treba preverit.

a hoci pri silnej ms mozu byt nejake straty, ale pokial je to klasicka ms a pokial je inak zena zdrava, problem moze byt inde. napr. nedostatocny prijem zeleza v strave, rpipadne nevhodna kombinacia zloziek stravy, co zabranuje vstrebavaniu zeleza, chore tenke crevo a pod.

ja som mavala aj silne ms a vzdy som mala krvinky a hemoglobin vysoky, casto az nad normu. v dni, ked preboieha ms mozu byt dochylky, ale telo by to malo vediet doplnit, ak iny problem nie je.