Nevysvetliteľný úbytok váhy a bolesti
Ahojte, muž, 42r, 186cm, pôvodná váha 88 kg, dnes váha 67 kg, úbytok váhy za rok a pol.
Príznaky: bolesti brucha - tak žalúdka, ako aj čriev, zvieravé bolesti, kŕče, problém s vyprázdňovaním, pocit diskomfortu po toalete, zo všetkého čo zje, je mu zle.
Absolvované vyšetrenia bez nálezu: USG brucha opakované, gastroskopia 2x - bez nálezu, bez helikobactera a zápalu, CT brucha s kontrastnou látkou, MRI brucha, kolonoskopia - nič ani divertikuly, ani crohn, ani polypy, ani nádory.
Krvné testy všetky v poriadku - žiadna anémia, leukocyty, zápalové markery v poriadku, pečeňové markery, pankeatické amylázy a lipázy v norme, ani HIT a iné intolerancie (laktóza, lepok apd). Odber zo stolice na okultné krvácanie a kalprotektín - v poriadku.
Interné vyšetrenie - EKG, holter, USG srdca - v poriadku, občasné sklony ku tachykardii a výnimočné zvýšenie tlaku.
Uro vyšetrenie - v poriadku. RTG hrudníka bez nálezu.
Psychologické vyšetrenie a psychiatrické vyšetrenie - nie sú prítomné znaky depresie, ani úzkostných stavov, žiadne úzkostné ladenie, bez suicidálnych a sebapoškodzujúcich sklonov. Negatívne vplývajú na neho jedine bolesti a z tým spojený diskomfort. Bez potreby medikácie a intervencie - dostal výnimočne v prípade potreby, pri vyššom tlaku polku neurolu u 0,25mg.
Naozaj nevieme čo robiť, jednak bolesti, jednak to chudnutie už je neúnosné a vyzerá ako z koncentráku. Všetci vidíme, že niečo nie je ok, ale čo? Lekári na to nevedia prísť a každý si pozrie iba svoje a povie, všetko je OK.
Mal prosím niekto niečo podobné v rodine? Čo by ste nám ešte poradili?
@motylik2559 to je uz vaha s nutrinkami, ktore ma predpisovane a uziva ich.
@anonym_autor Ok a tu scintigrafiu ohladom vyprazdnovania zaludka mu robili?
@anonym_autor Ok a tu scintigrafiu ohladom vyprazdnovania zaludka mu robili?
@motylik2559 nie, ale rozmyslam teraz nad komplet PET CT scanom. Lebo tenke crevo nemusi byt detailne viditelne na beznom vysetreni. Ako samoplatca to stoji velmi vela peniazi, uvidime este, potrebujem od lekara ziskat ziadanku.
@motylik2559 nie, ale rozmyslam teraz nad komplet PET CT scanom. Lebo tenke crevo nemusi byt detailne viditelne na beznom vysetreni. Ako samoplatca to stoji velmi vela peniazi, uvidime este, potrebujem od lekara ziskat ziadanku.
@anonym_autor Toto by nebolo odveci. Snad sa vam podari ziskat ziadanku, ale myslim,ze v takomto pripade by vam ju mal dr. dat. Ta scinti co som pisala myslim by tiez nebola odveci. Drzim moc palce!🍀
@anonym_autor skúšali ste mrkvu? Mne ju na gastre poradili pred vyse 20 rokmi, vždy mi pomohla z ťažkostí. Ja som ju tolerovala surovú, u vás by som skúsila varenú.
Mrkva je pre trávenie mimoriadne prospešná vďaka vysokému obsahu vlákniny, vitamínov a antioxidantov. Jej účinky sa však líšia podľa toho, či ju konzumujete surovú alebo tepelne
Varená / dusená mrkva
Ľahké trávenie: Tepelnou úpravou sa vláknina naruší, vďaka čomu je mrkva ľahko stráviteľná.
Pomoc pri hnačke: Varená mrkva a mrkvové pyré pomáhajú zahusťovať stolicu a upokojujú podráždený žalúdok.
Čo ďalšie obsahuje:
Nerozpustná vláknina (celulóza): Pomáha čistiť črevný trakt a viaže na seba toxíny.
Pektín: Podporuje zdravú črevnú mikroflóru a pomáha udržiavať pravidelné vyprázdňovanie.
@martinka17 u psychologa sme boli, aj u psychiatra, ziadnu diagnozu neurcili a povedali, ze to nie je na psychickom podklade. Ma zvacsene brucho a mal aj ascites v dutine brusnej.
@anonym_autor písala si, že má vyšetrenie brucha a gastroskopiu bez nálezu, teraz tu vytiahneš zväčšené brucho s ascitesom dosť vážný zdravotný problém.
@anonym_autor písala si, že má vyšetrenie brucha a gastroskopiu bez nálezu, teraz tu vytiahneš zväčšené brucho s ascitesom dosť vážný zdravotný problém.
@anonym_6a51c5 áno, ascites tam bol, na CT, ale gastro ani kolono nepreukazalo problem, a gastro sa k tomu nevyjadril. Ze bez nalezu.
Robili mu cielene vysetrenie na pankreas? Myslim zobrazovacie,specialne na pankreas.
Robili mu cielene vysetrenie na pankreas? Myslim zobrazovacie,specialne na pankreas.
@iwesska USG, CT brucha, amylázy, lipázy, a elastázu a kalprotektín
chatGPT
Ak sú tie údaje presné, treba pokračovať v pátraní ďalej, aj keď základné gastro vyšetrenia vyšli negatívne. Existujú diagnózy, ktoré sa na gastroskopii/kolonoskopii vôbec nemusia ukázať.
Najviac by som riešil tieto oblasti:
ochorenia tenkého čreva (časť, kam kolonoskopia často nedovidí),
cievne problémy čriev,
metabolické a systémové ochorenia,
menej typické nádory,
príčinu ascitu.
Ascites sám o sebe je dôležitý varovný znak. Tekutina v dutine brušnej nemá byť len tak „bez významu“. Mala by byť:
odobratá punkciou,
vyšetrená cytologicky,
biochemicky,
na bielkoviny, albumín, nádorové bunky, infekciu atď.
To je dosť podstatná vec.
Čo by ešte stálo za dôkladné preverenie:
CT/MR enterografia tenkého čreva,
kapsulová endoskopia,
mezenterická ischémia (nedokrvenie čriev) — hlavne ak je zle po jedle,
celiakia zo sérológie aj biopsií (nie iba „intolerancia lepku“),
Whippleova choroba,
amyloidóza,
mastocytóza,
vaskulitídy,
porfýria,
neuroendokrinné nádory,
Meckelov divertikel,
chronické infekcie,
tuberkulóza pobrušnice,
lymfóm,
exokrinná insuficiencia pankreasu (elastáza v stolici?),
poruchy motility žalúdka/čriev (gastroparéza, pseudoobštrukcia).
Tiež:
bolo robené PET/CT?
boli odbery na nádorové markery?
albumín v krvi?
celkové bielkoviny?
vyšetrenie ascitu?
angiografia ciev brucha?
elastáza zo stolice?
biopsie z tenkého čreva pri gastroskopii?
Ďalšia vec: niektoré nádory alebo systémové ochorenia sa dlho „schovávajú“ a bežné CRP, krvný obraz aj CT môžu byť mesiace relatívne normálne.
@anonym_529c49 ani nie, zle mu je po všetkom a kŕče ma po všetkom... jedine čaj a voda nie.
@anonym_autor moja mama tak schudla 20kg/rok. Uz nevládala, zo všetkého zle, len suchý chlieb žula. Najskôr helikobakter a 2. lekár po cca 2 mesiacoch pri kontrole zistil v 70 rokoch CELIAKIU.
@anonym_6a51c5 presne, ten ascites mi rozblikal vsetky kontrolky. Tam bude dost vazny problem, ktory zatial nevidno.
@anonym_autor ziadne intolerancie, alergie, ziadna pasomnica, parazity?
@anonym_6a51c5 áno, ascites tam bol, na CT, ale gastro ani kolono nepreukazalo problem, a gastro sa k tomu nevyjadril. Ze bez nalezu.
@anonym_autor odpoved AI k ascitu
"Ak je v brušnej dutine prítomný voľný fluid (ascites), najdôležitejším vyšetrením je paracentéza (odber vzorky tejto tekutiny ihlou). Laboratórna analýza tekutiny dokáže takmer okamžite určiť smer hľadania pomocou dvoch parametrov:
SAAG (sérový ascitický albuminový gradient): Výpočet, ktorý lekárom povie, či je príčinou skrytý tlak v cievach (napr. pečeň, srdce) alebo zápal/nádor.
Cytológia tekutiny: Hľadanie prítomnosti rakovinových buniek priamo vo vzorke."
Z ascitu mal ake vysledky?
@anonym_autor ascites nie je len pri Rakovine,ale aj pri chronickom zapale neliecenom...
zuby ma v poriadku?
@anonym_autor tiez mi napadol Crohn, ale neskor si napisala, ze kalptotektin bol vysetreny. Mas aj hodnotu?
CRP?
Hospitalizovany uz bol? Neskusali podat kortikoidy - prednison?
@anonym_autor odpoved AI k ascitu
"Ak je v brušnej dutine prítomný voľný fluid (ascites), najdôležitejším vyšetrením je paracentéza (odber vzorky tejto tekutiny ihlou). Laboratórna analýza tekutiny dokáže takmer okamžite určiť smer hľadania pomocou dvoch parametrov:
SAAG (sérový ascitický albuminový gradient): Výpočet, ktorý lekárom povie, či je príčinou skrytý tlak v cievach (napr. pečeň, srdce) alebo zápal/nádor.
Cytológia tekutiny: Hľadanie prítomnosti rakovinových buniek priamo vo vzorke."
Z ascitu mal ake vysledky?
@anonym_645375 odber z ascitu mu nerobili, lekar to uzavrel, ze je to po zapale.
@anonym_autor tiez mi napadol Crohn, ale neskor si napisala, ze kalptotektin bol vysetreny. Mas aj hodnotu?
CRP?
Hospitalizovany uz bol? Neskusali podat kortikoidy - prednison?
@valiant ma absolutne ciste crevo, ziaden zapal, ziaden crohn, divertily, ani jeden polyp. Hospitalizovany nebol, jeho gastro mu predpisuje nutridrinky. Kolono urobil az na nase naliehanie.

@anonym_autor ok, zemiak nemôže, skúšaš iné jedlá - čistá ryža, možno suchár, možno batata.... ?. Ak klasický lekár nič nezistil , potom naozaj smer psychológ a hľadať aj iné príčiny.
@martinka17 u psychologa sme boli, aj u psychiatra, ziadnu diagnozu neurcili a povedali, ze to nie je na psychickom podklade. Ma zvacsene brucho a mal aj ascites v dutine brusnej.