Nevysvetliteľný úbytok váhy a bolesti
Ahojte, muž, 42r, 186cm, pôvodná váha 88 kg, dnes váha 67 kg, úbytok váhy za rok a pol.
Príznaky: bolesti brucha - tak žalúdka, ako aj čriev, zvieravé bolesti, kŕče, problém s vyprázdňovaním, pocit diskomfortu po toalete, zo všetkého čo zje, je mu zle.
Absolvované vyšetrenia bez nálezu: USG brucha opakované, gastroskopia 2x - bez nálezu, bez helikobactera a zápalu, CT brucha s kontrastnou látkou, MRI brucha, kolonoskopia - nič ani divertikuly, ani crohn, ani polypy, ani nádory.
Krvné testy všetky v poriadku - žiadna anémia, leukocyty, zápalové markery v poriadku, pečeňové markery, pankeatické amylázy a lipázy v norme, ani HIT a iné intolerancie (laktóza, lepok apd). Odber zo stolice na okultné krvácanie a kalprotektín - v poriadku.
Interné vyšetrenie - EKG, holter, USG srdca - v poriadku, občasné sklony ku tachykardii a výnimočné zvýšenie tlaku.
Uro vyšetrenie - v poriadku. RTG hrudníka bez nálezu.
Psychologické vyšetrenie a psychiatrické vyšetrenie - nie sú prítomné znaky depresie, ani úzkostných stavov, žiadne úzkostné ladenie, bez suicidálnych a sebapoškodzujúcich sklonov. Negatívne vplývajú na neho jedine bolesti a z tým spojený diskomfort. Bez potreby medikácie a intervencie - dostal výnimočne v prípade potreby, pri vyššom tlaku polku neurolu u 0,25mg.
Naozaj nevieme čo robiť, jednak bolesti, jednak to chudnutie už je neúnosné a vyzerá ako z koncentráku. Všetci vidíme, že niečo nie je ok, ale čo? Lekári na to nevedia prísť a každý si pozrie iba svoje a povie, všetko je OK.
Mal prosím niekto niečo podobné v rodine? Čo by ste nám ešte poradili?
nemá cukrovku?
@anonym_43def7 nie nemá cukrovku, ani cholesterol zvýšený, SIBO nepotvrdené, ani parazity, endorkinológia v poriadku - mal aj USG štítnej žľazy.
Tak v hlave bude problém
@anonym_autor tu laktozu mu vysetrovali z krvi alebo dychovy test? Intoleranciu na BKM mu zistovali?
@anonym_autor tu laktozu mu vysetrovali z krvi alebo dychovy test? Intoleranciu na BKM mu zistovali?
@lenka_da áno všetko má v poriadku, aj z krvi, aj dychové testy, a ostatné pri gastroskopii.
@anonym_autor crohna nezistia z kolonoskopie ak nemá zápal aj v hrubom čreve.
Raz som stretla holku v nemocnici, co jej crohna zistili až potom čo sa jej znepriechodnilo tenké črevo a podla jej slov vracala stolicu. Tak skoncila na operačke.
Znama mala nieco podobne a nakoniec to bola intolerancia na bielkovinu psenice...
@reela z toho schudneš 20 kg? a zrazu ti to vznikne v zrelom veku? Všetkými týmito testami by sa nezistilo?
@anonym_autor Ahoj jedine co mi este napada je, ze moze mat gastroparezu tazkeho stupna- to je take,ze zaludok nevie posuvat dalej stravu a z toho vznikaju bolesti brucha, tym ze ma clovek uz zafixovane, ze co sa mu deje, vnutorne preziva denne podvedomy stres co aj psychika vie zahrat rolu v tomto pri chudnuti, ale teda clovek schudne pri tejto gastropareze vcelku dost, take nieco ako tento chlap urcite. Pritom, ked mu spravia vysetrenienie na gastre s hadicou do zaludka, tak zaludok paradoxne vyzera zdravo. Ak by to mohlo byt toto, tak by bolo dobre doplnit scintigrafiu na vyprazdnenie zaludka. A mozno by nebolo odveci sa skusit opytat na gastre zaroven, ci by neboli vhodne nutricne drinky, lebo pri jeho vyske a aktualnej vahe to uz nie je sranda. Su na predpis od lekara, a teda su robene tak, aby zaludok a zvysne trav.organy nezatazovali a doplnia telu nejake kalorie a vitaminy.
@reela z toho schudneš 20 kg? a zrazu ti to vznikne v zrelom veku? Všetkými týmito testami by sa nezistilo?
@anonym_autor Skúšal vylučovaciu diétu? Čo presne mu spôsobuje bolesti brucha, odsledoval a zapísal si spúšťače? Ja mám podobné problémy v menšom ráze, všetky testy negatívne, ale ja som si odsledovala čo nesmiem, čo spôsobuje problémy a je to lepšie. A súhlasím aj s komentárom vyššie. Podvedomí stres spôsobuje takéto problémy (len pocit, že niečo zje a bude mu zle spôsobí, že ho nakoniec bolí to brucho- lebo je v strese), takže ozaj to môže byť aj v tej hlave.
@anonym_autor Ahoj jedine co mi este napada je, ze moze mat gastroparezu tazkeho stupna- to je take,ze zaludok nevie posuvat dalej stravu a z toho vznikaju bolesti brucha, tym ze ma clovek uz zafixovane, ze co sa mu deje, vnutorne preziva denne podvedomy stres co aj psychika vie zahrat rolu v tomto pri chudnuti, ale teda clovek schudne pri tejto gastropareze vcelku dost, take nieco ako tento chlap urcite. Pritom, ked mu spravia vysetrenienie na gastre s hadicou do zaludka, tak zaludok paradoxne vyzera zdravo. Ak by to mohlo byt toto, tak by bolo dobre doplnit scintigrafiu na vyprazdnenie zaludka. A mozno by nebolo odveci sa skusit opytat na gastre zaroven, ci by neboli vhodne nutricne drinky, lebo pri jeho vyske a aktualnej vahe to uz nie je sranda. Su na predpis od lekara, a teda su robene tak, aby zaludok a zvysne trav.organy nezatazovali a doplnia telu nejake kalorie a vitaminy.
@motylik2559 to je uz vaha s nutrinkami, ktore ma predpisovane a uziva ich.
@anonym_autor Skúšal vylučovaciu diétu? Čo presne mu spôsobuje bolesti brucha, odsledoval a zapísal si spúšťače? Ja mám podobné problémy v menšom ráze, všetky testy negatívne, ale ja som si odsledovala čo nesmiem, čo spôsobuje problémy a je to lepšie. A súhlasím aj s komentárom vyššie. Podvedomí stres spôsobuje takéto problémy (len pocit, že niečo zje a bude mu zle spôsobí, že ho nakoniec bolí to brucho- lebo je v strese), takže ozaj to môže byť aj v tej hlave.
@martinka17 vsetko mu sposobuje aj maximalne dietne jedlo, varene zemiacky s varenym kuracim masom - zle. Skusali sme vsetko. Teraz ma nutridrinky, ale tie su tazke na zaludok.
celiakia? pises intolerancia psenice, ale celiakia je zavaznejsia, inak s azistuje
@anonym_autor ujo tak mal celiakiu, do 50 nic, az po 50 mu bola zistená. Tiež velmi schudol
@lasona no ved, keby sa zistila, tak ok, ale nema celiakiu vobec.
@anonym_autor poradit neviem, ale drzim palce, aby sa konecne prislo na povodcu problemov🤞🤞🤞
a je nejake jedlo, co mu problem nerobi?
a je nejake jedlo, co mu problem nerobi?
@anonym_529c49 ani nie, zle mu je po všetkom a kŕče ma po všetkom... jedine čaj a voda nie.
@anonym_autor na kŕče a lepšie vyprázdňovanie je výborný magnézium citrát v prášku, uvolní kŕče v žalúdku a svalové steny čriev. Skúste domácu kvasenú kapustu po troške s jedlom - ozdraví črevnú mikroflóru a tráviace enzýmy s probiotikami podporia trávenie a vstrebávanie živín do tela. Kŕče a bolesti žalúdka, čriev... môže mať z nedostatku živín - elektrolytov, magnézia, draslíka...
@anonym_autor ak nerobili cielene, tak nie... neviem, kolko konkretne schudla ona, ale bolo to na nej vidno... cca tak 10kg tipujem okom za ten cas, co ty si napisal
@anonym_autor na kŕče a lepšie vyprázdňovanie je výborný magnézium citrát v prášku, uvolní kŕče v žalúdku a svalové steny čriev. Skúste domácu kvasenú kapustu po troške s jedlom - ozdraví črevnú mikroflóru a tráviace enzýmy s probiotikami podporia trávenie a vstrebávanie živín do tela. Kŕče a bolesti žalúdka, čriev... môže mať z nedostatku živín - elektrolytov, magnézia, draslíka...
@anonym_6a51c5 kapustu vôbec nemôže, ale to už dlho. Nedostanem do neho. Elektrolyty berie, magnezium sumive berie, ale to nie tak, ze kazdy den. ALe ma doma aj magnosolv. Bral ho dlhsiu dobu, ale vobec to na travenie nepomahalo.
@anonym_6a51c5 kapustu vôbec nemôže, ale to už dlho. Nedostanem do neho. Elektrolyty berie, magnezium sumive berie, ale to nie tak, ze kazdy den. ALe ma doma aj magnosolv. Bral ho dlhsiu dobu, ale vobec to na travenie nepomahalo.
@anonym_autor neurol mu pomáha?
@anonym_autor neurol mu pomáha?
@anonym_6a51c5 ani nie, berie ho iba ak mu z času načas vyskočí tlak a vtedy si dá polku. Ale uspí ho to a nechce ho užívať.
stafylokok?
@martinka17 vsetko mu sposobuje aj maximalne dietne jedlo, varene zemiacky s varenym kuracim masom - zle. Skusali sme vsetko. Teraz ma nutridrinky, ale tie su tazke na zaludok.
@anonym_autor zemiaky suché, bez masla, proste len voda a zemiak? Kuracie mäso je pomerne silný alergén, to sa nečudujem, že mu je po ňom zle. Nech začne suchým zemiakom. Bez masla, soli, ak bude ok, pridá ďalší kus jedla... až kým zistí, čo smie a čo nie.
@anonym_autor zemiaky suché, bez masla, proste len voda a zemiak? Kuracie mäso je pomerne silný alergén, to sa nečudujem, že mu je po ňom zle. Nech začne suchým zemiakom. Bez masla, soli, ak bude ok, pridá ďalší kus jedla... až kým zistí, čo smie a čo nie.
@martinka17 posledné dni som mu varila iba zemiaky, bez masla, osolené. Bolesti. Tak musí normálne jesť, potom sa nečudujme, že má o 21 kg menej. Toto ani on sám nedáva.
@martinka17 posledné dni som mu varila iba zemiaky, bez masla, osolené. Bolesti. Tak musí normálne jesť, potom sa nečudujme, že má o 21 kg menej. Toto ani on sám nedáva.
@anonym_autor ok, zemiak nemôže, skúšaš iné jedlá - čistá ryža, možno suchár, možno batata.... ?. Ak klasický lekár nič nezistil , potom naozaj smer psychológ a hľadať aj iné príčiny.
@anonym_6a51c5 ani nie, berie ho iba ak mu z času načas vyskočí tlak a vtedy si dá polku. Ale uspí ho to a nechce ho užívať.
@anonym_autor ak trpí chronickým stresom skúsila by som slabšie AD, mohli by pomôcť na ukľudnenie žalúdka celkovo nervového systému, aby sa rozjedol a potom AD vysadiť. Nie je normálne, aby toľko schudol a žil na nutridrinkoch. AD sa nepredpisujú len kvôli depresiám a pri suicidálnych stavoch, nech mi žiaden psychológ- psychiater netvrdí, že pri týchto zdravotných problémoch nemá úzkostné stavy.
mal nieco v sukromnom alebo pracovnom zivote, co mohlo spustit nejaky stres? bola tam nejaka udalost, od ktorej to zacalo? inak, musi to byt strasne pre nho😔

nemá cukrovku?