icon

Je užívanie antidepresív správnou cestou?

m4r_tina
11. jún 2024

Ahojte,
dlhšie citim nepokoj, rano sa budim unavena, nahnevana, je mi do placu, a nebavi ma zit zivot. NIkdy by som si nic neurobila, len mi vadi, ze nemam nadsenie zit, alebo necitim zmysel zivota, hlavne seba. Je toho strasne vela. Navstivila som aj psychologicku, a pred par dnami aj psychiatricku. Ta mi povedala, ze mam vela toho nastudovane ohladom depresie, andehonie atd. a ze ona by mi dala slabsie AD, a ze by to pekne slo, pri mojich stavoch smutku. Prosim, mai ste aj vy pocit, ze si to cele nahovarate, ze nepotrebujete (pre mna poslednu moznost) antidepresiva, ze to zvladnete sami? a predsa pride kazdy den, kedy rano mate ranne pesima, a celkovo pozerate na svet, ze ostatni ho vedia zit a vy vobec.

Ak ste aj zacali v cca podobnom stave nakoniec brat AD, prosim, co znamenaju prve zle stavy? co znamena, ze sa potom citite lepsie (ak zaberu na prvy krat) ? co to vlastne znamena ? Citila som, ze " ako by sa ti vyjasni a neriesis napriklad malickosti, zbytocnosti " - prosim co sa vyjasni? ako sa clovek citi? normalne sa bojim , ze sa "odpojim" od seba, a, neviem co cakat. Na toto sa opytam na dalsej kontrole mojej Dr., len ma to takto z praxe dost zaujima, lebo nikdy by som si nepovedala o sebe, ze by som mala skoncit na AD, aj ked rozumiem ze to to iste ako ked si zlomim nohu, tak potrebujem pomoc, alebo ked beriem antibiotika, atd atd. Len sa toho strasne bojim, ako skoro vsetkeho v mojom zivote doteraz :( Dakujem za nejake info...

(este info, knihy prechadzky videa a podcasty - pomozu, len na rychle zahojenie, ale celkovo necitim ze viem byt v pohode, vyrovnana, som vzdy v strese, napeta, niesom iidenticka v podstate nepoznam svoju identitu v zmysle ze aka som, aku mam vlastne ja povahu, vzdy som zila pre ostatnych viac, ako pre seba a teraz mam problem...)

Dakujem zeny 🙂
uz som to niekde pisala, mam manzela, mam 30 rokov, nedari sa s dietatom, necitim sa ze by som ho dala, ten novy zivot, ked teraz nezvladam ani svoju hlavu 🙂

m4r_tina
autor
11. jún 2024

@taynee nemam, hovorila som o tomto aj s mojou endokrynologickou, brali mi krvne testy, vsetko super, zhodnotila ze to bude asi psychicke

m4r_tina
autor
11. jún 2024

@beckinka ja by som chcela praveze aby kazdy priznal co berie :D lebo cely svet sa tvari navonok ako je tu super :D a potom si myslim ze len ja jedina mam problem :D:D

ceklis
11. jún 2024

@m4r_tina ja by som sa s tebou kľudne aj stretla a porozprávala o všetkom čo a ako vo mne fungovalo pred rokom a teraz. Bola som na tom pofla mna minimálne tak ako ty a možno aj horšie. Fakt veľmi zle, po ničom som netúžila, o ničom nesnívala, len som chcela byt doma v posteli zatvorená cely deň. Na nič som sa netešila len na to, ako príde noc a zaspím. Dlho som odolávala ad a potom prišiel hrozný zlom. Ohrozené zdravie a uvedomila som si, že keby sa mi potvrdila diagnoza, asi skočím pod vlak :( akože veľa o tom nejdem pisat, naozaj by som kľudne aj po telefóne a tebou pokecala o tom ako ma ad zachránili.
Je tomu rok a ja som konečne na dobrej ceste. Dohodli sme sa s psychiatrickom, že skúsime znižovať dávky a ja cítim, že to pôjde 🙂
Kľudne napíšem do správy moje cislo a zavolaj kedykoľvek. Odpoviem na všetky otázky aj pocity.
Drž sa, dôležité je, že si uvedomuješ situáciu a chceš ju riešiť.

adriena85
11. jún 2024

@enmery môžem vedieť ako antipsychotika oblbujú ?

enmery
Autor odpoveď zmazal
beckinka
11. jún 2024

@m4r_tina no castokrat su ti lekari horsie na tom ako ti pacienti. len o tom nehovoria, resp nie verejne. problem je v tvojej hlave, prestan riesit co by bolo keby, co si ostatni pomyslia lebo sa z toho zblaznis skor, nez tie antidepresiva zaberu. fakt. a nie, svet nie je super, dokonaly. ale platis si zdravotne poistenie, tak ho vyuzi nech ta daju dokopy. na to je, aby si dostala pomoc ked potrebujes. rodinu zatial neries, ked sa budes na to citit, tak im to povies a ked nie, tak nie. na tom svet nestoji. a keby si aj vsimli ze mas zmeny nalad, tak povies ze mas zle obdobie, no. je tam toho.

m4r_tina
autor
11. jún 2024

@ceklis myslim ze sa da pisat aj sukromne cez spravu ? bolo by to pre mna lepsie, nakolko velmi nerada telefonujem :( ak by to bolo aj pre teba takto ok, bola by som rada 🙂

terry658
11. jún 2024

@taynee kamoške neviem. Moje sú brinttelix. Vraj tie prepláca poisťovňa iba ak dvoje antidepresíva predtým nezabrali.

enmery
Autor odpoveď zmazal
m4r_tina
autor
Autor odpoveď zmazal
terry658
11. jún 2024

@m4r_tina ja mám brinttelix. No každému sadne niečo iné. Je skôr náhoda ak sadnú hneď prvé. No ja som šla k doktorovi s tým, že on mi určite pomôže a bude to fungovať. Tak možno som sama seba presvedčila, že to tak bude a hotovo.

mareka49
11. jún 2024

@enmery ďakujem za pekný opis ako to zhruba funguje keď ad sadnú.
A keď budem potom kompletné celá naspäť, tak to už je čas začať vysádzať alebo co potom?
Ak mi lieky pomôžu a som hore ako sa postupuje ďalej?
Môžem byť na nich celý život?
Neznižuje sa ich účinok?
Nevracajú sa po ich vysadení pôvodne stavy?
Boli mi ponúknite tiež a tak ako autorka váham.
Skôr z toho dlhodobého hľadiska..

taynee
Odpoveď bola odstránená
enmery
11. jún 2024

@m4r_tina Ak máš whatsapp alebo viber,ozvi sa mi v správe a ja si rada popíšem-aj keď na Teba prídu pochybnosti a budeš potrebovať podporu.😉🫠

m4r_tina
autor
Autor odpoveď zmazal
beckinka
11. jún 2024

@m4r_tina ale ked budes brat AD, to nemas vytetovane na cele. podla mna si to ani nevsimnu. ked bude velmi zle, tak sa s nimi neuvidis resp. mas zle obdobie. bodka.

m4r_tina
autor
11. jún 2024

@enmery skusim asi najskor nejako napisat sem spravu, aspon sa naucim ako to funguje 🙂 Ale asi az zajtra 🙂 a dakujem

ceklis
11. jún 2024

@m4r_tina napíšem ti viac do správy. Úplne rešpektujem to telefonovanie 👍

terry658
11. jún 2024

@taynee ja som mala úzkosti a pomohol fajn. No u mňa je pôvodom spánková deprivácia. V noci som hore so synom celé hodiny a cez deň musím frčať s deťmi.....tak možno to nebolo u mňa tak vážne.

m4r_tina
autor
11. jún 2024

@beckinka a co znamena ze mi bude velmi zle ? toto ma zaujima .. teraz mi je zle :D a co bude ked mi bude velmi zle po ad? fakt neviem co ma ma cakat ake zle stavy. ako stale opakujem, opytam sa na to konkretne doktorky, len som z toho uz zmatena.

beckinka
11. jún 2024

@m4r_tina no to zalezi ake AD ti daju. mozno budes este viac unavena ako si teraz. ja s AD skusenost nemam, ale na kazdeho posobia inak. v kazdom pripade neries ostatnych, iba seba. ty si teraz najdolezitejsia, tak sa daj dokopy. naozaj.

taynee
Odpoveď bola odstránená
taynee
Odpoveď bola odstránená
enmery
Autor odpoveď zmazal
m4r_tina
autor
11. jún 2024

@taynee no niekto pise ze nepocituju nic, a o tychto az sebavrazednych myslienkach som asi nechcela pocut, je tu uz vela komentarov, trosku sa stracam ale rada by som mala informacie od ludi ktory ich brali, ak je toto z tvojej vlastnej skusenosti, beriem, dakujem za skusenost. ... na FB skupine som v jednej bola, aj v dvoch, ale opustila som skupinu, lebo bolo toho moc citat to kazdy den. Dostavalo ma to do depky ked som citala ako je ludom na prd.

enmery
Autor odpoveď zmazal
taynee
Odpoveď bola odstránená
enmery
Autor odpoveď zmazal
m4r_tina
autor
11. jún 2024

@taynee uff tak toto znie odstrasujuco.... prosim co to brala ? viem ze je to individualne, len ma to zaujima. Mne moja psychiatricka hovorila o niesom z rady SSRI na " s" . presne si to nepamatam, nieco ako sertalex, seratlin, se.. neviem co .. nezapamatala som si to .. dobre pre mna, neguglim si ... aj ked zacnem potom ked mi nieco predpise....

taynee
Odpoveď bola odstránená