Je bezpečné používať Norethisteron Zentiva u tínedžerky?
Ahojte! Mám tu nejakú doktorku/sestricku/farmaceuticku popripadne ženu so skúsenosťou? Mám dcéru 16r, má dostať menštruáciu na dovolenke. Chcem jej začať dávať liek Norethisteron Zentiva, ale obavám sa, že jej to nejak uškodí. Jej cyklus je 20 dni, s tým,že menštruáciu ma úplne bezbolestnú a 4dni. Nemá ju ani nijak silnú. Obavám sa však,že jej to môže poškodiť cyklus navždy a mat úplne inú až bolestnú menštruáciu.
@anonym_autor A toto ti fakt pre nu odobril doktor??
@anonym_autor objednat sa s nou ku gynekologovi, vysvetlit situaciu. Urcite neordinovat hormony podla rady z MK. Gynekolog ma na toto vzdelanie aj erudiciu aby vedel posudit ake su rizika a ake su benefity. A kup jej menstruacne plavky a tampony. Pre istotu.
Len to nie,ved to nie su lentilky. Tampony,po plavani vymenit a vybavené. A nabuduce planovat dovolenky aj podla tychto dní. My 3 baby v rodine sme sa vzdy vedelu nejako zapasovať,aby to vyšlo čo najlepšie.A bez liekov.
Ten liek jej odporučil lekár?
@anonym_autor Mamičky, prosím, berte ma s pochopením. Veľmi ma to mrzí, ale z rodinných dôvodov teraz naozaj nemám možnosť ísť s dcérou ku gynekológovi, aj keď viem, že by sa to malo riešiť s ním. Chcem len vedieť vaše skúsenosti, ako ste to mali s menštruáciou po užívaní.
@anonym_autor a z akého dôvodu potrebuješ lieky? Zvládne aj bez nich.
@januska12323 Jasné, zvládnuť sa to dá, ale pre mladé dievča to nie je také jednoduché. Myslím si, že keď sa dcéra tak veľmi teší na dovolenku k vode, tak ju žiaľ neskutočne zamrzí, že sa kvôli tomu nebude môcť kúpať. Chcela som jej to len uľahčiť, aby si tú dovolenku užila naplno, preto som riešila tie tabletky.
@januska12323 Jasné, zvládnuť sa to dá, ale pre mladé dievča to nie je také jednoduché. Myslím si, že keď sa dcéra tak veľmi teší na dovolenku k vode, tak ju žiaľ neskutočne zamrzí, že sa kvôli tomu nebude môcť kúpať. Chcela som jej to len uľahčiť, aby si tú dovolenku užila naplno, preto som riešila tie tabletky.
@anonym_autor ... Prečo by sa nemohla kúpať? Nauč ju používať tampony.Alebo menštruačný kalisok
@anonym_autor preco by sa nemohla kupat? Menstruacne plavky / tampony su podla mna vhodnejsie ako norethisteron. V jej veku istotne. Dcera tak zvladla 3 dovolenky, s plavkami.
A to dáš mladému dievčaťu hormóny bez vyšetrenia? A keď dostane trombózu alebo embóliu, tak čo urobíš? Zabiješ si dcéru?
A to dáš mladému dievčaťu hormóny bez vyšetrenia? A keď dostane trombózu alebo embóliu, tak čo urobíš? Zabiješ si dcéru?
@anonym_8ff800 Prosim vás, ja som sa pýtala slušne.
V žiadnom prípade jej nedávaj takéto tabletky bez konzultácie s lekárom. Daj jej tampóny/ menštruačné plavky alebo choď ku gyn. Ale v žiadnom prípade toto nerob svojvoľne a neriskuj jej zdravie!! Tak toto ma normálne vytočilo....
@anonym_8ff800 Prosim vás, ja som sa pýtala slušne.
@anonym_autor ja sa ťa vážne pýtam, či dáš svojej dcére hormóny bez toho, aby ju lekár vyšetril a zistil, či ich môže brať. Veď hormóny tlačiť do 16r dievčaťa nie je v poriadku. Ak sa jej niečo stane, máš ju na svedomí.
@anonym_autor ale veď @anonym_8ff800 nie je k tebe neslušná a ani vulgárna. Reálne sa ťa pýta na riziká, ktoré môže takýto nezodpovedný krok spôsobiť. Veď to nie je sranda, zasahovať dieťaťu do cyklu bez vedomia lekára.
Rada sa tk u pripojím , lebo ako sa hovorí sýty hladnému neverí . Mám 37 rokov a od 15 rokoch užívam antikoncepciu samozrejme s prestávkami ale maximálne rok dva , u mňa od detstva ten istý kolobeh . Menzes v 11 rokoch silný bolestivý nepravidelný . Pretiekla som kde prišlo , nosila som dve vložky a do hodiny som bola pretecena . Nikto nevedel prečo to tak je je to síce dosť dávno takže medicína v tomto trošku zaostávala . Nedalo sa to vydržať v 15 som si nasadila antikoncepciu , za mňa to bolo vykúpenie a dievčatá je to dodnes vykúpenie . Neupravilo mi to po pôrode , sestonedelie jedna katastrofa , všetko pretečene až na madrac . Minulý rok mi zistil gynekológ , že sa mi veľmi vysoko vystiela maternica , ešte takú hrúbku nevidel . Tým pádom pri bežnom menzese idem stiect z krvi a to doslovne ! Používam najväčšie vložky a musím lepiť dve naraz !!! Jedine riešenie je vypalenie maternice , čo som odmietla takže užívam antikoncepciu ďalej . Všetky múdre , čo odsudzujete užívanie antikoncepcie alebo liekov na oddialenie menzesu , ďakujte prírode , ze vám stačia mini tampóny na pol dňa v suchu . Žiaľ moja dcéra ma 13 rokov a ten istý problém , dve maxi vložky , pretečie aj napriek tomu , počas menzesu pravidelne vymeškanie v škole lebo sa boji , že nevydrží . Po porade s lekárnikom vzhľadom na to , že váži ako dospelý človek som jej nasadila lieky na oddialenie menzesu počas dovolenky , aby mala radosť z leta a nie sedieť s maxi vložkami na riti na ubytovni . Viac jej ich samozrejme nedám , už sme sa objednali k detskému gynekológovi , ktorý bude riešiť jej silný až neznesiteľný menzes pomocou tabletiek , inak sa nedá . A čo som zla matka ? Robim pre ňu maximum aby sa netrápila ako ja , žiaľ u mňa stále 1:0 pre menzes ak neužívam antikoncepciu . Pekny večer
@anonym_autor prosim ta, ak mas dceru aspon trochu rada, tak do nej nepchaj synteticke hormony bez porady s lekarom a hlavne uplne zbytocne. Podla mna 16r ma tampony davno zmaknute. Keby si mala dceru plavkynu, tak budes do nej pchat tie hormony kazdy mesiac?
Kup jej tampony, kupat sa bude normalne, aj dovolenku si uzije normalne. Menstruovat bude este tak 30rokov, tak netreba z toho robit problem.
Mala som 12 keď som mala nepravidelný cyklus a dostala som MS na dovolenke a mala som ju celych 10 dní a prvý týždeň silnú. Moju mamu to mrzelo. Ešte ja som ju ukľudnovala že je to v poriadku. Sama som si našla aké tampóny môžem používať , kúpila si ich v grécku a používala ich. Písal sa rok 2001. Odvtedy som bola na hromade dovoleniek kde som mala MS a neubudlo zo mňa. Ale hormóny na oddialenie MS by som svojej dcére nikdy nedala ani keby mi to odsúhlasil lekár. A to teraz sú už iné vymoženosti ako som mala ja kedysi.
Autorka dobre sa obavas
Lebo bez odborníka je to risk
Sama vieš ako to je, takže ty sa rozhodni čo je prednejsie a upovadom aspoň dcéru o rizikách
@anonym_autor to jej ides zivot ulahcit akoze tym, ze jej das TENTO liek, 16 rocnej, bez odobrenia lekarom ktory by ju videl pripadne poznal, akoze ako mensie zlo nez by pouzila tampony? Ani tampon, ani navsteva gynekologa, ale norethisteron sup, co Ti niekto podal mimo Rp a ani nemal tucha, ze Tvojmu decku moze krasne uskodit.
Smutok - nesmutok, dovolenka mlade dievca, to su mi argumenty... A myslim (aj pisem) to slusne. Toto co chces urobit, je z pohladu matky velmi nezodpovedne, a vobec by som to neospravedlnovala laskou k dcere, "akoze lebo doevca bude smutne" ked bude mat ms pri mori. A este ked sama vravis ze ms mava 4 dni a aj to slabu. 😶
a čo idete na dovolenku len na 4 dní? keď nechce tampón, tak nech si dá sukňové plavky a normálne vložky a 4 dní nech si v mori alebo bazéne močí len nohy a opaľuje sa. Len do nej nepchaj somariny bez rady s gynekológom. Buď aspoň ty normálna.
@anonym_autor ... Prečo by sa nemohla kúpať? Nauč ju používať tampony.Alebo menštruačný kalisok
@doriiis tampony v 16 uz uplne v pohode, ale kalisok si neviem dat ani ja a rodila som 4x 🤪. Ale su aj menstruacne plavky a ak ma 4 dni, tak fakt by som to neriesila liekmi.
Nasa 11 rocna dostala prvy raz v maji a zvladla aj tabor, ze v pohode, no s kupanim by este mala problem, lebo ona netusi, kde si tam.ma zmestit tampon, ze fuj...na to musi este dozriet.
Osobne som v 14-15 zvladla tampony a bezne som sa tak chodila kupat. Na dovolenke bud mama, ja alebo sestra, furt mal niekto menzes, to sa neda zladit a budeme to este mat zaujimave s 3 babami a ak som po mame, tak este minimalne 10 rokov to budem riesit aj ja.
@anonym_autor ja sa ťa vážne pýtam, či dáš svojej dcére hormóny bez toho, aby ju lekár vyšetril a zistil, či ich môže brať. Veď hormóny tlačiť do 16r dievčaťa nie je v poriadku. Ak sa jej niečo stane, máš ju na svedomí.
@anonym_8ff800 no...ale zas budem uprimna, mna nejak extra doktor veru tiez nevysetroval, ked mi predpisoval HAK, a povedzme si pravdu, u 16 rocnych je uz aj HAK bezna a pochybujem, ze extra rozbory riesia...nerobim si iluzie...
Rada sa tk u pripojím , lebo ako sa hovorí sýty hladnému neverí . Mám 37 rokov a od 15 rokoch užívam antikoncepciu samozrejme s prestávkami ale maximálne rok dva , u mňa od detstva ten istý kolobeh . Menzes v 11 rokoch silný bolestivý nepravidelný . Pretiekla som kde prišlo , nosila som dve vložky a do hodiny som bola pretecena . Nikto nevedel prečo to tak je je to síce dosť dávno takže medicína v tomto trošku zaostávala . Nedalo sa to vydržať v 15 som si nasadila antikoncepciu , za mňa to bolo vykúpenie a dievčatá je to dodnes vykúpenie . Neupravilo mi to po pôrode , sestonedelie jedna katastrofa , všetko pretečene až na madrac . Minulý rok mi zistil gynekológ , že sa mi veľmi vysoko vystiela maternica , ešte takú hrúbku nevidel . Tým pádom pri bežnom menzese idem stiect z krvi a to doslovne ! Používam najväčšie vložky a musím lepiť dve naraz !!! Jedine riešenie je vypalenie maternice , čo som odmietla takže užívam antikoncepciu ďalej . Všetky múdre , čo odsudzujete užívanie antikoncepcie alebo liekov na oddialenie menzesu , ďakujte prírode , ze vám stačia mini tampóny na pol dňa v suchu . Žiaľ moja dcéra ma 13 rokov a ten istý problém , dve maxi vložky , pretečie aj napriek tomu , počas menzesu pravidelne vymeškanie v škole lebo sa boji , že nevydrží . Po porade s lekárnikom vzhľadom na to , že váži ako dospelý človek som jej nasadila lieky na oddialenie menzesu počas dovolenky , aby mala radosť z leta a nie sedieť s maxi vložkami na riti na ubytovni . Viac jej ich samozrejme nedám , už sme sa objednali k detskému gynekológovi , ktorý bude riešiť jej silný až neznesiteľný menzes pomocou tabletiek , inak sa nedá . A čo som zla matka ? Robim pre ňu maximum aby sa netrápila ako ja , žiaľ u mňa stále 1:0 pre menzes ak neužívam antikoncepciu . Pekny večer
@anonym_075a9b Tvoja skusenost je neprijemna a je mi luto ze mavas ms ake mas, a Tvoja dcera tiez.
Ale je to uplne mimo toho, co pise autorka. Ty si mala inu situaciu, s dcerou, inu ms, a po porade s lekarom, takze prepana to je normalna situacia.
Tuto autorke nejaka kamoska susedka podala Noreth. a bez porady a akejkolvek konzultacie s doktorom jej to ide nadavkovat, lebo nebodaj by 16 rocna mala na dovolenke nejake 4 dni svoju slabu ms.
Ty tu porovnavas uplne nieco ine.
skor by som riesila 20 dnovy cyklus, chyba jej progesteron
Boze baba v 16 si nemoze dat tampon? Ja uz som v 17 mala prvy sex 😀😀 radsej do nej natrepat hormony, si smiesna, sa vzchop aj ty aj tvoje dievka a nech si da tampon ako normalny clovek. Toto je normalne tak stupidna diskusia ze mam fakt pocit ze je len raige bait vymyslena
ja som si dovolenku uzila aj s tamponmi, hadam si neodopriem kupanie v mori, tento rok som termin vyberala vyslovene aby som menstruaciu nemala 2 tyzdne
@anonym_autor s tamponmi sa v pohode vie kupat, netreba z menzesu robit tragediu, nech si zvyka, dlhe roky ho bude mat
A kolke v 16 uz maju sexualny zivot a uzivaju HAK? Nie ze by som schvalovala, to vobec, ale pochybujem, ze kazdej robi lekar rozbor na hormonalny profil, zrazanlivost mrvi a genetiku, nedajte sa vysmiat. Predpisuje sa od buka do buka, vsak cielom je aj tak bloknut vlastne hormony a zastavit ovulaciu, zmenit hlien. Uplne prekryt vlastne prirodzene hladiny hormonov a v tele navodit stav "akoby bola tehotna" bez ovulacie. Tak zas...preco sa z tohto nerobi drama? Nebude to uzivat kazdy mesiac. Rovnako tak, keby si dala tabletku "po"...jednorazovo.
Ja som to tusim raz aj brala este akk nastrocna, ked sme sli na dovolenku a tu som, nic sa mi nestalo. Horsnie mi uz robila HAK, az som ju prestala brat uplne. To som mala okolo 20-21 ale uz. Mam po 40, menzes rovnako nepravidelny ako ked som mala "nast", bolestivy ani extra silny nie, ale nikdy neviem, kedy presne pride, pokial si neodsledujem ovulaciu. A mam aj prirodzene 4 deti, co mi doktori tvrdili, a nie jeden, ze to bude u mna mega problem. Mala som spraveny horm. profil, zisteny vysoky prolaktin, androgeny, testosteron, ale mimo toho, ze som chcela hak, az ked som ju chcela, tak mi nasadili od oka, ze aha, ked mate viac chlpov, dame tuto...tato potlaca muzske hormony, tak dame tu a uvidime. Asi takto sa mi to ordinovalo. Vymenila som 2 a nakoniec to smarila "do kosa" a nikdy viac nedala do ust.
@anonym_autor co prosim Ta nie je jednoduche? Tak jej kup menstruacne plavky, su rozne znacky a tiez savosti. Snad nema menstruaciu prvykrat a stane sa jej to xy-krat za zivot, co bude menstruovat. Tampon nechces aby si davala a budes jej svojvolne "ordinovat" hormonalny liek? Lebo ona z toho nic nema, ked sa nekupe. Su rozne moznosti, nielen lieky.Pises ze ma menstruaciu 4 dni, predpokladam, ze nic silne, takze plavky menstruacne by jej mohli stacit. Ved nebude 24 hodin vo vode. Je to ale drahsia zalezitost, takze ked nemate na to financie, tak nech pouziva tampony alebo sa nekupe.

Neverim že gyn. predpísal toto pre 16 ročnú