Je prednosť na pohotovosti len pre vyvolených?
Syn včera s kamarátmi vystrájal a padol, ráno sa zobudil s bolesťou chrbta krival. Obmedzovalo to hybnost.
Vyhrali sme sa za detskou, tá nás vyslala na chirurgiu, po hodine sedení na chirurgii nám sestrička oznámila, že pán doktor berie iba objednaných pacientov, tak som jej povedala, že ledva chodí atď., že sa ešte opýta Dr., ale že nás môže objednať až na 5.3., ak je to akútne tak máme ísť na urgent. Tam sme si zas vypočuli, že máme ísť na ambulanciu, lebo.... Tak sme sa vrátili na ambulanciu, nakoniec nás zaneprázdnený doktor zobral. Tak začalo sa vypočúvanie, kde sme sa dozvedeli, že načo robí také vecí, keď to nevie (skákali nejaké saltá), chrbtica to je od mobilu. Okrikol má čo tu stojí, že už mal byť "pripravený" aby ho pozrel. Potom našiel 2 modriny, chcel vedieť ich pôvod (syn hrá futbal a trénujú) Poslal ho na rentgen chrbtice, bedrových kĺbov. Nič sa tam nenašlo, tak len stresujemna synovi sa nechcelo do školy. Ale kľudovy režim a masť nám dal.
Časovo o 8:30 sme išli k detskej o 14:30 sme odchádzali z nemocnice!
Je to normálne? Chcel iba ukázať, že ho otravujeme? Alebo sa vracia doba, že vyvolený budú mať prednosť a starostlivosť?
A autorka áno, správanie mal blbé aj mne povedal lekár, že cukríky nech dávam dcere, keď sa ma pýtal aké beriem lieky, že to, čo beriem je cukrík on predpisuje lieky😆ale ja som držka s úsmevom, ale poviem si svoje.Raz mi povedali na urgente pri prasknutej cyste, že tam sa chodí, keď más pomaly hlavu pod pazuchou😭oni sú už vyhoreni, sarkasticki atď...
Ja som včera mala šťastie na príjemný personál aj rýchly prístup. O 8 som šla k svojej obvodnej , odtiaľ 8:15 s výmenným lístkom na urgent, 8:45 som už bola vyšetrená neurológom aj som mala po CT. O 12 :00 som odchádzala z urgentu z lôžka s diagnózou aj predpísanými liekmi. Všetci okolo veľmi milí ( až na pani na recepcií) . Ale už sa stalo aj také, že som tehotná s obličkovou kolikou čakala 6 hodín na urológa na urgentne. Mne osobne nerobí až taký problém čakať, ale keď je personál nevrlý ,to nemám rada .
@luccija nas sused bol v nemocnici darovat krv a priamo tam mal mozgovu prihodu a z nemocnice sa uz nedostal zivy. Neviem aku dostal starostlivost a aka bola urgentna, ale ja uz mam zafixovane, ze nemocniciam a urgentom sa vyhybat ako cert krizu. Preto mna len potesia take diskusie, kde ludom pomohli a ze dobri a zodpovedni zdravotnici este nevymreli. Zial tato diskusia je z opacnej stranky
A v dnesnej dobe mam pocit, ze su vyhoreni vsetci, nielen zdravotnici, vsetci su nervozni, podrazdeni, stale sa ponahlaju, vytrubuju na cestach, hadaju sa ...
Veď nevadí, niekde v Afrike sú na tom určite horšie.
Najdôležitejšie je uzákoniť, že máme len dve pohlavia a rozdeliť si ministerstvá.
Veď aj kataster v podstate funguje ..a nakoniec - vyšetrili vás ?
Vyšetrili.
Ešteže tú politiku natahame všade, že ?
My sme nemali prednosť aj keď nás doviezla rýchla,čakali sme ďalšie 3h ešte že nás dali ľahnúť do ostrovne aj to vybavil záchranár lebo inak by nás dali sadnúť na lavičku a to len z dôvodu že sa báli spoluobcanov ktorí tam cakali
Z praxe.
Som sestra a robila som na chirurgickej ambulancii v nemocnici.
Takéto veci sme ale neriesili keďže vedľa nás bola ortopédia/trauma, riešili to tam...a ľudí-pred ich ambulanciou viac, už o 4:30 chodili pred dvere čakať-
Pred našimi dverami o čosi menej. Ale stále bolo roboty, človek sa nezastavil. Najskôr prijať ľudí na príjem, robiť kontroly...vedieť manažovať čas a striehnuť na dr lebo aj on stále niekde niečo. A ľudia len vyklopkavali, telefón zvonil, doktor sa dožadoval našej asistencie pri niečom...no behom na wc aj z wc, behom naliať čaj a vypiť studenú kávu...bolo to náročnejšie že nám chodili aj sanitky takže sa bežne ,,predbiehala,, posádka rzp s bežnými cakajucimu ľuďmi...a vysvetliť im...no niekdy ťažké ..
A my stále v krute stále v behu. Či zobrať krv, či natukať žiadanky, či vytlačiť, hodiť pacienta do systému, či asistovať, či dokladať materiál, čistiť nástroje, dvíhať telefóny, otvárať dvere a vysvetľovať ľuďom, pregulat očami keď o 11:45 človek behá s prázdnymi bruchom a tesi sa na obed príde sanitka a makaj.
Mali sme šťastie že sme chodili do jedálne lebo by sme sa ani nenajedli, stále by niekto klopal, niečo by zvonilo....lebo ti to nedá, keď si tam. Keď tam nie si apson na 20 minút, málokedy pol hodina neriešiš, najes sa a ideš ďalej...
A áno v nasej vojenskej nemocnici je prednosť pre vojakov a pre zdravotníkov.
Môj bežný deň sestry na ambulancii bol, príchod o 6:35, o 11:15 podľa prázdneho brucha človek usúdil blížiaci sa obed a zrazu bolo 14:30 a išlo sa domov...
Bohužial ale všetci sa naraz vyšetriť nedajú takže treba si počkať, ja bežne s dcerou sedím na orl aj 4-5 hodín kým prídeme na rad lebo prídu nejaké babätká lebo majú prednosť, potom je nejaký úraz tak zas majú prednosť a chodíme tam často aj keď nás poznajú prednosť nemáme….
@elisebah91
@elisebah91 Baby ja vás úplne chápem. Keby som vedela, že to má narazené nikde nejdeme. A rovnako aj pediater by to mohol rozoznať aby teda neposielal s každou blbostou ďalej. Aj to preposielanie. My sme si nežiadali prednostný urgent. My sme chceli aby to niekto pozrel, aby to nemalo následky. To prevádzkovanie choďte tam, vráťte sa tam... Aj lekár teda ak tak by mohol byť slušnejší
Ja som tak bola vtedy s dvojmesačnou dcérkou na pohotovosti, mala plnú plienku krvi, vyvracala oči, strašné to bolo. Rovno nás hospitalizovali a v rámci vyšetrení nás poslali za chirurgom. Došiel z operácie práve, bol nahnevaný, pozrel na mňa a povedal sestričke, že dnešní mladí nemajú čo robiť, tak chodia s deckami po nociach na vyšetrenia. Natiahol si rukavice a že nasleduje zábava, idem vám ju vyšetriť cez konečník. Dvojmesačné bábätko! No vravím, v žiadnom prípade, to nedovolím a on spokojne, že dobre, môžte ísť teda. Tak som sa pýtala sestričky, čo je alternatívou a že máme ísť na sono. Keď sme prišli po týždni domov, nedalo mi to. Poslala som na riaditeľstvo nemocnice sťažnosť. Odpísali mi, robili šetrenie, porušenie nebolo zistené, zdravotná starostlivosť bola adekvátne poskytnutá. Ale, že pána doktora posielajú na seminár o empatickom prístupe k pacientom 😅 Moc som tomu neverila, ale po pár rokoch operoval moju svokru a pýtal sa, či sme rodina a ona, že áno a tak sa pousmial, spomenul jej ten seminár. Asi tam naozaj bol 😅
Jasne, rozumiem ...to je asi všade problém...toto usmernenie. Nijaký systém to nemá.
Aj ja bludim sem a tam keď to nepoznám ako na hlavu.
Rozumiem tiez že raz ísť ako mať potom výčitky.
A rozumiem aj doktorom. Niektorí sú proste horenosy lebo som doktor,MUDry...niektorí majú proste len blbý deň lebo ich nejaký iný blbec naštval (vedenie, kolega či iné?) a niektorim sa to stáva častejšie -sú takí.
Tiež komunikujeme s každým inak aby to fungovalo.
@petronela1985 tak toto je super že sa to aj reálne stalo...mala by som pár návrhov na seminár o empatickom prístupe 😅🤭
@fairyy mala si odvahu, no nie som uplne presvedcena, ze ho to naveky odradilo....povedzme si uprimne, tu cim vacsi ignorant cohokolvek si, tym mensia sanca ze sa ti neco stane. Ale ako zvyknu vraviet v USA - good for you. Je dobre vediet sa ochranit.
@elisebah91 nie, ze by som neverila, ze su ludia ako ty....ano stoji na nich cela slovenska spolocnost, taki trochu dobrovolnici v systeme. Ale garantujem ti, ze ak by za kazdou zdravotnou sestrou lietal denne cca mesiac pracovny psycholog, ktory by sledoval jej pracu a co vlastne vykazuje, tak zistime, ze v celej nemocnici je promile takych ako ty a zvysok su motaci, ktori na rozdiel od teba maju za sebou 4kavy, cigi, sex s kolegom a buhvicojeste a vzdy to tak bolo...v tom, ci sa tvarime tak, alebo onak nie je zmena, zmena je v tom, ze ich je viac vidiet....pretoze ti, co chcu makat, maju prilezitosti aj inde. Mladi, ktori chcu pracovat ale aj slusne zit, maju prilezitosti inde a tak to promile skoro dobrovolnikov ak sa ponizi v niektorych nemocniciach na skoro nulu...tak su vysledky ako v nitre - operovane nevhodne koleno, oko a ine kiksy o ktorych sa len nevie, lebo to nik necapol do novin.
Staci zobrat akekolvek vykazy - ich pocty a porovnat s akoukolvek inou nemocnicou iba v Cesku a budes vediet, ako to napr. clovek zvladne, pretoze je to vykon, ktory musis ovladat ako sa im dari, ked si vezmes do ruky clanky a pozries na take veci ako komplikacie....a potom vidis ako sa dodrziavaju zakladne hygienicke normy - sestry poletujuce kadetade po vonku...ale kym na teba navrieska lebo navleky, tak ona je sterilna od narodenia, kompletne, aj ked predchvilou kurila vonku a je v tych istych drevakoch a aj s neumytymi rukami a to este nie sme pri doktoroch. Ja myslim, ze niektori este stale tomu uplne neveria, ze hygienicke predpisy sa tykaju aj ich.
...ved co viac ako kosicka neonatologia je krasny priklad vsetkemu - zozbierali sme sa jej na okna, to je good....ale ak tam moze byt vo vnutri holub, tak nech mi niekto zdovodni preco tam nemoze byt mama alebo otec dietata......
Ale aj tebe dikicko.❤je fajn vediet, ze par ludi tohto druhu je stale.
Ale pohlad na to je smutny. Je nechodim do slovenskych nemocnic ak nemusim a vykladna skrina ako Kramare, to je jednoducho sok, to su 70tky se vsim vsudy...a vobec nehovorim o prisernom smrade, linoleu a neskutocne chatrajucej budove....hovorim o tom co tam je aj ludsky a pre ludi a tak vobec najditelne. Clovek ked tam polhodku posedi, alebo radsej postoji.....tak sa dozvie tolko o Slovensku ako rovnako v takom Permone ak chce poznat sluzby....alebo barskde na slovenskej poste ci stanici ak chce ziskat info o tom ako si tu zijeme, ale to je uz kus dalej od temy nemocnice.
Za posledné 2 týždne som bola 2x na chirurgii a čakala som tam 15 min a aj ma vybavili bez problémov. Záleží asi aké mesto..
@atinkaa áno je ešte pár takých jedincov,, dobrovoľníkov,, lebo to tak máme, cítime. Raz mi na praxi eat wako študentke povedala jedna pani...vy ste iná, vy ste naozaj sestra nie ako tie druhé čo študujú a necítia. Nechcem sa chváliť. Ale ešte stále existujú taký ,,prepnutí,,ľudia ako ja...dokiaľ ich systém nezožerie. Človek sa musí učiť určiť si hranice ako prevencia vyhorenia. Nie nezdvihnem ten telefón za 3 sekundy, som človek nie stroj, zdvihnem ho za 15 sekund, nie nepôjdeme otvoriť každé klopkanie ak nejdem okolo dverí, Som človek a neurobim nic za Pc týmto spôsobom, stále odbiehat, otvorim o minútu dve neskôr.
Vieme v akom stave je zdravotníctvo, výkony ešte ako tak ale na personálne to vidieť najviac.
Vyhoreni, nechuť, nervozita...lebo nie sú dosť dobre pracovné podmienky, ohodnotenie, motivacia(tá je fakt len z dobrého srdca a že ťa to baví, momentálne som na sále ako inštrumentarka, to ťa musí baviť kukať do brucha) ,,Ako môžem v takom pracovať a byť ešte ok druhým,, sa môžem sama seba spýtať.
Pre mňa je tiež najhoršie to arogantné správanie, lebo človek nemá lepšej roboty ako chodiť po nemocniciach, najviac som si užila ako doprovod s otcom. "A vy ste tu potrebná?" A potom, keďže otec je po porážke a zle rozumie a zle rozpráva, ma vždy volali naspäť. A veľmi zlú skúsenosť mám s ortopedmi, rôznymi, či už osobnú alebo so synom. Vždy sme pre nich boli len rtg v počítači.
@larena Bohuzial, nie, v zahranici je to iny svet. My sme sa prestahovali do Brna a rodicia mi hovorili, akoby si to predstavovali a potom len otvarali usta, ze tu to tak je. Pre deti je detska nemocnica, kde su ambulancie i urazovka. Po prichode si zoberiete listok na recepciu. Pockate tak max 15 minut a preberie si vas asistentka (je ich tam tak 6 tusim). To funguje ako prve triedenie. Opisete co sa stalo a na zaklade toho ste poslany na prislusne oddelenie - napr. chirurgia. Doktor dostane do PC informaciu, ze za chvilu mu pride pacient. Podla poctu sa caka 15min az 1,5 hod (to bolo max, co som cakala). A ano - je to spoplatnene cca 4 EUR (aby tam boli fakt len ludia, co to potrebuju). Prostredie moderne a pekne. Lekary maju asistentov a maju na vas cas. Ale v Bratislave v tej novej som pocula, ze je este vyssi standart. Tak mozno zalezi, ako velke je mesto a vedenie kolko ma penazi, lekarov .....
@elisebah91 moje priezvisko si zapamätal na roky rokúce 😅 Na svokru sa už usmieval, bál sa možno, že zase niečo spíšem 🤣 alebo si ten seminár skutočne odsedel a niečo mu to dalo 🙈
Mala si ich podvečer, na urazovku , lebo keď ideš cez deň, tak toto riešiť nebudú, keďže lekári ešte pracujub
Uplne normalne. Ja som na urgente bezne cakavala 8 a viac hodin a to iste u lekarov. Jednoducho nie su lekari,pacientov je vela. Podakuj sa niekolko rocnej vlade sudruha,kam dostal zdravotnictvo.
@petkavka no ja tiež žijem v zahraničí takze to že som povedala že v zahraničí je to niekedy ešte horsie som si nevymyslela😀Tiež som bola s dcérou par krat na pohotovosti a čakala som aj 5 aj 6 hodín a to žijem v krajine ktorá má vizitku vyspelého úžasného zdravotníctva..to nehovorim napr o UK kde to je uplna katastrofa čo sa čakania týka.To nehovorim preto že tým chcem povedať že je to ok samozrejme že by sme sa mali inšpirovať krajinami kde to funguje, to bolo len na margo toho že vela ludi si mysli že vsade inde to funguje lepšie.A cakat max 1.5 hodiny neni štandard teda takže s týmto by som neporovnávala.Ale zas na druhej strane je super že to tak niekde funguje..ale je to skôr nereálne bohuzial čo ale teda neni chyba samotných lekárov.
Ja som tak bola na urgente s dcérou. Vracala, horúčky, miestami odpadavala. Keď sme tam prišli ( este aj misku na vracanie mala) ju obvinil lekár na prijme že simuluje. A že načo sme prišli to je len únava. Takú ticku mu hodila na celý stôl aj PC že nikdy nezabudne. A tam krv. Hneď ju brali. Dcéra má 8 rokov. Ale odvtedy nemá rada kohokoľvek v bielom. A z nemocnice má hrôzu.
Syn bol tiež vystresovaný, našiel 3 modrinky, ktoré má z futbalu, alebo s vyvádzanie, nevedel mu odpovedí odkiaľ to má. Trval na tom aby si spomenul, ešte som mu povedala, že hrá futbal, že on sa pýta jeho.... A ešte iné veci...
Baby ja som zdravotak a poviem Vám čerstvú skúsenosť. Klient nám zle začal chodiť, bolela ho ruka tak je či není úraz. Šla som na urgent kde bol mladý doktor a pri okienku sa ma snažil hneď dať dole,že to bude ortopedické. Vyslovene ho nechcel zobrať. Tak som sa nasrala a hovorím mu. Ak je to úraz musíte ho vyšetriť. Chodba plná ľudí došla som k dverám a hneď nám otvoril. Keď sa vypytoval a pan neodpovedal tak hovorí načo sem vložíte dementnych ľudí keď nevedia odpovedať. Tak som sa nasrala a vynadala mu že dementny je asi on.naco ste chodil na medicínu keď sa takto chovate?! Keby to bol Váš otec tak čo? Stíchol vyšetril. Nakoniec sa ukázalo,že pán prekonal infarkt takže zostal hospitalizovaný.

autorka podla mna ste skoncili este dobre, pretoze vas aspon vysetrili...naozaj som uz bohuzial odchadzala aj tak, ze nikto sa na mna ani len nepozrel... smutne, ale je to tak
@atinkaa velmi podobna vec sa mi stala v podobnom veku, len ja som mala este aj zlomeninu a natrhnute vazivo v kolene... ale aj pubertu s podrezanym jazykom a hroznym slovnikom 😂 tiez bola so mnou babka, tiez vrcholovo som sportovala a pan doktor bol vyslovene sprosty na mna , ze simulujem (hej zlomeninu) a chcem sa len uliat zo skoly a so sexualnymi narazkami akoze uplne fuj ...babka na chodbe... a ja som zacala kricat z plneho hrdla, ze prestante ma obchytkavat, sestricka ved mi pomozte, vy ste tu uplne uchylni , to preto ste poslali moju babku von? pomoc!!! 🤣🤣🤣 vletela dnu cela chodba, nejaky pan mu vynadal, ze ci chce skoncit s jednou v nose 😆😆 no nic stale si vravim, ze minimalne som pomohla tym co prisli po mne 🤷