icon

Osobné skúsenosti so sklerózou multiplex: Aké máte príznaky?

16. aug 2024

Ahojte, obvodná mi povedala, že mám priznaky na sklerozu multiplex. Čaká ma v septembri MRI. Mate nejaké osobne skúsenosti s SM? Aké priznaky ste mali vy alebo známi?

veklipo
•
16. aug 2024

Trpnutie rúk.
Ujo trpí od 50tky, dnes ma 70r, je plne mobilný, no už demetny, tete ju diagnostikovali okolo 45r, už je doma 10r na ID a ja osobne nevidím žiadne príznaky. Funguje normálne, brigáduje “načierno”. Akurát viem, ze je často unavená.

tenerifka
•
16. aug 2024

@veklipo teta a ujo su manzelia?

pe_mi
•
16. aug 2024

Manžel má roky SM ,bude mať 40rokov.len únava ,inak plnohodnotný život,akoby bol zdravý

stanulienkat
•
16. aug 2024

Príznaky, priebeh, liečbu, prognózu.... si vieš ľahko vygoogliť.

veklipo
•
16. aug 2024

@tenerifka nie. Jeden je z otcovej strany, druhý z maninej. Nie sú ani príbuzní, ideš človek nikdy nevie.

danielahamar
•
16. aug 2024

Môj vtedy 15r mal bolesti hlavy, únava a po mri aj lezie v hlave, našťastie sa SM nepotvrdila, brali mu aj likvor.

janickacrazy
•
16. aug 2024

No kamoška nemala skoro žiadne príznaky, zistili jej to nejak náhodne, teraz je už na tom horšie, má ťažkosti s chôdzou, bolesti. Na dlhšie trasy používa vozík.

taktotedanie
•
16. aug 2024

Ja som sa stretava s tym, ze z plneho zdravia z dna na den opticka neuritida

autor
•
16. aug 2024

@stanulienkat práveže je to choroba ktorá ma všelijaké prejavy, zaujímajú skutočne prípady nie čo je na nete🙂

voska
•
26. aug 2024

U mňa sa prejavila tŕpnutím ľavej strany úst a jazyka tak, že som v tom okamihu nevedela rozprávať. Trvalo to len tak minútku raz jeden deň, raz druhý, dvakrát tretí deň... A keď už na štvrtý sa ma niečo dcéra dvakrát po sebe opyralata ja som dvakrát nevedela odpovedať, skončila som na neurologickom oddelení. Po týždni urobili MRI a bolo to potvrdené.

ivanajovanovic
•
28. aug 2024

U mna sa prajavila tak ze som zo dna na den na prave okolo prestala vidiet. U ocneho som zistila ze na prave oko vidim iba 35% a ten ma rovno poslal na MR, ze je to prvy priznak SM. Clovek nemoze z nicoho nic iba tak cez noc stratit zrak. A tu to vsetko zacalao. Stalo sa to polovivov jula. Uz mam vo velkom potvrdenu SM.

autor
•
28. aug 2024

@ivanajovanovic presne to trápi aj mna, že hocikedy prestanem poriadne vidieť na oko, bolesti hlavy a trpnutie hlavy a občas aj tváre 🤦🏽‍♀️

ivanajovanovic
•
28. aug 2024

Len sa netrapte velmi dopredu a hlavne nemyslite na to zlé. Byt trpezliva a po MRku vsetko bude jasnejsie.

anonym_208a7d
•
10. mar 2026
@anonym_autor

@ivanajovanovic presne to trápi aj mna, že hocikedy prestanem poriadne vidieť na oko, bolesti hlavy a trpnutie hlavy a občas aj tváre 🤦🏽‍♀️

@anonym_autor potvrdila sa vam SM?