icon

Je užívanie antidepresív správnou cestou?

m4r_tina
11. jún 2024

Ahojte,
dlhšie citim nepokoj, rano sa budim unavena, nahnevana, je mi do placu, a nebavi ma zit zivot. NIkdy by som si nic neurobila, len mi vadi, ze nemam nadsenie zit, alebo necitim zmysel zivota, hlavne seba. Je toho strasne vela. Navstivila som aj psychologicku, a pred par dnami aj psychiatricku. Ta mi povedala, ze mam vela toho nastudovane ohladom depresie, andehonie atd. a ze ona by mi dala slabsie AD, a ze by to pekne slo, pri mojich stavoch smutku. Prosim, mai ste aj vy pocit, ze si to cele nahovarate, ze nepotrebujete (pre mna poslednu moznost) antidepresiva, ze to zvladnete sami? a predsa pride kazdy den, kedy rano mate ranne pesima, a celkovo pozerate na svet, ze ostatni ho vedia zit a vy vobec.

Ak ste aj zacali v cca podobnom stave nakoniec brat AD, prosim, co znamenaju prve zle stavy? co znamena, ze sa potom citite lepsie (ak zaberu na prvy krat) ? co to vlastne znamena ? Citila som, ze " ako by sa ti vyjasni a neriesis napriklad malickosti, zbytocnosti " - prosim co sa vyjasni? ako sa clovek citi? normalne sa bojim , ze sa "odpojim" od seba, a, neviem co cakat. Na toto sa opytam na dalsej kontrole mojej Dr., len ma to takto z praxe dost zaujima, lebo nikdy by som si nepovedala o sebe, ze by som mala skoncit na AD, aj ked rozumiem ze to to iste ako ked si zlomim nohu, tak potrebujem pomoc, alebo ked beriem antibiotika, atd atd. Len sa toho strasne bojim, ako skoro vsetkeho v mojom zivote doteraz :( Dakujem za nejake info...

(este info, knihy prechadzky videa a podcasty - pomozu, len na rychle zahojenie, ale celkovo necitim ze viem byt v pohode, vyrovnana, som vzdy v strese, napeta, niesom iidenticka v podstate nepoznam svoju identitu v zmysle ze aka som, aku mam vlastne ja povahu, vzdy som zila pre ostatnych viac, ako pre seba a teraz mam problem...)

Dakujem zeny 🙂
uz som to niekde pisala, mam manzela, mam 30 rokov, nedari sa s dietatom, necitim sa ze by som ho dala, ten novy zivot, ked teraz nezvladam ani svoju hlavu 🙂

adrianajozko
13. jún 2024

@m4r_tina v prvom rade naberies energiu žiť a zvladať v pohode všetko čo treba robiť. Nemaš sa čoho bať. Je to skvele . Poviem ti že bez liekov vidiš všetko v čiernom a s liekmi ružovo. Najdeš si skor koničky,zaujimaš sa o viac veci ,vsetko stihas, zivot je gombicka. Ja mam fibromyalgiu a mne pomahaju zvladat aj bolest a neberiem buducnost uz az tak vazne. Syn mal pred 15 rokmi smrtelnu nehodu a od vtedy je to o nicom. Ale lieky mi pomahaju o tom rozpravat a naucit sa s tym ako tak zit.

m4r_tina
autor
13. jún 2024

@adrianajozko Dakujem pekne, co sa tyka syna , je mi to uprimne luto :( ... je super ze si sa dala na tuto cestu, aby si si pomohla to dalej zvladat 🙂

luba28
13. jún 2024

@m4r_tina slabe AD su fajn ,,ale zaberu az cca po 3 tyzdnoch ,,chod do nich ,,beru sa pol roka a vysadia postupne ,,za mna odporucam pri takom stave aky mas ,,nijaka terapia ci rozhovory ti nezaberu v tomto stave

m4r_tina
autor
13. jún 2024

@luba28 dakujem za nazor,mala si nieco podobne? alebo len je to cisto tvoj nazor ?🙂

luba28
13. jún 2024

@m4r_tina mala ,preto ti to odporucam a cim skor,,hlavne je,ze si svoj stav uvedomujes 😊 drzim prsty ,,das to a budes zas ok

luccija
13. jún 2024

@m4r_tina ja zase nedám dopustiť na psychoterapiu.Vela sa o sebe naučíš možno vzorce, ktoré denne robís ako žiješ ako reagujes sú zle a ubližujú Ti.Ved to je krásne byť doma mať čas...dobre sa vyspis, choď na prechádzku, niečo dobré si uvaris, ale áno, je viac času rozmýšľať🙂
Možno si už unavená z práce venuj čas sebe.Masaz, niečo si kúp pre radosť.

damiana2222
13. jún 2024

@m4r_tina beriem AD 20 rokov!!!! A koly ním opäť plnohodnotné žijem a nie prežívam...ja som spokojná...presne toto som chcela..

itaa
13. jún 2024

@m4r_tina svoje zdravie a chorobu máme všetci vo svojich rukách, dokážeme sa liečiť aj navodiť si chorobu sami svojim pričinením. Nie sme tu na to, aby sme boli nešťastní, tie pocity strachu, smútku nás dostanú do fyzickej choroby, preto sa čo najskôr rozhodnite, že budete šťastná. Ale niečo pre to robte, nikto iný to pre vás neurobí. Veľa šťastia!

m4r_tina
autor
13. jún 2024

@itaa ano mat pravdu. Dakujem krasne

andrea2118
13. jún 2024

Ahoj, ja som sa toho tiež bála veľmi.... Nakoniec som sa rozhodla, že to skúsim, pretože už som nechcela tak ďalej žiť... A bola to moja najlepšia voľba, akú som mohla spraviť. Prestala som byť nervózna a ako keby sa mi v hlave vyjasnilo... Držím palce 🤗

m4r_tina
autor
13. jún 2024

@andrea2118 ahoj, a skusala si predtym nejake prirodne lieciva ? vitaminy ? skusat nieco ? alebo bola jasna volba potom AD? a beries ich dodnes ? dostala si nejake slabsie, alebo... dakujem 🙂

luu1122
13. jún 2024

@m4r_tina no urcite by som si ich nasadila na nejake obdobie a vyriesila so psychologickou aj sedenia a velmi pomahaju dychove cvicenia. Dobra psychologicka to vie. Ak mas taketo stavy urcite sa dat do pohody aj myslou, lebo teda pri dietati ta mozu chytat vacsie stavy ak nebudes ok. Dieta je pekny navsl na psychiku zeny. 😁 drzim palce.

m4r_tina
autor
Autor odpoveď zmazal
sapa20
13. jún 2024

Aké stavy pri ad?
Ja som si uvedomila, že zaberajú keď som prestala revať nad všetkým.
Som kludnejšia. Nie je to o 100 % ale takto mi to vyhovuje.

m4r_tina
autor
13. jún 2024

@sapa20 cize ste uz prestala byt precitlivena na vsetko zrejme ak to dobre chapem

jenny04
13. jún 2024

@m4r_tina podľa mňa sa musíš nakopnúť nejako inak,to že nemáte dieťa je pre teba momentálne to najhoršie čo môže byť, lenže ak prídu deti bude to ešte horšie,únava, nezhody atď.Sama si musís uvedomiť že sama sa nicis, nepomáha ti to a nemôžeš sa ľutovať..Je to asi o povahe, nikto nemá každý deň super ale nejako sa nevzdáva..

andrea2118
13. jún 2024

@m4r_tina juuuj áno... Ja som sa prírodne skúšala z toho dostať 3roky.... Chodila som ku psychologicke, jedla lavekan, píla čaje, skúšala som relaxačné cvičenia a neviem co všetko.... Ja som mala úzkosti a panicke ataky.... Po 3rokoch som to vzdala.... A fakt to neľutujem...konecne som to zase ja... 🤗

andrea2118
13. jún 2024

@m4r_tina a brala som ich asi 9meaiacov...

m4r_tina
autor
13. jún 2024

@jenny04 najhorsie je subor vsetkych tychto veci ktore sa so mnou vlecu kazd den asom nimi akokeby obklopena kazdy jeden den. nie je to len o dietati, to moze prist a nemusi...ale ano suhlasim nejako sa nakpnut, len neviem ako 🙂

m4r_tina
autor
13. jún 2024

@andrea2118 tak to gratulujem 🙂 tesim sa

ouwecka
13. jún 2024

@m4r_tina drzim palce,trosku trva kým zaberu ale pomáhajú,su to lieky ako kazde ine ak to treba tak ich užívaj

vanilka83
13. jún 2024

@m4r_tina určite psychiater ten dá antidepresiva,nemusíš sa ale báť ze to bude na vždy...mala som to isté, mňa z toho dostala chvála Bohu viera,náboženské knihy,omse,spovede,proste si duša oddýchla pri Bohu...a ešte dobrá priateľka alebo priatelia a psycholog s ktorým si pokecas. A isto odporúčam knihu Zbav sa strachu za 21 dní. Neboj sa všetko bude zasa v normále len musíš chcieť a pracovať na sebe. Tvoja duša hľadá pokoj a nájdeš ho...na ten čas kým ho nájdeš ti pomôžu antidepresiva a dobrí priatelia a psycholog držím palce!!!!! ❤️🫶

m4r_tina
autor
13. jún 2024

@vanilka83 Dakujem 🙂

luizina
13. jún 2024

@andrea2323 ja som to mala presne tak isto, trpila som sa sama s dcerou do toho chpal cisty psychopat a manipulátor. Ked som sa od neho oslobodila, tak zacali tieto zle stavy s psychikou a každým rokom sa to len zhorovalo. Prisiel kovidv a cele to sialenstvo, ja bez moznosti prace a zarobku, nevedeli sme co bude dalej, ja som nevedela ako sa dalej o nas postaram. No uplne ma dorazil dlhsy zdravotny zly stav nasho psika, nasej lasky Lujzinky, az nam nakoniec odisla minuli rok v juni a po mesiacmi necelom zomrel aj moj ocino. To bola posledna kvapka u mna. Mala som jeden panicky atak za druhym, vobec som nevladala normalne zit, fungovala som len ako na baterky. Nic ma netesilo, stale mi zle bolo. Psychiater povedala, ze moja diagnoza su stavy uzkosty, Panické ataky, depresia, ze to bez kiekov nepôjde. Beriem tie lieky uz skoro rok a az na nejake kratsie epizody, som to konecne zase ja. Clovek normalne zijuci svoj zivot. Netreba sa branit AD. Ked je chora dusa, treba ju liecit a toto je ten spravny sposob. Tiez by nikto nechodil roky so zlomenou rukou a branil sa brat tbl. Pre mna je to to iste. Proste som chora a musim sa liecit. Prajem vela sil nam vsetkym co a tym bujeme, lebo bojujeme za lepsie zajtrajšky pre nas ❤️

m4r_tina
autor
13. jún 2024

@luizina tak to mi je v prvom rade luto co sa stalo :( mas ako citam vaznejsie dovody na rozhodnutie brat ad ako ja, aj ked nie vzdy musi byt taky vazny dovod aby sa na to clovek dal. Kazdy ma svoje ine problemy. Dakujem pekne za komentar a drzim prsty, aby to bolo minimalne tak dobre ako mas teraz 🙂 a samozrejme aj lepsie 🙂

luizina
13. jún 2024

@m4r_tina aj ja som byvala stale unavena, len by som spala a spala. Doma som bola relativne ok, tak som si to drzala ako plot pred sebou, ale ako nahle som mala ist von co i len do obochodu, tak hned uzkost a panicky atak som chytila. Musela som to riesit liekmi a musis aj ty. Veľmi ti to pomoze, ver mi.

luizina
13. jún 2024

@m4r_tina a aj to som mala, bola som velmi precitlivela za vsetko som stale plakala, uz bola len taka troska zo mna. Prosim nenechaj to zajst este dalej, bude to len horsie ver mi. Viem o com pisem.

m4r_tina
autor
13. jún 2024

@luizina dakujem za nazor naozaj, ano ako troska sa citim aj ja a dokonca aj tak vyzeram., lebo to na sebe pozorujem , tie zmeny, ked sa clovek prestane usmievat, tak to aj vidiet, najskor v ociach, a potom to proste z cloveka srsi

luizina
13. jún 2024

@m4r_tina neboj sa tych liekov, bude to len docasne vychodisko z tejto zlej sytuacie pre teba. Neublizuj si uz dalej, chci zit normalny zivot.

luizina
13. jún 2024

@m4r_tina ja som sa s tym trapila vyse 7 rokov a potom Lujzinka a ocino, to ma dorazilo uz uplne a vies co, lutujem len to, ze som si nesla pytat pomoc a lieky uz skor.