Pokrok v liečbe rakoviny pankreasu
na blbosti peniaze su, ale na nieco co moze zachranit ludske zivoty, nie
Velmi im drzim palce !!!!
pokial sa nezacne proti Rakovine pankreasu konecne viac testovat. nemame sancu
Klinicke studia na ludoch su viac nez potrebne
https://www.msn.com/de-at/nachrichten/other/sol...
clanok je v nemcine, da sa prelozit.
@martinmmartin tak ja teda v okoli poznam 6 pripadov osobne a vsetci boli oko 40. je toho praveze velmi vela prave u mladych ludi. v lete umrela kolegyninej kamosky dcera na rakovinu pamkreasa mala len 21 rokov. kamos mal 49 napriklad, dalsi 36 a mohla by som pokracovat a tov setko v poslednych rokoch. svokor umrel na akutnu pankreatitidu ale to je zas nieco uplne ine. praveze rakovina pankreasu je stale vacsi strasiak prave u mladych ludi
@pralinka25 ano co poznam tak cca 35r 37 r a dve cca 50tnicky nic take ze vek nad 70😞
@pralinka25 pozri si realne statistiky. Okrem teba su tu miliony ci nikoho takeho nepoznaju. A ani ty tomu nevenujes extra financie.....plus je tam efekt spravodliveho trestu ked postuhuje prevazne obeznych fajciarov
@martinmmartin čo tu trepeš o obéznych fajčiaroch,moja mama nebola obézna fajčiarka a ani kamoška
@pralinka25 ano co poznam tak cca 35r 37 r a dve cca 50tnicky nic take ze vek nad 70😞
@ivka21 ved prave. Co poznam starsich ludi s problemami s pankreasom vzdy slo o ine diagnozy. Nie o rakovinu.
@anonym_autor Umiera sa az po 70ke a predstavuje 2,5% novych onko duagnoz - takze zle karty na to aby s tym aktivna a bohata populacia chcela nieco robit
@martinmmartin nie tak davno zomreli dvaja chlapi okolo 30 rocny na zapal pankreasu
@viestta oproti akym cislam inych onko diagnoz? Cca 50% umrti su onkologie 50% kardio ostatne su drobne tam 2,5K pankreasov ani nezistis
Miliony minute na vyskum inych castejsich diagnoz zachrania ovela viac ludi a ked budem kruty aj ovela kvalitnejsich lebo zachraneny 70rocny pankreatik moc spolocnosti uz neprinesie
Pririda je kruta a kazde city a spravodlivost atd su nemiestne
@martinmmartin Trepeš také kraviny, až to bolí🙈
@ivka21 ved prave. Co poznam starsich ludi s problemami s pankreasom vzdy slo o ine diagnozy. Nie o rakovinu.
@pralinka25 pankreas ako ine organy moze mat rozne ine, najcastejsie je cukrovka, cysty, benigne nadory. nie vsetko musi byt rakovina, samozrejme.
@martinmmartin nie tak davno zomreli dvaja chlapi okolo 30 rocny na zapal pankreasu
@anonym_6424e7 chronicke zapaly, neliecene, sa mozu vzrhnut do rakoviny. cim viac sa bunky delia, tym vacsie rizikovo genetickej mutacie.
@anonym_6424e7 Ja nikoho s rakovinou pankreasu nepoznam tak isto nikto v mojom okoli. Teraz co?
Umrie ca 60tis ludi rocne. Na Ca pankreasu asi 2,5%z toho a vacsina z nich vo vysokom veku plus dvaja chlapi.
Vdakabohu za to ze sa vyskum sustredi na diagnozy ktore postihuju ovela vacsie mnozstvo ludi a je tak ovela ucinnejsi
@anonym_6424e7 Ja nikoho s rakovinou pankreasu nepoznam tak isto nikto v mojom okoli. Teraz co?
Umrie ca 60tis ludi rocne. Na Ca pankreasu asi 2,5%z toho a vacsina z nich vo vysokom veku plus dvaja chlapi.
Vdakabohu za to ze sa vyskum sustredi na diagnozy ktore postihuju ovela vacsie mnozstvo ludi a je tak ovela ucinnejsi
@martinmmartin ty si riadny chl-pak. prepac. ak ludia aj tak nebudu chodit k lekarom a prides v neskorom stadiu, uz ti ani chemoterapia nepomoze. zaklad je diagnostika cim skor, aby si sa vedel riadne liecit. vacsina rakovin je uz teraz pekne liecitelna a operovatelna. ak ludia budu zanedbavat prevencie, potom je to uz uplne jedno. a to ze Rakovina pankreasu ma STUPAJCUCU tendenciu je az alarmujuce.
@alickapusinka vy ste ''aspon sledovani''? nebolo to geneticke?
@anonym_autor nie jemu to najprv nezistili len ochorel na pečeň čakal a potom časom sa to penieslo na pankreas a bol rýchly koniec veľmi rýchly.
@pralinka25 pankreas ako ine organy moze mat rozne ine, najcastejsie je cukrovka, cysty, benigne nadory. nie vsetko musi byt rakovina, samozrejme.
@anonym_autor ja viem ochoreni pankreasu je viac
@martinmmartin Rakovina pankreasu patrí k najsmrteľnejším onkologickým ochoreniam, pričom ročne jej na celom svete podľahne približne pol milióna ľudí.
Globálne štatistiky
Svet: Podľa aktuálnych dát ročne zomiera na rakovinu pankreasu približne 505 000 až 510 000 ľudí. Každý deň chorobe podľahne takmer 1 280 pacientov.
Trendy: Úmrtnosť má stúpajúcu tendenciu. Očakáva sa, že do roku 2044 by počet ročných úmrtí mohol vzrásť až na 879 000.
Situácia na Slovensku
Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom tohto ochorenia na svete (4. miesto v celosvetovom rebríčku u mužov).
Počet úmrtí: Ročne u nás rakovine pankreasu podľahne viac ako 900 ľudí.
Diagnostika: Každý rok je diagnostikovaných približne 1 000 nových prípadov.
Prognóza: Úmrtnosť je mimoriadne vysoká, keďže viac ako 95 % pacientov ochoreniu nakoniec podľahne.
Prečo je taká nebezpečná?
Tichý zabijak: V skorých štádiách nespôsobuje takmer žiadne symptómy, preto sa často odhalí až v pokročilom štádiu.
Nízka miera prežitia: Päťročná miera prežitia sa celosvetovo pohybuje na úrovni len 9 % až 13 %.
60 hej?
@martinmmartin Rakovina pankreasu patrí k najsmrteľnejším onkologickým ochoreniam, pričom ročne jej na celom svete podľahne približne pol milióna ľudí.
Globálne štatistiky
Svet: Podľa aktuálnych dát ročne zomiera na rakovinu pankreasu približne 505 000 až 510 000 ľudí. Každý deň chorobe podľahne takmer 1 280 pacientov.
Trendy: Úmrtnosť má stúpajúcu tendenciu. Očakáva sa, že do roku 2044 by počet ročných úmrtí mohol vzrásť až na 879 000.
Situácia na Slovensku
Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom tohto ochorenia na svete (4. miesto v celosvetovom rebríčku u mužov).
Prognóza: Úmrtnosť je mimoriadne vysoká, keďže viac ako 95 % pacientov ochoreniu nakoniec podľahne.
Tichý zabijak: V skorých štádiách nespôsobuje takmer žiadne symptómy, preto sa často odhalí až v pokročilom štádiu.
Nízka miera prežitia: Päťročná miera prežitia sa celosvetovo pohybuje na úrovni len 9 % až 13 %.
60 hej?
@pralinka25 dakujem. ozaj sa to uz lepsie nedalo napisat.
@anonym_6424e7 chronicke zapaly, neliecene, sa mozu vzrhnut do rakoviny. cim viac sa bunky delia, tym vacsie rizikovo genetickej mutacie.
@anonym_autor aj pitie alkoholu a zlcnikove kamene
Globálne štatistiky
Situácia na Slovensku
60 hej?
@pralinka25 nevysvetlis ani ked nakreslis
@anonym_autor Umiera sa az po 70ke a predstavuje 2,5% novych onko duagnoz - takze zle karty na to aby s tym aktivna a bohata populacia chcela nieco robit
@martinmmartin v ktorom vesmire sa na rakovinu pankreasu umiera vylucne po 70tke? Lebo ja zijem asi v zlom vesmire...
@martinmmartin keď pánbožko rozdával empatiu,ty si bol kde?
Poznala som 3 ľudí s diagnózou rskoviny pankreasu. Vek: 75, 63 a 60 rokov.
@grof_monte_christo kamarátka nemala ani 40.........písala mi,ž už mesiac leží s bolesťami krížov,že keď sa z toho dostane,dáme stretko...za pár dní vyvesili smútočné oznámenie
@grof_monte_christo kamarátka nemala ani 40.........písala mi,ž už mesiac leží s bolesťami krížov,že keď sa z toho dostane,dáme stretko...za pár dní vyvesili smútočné oznámenie
@rozculena Ved áno, môže to postihnúť aj mladších. Jeden prípad sme mali v rodine. Jej dcéra je lekárka, zabezpečila jej dobru paliativnu starostlivosť. Zomrela krátko po 60, ešte sme videli video z oslavy, bola schudnuta, ale vyzerala úplne normálne. Vraj až posledný týždeň to šlo prudko z kopca, ale vraj sa veľmi netrápila. Toľko viem od jej dcery. Od zistenia diagnózy žila 5 mesiacov.
@anonym_autor aj pitie alkoholu a zlcnikove kamene
@anonym_6424e7 to som verim zmienila alkohola cigarety najvacsi jed
@grof_monte_christo vazne? od teba by som cakala insi prispevok.
@rozculena Ved áno, môže to postihnúť aj mladších. Jeden prípad sme mali v rodine. Jej dcéra je lekárka, zabezpečila jej dobru paliativnu starostlivosť. Zomrela krátko po 60, ešte sme videli video z oslavy, bola schudnuta, ale vyzerala úplne normálne. Vraj až posledný týždeň to šlo prudko z kopca, ale vraj sa veľmi netrápila. Toľko viem od jej dcery. Od zistenia diagnózy žila 5 mesiacov.
@grof_monte_christo nie je pravda, ze posledny tyzden, videl si par mesiacov pred tebou umierat cloveka?
@rozculena vystreluje do krizov, velmi casto, pretoze nador tlaci na nerv :( teraz nepisem o bolesti krizov co mame kazdy druhy clovek kvoli krizovej oblasti l5/s1 dlhodobo...
@grof_monte_christo vazne? od teba by som cakala insi prispevok.
@anonym_autor Nerozumiem otázke. Píšem, kolko ľudí s touto diagnózou som osobne poznala.
@anonym_autor Nerozumiem otázke. Píšem, kolko ľudí s touto diagnózou som osobne poznala.
@grof_monte_christo vies , jedno je poznat , druhe je kruta realita. ale teda, bud stastna, ze si nepoznala viac.
@grof_monte_christo nie je pravda, ze posledny tyzden, videl si par mesiacov pred tebou umierat cloveka?
@anonym_autor Nevidela, povedala mi to jej dcéra, ktora je lekárka a jej mama umierala v nemocnici, kde aj ona pracuje. Ze až posledný týždeň sa to takto zvrhlo. Video bolo z júna a tam sa ešte usmievala. Začiatkom júla sme už boli na jej pohrebe.

@martinmmartin som rada ze vies ako funguje copy paste. 👏
je to krasne, co si napisala, ano vacsinou vacsia rakovin ide vekom, pretoze telo uz nema tak dobru imunitu a reparacny system. Avsak pankreas je velmi specificky v tom, ze je velmi dlho bez priznakovy. Pripadu pred 40 tkou mozno zu neobvykle, ale za posledne roky narastol pocet ludi medzi 40-50 rokom , ktori zial uz neziju.
Ty vazne riesis daku statistiku z USA , ty musis byt velmi zaujimavy zahladeny clovek s klapkami a priamociarym videnim !
Obezita zvysuje riziko vsetkeho.
Nie len fajcenie, ale alkohol, cukor, eenrgeticke napoje, nealkoholicke sladke napoje, chronicke ochorenie, neliecena cukrovka, nelieceny zlcnik ci zapal zaludka ( moze zapal prerast do Rakoviny a metastazovat do okolitych organov) , jasne obezita, stres a v neposlednom rade, nespravny zivostny styl a GENETIKA.
urcite by som sa ''viac tesila'' kebyze nevidim a nevnimam ako tento strasiak mi zobral mladeho brata, kebyze necitam o Ostovi, ktory tu mohol este zit.
vies, velmi lahko sa ti mudruje, ked nezazijes, je super ze vies pouzivat klavesnicu...
to ma tesi, ale ked uz hladas a kopirujes, citaj vsetko a neselektuj nejaku prihoreu americku studiu.
mna cisla nezaujimaju, mna zaujima realita, bavila som sa s viacerymi onkologmi chirrugami ci na paliative, zanudla som este na POHYB, ako ten velmi dolezite pre cely nas traviacu system.
co je zle je prvotny nastup, vacsinou sa dojde na to nahodne.
potom doiagnostika, klasicke sono nemusi zachytit
potom treba robit krv, CT ci MRI ci priamo endoskopiu
pankreas je schovany za zaludkom, duodenom, je velmi tazko specifikovat potom kde ta to boli. na ochorenie sa pride az ked zacne clovek chudnut, ma nehutestsvo, ma horsie enzymy v krvi, kolko ludi ani nemalo bolest a mali to. ked je clovek zlty je zu neskoro, nador, vacsinou sa nachadzajuci v hlave blokuje zlcove cesty, tak preto su ludia zlty,
nadory mozu byt v hlave telo a chvost telo a chvost viem ze sa este da zoperovat, hlava zial, nie. najhorsi typ je adenokarcinom.
to co ludia prezivaju, uz nejdem pisat.
statistika je jedna vec, druha vec je realita.
a teda vyskum na tuto temu je viac nez potrebny, zatial sa pozuivaju metody ktore maju zial vysoku stupen neuspesnosti, zivot predlzia, ale vacsina do 5 rokov...:(
a tento pan, moze pomoct, vyrazne pomoct zachranit ludske zivoty, !!!!!! preco by sa nemalo mu pomoct, ak je sanca na uspech? vzdy musia existovat klinicke studia na ludoch, aj ked pre mrna vakciny korona sa to trocha nestihlo.,
@anonym_autor Ballerina2026, si to ty? Mrzí ma, že tvoju rodinu táto pliaga zasiahla. Ale pre svoje psychické zdravie by si sa nemala v tejto téme ďalej tak pitvat, ničí ta to zvnútra a ty to nemôžeš zmenit.