icon

Moja mama má pár mesiacov problémy s trávením a silné pálenie záhy

3. dec 2022

Prosím vás dievčatá, som taka nešťastná a neviem kde sa ešte obrátiť.. moja mama ma par mesiacov problémy s trávením,ma veľmi silnú kyselinu, respektíve palenie záhy. Na gastre jej našli kamen v zlcniku,tak si mysleli ze to bude príčina.. zlcnik vybrali ale problémy dalej zotrvavaju a doktori si ju lteraz len prehadzujú a nič.. je po operácii,na diete a stále neskutočne vela chudne ,stráca sa pred očami,nic nedokáže zjesť od začiatku ako začali tieto problémy pretože jej hned výstreli kyselina..ma uz vraj úplne rozozrate boľavé hrdlo, ďasná aj nos.. bojim sa co bude.. nikto nevie príčinu,vraj nejaká zla premena látok,.. prosím tie co máte skúsenosti, čo môže byť príčina? 😢 Mam uz nekomunikuje, uzatvára sa do seba ,zomiera mi pred očami.. plačem každý deň, n veľmi jej chcem pomôcť ale neviem ako.

aurelia2000
Autor odpoveď zmazal
lyci
3. dec 2022

mate 300€ a mozte ist do BA?

aurelia2000
3. dec 2022

Ozaj, a užíva na tu kyselinu nejaké lieky?

autor
3. dec 2022

@aurelia2000 bola na hadicke cez ústa.. nenašli nič, vraj žalúdok ok. V pondelok ide zase na gastro ale nevieme co budú robiť..
@lyci to by nebol problém,

autor
3. dec 2022

@aurelia2000 áno dali jej lieky na to ale teraz po operácii uz jej postupne prestávajú účinkovať a je to hrozne

autor
3. dec 2022

@aurelia2000 ale aj počas užívania liekov aj následne ked jej zmenili liečbu ked zistili žlčník,ak tak mala neustále tu kyselinu,.. zaberali slabo

lyci
3. dec 2022

ak na to mate, zober vsetku dokumentaciu a chod zohnat mame termin na Polikliniku Bezrucova k prof. Hlavatemu, ked je uz v takom stave
kolonoskopiu jej naozaj nerobili? len gastroskopiu?
to co popisujes je silny reflux. berie lieky typu ozzion, nolpaza, helicid...? ale moze to byt vsetko aj z toho kamema v zlcniku, zapalene okolite organy a potrebuje cas sa to ukludnit

aurelia2000
Autor odpoveď zmazal
lavinis
3. dec 2022

@kluska ja som kľudná, len nemám rada o..bavacov

aurelia2000
3. dec 2022

Stále nad tým rozmýšľam...keď tvojej mamičke operovali žlčník, určite sa tam *poobzerali". Aj na sono by boli niečo zbadali...možno pondelok vám odporučia kolonoskopiu. Na tu silnú kyselinu sa lieky užívajú dlhodobo. Nemusí to byť hneď to, čoho sa všetci bojíme🙏 No, držím vám obom palce. ✊ Napíš nám, ako ste dopadli🍀, veď všetci v tejto diskusii sa snažili poradiť a pomôcť ❤️

oli18
3. dec 2022

Pri gastroskopii jej mali zobrať vzorku zo žalúdka na helikobaktéra. Ten zvykne spôsobovať bolesti. Potom rôzne druhy intolerancií. Tvoja mama má evidentne zlých doktorov. Ako píše aurelia2000, ak mamu operovali, boli by jej niečo našli. Takže nestresujte a nájdite si normálnych doktorov. Dôvodov bolesti môže byť veľa, nielen rakovina. Držím palce, nech je mama v poriadku.

sonka_miro
3. dec 2022

Manzel mal.dlho problemy tiez s travenim,hnacky,naduvanie, palenie zahy a podobne. Robili mu gastro,kolono nakolko mal.aj krv v a
Stolici ale volnym okom.neviditelnu ,iba odbre vzorky obvodnej sa mu to potvrdilo, ta ho poslala na gastro. Tento tyzden dali dokopy vsetky vysledky tak ma herniu branice, a 3 intolorencie a kvoli tomuto ma tieto problemy dokonca aj oapkujuce sa oblickove kamene suvia s tym. Drzim palce len treba ist co najskor.

autor
4. dec 2022

@oli18 lenže ju nic nebolí, iba kyselinu ma nonstop silnú a z toho uz ma spálený jazyk usta hrdlo atd. Uz ani nerozpráva lebo ju to bolí ako jej stále vystreluje hore. Inak nema absolútne žiadne bolesti nikde. Ma reflux..prejdeme všetky možnosti,aj co tu pani písala typ na dr, uvidíme co bude v pondelok a od toho sa budu odvíjať ďalšie kroky,no uz som jej navrhla swby sme skúsili objednať na CT, .. ďakujem za rady ♥️

iwesska
4. dec 2022

@lyci No neviem,ci Hlavaty nieco vyriesi. Ja mam reflux tiez silny,odolny voci liekom a nevie,co so mnou. Poslal ma na pH metriu do Martina,cakam na termin,ale inak nic s tym neriesil len menil lieky,naposledy pred 2r mi robil hadicu,ze castejsie netreba.

iwesska
4. dec 2022

Aj ja mam silnu kyselinu,tiez mi nepomahaju lieky. Spominany Dr. ma poslal na pH metriu zaludka, to jej nikto nenavrhol? Robia to v Martine. Ak ma reflux,ktory nereaguje na lieky,tak potom sa to moze riesit operativne,ze sa zuzi ten prechod medzi zaludkom a pazerakom. To,ze chudne moze byt len nasledkom toho,ze ma strach jest. Ono je to taky zacarovany kruh,clovek sa boji nieco zjest,ze bude mat kyselinu a z toho ako sa boji,ma tej kyseliny viac a viac.

autor
4. dec 2022

@iwesska tam ju zatiaľ nikto neposlal, opýtam sa na to, ďakujem. Ano chudne preto, že nedokáže jesť,naje sa len preto,lebo ked je hladná tak jej je veľmi nevoľno, a ked sa naje,zas vyskoci kyselina

anicka176
4. dec 2022

Verím, že pomôžu ❤️

lyci
4. dec 2022

@iwesska aha. ok. nevedela som, ze silny reflux sa neda liecit

autor
1. jan 2023

Tak pisem s ďalším info. Zatiaľ sa nám nepodarilo nikde objednať. Vsade dovolenky.mama bola znovu na pohotovosti, dali jej infúzie, draslík atd. 2dni jej bolo lepšie ale kyselinu ma stále, spi uz posediačky v kresle. Chceme sa objednať na SIBO test a magnetickú...

Totižto, spomínala som mame sibo , premnožené dobré baktérie v tenkom čreve a ona si uvedomila a spomenula, že problémy jej začali po tom,ako jejdr predpísala v auguste liek LUIVAC na pľúca..pritom ale výsledky pluc mala v poriadku,no preventívne jej dala tieto lieky na podporu. A následne potom,mala 3dni z ničoho nič vysoké teploty a po nich začala kyselina az doteraz.

Môže to byt tymi liekmi? Žeby za vďaka nim premnožili baktérie v črevách a mala problémy? Sibo test je naša záchrana...

Na pohotovosti naposledy pred pár dňami jej dr povedal,ze sa mu zdá, že tenké črevo jej pomaly funguje..no viac jej nevedeli pomôcť. Tak stále čakáme a čakáme...

aurelia2000
1. jan 2023

Áno, teraz cez vianočné sviatky sa nedá nič riešiť...Boli ste v decembri na tom gastre? Písala si vtedy, že idete. Pozerala som ten Luivac a to je na podporu imunity. Zaludocno-crevne ťažkosti sa tam uvádzajú ako menej časté a ľahké. Aké lieky ste na tu kyselinu poskusali? Dáva si niečo aj počas dňa? Tie dva dni, keď jej bolo lepšie, čo vtedy jedla?

rejaa
1. jan 2023

@sonka_miro prosím ťa a ako ďalej riešili doktori tu herniu? Muž to má tiež a stále grga, zistili mu herniu, dali tabletky, tie nezabrali a potom už len povedali, že je to psychického pôvodu. Teraz má aj tu krv v stolici a ide na vyšetrenie. Môžeš aj do správy, ak nechceš verejne. Ďakujem!

sonka_miro
1. jan 2023

@rejaa herniu neriesili, vraj sa neriesi len ak je moc velka tak vtedy sa to riesi operacne. Jemu dali lieky nakolko mal aj zaoal pazeraka,dvanastornika a dostale este enzymy na intolerancie ktore ma a v podstate problemy viacmenej vymizli a samozrejeme ma inu stravu nakolko nemoze vsetko. Kludne moze byt aj nejaka intoleranacia, chybajuci enzym. Su to neprijemne vysetrenia ale su dolezite. Drzim palce.

autor
1. jan 2023

@aurelia2000 ano bola na gastre, nič nezistili, iba helicobaktera a na ORL bola a tam jej napísala dr do správy ze ma reflux. Na gastre diagnózu nepotvrdil dr ešte.

Snažíme sa ju dostať do Martina na ph metriu ale majú dovolenku. Tie dva dní sa jej uľavilo s vdaka infuzkam.inak kyselinu mala stále a nesie zjesť nic s tukom lebo to jej hned spustí kyseliny...

Lenže ona to ma tak ze napríklad vianočku mohla zjesť, tak ju jedavala deň, druhý den tretí a štvrtý ddn jej znova spustila kyselinu ze sriabala steny mama... Mama nevie co môže a vo je spúšťač. Boji sa jesť a piť všetko. Začína mat už bloky z jedla... Ani čaje nemôže, čistú vodu po troskách.. no ani ta jej nerobí dobré

autor
1. jan 2023

Lieky .. ma 8 liekov..na pečeň,na kyseliny.. na spánok. V každom jednom píšu, že vedľajší účinok je pálenie záhy. Dr neriešia kombinácie.,proste predpisu... mama si uvedomuje ze možno aj lieky jej robia zle,boji sa jesť aj tie... Je to zúfalé,mame pocit,akoby ju mali všetci dr na háku

aurelia2000
1. jan 2023

Tak toto je svätá pravda, že doktori neriešia kombinácie liekov. Každý si ide to svoje. To som si zažila sama. Jeden liek na niečo mi spustil ako vedľajší účinok bolesti iného a tie sa vytlkali zas iným liekom, ktorý zase mal vedľajší účinok atď. V každom prípade, podporuj maminku v jedení, nech sa tomu psychicky nepodáva. 🙏❤️

iwesska
2. jan 2023

Tak dat si vianocku pri refluxe a este 4 dni po sebe je iny masaker🙈 Kysnute a sladke nesmie vobec v takejto akutnej faze. Myslim,ze tam by bolo treba aj kompletne prekopat jedalnicek. A toho helicobaktera jej preliecili ATB? Lebo ak ho stale ma,tak ta zaha je z toho. A este horsie ak uziva lieky,ktore to palenie sposobuju.

autor
2. jan 2023

@iwesska mala dvoje ATB uz.. helicobaktera preliečili..

Akoze z tej vianočky si iba par krát kusla.. bolo to jediné jedlo co dala do seba. Na pohotovosti jej radili teraz broskyne zavárané,orechy... Boji sa to jesť. Dali jej jedálniček aby doplnila draslík,ma ho nedostatok, no boji saco to urobí s kyselinou

autor
2. jan 2023

Teraz jedava ryžu a maso na vode,poradili jej nech si dava kašovitu stravu,tak si to cele mixuje ako detský prikrm. No nerobí jej to stále dobre

iwesska
2. jan 2023

Orechy isto nie,jedine mandle nech pomaly v ustach rozdrvi na kasu,to pomaha aj na zahu. Neskusali ste Essox One? Je to taky gel v sackoch,co zmiernuje palenie. Nevstrebava sa,len chrani pazerak,vytvara na nom ochrannu vrstvu. Na rovnakom principe je Gastrotuss co uzivaju babatka. To si moze pridat k liekom na zaludok. Akurat 2hod.odstup od liekov,aby sa dobre vstrebali. Mne napr.kombinacia ryza + maso robi zahu. Nech radsej skusi dietne maso + naparenu zeleninu. Taka brokolica,hrasok,mrkva zahe len prospieva. Jablckovu vyzivu moze napr. Dietny vyvar z kurata,morky bez koze.

aurelia2000
2. jan 2023

Draslík kúpiš aj v tabletkách. Môže mať nedostatok, keďže nejedava. Ale ten jej strach z jedenia nie je v poriadku. Človek, ktorý chce žiť, skúša a hľadá, čo môže zjesť. Koľko má rokov a kde pracuje?