Mala doktorka právo na hovorenie o mojej diagnóze?
Ahojte, rodila som vo februári v novej nemocnici Košice.Boli tam mladučké lekárky, ktoré sa zaučali... Liečim sa na panicku poruchu.No ked bola vizita tak stále mladá lekárka začala vravieť pani sa lieči na panicku poruchu, vravela to pri sestričkách aj pri praktikantkách.Neplatí aj tu zákon o ochrane osobných údajov?Načo a prečo to pri vizite spomínala?Stretli ste sa s niečím takým?
@viestta ja tomu rozumiem, na detskom napriklad sa referuje na chodbe, co som zazila, pacienti zalezeni na izbach cakaju na vizitu, tak nikto nepocuva za dverami a po chodbe neprechadza sa, odreferuje sa, pozru sa vysledky, primarka sa opyta na liecbu, ako budu postupovat, ked vojde, max.sa spyta pacienta, ako sa citi, zlepsenie/zhorsenie priznakov, vysvetli dalsiu liecbu, vysetri a koniec..uz tam neprebera celu anamnezu pred pacientom..kazdy ma iny system
@pribinak študentom to vešať na nos? Véd študujú musia vedieť všetko, mali by. Je to absolútne normálne. Neverím, že v zahraničí sa študenti učia len z kníh a nevidia pacientov a keď ich vidia, tak ze nevedia ich diagnózy. A naozaj chytať za slovíčka je už reálne odveci. Kebyže to hicia niekde v čakárni plnej ľudí, ale na lôžkom oddelení pri pacientovi, je to podľa mňa ôk. A tobôž na vizite, inak pokiaľ viem, na posteli visia karty aj s diagnóza mi, takže v tej miestnosti sa reálne nachádzali ľudia čo by sa danú diagnózu tak ci tak dozvedeli. A ze to lekárka povie medikom? Véd to je absolútne normálna informacia
@pribinak ta doktorka si to nemohla odpustit,lebo to hovorila pred zdravotnickym personalom,ktory musi byt oboznamemy so vsetkym!!!!,co sa tyka zdravotneho stavu a nie vyberat iba,co sa hodi. Kedze vsetko so vsetkym suvisi. Ci uz postupy,liecba,vysetrenia atd. Ak to nehovorila pred tretimi osobami ,je to v poriadku.
@stanulienkat baby nebudem sa tu hádať, ale dá sa to aj inak.
@pribinak ale medik je oznaceny za zdravotnicky personal. To,ze to hovoria pred ostatnymi pacientami- to je neeticke. A to,co uviedla,je dolezita informacia,aj ked z tvojho pohladu to nemusi suvisiet,ale ja by som to teda urcite uvadzala VSADE v zdrav. zariadeni. To nie je hanba.
@stanulienkat už miešať dve veci. Uvádzať v dokumentácii a vesat to každému na nos sú absolútne rozdielne záležitosti
PP je uz velmi bezna diagnoza a osobne si myslim, ze praveze doktor (a tym padom aj medici ci iny zdravotnicky personal starujuci sa o teba v danej nemocnici) ma nielen pravo, ale najma povinnost vediet vsetko o tvojom zdravotnom stave. Keby si dostala panicky atak po porode (ja som dostala 2 dni po 1. porode), tak personal by aj vedel lepsie reagovat ak by ti bolo treba pomoct. Ja mam PP davno prekonanu, ale tiez ked som sla na operaciu tak som upozornila, ze som uzkostny typ a teda je mozne ze po narkoze budem mat atak alebo uzkost. Sestricka iba povedala ok, dala do karty a bolo. Ja to uvadzam aj u mojej kardiologicky, kedze uzkost a panika maju celkom zasadny vplyv na celkovy zdravotny stav cloveka.
@pribinak komu kazdemu?? Zdravotnickemu personalu,ktory ju osetruje? Ved to nehovorili vratnikovi a upratovacke. To su dolezite udaje. Toto je uz stihomam.
@raffaella presne tak sa to ma robit.👍👏👏
@luccija to nejde o prijatie vlastnej choroby ale o správanie sa spoločnosti ked sa to dozvie, kolkokrát nemá problém samotny človek je vyrovnany, zmiereny a neviem čo ale naša užasná spoločnost to dá tak dokonale vyžrat doslova či už cez správanie, poznámky, odrbavanie, cez to že kludne to rodičia pred detmi a tie sa potom vysmievaju dietatu a to vás viac boli že dieta trpi pre vás / debilitu spoločnosti
skuste to zobrat aj z tej praktickej stránky
@viestta ale ano ale je hovädsky rozdiel povedat že sa niekto správal ako buran napr,alebo bola tu tá krava trblietavá alebo pan ultra top , ak sa rozprávame tak ano ale v kodoch čiže mimo kancla nemá šancu niekto zistit a nerozprávame sa o veciach ako aky ma plat, kde robil alebo veci čo máme v papieroch to je hovädský rozdiel
je rozdiel rozpravat o diagnozach ako je napr táto , to ako keby sa napr dozvedel tu pod oknami odrbavaci kružok no jak by som to počula, nie raz idem zatvorit okno lebo to sa nedá proste
a je rozdiel povedat napr kupil si dnes 10 rožkov a bol hruby
chápeš že tu sa rozprava o dvoch rozličných svetoch a zase mudr má byt doktor nie boh čo tam má na posteli nejaký tovar alebo kus kamena
pomlčim o zaklopaní na dvere alebo pozdrave ked pride do izby , ja neviem je to také tažké a kecy o tom ako toho maju vela a že sa nebudu zdravit na 10 izbách ?? taká predavačka v tescu sa zdraví inému počtu ludi a tu je
@maciatkolulu v živote ma nenapadlo pozerat si cudziu tabulku na posteli čo visí ako by som sa od hanby prepadla, nikdy ma to ako nenapadlo
@sara07 no to ja len ako príklad, že to až také tajné nebude, vsakze
...
Ja neviem čo je na tom nehovorili o tvojej pohlavnej chorobe... ide o to, aby vedeli reagovať ak sa niečo bude s tebou diať...ak by nereagovali správne na tvoje správanie zasa by tu bola iná téma. Netreba si brať veci k telu, veď si povedzme pri dobrej vôli sa do pôrodnice človek dostane dva krát za život. Nepochybujem, že si na teba ani nespomenú. Otočí sa im tam toľko rodičiek, že nieje šanca si všetky pamätať. Po druhé nehovorila to upratovačkám, ale zdravotníckemu personálu.
@sfialka ale my sa bavíme že sa to hovorilo na izbe kde je daná baba s dg nie je sama, pokial by bola sama na izbe v poriadku
ale pokial je na izbe s inou pacientku ano mudr a celý spol musia byt informovany ale su diagnozy ktoré by sa nemali pretriasat v podstate pre teba cudzou pacientkou na izbe
vieš komu čo ona vykecá , to máš to isté ako ked sestrička neviem či si to neuvedomuje ale začne sa vypytovat v čakarni prečo si tu , čo ti je a podobne a plna čakaren
su diagnozy ktoré jednoducho sa daju povedat aj na porade, zase na tom oddelení neleží 100 pacientok aby sa to nedalo
ked sa chce tak sa dá , prečo asi tak nepotrebuješ ani k psychologovi , psychiatrovi vymenný lístok od mudr aby si sa vyhla odrbavaniu
pokial si to hovoria napr medzie sebou sestričky aj nad rámec ako je treba v poriadku ale preberaju to za zatvorenými dverami , neprofesionálne je rozcapené dvere a ty vedla počuješ komplet všetko aj cez zavreté dvere
napr, ja ked som bola v pôrodnici vdaka šuškande celé oddelenie vedelo že je tam baba tehotna so šitým konečníkom , myslím že aj táto informácia by mala byt citlivo poddávaná nie že celé oddlenie vie že sa suložilo a stalo sa , kde sme ?
nech si kludne kecaju sestričky za zavretymi dverami a nenosia info von ale nie toto
Ak by hovorili o tom, ze pozor, trpis na vysoky krvny tlak, ani nad tym nepremyslas.
Nad touto diagnozou ano. Nieco teda nie je v poriadku (a ak by si riesila aj vysoky TK, tak ok, ale taku diskusiu som tu este nevidela)... V prvom rade to treba prijat, ako kazdu inu diagnozu a ak si na seba hakliva celkovo, skus sa pravne poradit....ale toto asi nebola jedina vec, ktora bola povedana pri vizite a nic ine neriesis, cize.....
Podla mna to nemala tak hovorit verejne.
Ja som rodila svojho 3 syna a odmietla som oxytocin. Po porode som.menila gynekologa a ked som isla na prvu kontrolu k novej gyn,privitala ma:"to ste vy,co odmietla oxytocin..." 😁🤦♀️ obaja gyn pracuju v tej istej nemocnici,o tom,ze zmenim dr som ich predtym neinformovala,tzn ze si o mne nemohli v ten den vymenit info,lebo nikto nevedel kde si zalozim kartu. Ser na to,jasne ze sa rozprava,kazdy o kazdom 🤪
Som lekárka a keď som ešte bola medička, študovala som v Ke a každý pacient pri prijíme alebo pred ošetrením podpisoval súhlas s prítomnosťou medikov. Ak ste to podpísali, nemôžete sa čudovať, že tam boli. Na vizite je prirodzené, že sa spomínajú dôležité skutočnosti o vašom zdravotnom stave. Aj keď vám sa to môže zdať zbytočné, môže to mať súvis s inými chorobami, alebo môže ovplyvňovať pôsobenie liekov. Možno, že vám sa táto informácia zdá byť príliš intímna, verte, že pre lekára aj pre medika je to ako keby ste povedali, že máte vysoký tlak. Okrem toho, aj medici sú viazaní mlčanlivosťou, takže sa nemusíte báť, že by to niekde vykecali 😊
Nie právo,ale povinnosť. Áno,mala.
Ja osobne si myslim,ze by si to mala vyhodit z hlavy...ony uz davno zabudli,ze si tam bola a ty stale riesis co sa tam stalo...kasli na to👍uzivaj zivot a zi tu a teraz...
Teraz som si prečítala, že to na poporodnom asi sa stalo, takže to je dosť dôležitá informácia, pretože okrem hormónov, ktoré vedia urobiť svoje a k tomu tvoja diagnóza... Bola a si prwcitlivela a na záver, čo chceš akože teraz riešiť. Ja naozaj ľutujem lekárov a zdravotakov, lebo naozaj denne riešiť prkotiny a pritom dávať pozor na životy a všetko... Klobúk dole

@pribinak no myslim,ze v kazdom povolani sa najdu lepsi aj horsi ludia,su ucitelia, co sa rozkrajaju kvoli detom, dalsi nadiktuje strany a uc sa...rovnako su rozni lekari, to je jasne... Ja za svoje praxe som sa nestretla so zlym pristupom, takze som mala vzdy od koho sa ucit, ako komunikovat s pacientom...autorka pise, ze rodila v KE, nepoznam primara, ale mam info od par ludi, ze na gynde zrovna prijemny primar nie je...mozno aj to tam zauradovalo, mlade lekarky su z neho vystresovane, tak sa sustredia na to, aby vsetko povedali spravne ako je v dokumentacii... Ale autorka nech sa nestresuje, je to normalna informacia, nikto na nu kvoli tomu urcite nepozeral cez prsty, podla mna len po porode sa chceli uistit, ze bude o nu postarane a keby sa citila horsie po psych.stranke, tak sa moze obratit na sestricky a lekarky, lebo vedia o jej stave