icon

Je bezpečné používať Norethisteron Zentiva u tínedžerky?

Včera o 17:04

Ahojte! Mám tu nejakú doktorku/sestricku/farmaceuticku popripadne ženu so skúsenosťou? Mám dcéru 16r, má dostať menštruáciu na dovolenke. Chcem jej začať dávať liek Norethisteron Zentiva, ale obavám sa, že jej to nejak uškodí. Jej cyklus je 20 dni, s tým,že menštruáciu ma úplne bezbolestnú a 4dni. Nemá ju ani nijak silnú. Obavám sa však,že jej to môže poškodiť cyklus navždy a mat úplne inú až bolestnú menštruáciu.

Strana
z2
anonym_8ff800
Včera o 19:33
@anonym_653f0a

A kolke v 16 uz maju sexualny zivot a uzivaju HAK? Nie ze by som schvalovala, to vobec, ale pochybujem, ze kazdej robi lekar rozbor na hormonalny profil, zrazanlivost mrvi a genetiku, nedajte sa vysmiat. Predpisuje sa od buka do buka, vsak cielom je aj tak bloknut vlastne hormony a zastavit ovulaciu, zmenit hlien. Uplne prekryt vlastne prirodzene hladiny hormonov a v tele navodit stav "akoby bola tehotna" bez ovulacie. Tak zas...preco sa z tohto nerobi drama? Nebude to uzivat kazdy mesiac. Rovnako tak, keby si dala tabletku "po"...jednorazovo.
Ja som to tusim raz aj brala este akk nastrocna, ked sme sli na dovolenku a tu som, nic sa mi nestalo. Horsnie mi uz robila HAK, az som ju prestala brat uplne. To som mala okolo 20-21 ale uz. Mam po 40, menzes rovnako nepravidelny ako ked som mala "nast", bolestivy ani extra silny nie, ale nikdy neviem, kedy presne pride, pokial si neodsledujem ovulaciu. A mam aj prirodzene 4 deti, co mi doktori tvrdili, a nie jeden, ze to bude u mna mega problem. Mala som spraveny horm. profil, zisteny vysoky prolaktin, androgeny, testosteron, ale mimo toho, ze som chcela hak, az ked som ju chcela, tak mi nasadili od oka, ze aha, ked mate viac chlpov, dame tuto...tato potlaca muzske hormony, tak dame tu a uvidime. Asi takto sa mi to ordinovalo. Vymenila som 2 a nakoniec to smarila "do kosa" a nikdy viac nedala do ust.

@anonym_653f0a v živote by som svojej dcére nenechala predpísať HAK pretým, než by sme mali hematologické vyšerenie a od lekára schválenie, že môže brať ATK. Mám okolo seba 4 prípady, kedy to neskončilo dobre. Ja som vyšla iba s trombózou.

anonym_29eed3
Včera o 20:14

Ja ti poviem z mojej skúsenosti. Pred 3 mesiacmi som užívala Norethisteron, počas užívania všetko ok, po vysadení prišla MS do par dni. Hovorila som si aká paráda ze všetko išlo hladko. Lenže potom ma to dalo tak neskutočne psychicky dole ze až...objavili sa mi uzkosti, nepokoj a naozaj som sa bála ze mi to zostane. Ver mi ze som 1000x oľutovala rozhodnutie brat ho. Naozaj ak môžeš radšej sa porad s lekárom, nie je to sranda.

michaela329
Včera o 20:21

Norethisteron jej nijako ďalšie menštruácie neovplyvní, ani nezmení (okrem toho termínu). No mne jeho užívanie bolo veľmi nepríjemné a mala som zavodnujuce vedľajšie účinky. Takže ja by som ho osobne už nebrala, ale sú ženy, ktorým nič nerobí. HAK som brala kvôli veľmi bolestivej menštruácii (endometrióza) od svojich 15 a to bolo bezproblémové, tam som si posúvala podľa potreby ľahšie a bez vedľajších účinkov. A bez gynekológa určite nie.

anonym_9115db
Včera o 21:20

@anonym_autor Trosku ťa povzbudim, lebo sa to tu nejako zvrtlo. Prvý Norethisteron mi bol na oddialenie menzesu kvoli dovolenke predpísaný v 12 rokoch, isla som ku gynekologicke a urobila mi len sono (mozno ani to nie, nepamätám sa, ci to nebol len rozhovor). Nič sa mi nestalo a od vtedy ubehlo takmer 20 rokov. Kedze pomerne dost vela cestujem a neda sa vsetko skĺbiť, tak raz ročne Norethisteron používam aj tak, na odialenie MS. Gynekologicka mi ho predpíše na vlastnu žiadosť bez problemov. Precitaj si aj ine diskusie o Norethisterone, lebo su aj pozitívne ohlasy, lebo tu sa to zvrhlo prvým komentárom. Prajem dcére aj tebe peknú dovolenku.

zuzanka.zuzu
Včera o 21:42

norethisteron je najväčšia sr*čka čo som si kedy do seba dala 😱 NIKDY VIAC 🙈 a to som mala vážny dôvod, nie nejakú dovolenku 🙈 a ešte dobre čítam že to je bez vyšetrenia lekárom??? bože ľudia kde ste nechali zdravý rozum...

anonym_c663f4
Včera o 21:51

Prvykrat som tento liek brala v 20r (tiez kvoli tomu, aby som to nedostala na dovolenke) odporucil mi to lekar. Nemala som ziadne problemy. Nasledne som po rokoch mala dve, zdrave deti. Tieto lieky som brala raz do roka (3roky po sebe v lete kvoli dovolenke), ziadne problemy som nikdy nemala. A ja som z tych, ktore chceli ist na dovolenku bez tamponov 🙂

anonym_dc560c
Včera o 22:27

@anonym_autor to sa dá kúpiť bez receptu?

muchotrafka298
Dnes o 04:20

Je to liek na recept a to hovori za vsetko. Ak ho predpise lekar pacientke, nevidim v tom problem. Problem vidim v tom, ze bez vysetrenia ho davat dietatu je absolutna hlupost.

anonym_653f0a
Dnes o 06:46
@anonym_8ff800

@anonym_653f0a v živote by som svojej dcére nenechala predpísať HAK pretým, než by sme mali hematologické vyšerenie a od lekára schválenie, že môže brať ATK. Mám okolo seba 4 prípady, kedy to neskončilo dobre. Ja som vyšla iba s trombózou.

@anonym_8ff800 ale povedz mi, ze to kazdy lekar robi take rozbory? No isteze...ja veru tiez poznam zenu, co to neskoncilo dobre, a to uz mala 2 male deti...☹. Ja len hovorim, ze bezne k lekarovi pride slecna, zena a drb, HAK ako odpoved na vsetko.

anonym_8ff800
Dnes o 06:48
@anonym_653f0a

@anonym_8ff800 ale povedz mi, ze to kazdy lekar robi take rozbory? No isteze...ja veru tiez poznam zenu, co to neskoncilo dobre, a to uz mala 2 male deti...☹. Ja len hovorim, ze bezne k lekarovi pride slecna, zena a drb, HAK ako odpoved na vsetko.

@anonym_653f0a každá normálna žena, matka, požiada lekára, aby urobil testy, či vôbec jej dieťa môže antiku brať. Dnes žijeme v inej dobe ako pred 20r, máme informácie.

anonym_ffd9fb
Dnes o 07:08

@anonym_autor aj ja som toto riesila u mojej 14 ročnej ktora nemala pravidelnú takže riadili sme sa aky ma ona ciklus zarezervovali dovolenku a 4/5 mesiacov pred tym sa jej začal cyklus posúvať až tak že jej vychádzalo že ich dostane tam takže som si dala predpísať a užívala ich . A v pohode všetko

janinah
Dnes o 07:31
@anonym_ffd9fb

@anonym_autor aj ja som toto riesila u mojej 14 ročnej ktora nemala pravidelnú takže riadili sme sa aky ma ona ciklus zarezervovali dovolenku a 4/5 mesiacov pred tym sa jej začal cyklus posúvať až tak že jej vychádzalo že ich dostane tam takže som si dala predpísať a užívala ich . A v pohode všetko

@anonym_ffd9fb chces povedat,ze gynekolog bez mihnutia oka predpisal Nor. pre 14 r.dieťa?

anonym_8499ea
Dnes o 08:17
@anonym_autor

@anonym_autor Mamičky, prosím, berte ma s pochopením. Veľmi ma to mrzí, ale z rodinných dôvodov teraz naozaj nemám možnosť ísť s dcérou ku gynekológovi, aj keď viem, že by sa to malo riešiť s ním. Chcem len vedieť vaše skúsenosti, ako ste to mali s menštruáciou po užívaní.

@anonym_autor to dokonale rozbije cyklus, neblbni fakt...proste bude mat kramy na dovolenke nebude prva ani posledna

anonym_4b8218
Dnes o 08:49
@anonym_autor

@anonym_autor Mamičky, prosím, berte ma s pochopením. Veľmi ma to mrzí, ale z rodinných dôvodov teraz naozaj nemám možnosť ísť s dcérou ku gynekológovi, aj keď viem, že by sa to malo riešiť s ním. Chcem len vedieť vaše skúsenosti, ako ste to mali s menštruáciou po užívaní.

@anonym_autor neviem, ake to musia byt dovody, pre ktore nemozes ist s dcerou ku gynekologovi. Keby sa jej nebodaj stal uraz, tiez by si nemala cas ist s nou k lekarovi? Tak potom nechod na dovolenku, ked nemas cas riesit zdravie a ako ti tu zeny dobre hovoria, mozes jej nezvratitelne ublizit.

beronsche
Dnes o 08:55
@anonym_autor

@anonym_autor ak možnosť vziať ju k dr nemáš, nerieš hormóny.
Ani len náhodou!!
Stále sa vyvíja, jej hormonalny systém sa nastavuje, ja by som fakt nemala odvahu riskovať, že jej svojvoľne nasedenymi liekmi (ktoré sú len na predpis!!) nejako uškodim.
Kúp jej menštruačné plavky, tampóny a keďže má menštruáciu slabú, zvládne to.
Inak ja by som to neriešila ani cez lekára, predsa len sú to hormóny, nie Paralen...

beronsche
Dnes o 08:57
@janinah

@anonym_ffd9fb chces povedat,ze gynekolog bez mihnutia oka predpisal Nor. pre 14 r.dieťa?

@janinah mňa to neprekvapuje..
Sú lekari a "lekári"..

beronsche
Dnes o 08:59
@anonym_653f0a

@anonym_653f0a ak máš lekárov,, s takýmto prístupom, je potrebné ich vymeniť...

beronsche
Dnes o 09:01
@anonym_9115db

@anonym_autor Trosku ťa povzbudim, lebo sa to tu nejako zvrtlo. Prvý Norethisteron mi bol na oddialenie menzesu kvoli dovolenke predpísaný v 12 rokoch, isla som ku gynekologicke a urobila mi len sono (mozno ani to nie, nepamätám sa, ci to nebol len rozhovor). Nič sa mi nestalo a od vtedy ubehlo takmer 20 rokov. Kedze pomerne dost vela cestujem a neda sa vsetko skĺbiť, tak raz ročne Norethisteron používam aj tak, na odialenie MS. Gynekologicka mi ho predpíše na vlastnu žiadosť bez problemov. Precitaj si aj ine diskusie o Norethisterone, lebo su aj pozitívne ohlasy, lebo tu sa to zvrhlo prvým komentárom. Prajem dcére aj tebe peknú dovolenku.

@anonym_9115db trochu ťa poopravim, tebe to po vyšetrení predpísala lekárka.
Autorka chce po odobreni na modrom koní proste lieky šupnúť dcére, bez toho, aby ju lekár vyšetril..
Príde to to vhodné povzbudzovania?

anonym_9115db
Dnes o 09:06
@beronsche

@anonym_9115db trochu ťa poopravim, tebe to po vyšetrení predpísala lekárka.
Autorka chce po odobreni na modrom koní proste lieky šupnúť dcére, bez toho, aby ju lekár vyšetril..
Príde to to vhodné povzbudzovania?

@beronsche necitaš s porozumením. Vyšetrenie rozhovorom, s otazkou kedy idete na dovolenku, nepovazujem za vyšetrenie. Ako keby som vôbec u lekárky ani nebola. Na predpisanie Noristeronu s ňou lekar sotva bude nieco robiť.

beronsche
Dnes o 09:12
@anonym_9115db

@beronsche necitaš s porozumením. Vyšetrenie rozhovorom, s otazkou kedy idete na dovolenku, nepovazujem za vyšetrenie. Ako keby som vôbec u lekárky ani nebola. Na predpisanie Noristeronu s ňou lekar sotva bude nieco robiť.

@anonym_9115db reagujem v kontexte, že autorka neplánuje lekára ani navštíviť..
A ak niekomu stačí rozhovor v zmysle "kedy to idete? Páči sa, recept", je to jeho voľba a jeho zdravie..

janinah
Dnes o 09:23
@beronsche

@janinah mňa to neprekvapuje..
Sú lekari a "lekári"..

@beronsche myslim si,že si to matka dala predpisat akoze pre seba

Strana
z2