icon

Môže cytologické vyšetrenie spôsobiť ranku na krčku maternice?

satanca
4. máj 2020

Ahojte!

Môže ranka vzniknúť z cytošky? A môže vlastne cytoška zhoršiť už existujúcu ranku? Ja viem že testovať treba, o tom žiadna debata (obzvlášť, keď žena už ranku má), ale príde mi to veľmi invazívne, bolí to, krváca to, veď tá kefka doslova "rozškriabe" do krvy tú sliznicu krčka (v mojom prípade rozdráždi aj tú ranku). Ja sa len bojím, že takéto každoročné "rozdrážďovanie a rýpanie" v tej ranke môže niečo zlého spôsobiť... Názor?

simsalabim
4. máj 2020

@satanca mna cytologia nikdy nebolela...mozno zalezi na citlivosti lekara alebo na nastroji, ktorym to robi... alebo mozno aj od cyklu? Napr. pri momografii cyklus vie ovplyvnit (ne)bolestivost vysetrenia.

satanca
autor
4. máj 2020

@simsalabim Nejde o bolest. Tu vydrzim. Otazka bola trosku ina.

ayanamirei
4. máj 2020

@satanca mam ranku na krcku maternice odjakziva (tj od prvej navstevy gynekologa o nej viem) , kazdy rok mi robi cytologiu, poslednych 10 rokov si davam tu LBC co je neprijemnejsia forma , lebo kefka je taka viac invazivna, vzdy potom trosku krvacam. Napriek tomu mam vysledky vyborne, ranka sa nezvecsuje, a teda nemyslim, ze podrazdenie z kefky by sposobovalo rast rany.

kiki68
4. máj 2020

Iba raz ma to bolelo, inak nikdy. Ani teraz v tehu to vobec nebolelo a nekrvacalo.

akinom0077
4. máj 2020

@simsalabim / urcite za tym do istej miery je DR. mna u prveho gyn. cytologia ukrutne bolela a mala som horsi vysledok volali ma na cytologiu kazde 3 mesiace.... U noveho gyn. ma NIKDY nebolela. Tiez som sa zamyslala nad tym co pisala autorka a zdielam nazor ze to nemusi byt vzdy prospesne robit cyto.casto

simsalabim
4. máj 2020

@satanca ja som ti neodpovedala na otazku, len komentovala to, co si napisala - ze to boli a krvaca. Mna to neboli a ani nekrvacam, to som zabudla napisat. Ranku mam vyse 20 rokov, od prveho porodu. Ono ta ranka vlastne nie je ranka, iba von vytrcajuca vnutorna sliznica hrdla maternice.

satanca
autor
4. máj 2020

A mate nejake info z coho vznika ta ranka? Ake su dovody? Mechanicke poskodenie? Alebo kde sa vzala? Ake su priciny?

simsalabim
4. máj 2020

@satanca tu si pozri odpoved lekara
https://primar.sme.sk/poradna/1935804/1/ranka-n...

Urcite sa toho da vygooglit viac. Toto mi vyslo prve.