Je to normálne: Zákaz vlastného oblečenia na oddelení?
Ahojte, chcem sa opýtať akú máte skúsenost pri hospitalizácii na infekčnom oddeleni.Nedavno,keď som bola hospitalizovana kvôli teplote, musela som nosiť nejaké cudzie mužské pyžamo z oddelenia a (svoje som si nemohla zobrať) a najhoršie bolo to,ze pod ním som nemohla mať ani podprsenku a ani nohavičky, bolo to pre mňa vrcholné trápne, hlavne počas vizít ,kde chodili nie len lekári ale aj študenti.Stále som však nepochopila kvôli čomu sa to tak musí robiť.Nie je to porušovanie ľudských práv? Aké máte skúsenosti?
@svetlonos vieš nie všetky sestry musia vedieť brať krv alebo dávať kányly. Je xy iných činností, ktoré mohla robiť. Ja kebyže nechcem tak nemusím toto robiť takmer vôbec, a v podstate to aj robím pomerne sporadicky. Mohla ísť na novorodenecké alebo detské, tam pichaju doktori, alebo robiť instrumentarku, na očné, ORL- tam sa zas toľko nepicha...možností je dosť. A roboty kvantum.
Ale keď je spokojná ako učiteľka tak to asi tak malo byť
Tak ako potom môžu rodiť a chodiť na gyndu. Na gynde tá vyšetruje dr.cez uši?
Milé ženy, ukončujem túto debatu, viacej sa k tomu vyjadrovať nejdem, toľko arogantných,neempatickych až nechutných správ som ešte nezažila, pritom som sa chcela opýtať len na skusenosti.Samozrejme , že naše zdravotníctvo je úplne v "poriadku"to,že niekomu vadi ,že tam 20 ľudí pozerá na ženine prsia pripadne 10 študentov medzi nohy je úplne normálne, žena to ma všetko pretrpieť.Som zvedavá, či by sa takéto správanie páčilo zdravotníckym pracovníkom a študentom, keby si to s daným pacientom vymenili. Nejedná sa o to,ze su tam studenti, ale akym sposobom tá vyucba prebieha.Každy lekar môže mať aj dcéru,manželku, mamu a aj tá sa môže ocitnúť v nemocnici a určite by "s radosťou " poskytol túto blízku osobu na výučbu napr vaginálneho vyšetrenia, kde bude 10 medikov.Je zaujímavé, že keby sa toto stalo v reálnom živote bol by to trestný čin a v nemocnici sa to berie ako normálny chod oddelenia.Prajem pekný večer a stálu spokojnosť s našimi "skvelými" službami v zdravotníctve.
@lienka.7 kebyze len pozeraju …nehovorim o nejakej drenazi, zavadzaniu moc katetra atd atd
No vidíš autorka, mne je úplne jedno kolko ľudí sa na mňa pozeralo, keď som mala tesne pred pôrodom a to ich tam bolo dosť a nie nebolo to na vizite, ale na vyšetrovni. Však raz su to zdravotnici preboha živého, musia byť na ľudské telo pripravení a zvyknutí.
Takže toto mňa vôbec netrápi, nemám žiadnu anomáliu ani nič také, čo by ešte niekto nevidel a pokiaľ si ma niekto nefoti alebo nenataca, tak mi je srdečne jedno, či je to sanitar, sestra, doktor alebo študent.
Aj ja vidím pomaly denne nahých ľudí, a nijako má to netankuje...rozumiem, sú ľudia, utlocitnejsi, ktorým to vadí ale to potom treba povedať hneď po príchode do nemocnice ošetrujúcemu lekárovi.
Autorka prečo len žena? Myslíš, že muži v nemocnici nie sú? Ešte som nečítala napr stazovanie sa muža na urologii, že ho cievkuje žena, alebo že ho vôbec videla žena lekárka tak ako ho "pan Boh" stvoril. Manžel ležal na urológii a všetky sestričky ho videli nahého, lebo veď je na oddelení, kde to proste inak nejde. Chlapi si este z toho robili srandu.
Ja som dokonca bola na gyn par rokov dozadu a tam dokopy 3 sanitari, po spolubyvajucu dosiel a ze podte pani oholim sa 🤷🏻♀️
A autorka evidentne na jej diagnozu ktoru nechce prezradit - bol dovod aby nemala spodne pradlo a museli vysetrovat aj intimne partie
A bezne sa stavalo ak pacient nechcel na izbe medikov povedal to a
Kazdy to respektoval
A ešte jedna vec. Priprav sa na to, že tvoju sťažnosť zamietnu ako neodôvodnenu. V nemocnici sa nič nerobí bez toho aby o Tom nebol záznam, čokoľvek si pri príjme podpisovala tam aj ostane a v prípade potreby sa tvoj súhlas poskytne úradu.
Takže keď nabudúce budeš chcieť, aby ťa prezeral len lekár, tak to budeš musieť nahlásiť hneď a myši to byť aj v tvojej dokumentácii. Skrátka, že si tam nezelas mať študentov. To je asi jediné čo ti môžem poradiť
@katka2602 hej no, lebo chlapi sa na Tom zabávajú, že koľko ženských okolo nich behá 😂 a ešte keď su aj mladé, no amen tma.
Inak ja si pamätám takú staršiu pani, kolonoskopiu jej mal robiť doktor, tak ona horekovala, že ako sa hanbí pred takým mladým fešákom, čo si ona pocne 😂 je pravda, že ženy bývajú na toto haklivejsie. My sa im snažíme vysvetliť, že sme zvyknutí už pomaly ozaj na všetko, že sa ozaj nemusia báť ani okunat, nie vždy to pomáha...ale tak snaha tam je.
Áno, je
@dankabg presne tak, ale kto by čítal čo je v tých papieroch, že? 🤷♀️ Určite sú muži ma tom oveľa lepšie 🙂. Ja som šla na zákrok, len v tej košeli čo bolo vidieť holý zadok 🙈🙆♀️😂😂. Ale tak, úprimne? Bolo mi to jedno, veď všetci tam prítomní videli už toľko nahých tiel, že na to moje po 2 deťoch nikto zvedaví nebol 😂😂 A to po mňa prišiel mladý sanitár a pomáhal.
Ležala som na infekčnom na jiske mala som spodné prádlo aj svoje pyzamo.
Je mi ľúto čím si si musela prejsť a plné ťa chápem . Akože ja by som bez spodného prádla nebola vôbec a ešte aby 100 ľudí na mňa pozerala prosím vážne komu sa to páči nech ale mali by brať do úvahy aj ľudí ktorým sa to nepáči , žena je hanblivá ,. Ja som si zažila skôr také že počas pôrodu mi tam behala upratovačka s mopom tak ja tam trpím a ona na mňa kuká a zotiera. 100 chuti som mala čosi povedať a však v tom veku ešte ta papula tak nešla no
...." že keby sa toto stalo v reálnom živote bol by to trestný čin a v nemocnici sa to berie ako normálny chod oddelenia..."
Akože v reálnom živote?Takže si si to vymyslela? Aký trestný čin?
A ešte by ma teda zaujímalo,že kde sa to teda majú študenti naučiť,keď je to trestný čin.....
@cacianka pointa nie je v tom, čo lekára/medika tankuje, pointa je, čo tankuje pacienta. Ten človek nie je nevnímajuca mŕtvola slúžiaca ako učebná pomôcka, ten človek je živá ľudská bytosť so svojimi pocitmi, obavami, svojou intimitou.
Možno si autorka nepamätá, že podpísala súhlas, možno si neuvedomila, čo podpisuje (to má byť vždy jasne vysvetlené), kto vie, ako to bolo… je chyba, že sa neozvala, žiaľ niektorí ľudia a zvlášť v pozíci pacienta sú často paralyzovaní a nie sú schopní adekvátne reagovať, či sa ohradiť, alebo sa boja ozvať, aby to nemalo pre nich následky. Nikomu by huba neodpadla keby sa spýtali, či môžu.
A ten zákaz nosenia spodného prádla je fakt cez čiaru, za tým bude len nejaká chorá praktika z 50tych rokov minulého storočia, tak ako bolo (a možno stále je) zaužívané po pôrode. Toto keď tu rozprávam tak na mňa všetci vyplieštajú oči, či to myslím vážne, pred vyše 20. rokmi po mne ziapali na oddelení, čo si to dovoľujem dať si nohavičky. Ja viem presne, aké choré tam máte praktiky, len ma fakt zaráža, že to dokážete obhajovať .
@sisaka autorka sa mohla ohradit, dialo a deje sa to bezne, staci otvorit usta a pouzit jazyk, bohuzial medik sa od labice lekarom nestane, to nech aby sa autorka do buducna liecila sama alebo vyhladala samana
Keby si prelustrovala lepsie komentare autorka nepovedala diagnozu, zahmlievala napriek tomu ze tu pisala ako anonym, takze predpokladam, ze diagnoza sa asi tocila okolo ochoreni ktore mohli suvisiet s tym, ze dane intimne oblasti sa jednoducho vysetrovat museli
Tiež som ležala na infekčnom Kramáre koncom roka a teda mala som svoje oblečenie aj som si ho vzala potom domov. Asi záleží o akú infekčnú chorobu ide.
@sisaka hej toto na SK chyba, ze pridem, predstavim sa a opytam sa „ nebude vam vadit…“ , mozno by kopec ludi aj inak bralo tu situaciu potom. Moja mama bola v soku z tohto tu v AT, boli sme s malym po lekaroch a kazdy sa jej pekne predstavil, pritom bola len doprovod. Slovensko ma inu mentalitu v tej medicine, nie vsetci, ale este stale je to tak pouzivane.

@1ryba
počuj ved oni vyzerali ako super profesionáli a žiadna sestra tam nebola. Keby mi doktor nepivedal až potom, ze su študenti, nikdy by som na to neprišla. Všetci sa tvárili dolezito, biele plaste, visačky s menami - ziadne ze študenti praktikant! Brali mi odberu na predoperacne. Tam fakt sestra ani nebola. Až po zamdketi prišiel doktor.